Автор Тема: Пресветата Троица  (Прочетена 6391 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Пресветата Троица
« -: Януари 20, 2006, 09:57:15 am »
Деветте ангелски чина се разделят на три йерархии - висша, средна и низша, във всяка от които има по три чина.

Първата - висшата и най-близката до Пресветата Троица йерархия - съставят серафимите, херувимите и престолите.

Най-близо от всички до своя Творец и Създател предстоят боголюбивите шестокрилати серафими, които видял и пророк Исаия, който казва: "Около Него стояха серафими; всякой от тях имаше по шест крила" [Ис. 6:2]. Те са огнеобразни, като такива, които непосредствено предстоят пред Този, за Когото се пише: "нашият Бог е огън, който изгаря"; "престолът Му е като огнен пламък" и явяването на "славата Господня ... е като огън, който изпояжда". Предстоейки пред Господнята слава, серафимите са огневидни според казаното: "Ти правиш Ангелите Си ветрове и служителите Си огнен пламък". Те горят от любов към Бога, а и другите подбуждат към такава любов, както показва и самото им име, защото "серафим" на еврейски език означава "горящ".
След серафимите пред всезнаещия Бог, Който живее в непристъпна светлина, предстоят в неизказана светлост многоочитите херувими, повече от другите по-нисши чинове винаги сияещи със светлината на богопознанието, със знанието на тайните Божии и дълбината на Неговата премъдрост, сами просвещавани и просвещаващи другите. Тяхното име - "херувим" - в превод от еврейски език означава проникване, разбиране или излияние на премъдростта, тъй като чрез херувимите се преподава на другите премъдростта и се подава просвещение на умните очи, за да виждат и познават Бога.
След това пред Седящия на превисокия престол предстоят богоносните (както ги нарича свети Дионисий Ареопагит) престоли, защото па тях като на разумни престоли (както пише свети Максим Изповедник) разумно почива Бог. А пък престолите се наричат богоносни не по същество, но по благодатта, дадена им за тяхното служение като такива, които тайнствено и непостижимо носят в себе си Бога. Почивайки върху тях по непостижим начин, Бог извършва Своя праведен съд според казаното от Давид: "Ти седна на престола, Съднико праведний". Поради това чрез тях преимуществено се проявява Божието правосъдие: те служат на Неговото правосъдие, прославят го и изливат силата на правосъдието върху престолите на земните съдии, като помагат на царете и владетелите да извършват праведен съд.

В средната йерархия също се съдържат три чина на светите ангели: господства, сили и власти.

Господствата се наричат така, защото владеят над останалите чинове на ангелите, които следват след тях, сами бидейки свободни. И като са свободни от робския страх, както говори свети Дионисий Ареопагит, те доброволно и с радост служат непрестанно на Бога. Така преподават силата за благоразумно владичестване и мъдро управление на поставените на земята от Бога власти, та те добре да управляват поверените им области. След това те ни учат и да владеем чувствата, да смиряваме в себе си непотребните желания и страсти, да подчиняваме плътта на духа, да господстваме над своята воля и да бъдем по-горе от всяко изкушение.
Силите, които са изпълнени с божествена мощ, незабавно изпълняват волята на Всевишния и Всемогъщ свой Господ - Крепкия и Силния. Те вършат и превелики чудеса и преподават същата благодат на чудотворството на Божиите угодници, достойни за тази благодат, за да могат те да вършат чудеса, да изцеляват всяка болест и предвъзвестяват бъдещето. Светите сили помагат и на отрудените и обременени човеци в носенето на възложеното върху тях каквото и да било послушание и носят немощите на немощните, с което и се обяснява тяхното име - "сили". Те също така и укрепяват всеки човек в търпението, та той да не изнемогва в скърбите, но с твърд дух и мъжествено да претърпява всички беди и със смирение да благодари на Бога, Който всичко устройва за наша полза.
Властите се наричат така затова, защото имат власт над дявола, за да усмиряват властта на бесовете, да отблъскват изкушенията, с които те нападат човеците и да не допускат бесовете да причиняват на когото и да било вреда в такава степен, в каквато те биха желали. Властите утвърждават добрите подвижници в духовните подвизи и трудове, като ги предпазват, за да не се лишат от духовното царство. А на борещите се със страстите и похотите помагат да прогонват злите помисли, вражеските внушения и да побеждават дявола.

В най-нисшата йерархия също има три чина: начала, архангели и ангели.

