Автор Тема: Картите - дяволска примка  (Прочетена 12006 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

firma

 • Гост
Картите - дяволска примка
« -: Декември 27, 2005, 16:59:32 pm »
Както си спомняте, след неуспешна игра на карти Герман полудява (става дума за героя от повестта "Дама Пика" от Пушкин - бел. прев.). Такава е участта и на мнозина запалени картоиграчи. Колко много хора разоряват или довеждат до самоубийство тези на пръв поглед безобидни картинки, спътници на ежедневния ни живот. Съберат се хората в компания и като правило на добрия тон се смята да изиграят и една партия преферанс. Наскоро трябва да се случи някакво важно събитие и мнозина, без да се замислят, разхвърлят картите, за да узнаят бъдещето. Но нека си зададем въпроса, откъде са се появили те и защо засмукват в своя свят човека както наркотиците?
Произхода на картите трябва да търсим в Кабалата - древната езотерическа доктрина на Израел, възприета впоследствие и от магьосниците на средновековна Европа. Особено широко тя се е използвала за всевъзможни гадания. Включва в себе си определен брой символи и елементи: десет цифри, двадесет и две букви, триъгълник, квадрат, кръг. Според Елифас Леви Кабалата се състои от три книги: "Книга на Творението", "Книга на Сиянието" и "Апокалипсис".
Времето на възникването й днес е повод за постоянни дискусии. За неин съставител се смята при египтяните Хермес Трисмегист, при гърците - Кадам. В апокриф, приписван на праведния Енох, се разказва, че падналото първо човечество е получило като подарък от падналите ангели пълен набор от дисциплини на тайното знание, в които влизала и Кабалата.
Трябва да добавим, че обикновено всички се позовават на Хермес, като на източник на всичко магическо. Що се отнася до името Трисмегист, то е събирателно, съединяващо в себе си понятието за дейността на разума в течение на няколко века. Главният жрец на Египет също се е наричал Хермес (Меркурий), което означава "човешки гений". Освен "Таро" на Трисмегист се приписват също и книгите "Изумрудни скрижали", "Нимандър" и "Асклепиос", съдържащи в себе си цялата кабалистика.
Кабалистите смятат, че картите, които днес използват гадателите и играчите, са първата книга, писана със знаци преди изобретяването на азбуката. Тази именно книга, писана с емблематични знаци, се наричала "Таро".
За да се разяснят древните методи на криптографията, е необходимо да се докоснем до окултните науки, задача на които е общуването с тънкия свят, по-точно със съществата, които го населяват. До последно време същността на тези науки се е пазела в тайна от малобройните й адепти. За да достигне до тяхното ниво, човек е трябвало дълго време да върви по пътя на посвещението, свързано със строго изпитание на волята и търпението. Строгостта на избора се обяснявала с това, че само единици от тях владеели напълно свръхестествената сила да подчиняват на себе си духовете.
Понастоящем за човек е практически невъзможно да установи източника на върховното посвещение. Но православните християни прекрасно разбират, че вдъхновител на всички окултни науки е непримиримият противник на Бога - сатаната.
За да разкрием истинското значение на арканите на Таро (в зависимост от броя на картите Таро, съществуват голяма и малка аркана - бел. прев.), нека сравним символичната формула на Кабалата и разполагането на арканите Таро в келтски кръст при гадаенето. Знаците на кабалистичната "аксиома" в центъра имат Соломонов печат със символ, който в Кабалата означава борба. В този печат Истинният Бог, обозначаван от кабалистите като черен триъгълник, е с насочен надолу връх, а светлият триъгълник, означаващ при тях сатаната, е насочен с върха си нагоре. Над Соломоновата звезда е нарисуван светъл триъгълник, в центъра на който има знак, означаващ в Кабалата "край и завършек на великото творение". От същия печат, от тъмния му триъгълник надолу е изобразен също такъв кръст с наложен на него квадратен печат - кабалистичен символ на "край на великото творение".
В тази "аксиома" ние виждаме графично изобразяване на кощунствената победа на дявола над Бога, заключване на Кръста Господен като че в центъра на земното кълбо (кръга) в огнено езеро и възнасяне на дявола на престола на Всевишния. От двете страни на централната фигура са разположени две монограми: "I.N.R.I.", което, както знаем, изобразява надписа, направен от Пилат на Кръста Господен - Iesuss Nasoreusis Rex Iudaeorum, тоест "Иисус Назарянин, Цар Иудейски". "Т.А.Р.О." е втората монограма, изписана от лявата страна на Соломоновия печат. Според указанията на Кабалата тя може да се пише и така: "Т.А.Р.О.Т.", тоест с удвояване в края на началната буква "Т". Приема се, че това е монограмата на бъдещия антихрист и се чете така: "Talmudi Adveniens Rex Orbis Terrarum", което в превод означава: "Идващ от Талмуда цар на Вселената".
Сега да се върнем към келтския кръст на арканите на Таро. Централната фигура символизира настоящето. Онази, която се намира отгоре, символизира бъдещето, което сега все още не съществува, но трябва да настъпи скоро, неизбежният бъдещ избор. Картата, намираща се отляво - целта, надеждата, желанията и идеалите, най-доброто, което може да се постигне. Четвъртата, долната карта, означава далечното минало, изгубило смисъл. Петото положение на картата от дясната страна показва неизбежното вътрешно влияние. При налагането на системата на гадаенето в келтски кръст върху графичното изображение на кабалистичната "аксиома" ще видите забележителна картина: разположението напълно съответства на мечтанията на сатанистите в графичното им изображение.
