7 [7].Исус каза: “Благословен е лъва, който изяжда човек, защото лъва става човек. Но проклет да е човекът, когото лъва изяжда, защото човека става лъв!”
(11) Исус каза: “Това небе ще премине, и онова над него ще премине. И мъртвите не ще са живи, и живите не ще погинат. В дните, когато вие се храните с мъртво, вие го правите живо. Но когато станете в Светлина, какво ще правите? В денят, когато станете едно, ще станете двама /двойнствени!/ И като станете двама, какво ще правите?”
15 [14]. Исус им каза: “Когато постите, вие си причинявате грях; когато се молите, вие ще бъдете порицани; когато давате милостини ще нараните вътрешните си духове! Но когато влизате във всяка земя и пътувате из всяка страна, където сте приети, яжте каквото ви дават. Лекувайте тези измежду тях, които са болни. Понеже нищо, което влиза във устата, няма да ви опетни, а каквото излиза от устата ви, то е, което би ви опозорило!”
(19) Исус каза: Благословен оня, който съществува преди да е станал жив. Ако ми станете ученици и слушате думите ми, тези камъни ще ви слугуват. За вас има пет дървета в Рая, които не се променят, дори зиме или лете, и листата им не падат. Който ги опознае, няма да вкуси смърт.
(29) Исус каза: Удивително е, ако за духа е дошла плътта. Но ако духа е дошъл заради тялото е чудо на чудесата. Чудя се, как такова голямо богатство си е направило дом в такава бедност.
(51) Учениците го попитаха: В кой ден покоят на мъртвите ще отмине и в кой ден ще настъпи новия свят? Той им каза: Тази хармония , която очаквате, вече е дошла, но не я разпознавате.
(66) Исус каза, ”Покажете ми камъка, който зидарите отхвърлиха: той е крайъгълния камък.” (!!!)
(71) Аз така ще унищожа тази къща, че никой да не може да я построи отново.
88 [84]. Исус каза: “Сега, когато се виждате какви сте, радвате се. Но когато видите образите си, били преди вас, нито смъртни, нито видими, как ще го понесете ?“
(87) Исус каза: Злочесто е тялото (човека – бел. пр.), което зависи от тяло. И нещастна е душата, която зависи от тези двете.