Началата се наричат така, защото началстват над нисшите ангели, насочвайки ги в изпълнението на божествените повеления. На тях е поверено също и управлението на Вселената и закрилата на всички царства и княжества, на всички земи, народи и племена; защото всяко царство, племе и народ имат за себе си - от небесния чин на началата специален закрилник и управител на своята страна. Освен това служението на този ангелски чин (според обяснението на свети Григорий Двоеслов) се състои в това да наставляват хората да отдават на всеки началстващ честта, подобаваща на неговото звание. Накрая, ангелите от този чин издигат достойните хора на различните почетни длъжности и ги поучават, та те да приемат властта не заради своя изгода и полза, не поради любов към суетната слава, но заради Божията чест, заради разпространяването и прумножаването на Неговата света слава и заради ползата на ближните, като служат на общите нужди на всички свои подчинени.
Архангели се наричат великите благовестници, благовестящи великото и преславното. Тяхното служение (както говори великият Дионисий Ареопагит) се състои в това да откриват пророчествата, познанието и разбирането на Божията воля, което те получават от висшите чинове и възвестяват на нисшите чинове - ангелите, а чрез тях - и на човеците. А свети Григорий Двоеслов говори, че архангелите укрепяват в човеците светата вяра, като просвещават техния ум с познанието на светото Евангелие и откриват тайните на благочестивата вяра.
Ангелите в небесната йерархия стоят по-ниско от всички чинове и от всички тях са най-близо до хората. Те възвестяват Божиите тайни и намерения, свързани с отделните хора, и учат хората да живеят добродетелно и праведно за Бога. Те са поставени, за да пазят всекиго от нас, вярващите: добродетелните човеци укрепяват, за да не паднат, падналите - повдигат, и никога не ни оставят, дори и да сме съгрешили, защото всякога са готови да ни помогнат, стига само ние да пожелаем това.

Но и всички висши небесни чинове се наричат с общото име "ангели". Макар те по своето положение и по дадената им от Бога благодат и да имат различни наименования (като серафими, херувими, престоли), но всички заедно се наричат общо "ангели", защото думата "ангел" е название не на същност, а на служението според написаното: "Нали те всички са духове служебни, провождани да служат". Тяхното пък служение е различно и не е еднакво и всеки чин си има свое собствено служение, защото премъдрият Създател не открива на всички в еднаква мяра тайните на Своето намерение, но от едните - към другите, като чрез висшите просвещава нисшите, откривайки им Своята воля и повелявайки им да я изпълняват, както това ясно се вижда от Книгата на пророк Захария. Там се говори за това как един ангел, след като беседвал с пророка, срещнал друг ангел, който му заповядал отново да отиде при пророка и да му открие бъдещата съдба на Йерусалим:

"И ето Ангелът, който говореше с мене, излиза, а друг Ангел идеше насреща му, и той рече на тогова: иди по-скоро, кажи на тоя момък: Йерусалим ще засели околностите поради многото човеци и добитък в него. И Аз ще му бъда, казва Господ, огнена стена около него".

Разсъждавайки за това, свети Григорий говори: "Когато един ангел говори на друг: "иди по-скоро и кажи на тоя момък", няма съмнение, че едни ангели изпращат други; нисшите биват изпращани, висшите - изпращат".

Православната войнстваща Църква, която се нуждае от помощта на ангелите, празнува Събора на всичките девет ангелски чинове със специално моление, както и подобава, в осмия ден на този месец ноември, тоест в деветия месец, защото всички тези девет ангелски чина ще се съберат в деня на Страшния Господен съд, който ден се нарича от божествените учители на Църквата "ден осми", тъй като, говорят те, след изминаването на седем хиляди години ще настъпи осмият ден, когато ще "дойде Син Човечески (и Божий, праведният Съдия) в славата Си, и всички свети Ангели с Него", както Сам Господ е предсказал в Евангелието. "И ще изпрати Ангелите Си с гръмогласна тръба, и ще съберат избраниците Му от четирите вятъра", тоест от изток, запад, север и юг.

Над всички по-горе споменати девет небесни чинове на ангелите за чиноначалник и вожд е поставен от Бога светият архистратиг Михаил, верният Божий служител.

Това събрание на светите ангели е получило наименованието "Събор на ангелите", защото те всички заедно и единогласно славят Отца и Сина и Светия Дух - Светата Троица, на Която и ние на земята въздаваме слава во веки.

