Автор Тема: Мартениците - послание от вековете  (Прочетена 18085 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Мартениците - послание от вековете
« -: Декември 24, 2005, 14:43:50 pm »
За мартениците се пише ежегодно в навечерието на първи март. Но те вече много години се развиват като сезонен бизнес и се обръща внимание преди всичко на външните им ефекти. Традиционното в тях беше сериозно пренебрегвано, но от 2-3 години се забелязва възраждане на интереса към автентичния им вид. И все пак остава нещо, което е на път да бъде покрито с праха на забравата. Това е преданието за прабългарския им произход, което до преди 3-4 десетилетия беше достатъчно запазено и ежегодно припомняно.
То ни съобщаваше, че мартениците са били донесени на прабългарите от две лястовици, като поздрав от далечната родина. И именно тях (две лястовици с мартеници на шиите) виждахме изобразени на повечето поздравителни картички, които хората си изпращаха в навечерието на първи март.
След като в продължение на години събирам всичко писано за мартениците, вече мога да заявя, че в преданието за тях се съдържа историческа информация, която е не само интересна, но и достойна за вниманието на моя народ.
Събраните материали дадоха възможност не само да бъдат поставени интересни въпроси, но и на повечето от тях да се даде не само логичен, но и МНОГО ВЕРОЯТЕН отговор.

Те са:

1. Защо ги има САМО в България вече цели тринадесет века?
2. Наистина ли традицията идва от прабългарите?
3. Защо са само два цвята, и то именно тези?
4. Защо лястовиците са две, а не една или повече от две?
5. Какво е предназначението на пискюлите?

Тръгвайки по историческите сведения, установяваме, че изясняването на тези въпроси върви по-естествено, ако поне в общи линии припомним времето, в което стават събитията.
След опитомяването на коня в края на четвъртото хилядолетие преди новата ера на територията между Китай и Атлантическия океан се развива така наречената индоевропейска цивилизация. Конят играе изключителна роля и е обожествен. И все пак, като най-характерна черта на тази цивилизация археолозите изтъкват така наречените древноямни погребения - загиналите воини са били погребвани в проста правоъгълна яма, подът на която бил посипвай със стрит БЯЛ варовик (и днес в Китай траурният цвят е белият, символизиращ "отвъдния" - "чистия" свят). Самият воин е бил посипван с ЧЕРВЕНА охра.
През шести-седми век от новата ера индо-европейската културна общност почти напълно се е разпаднала на племена и езици. Част от тази общност са и племената, влизащи в състава на обединяваната от Кубрат Велика България. Обществото е било разделено на три касти, всяка от които е имала и присвоено само за нея цветово обозначение: червеният - за хана и воините; белият - за жребците; черният или кафявият (цветът на горната земя) - за всички останали (производителите на материалните блага). Разпадането на индоевропейското общество не подминало и Велика България, която без друго се е състояла от различни племена. Аспарух и неговите воини (червените) и кастата на жреците на езическата религия (белите) се оттеглили на запад и се настанили в Онгъла. Макар това да е била територия, изоставена от гърците преди повече от столетие, Византия е реагирала. Историците пишат, че когато Константин IV Погонат научил за настаняването на варвари на византийска територия, той така се разгневил, че на 18 март 681 година напуснал провеждащия се църковен събор и организирал светкавичен поход за тяхното прогонване.

Оттук нататък следват цяла поредица от чудеса:

1. Две лястовици донесли на прабългарите мартеници от Родината.
2. Императорът напуснал армията си в решителен за нея момент.
3. КОННИЦАТА разпространила слух, че императорът бяга и БЕЗ ДА Е ПРЕСЛЕДВАНА - "побягнала".
4. След нея побягнала пехотата.
5. Аспаруховата конница излязла и съсякла императорската войска.

Как трябва да се разглеждат тези сведения?