Интересна е и трактовката на петнадесетата аркана, наречена "дявол". Тя се обяснява от гадателите като предзнаменование на приемането на важни решения и окончателен избор, а така също и на щастливия случай. Тук може да спрем с разкриването на значенията на арканите.
Много мистици и магове във всички времена са се опитвали докрай да постигнат смисъла на знаците на Таро, но за повечето от тях търсенията са завършвали плачевно. Така през ХVI в. Уилиям Постел полудял, опитвайки се да намери ключ към арканите.
Това става така, защото този, който взема в ръцете си тези карти, се превръща в медиум, посредник между земния свят и света на духовете на тъмнината. Картите са една от разновидностите на спиритизма, който не е възникнал нито вчера, нито случайно. Със спиритизъм са се занимавали във всички времена и във всички страни привърженици на езичеството както и просто суеверни хора. За много начини на гадаене е писал още Цицерон. При него ще срещнете описания за питане на мъртви и призоваване на сенки. Оракули в ония времена имало навсякъде. Различни начини на гадаене се практикували в Аркадия и Фиталея, Тонарския нос и Хераклея, Понт и Кумах. В средните векове ролята на медиуми изпълнявали магьосниците.
Както казват самите спиритисти, спиритизмът е система на свръхестествени отношения на хората с духовете. Според твърдението на адептите на окултизма спиритизмът притежава свои начини да прекрачва границата, отделяща царството на хората от царството на духовете, и цялата му система е основана на едно или друго съчетание на тези начини в повече или по-малко удачни комбинации.
В наше време заниманията със спиритизъм, една разновидност на който е гледането на карти, отново започва да се шири в такива размери, че възникват най-сериозни опасения за психическото здраве на мнозина наши съграждани. Съвременните гадатели на карти често сами се учудват на това, че много от събитията, предсказани от тях, се сбъдват. Неразбирането им произтича от това, че гадателите смятат подобни аркани за чисто информационен фактор, несвързан с тънкия свят и представляващ някакво подобие на случайните числа. Но те забравят, че в магията призоваването на демоните става с помощта на известни думи, знаци и определени рисунки. Всяка карта представлява число, обяснение на което дава начертаната на картата Таро фигура, представляваща пентакъл (пентакъл - предмет или начертание, носещо магическа сила за заклинание на духовете). Подобни карти носят не толкова информационен, колкото ритуално-заклинателен характер. Тоест при употребата им субектът извършва насочено магическо въздействие върху обекта чрез ритуално-кабалистично заклинание. Именно тук трябва да се търси здравата връзка между хората и картите. Дори и чрез несъзнателните заклинателни действия се осъществява връзка с поднебесния демонски свят, който на свой ред въздейства върху хората и се старае да ги подтиква отново да се обръщат към него, овладявайки постепенно мислите и поведението им. Често подобни гадатели признават, че след време изображенията на падналите се карти вече нямат решаващо значение в определянето на бъдещите събития.
Гадателят навлиза в ново за него състояние, а казано на православен език - той се предава във властта на падналите духове, които му нашепват определена схема на събитията, която понякога може и да се сбъдне. Но по най-важните въпроси на живота посредством лъжлива информация за бъдещето бесовете могат да докарат човек до отчаяние, последица от което може да бъде самоубийството. Фактът, че при хората, които често прибягват към картите, след време се губи информационният характер на картинките и започва процес на обсебване от различни същности, илюстрира епизодът от едно интервю с професионален гадател с псевдоним "Н.И.", поместено в списанието "Наука и религия" № 12, 1991 г.
"Понякога в процеса на гадаене аз се улавях, че посетителят цял се намира вътре в мен, понякога обратно - аз се оказвах целият или частично вътре в посетителя. Или в дома му. Или вътре (буквално) в неговите близки. Невъзможно е да се обясни това. Ние знаем малко за себе си. Вътре в нас има нещо нечовешко, което се разпорежда със света иначе и действа по съвсем непривичен начин. Веднъж, докато гадаех, част от облика на посетителката започна да се топи пред очите ми. От шока не можах веднага да съобразя, че още малко и няма да има на кого да гадая. За да удържа процеса, по инерция езикът ми проговори някаква глупост, съвършено неадекватна на ставащото: "Престанете, моля ви, трудно ми е да работя". Аз съм магьосник, вероятно малко и против волята си, а магьосникът взаимодейства с тайнствени и често безименни сили". В подобно състояние се намират и запалените картоиграчи. Постоянното разбъркване и различното подреждане на картите е безкрайно интуитивно търсене на заклинание, което да може да ги обогати за сметка на разоряването на партньора. Те не биха били така фанатично привързани към играта, ако нямаха подсъзнателна увереност, че ще намерят ключ към системата от карти. Играчът изобретява комбинации, серии, ходове, като безсъзнателно се опитва да извърви пътя на древните магьосници - да разположи пентаклите си така, че другите да бъдат безсилни да им противостоят. Но невъзможността да се намери тази закономерност в рамките на физическия свят, към който той принадлежи, с течение на времето, продължителността на което зависи само от здравите му нерви, го докарва до изстъпления, полудяване и в крайната си проява - до самоубийство.
Между явленията от физическия свят и спиритизма лежи особена граница и безсъзнателният опит тя да се прекрачи довежда играчите до безумие. Изхождайки от това, Православната църква забранява на чадата си да вземат карти в ръцете си и да се обръщат към гадателки.