Амин
« Последна редакция: Януари 20, 2006, 14:24:24 pm от Horus »

Oberon

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #1 -: Януари 20, 2006, 17:06:42 pm »
Човешки измишльотини с една единствена цел : Да се опише на небето всичко, ама така, че простия селянин да се гърчи от страх и Църквата да го ....и тн.
Това е моето мнение. Майнд контрола не е от вчера:)))

coroviev

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #2 -: Януари 20, 2006, 18:24:31 pm »
  Майнд контрола е измислен от църквата.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #3 -: Януари 20, 2006, 20:04:45 pm »

Най-близо от всички до своя Творец и Създател предстоят боголюбивите шестокрилати серафими, които видял и пророк Исаия, който казва: "Около Него стояха серафими; всякой от тях имаше по шест крила" [Ис. 6:2]. Те са огнеобразни, като такива, които непосредствено предстоят пред Този, за Когото се пише: "нашият Бог е огън, който изгаря"; "престолът Му е като огнен пламък" и явяването на "славата Господня ... е като огън, който изпояжда". Предстоейки пред Господнята слава, серафимите са огневидни според казаното: "Ти правиш Ангелите Си ветрове и служителите Си огнен пламък". Те горят от любов към Бога, а и другите подбуждат към такава любов, както показва и самото им име, защото "серафим" на еврейски език означава "горящ".

Нали в една друга тема казахме че огъня е на дявола? последно къде е?
Почивайки върху тях по непостижим начин, Бог извършва Своя праведен съд според казаното от Давид: "Ти седна на престола, Съднико праведний".

??? Ебаси! От една фраза какво нещо излиза,а?Силите, които са изпълнени с божествена мощ, незабавно изпълняват волята на Всевишния и Всемогъщ свой Господ - Крепкия и Силния. Те вършат и превелики чудеса и преподават същата благодат на чудотворството на Божиите угодници, достойни за тази благодат, за да могат те да вършат чудеса, да изцеляват всяка болест и предвъзвестяват бъдещето.

Мисля че беше казано че гледането в бъдещето е дяволска работа.
Пък и как ще разбереш в крайна сметка дали нещо е дяволско или не.Май зависи само от трактата на църквата.


Нататъка се отказвам. Има нещо адски извратено в това да говориш или пишеш в стила на тая статия.брррр
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Дъвиан

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #4 -: Януари 21, 2006, 00:23:56 am »
Браво Ricardo - има огромна окултна истина в това. Особено ако се разгледа и от тази страна.
 

firma

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #5 -: Януари 21, 2006, 11:46:34 am »
Трябва според мен да се научим да пресяваме информацията и да четем междуредовете. :D

Дъвиан

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #6 -: Януари 21, 2006, 11:52:58 am »
Така си е, а не прибързано да отхвърляме щяло и нещяло, заради някакви предразсъдъци, появили се у нас, посредством какви ли не книжки, източници или хора. Трябва самата ни същност да подскаже!

firma

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #7 -: Януари 21, 2006, 12:04:34 pm »
Матей глава 24
[24:23]  Тогава, ако някой ви каже: ето, тук е Христос, или там е - не вярвайте;
[24:24]  защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.
Ще има много информация и много объркваща ,както е сега! :D

Дъвиан

 • Гост
Отг: Пресветата Троица
« Отговор #8 -: Януари 21, 2006, 12:06:39 pm »
И то, дори, сега е най-голяма - когато я има! Злото винаги идва преоблечено като Добро!

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 919
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Пресветата Троица
« Отговор #9 -: Януари 17, 2011, 18:08:13 pm »
Деветте ангелски чина се разделят на три йерархии - висша, средна и низша, във всяка от които има по три чина.

Първата - висшата и най-близката до Пресветата Троица йерархия - съставят серафимите, херувимите и престолите.
. . . .

Амин
Елементарно разглеждане на думите за серафими и херувими ще покаже, че те са с испански произход и целите пасажи от пророците, от където са взети са измислени текстове и дори измисленото са просто някакви избличения за грях при това без да се конкретицира точното деяние или изпълнено наказание. Книгите на старозаветните пророци подобно на апокрифите са писани за нашия свят след Христос, но в последствие са "състарени" и свързани с Библейски персонажи, така напълно неуместни писания са "християнизирани", за разлика от акокрифите, които са толко безмисленни, че дори и от елементарни идеии като наказание за грях и слава на Бога, не са от полза.
Господ да е на помощ на измамниците !
Soli Deo Gloria!

Неактивен white power

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
 • „В спора победители няма"
Re:Отг: Пресветата Троица
« Отговор #10 -: Март 08, 2011, 02:48:15 am »
Матей глава 24
[24:23]  Тогава, ако някой ви каже: ето, тук е Христос, или там е - не вярвайте;
[24:24]  защото ще се появят лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните.
Ще има много информация и много объркваща ,както е сега! :D
На мен това ми звучи,и Господ да се яви пак, разпнете го!
Дали някой още тогава не се е застраховал и поръчал горното писание?
Въпреки че е писано,по делата им ще ги познаете!
« Последна редакция: Март 08, 2011, 02:49:55 am от white power »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27