Забраната да се играе и гледа на карти не е приумица на законодателя, а грижа за психическото здраве и поредно предупреждение за опасността от гибелното въздействие върху душите на онези, които встъпват във връзка с падналите духове.

Вестник "Слово", (г. Днепропетровск), 1995, № 6.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #1 -: Декември 27, 2005, 18:41:46 pm »
Хихихи, айде гледайте си на Таро пак :P

Heinie

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #2 -: Декември 27, 2005, 18:52:03 pm »
Аре не! >:(

За обикновените карти искам да вметна, че има теория за скритото значение на боите - купа, каро, пика и спатия. За пиките си спомням, че трябва да репрезентират Копието, с което е прободен Иисус на Кръста, а спатията - Светата Троица (не съм убеден) и като ги поставят в обстановка на пияници, пляскащи мазен белот, да ги принизят. Таро не коментирам.

Между другото ,никога, при каквито и да е било опити не съм можел да се науча да играя карти. :-[

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #3 -: Декември 27, 2005, 18:59:53 pm »
Абе хора ако я караме така само на бягане от егрегории и нормални занимателни игри някои от които дори равиват мисленето и стратегическите заложби къде ще отиде РАЗНООБРАЗИЕТО  :---   Щото да гледаш мач - егрегор - да четеш книга  също егрегор, да слушаш музика егрегор - картите дяволски - човек и един бридж ли не може да изиграй - това са съвсем човешки неща и мисля че малко почнахме да изпадаме в крайности!

firma

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #4 -: Декември 27, 2005, 19:02:28 pm »
Говорим за карти Таро с които се гадае и хората плащат за това на други хора.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #5 -: Декември 27, 2005, 21:21:24 pm »
Таро,Tarrot,произлиза от сицилианското Tarocci(тарочи),както са наричали първоначално картите.
  При келтския кръст централната фигура е Сигнифийкатор.тази върху нея представлява настоящата ситуация а тази която е напреки представя силите действащи в ситуацията.Картата разположена над тези три карти представлява стремежите на съзнателния ум.Тази под тях представлява подсъзнателния ум.Вляво картата символизира миналотои това което е довело до настоящата ситуация, а тази вдясно разкрива взаимоотношението с околните. В дясно се подреждат една под друга още четири карти.Тази най-долу представая психическото състояние на питащия,тази над нея-силите които ще допринесат най-много за разрешаване на проблема,предпоследната е най-вероятният изход,а най-горната представлява общ поглед към нещата и допълнително пояснение на гледането.
  Дяволът символизира пъвични страсти и инстинкти,господството на чувствата над разума.Може да има както положително така и отрицателно значение. Картите,чрез ритуала на гледането носят именно информация и НЕ призовават никакви същности.Чрез тях просто човек се "включва' в матрицата и тегли информация.Гадаенето на карти НЯМА НИЩО ОБЩО (яко натвърдвам тука) със спиритизма.Споменатият в статията пентакъл всъщност е само една от четирите бои-има още мечове,жезли и бокали.
   Всяко нещо доведено до крайност има гадни последствия.Многото молитви също,нали знаете-прекален светец и Богу не е драг.
   И последно-картите Таро представляват символично представяне на историята за Светият Граал,което си е доста християнско.
   Гил съветва:Не следвайте глупави забрани,като тая посочена накрая на статията.Обаче гледайте и да не изпадате в крайности.
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #6 -: Декември 28, 2005, 21:27:37 pm »
Думата "Таро" идва от "Тора". Тората нали знаеш на кой е и кой я е писал.

Картите,чрез ритуала на гледането носят именно информация и НЕ призовават никакви същности.Чрез тях просто човек се "включва' в матрицата и тегли информация.Гадаенето на карти НЯМА НИЩО ОБЩО (яко натвърдвам тука) със спиритизма.

Да бе хич. Ти ако мислиш, че ако правиш нещо като си гледаш на Таро... Може да ти гледа само човек, който разбира и е посветил дълги години от живота си на това. И какъв е смисъла по дяволите?! Да научиш нещо за бъдещето си ли? Нелепо е. Нали заради неизвестното живеем. Ако ти е дадено да научиш нещо за себе си и бъдещето си, ще ти се даде по друг начин. Таро е последното "средство"...

Неактивен Niya

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 73
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #7 -: Юни 19, 2006, 03:24:13 am »
 ТАРО е древна езотерична система, популярна най-вече откъм своя предсказателен аспект, но всъщност една от основните й ценности е в това, че тя ни предоставя възможност да структурираме и опознаем света около нас, а най-вече самите себе си, да видим, осъзнаем, разберем свързаността на всичко и всички, закономерностите, които ни създават и които ние на свой ред създаваме. Нейната значимост е не само в погледа, който ни дава в посока назад /минало/ и напред /бъдеще/, но и в дълбочина, към същността на проблема. Таро е своеобразно огледало, в което, ако имаме необходимата честност и смелост, можем да отразим истинската си същност, да видим невидимото за обикновения ни делничен поглед, своите плюсове и минуси, които остават често скрити за самите нас и които проектираме върху другите, правейки ги отговорни за нашите успехи и провали.

Таро създава мост между съзнанието и подсъзнанието, прави възможно “осветяването” на подсъзнателни процеси, разкрива скрити движещи причини и закономерности, подсказва неподозирани пътища - изходи в объркани житейски ситуации, протяга ръка за помощ в кризисни моменти. Допитването до карти Таро не ни лишава от избор, както често фаталистично се предполага, а напротив - увеличава многократно възможностите ни да избираме, показвайки ни цялостен, обзорен или детайлизиран, конкретен поглед върху даден проблем или ситуация. Таро ни предоставя информация - а информацията помага, лекува душата, объркана, обезверена от загубата на смисъл и посока. Таро ни дава възможност да осмислим света навън и вътре в нас, да превърнем хаоса в хармоничност - първо в самите нас, а след това, закономерно, в света около нас. Всяко събитие и човек в живота на човек имат своя смисъл и значение, свое място в цялостния “пъзел” на неговото съществуване. И система като Таро /или астрология, нумерология, И Цзин/ - философска, аналитична и предсказателна - ни дава възможност да погледнем зад видимата страна на нещата, да видим съдържанието зад формата, Божествения смисъл зад привидната “случайност”.

Таро не е панацея, не е и средство да прехвърлиш своята отговорност навън, върху нещо или някой друг - никой и нищо не може да реши  проблема вместо нас. Както и всяка друга езотерична система, Таро не е и не бива да се превръща в самоцел - то е средство да получим карта на пътя с указателни знаци по него. Таро е един от начините да видим нови възможности, нови гледни точки, ново разбиране за същността на нещата, причини и последствия, за които не сме и подозирали, които сме пренебрегвали или не сме смеели да си признаем пред самите нас. Общуването с Таро ти дава отговори, които са в теб самия, показва ти пътища, които само ти можеш и трябва да извървиш. Таро е езотерична система, която защитава, предпазва този, който я използва, като прави достъпна за него само толкова и такава информация, каквато той може да разбере и отработи. Работата с Таро ни помага да разберем причините и последствията, да свържем минало, настояще и бъдеще в едно цяло, като осмислим своята роля, своята отговорност и огромни възможности, да видим своето “днес” като ехо от “вчера”, а “утре” като ехо от “днес”. Таро ни предлага помощ, от която можем да се възползваме, без да я абсолютизираме и без да ставаме зависими от нея.

 От http://www.astrohoroscope.info/taro.htm
 Това е и моето мнение по въпроса.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #8 -: Юни 19, 2006, 17:56:40 pm »
НИя,знаеш ли отколко време се надявам да с епояви някой като теб във форума.Писма ми сам да водя неспирната война с предрасъдъците и липсата на информираност
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Oberon

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #9 -: Юни 19, 2006, 18:02:21 pm »
Гил, Елфе, ми нали аз съм винаги до теб бре:))) Не сваляй каката сега :)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #10 -: Юни 19, 2006, 18:27:12 pm »
Гил, Елфе, ми нали аз съм винаги до теб бре:))) Не сваляй каката сега :)
:D :D :D
Признавам,не се сетих за теб в първия момент,sorry.Тъй де, ти също имаш моята признателност
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Дъвиан

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #11 -: Юни 19, 2006, 21:33:50 pm »
Картите Таро наистина крият в себе си много тайни и занимаването с тях си е живо изкуство. Всеки аркан носи определени значения и разкрива различни аспекти от живота, света и природата. Същността им е философско-езотерична и не бива да ги подценяваме. Тук е проблема, че те не трябва да се абсолютизират и да се допитва човек за щяло и нещяло до тях. Освен това е недопустимо според мен да има обществено гадаене с таро! Това може да стане само всеки за себе си и трябва да имаш нужните знания и мъдрост за да тълкуваш право нещата. Тогава мисля, че е най-правилно.

А освен таро има и гадаене на боб, което е много интересно  :P

dolphain

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #12 -: Юли 29, 2006, 22:58:10 pm »
Абе хора ако я караме така само на бягане от егрегории и нормални занимателни игри някои от които дори равиват мисленето и стратегическите заложби къде ще отиде РАЗНООБРАЗИЕТО  :---   Щото да гледаш мач - егрегор - да четеш книга  също егрегор, да слушаш музика егрегор - картите дяволски - човек и един бридж ли не може да изиграй - това са съвсем човешки неща и мисля че малко почнахме да изпадаме в крайности!
Напълно съм съгласна с теб.Благодаря ! :)

dolphain

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #13 -: Юли 29, 2006, 23:00:20 pm »
Таро,Tarrot,произлиза от сицилианското Tarocci(тарочи),както са наричали първоначално картите.
  При келтския кръст централната фигура е Сигнифийкатор.тази върху нея представлява настоящата ситуация а тази която е напреки представя силите действащи в ситуацията.Картата разположена над тези три карти представлява стремежите на съзнателния ум.Тази под тях представлява подсъзнателния ум.Вляво картата символизира миналотои това което е довело до настоящата ситуация, а тази вдясно разкрива взаимоотношението с околните. В дясно се подреждат една под друга още четири карти.Тази най-долу представая психическото състояние на питащия,тази над нея-силите които ще допринесат най-много за разрешаване на проблема,предпоследната е най-вероятният изход,а най-горната представлява общ поглед към нещата и допълнително пояснение на гледането.
  Дяволът символизира пъвични страсти и инстинкти,господството на чувствата над разума.Може да има както положително така и отрицателно значение. Картите,чрез ритуала на гледането носят именно информация и НЕ призовават никакви същности.Чрез тях просто човек се "включва' в матрицата и тегли информация.Гадаенето на карти НЯМА НИЩО ОБЩО (яко натвърдвам тука) със спиритизма.Споменатият в статията пентакъл всъщност е само една от четирите бои-има още мечове,жезли и бокали.
   Всяко нещо доведено до крайност има гадни последствия.Многото молитви също,нали знаете-прекален светец и Богу не е драг.
   И последно-картите Таро представляват символично представяне на историята за Светият Граал,което си е доста християнско.
   Гил съветва:Не следвайте глупави забрани,като тая посочена накрая на статията.Обаче гледайте и да не изпадате в крайности.Правилно .И аз съм на това мнение. :D

dolphain

 • Гост
Отг: Картите - дяволска примка
« Отговор #14 -: Юли 29, 2006, 23:02:20 pm »
ТАРО е древна езотерична система, популярна най-вече откъм своя предсказателен аспект, но всъщност една от основните й ценности е в това, че тя ни предоставя възможност да структурираме и опознаем света около нас, а най-вече самите себе си, да видим, осъзнаем, разберем свързаността на всичко и всички, закономерностите, които ни създават и които ние на свой ред създаваме. Нейната значимост е не само в погледа, който ни дава в посока назад /минало/ и напред /бъдеще/, но и в дълбочина, към същността на проблема. Таро е своеобразно огледало, в което, ако имаме необходимата честност и смелост, можем да отразим истинската си същност, да видим невидимото за обикновения ни делничен поглед, своите плюсове и минуси, които остават често скрити за самите нас и които проектираме върху другите, правейки ги отговорни за нашите успехи и провали.

Таро създава мост между съзнанието и подсъзнанието, прави възможно “осветяването” на подсъзнателни процеси, разкрива скрити движещи причини и закономерности, подсказва неподозирани пътища - изходи в объркани житейски ситуации, протяга ръка за помощ в кризисни моменти. Допитването до карти Таро не ни лишава от избор, както често фаталистично се предполага, а напротив - увеличава многократно възможностите ни да избираме, показвайки ни цялостен, обзорен или детайлизиран, конкретен поглед върху даден проблем или ситуация. Таро ни предоставя информация - а информацията помага, лекува душата, объркана, обезверена от загубата на смисъл и посока. Таро ни дава възможност да осмислим света навън и вътре в нас, да превърнем хаоса в хармоничност - първо в самите нас, а след това, закономерно, в света около нас. Всяко събитие и човек в живота на човек имат своя смисъл и значение, свое място в цялостния “пъзел” на неговото съществуване. И система като Таро /или астрология, нумерология, И Цзин/ - философска, аналитична и предсказателна - ни дава възможност да погледнем зад видимата страна на нещата, да видим съдържанието зад формата, Божествения смисъл зад привидната “случайност”.

Таро не е панацея, не е и средство да прехвърлиш своята отговорност навън, върху нещо или някой друг - никой и нищо не може да реши  проблема вместо нас. Както и всяка друга езотерична система, Таро не е и не бива да се превръща в самоцел - то е средство да получим карта на пътя с указателни знаци по него. Таро е един от начините да видим нови възможности, нови гледни точки, ново разбиране за същността на нещата, причини и последствия, за които не сме и подозирали, които сме пренебрегвали или не сме смеели да си признаем пред самите нас. Общуването с Таро ти дава отговори, които са в теб самия, показва ти пътища, които само ти можеш и трябва да извървиш. Таро е езотерична система, която защитава, предпазва този, който я използва, като прави достъпна за него само толкова и такава информация, каквато той може да разбере и отработи. Работата с Таро ни помага да разберем причините и последствията, да свържем минало, настояще и бъдеще в едно цяло, като осмислим своята роля, своята отговорност и огромни възможности, да видим своето “днес” като ехо от “вчера”, а “утре” като ехо от “днес”. Таро ни предлага помощ, от която можем да се възползваме, без да я абсолютизираме и без да ставаме зависими от нея.

 От http://www.astrohoroscope.info/taro.htm
 Това е и моето мнение по въпроса.Благодаря Ния :D

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27