Като биологичен вид лястовицата не притежава качества да пренася "пратки" като гълъбите. Очевидно става въпрос за условно понятие. Когато наши съвременни военни говорят за изпратени напред "очи" и "уши" или за заловен "език" - обяснения не са нужни. "Лястовиците" на прабългарите са били пратеници, донесли важна вест, "написана" на широко практикуваното в древността възлово писмо - "кипу"! С цел за секретност писмото е било разделено върху две върви и прочитането му е ставало възможно само след като те отново се оплетат. Цветовете на вървите съответстват на цветовете на воините (червеният) и на жреците (белият). Всяка "лястовица" е носела по една връв (половин писмо) и се е движела по различен маршрут, което е лишавало противника от възможността да узнае текста на съобщението при евентуалното залавяне на единия от вестоносците.
За прочитането на съобщението е било необходимо всяка връв да има обозначено начало (или край). Това се е постигало чрез намиращия се в единия й край пискюл - няколко витаи от самата връв, завързани в близкия им край и срязани - в далечния.
Във византийската армия и конницата, и пехотата са се състояли от наемници. Конниците са били набирани от "конните" племена, обитаващи северното Причерноморие, следователно между тях е имало предостатъчно прабългари, олицетворяващи Родината. Не допускам, че би затруднил някого въпросът на чия страна са били симпатиите на конницата.
"Лястовиците" не са могли да бъдат една, защото и връвта ще бъде една, и разчитането й - безпроблемно. Увеличаването на броя им на повече от две би създало забележимо движение на хора и би довело до залавянето на някои от тях.
Оттук нататък разплитането на загадката може да върви от само себе си.
Съгласно уговорката конницата е разпространила деморализиращи слухове и е симулирала бягство. Подготвена вече за излизане (а не за продължителна отбрана), конницата на Аспарух е излязла бързо и е разгромила византийската армия, която ВЕЧЕ е била бягаща.

Но! Предлагайки някаква хипотеза, без да губим желание да останем почтени към читателите, трябва да разгледаме и обратната версия: че действително лястовици са донесли на прабългарите шарени дрънкулки, символизиращи настъпването на пролетта.
Боже мили! Какви лястовици толкова на север, и то преди първи март?! И кому би хрумнало да се радва на пролетта, когато се е знаело, че не след много срещу тях ще се появи най-силната армия на ранното средновековие, и то в неизвестен още състав.
Та кой би могъл да гледа идва ли пролетта, или не идва, когато насреща с византийската армия е идвала смъртта и готвейки се за нея, денонощно са градели защитните съоръжения и са трупали храна и оръжие.

И накрая: прабългарски ли е обичаят?

ДА!

Ако идваше от траките или славяните - щеше да го има у поне още един народ.
Във всеки случай едно е сигурно: на шиите си "лястовиците" са донесли вест, от която е зависело ще се роди ли новата държава и ще съществува ли. Връзването на двуцветната връв е започнало да се повтаря ежегодно в памет на великото събитие. В МЕСЕЦА, В КОЙТО СЕ Е СЛУЧИЛО и в който заедно с пролетта се е раждала и България.

Спас СПАСОВ

Източник: http://www.stranicata.com/snd/martenicata.htm

Horus: Някъде бях чел по-достоверна и хубава теория. Ако някой знае да каже :)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #1 -: Декември 24, 2005, 16:06:58 pm »
Не е ли малко рано за мартеници?
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #2 -: Декември 25, 2005, 02:26:41 am »
От скоро и Китайците правят мартеници и ги продават по света и в страната ни.
Погледнете етикетите на пролет!
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #3 -: Март 01, 2008, 16:03:45 pm »


Да обединим материалното (червеното) и духовното (бялото) в сърцата си!

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #4 -: Март 01, 2008, 19:42:22 pm »
Огън в сърцата и усмивки на лицата  :)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #5 -: Март 01, 2008, 20:42:59 pm »
Horus: Някъде бях чел по-достоверна и хубава теория. Ако някой знае да каже :)

Аз не харесвам теориите (няколко) за Лястовици и Аспарух и прочие. Нито пък опитите на някой известни псевдо-историци с лордски и потомствени баронски титли да ни я откраднат и да я нарекат "скитска". За мен традицията си е наша, която е занесена в Месопотамия и Египет след Черноморския потоп, оттам - в Балхара и обратно.

Има дълбок езотеричен смисъл - за МЕН ЛИЧНО НАЙ-ВАЖНИЯ - обединението на материалния с духовния свят, силата която трябва да притежава човек в двата, но и дуалистичността (така наречените мъжко и женско начало) в хората!

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 826
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #6 -: Март 02, 2008, 12:04:06 pm »
Има и друга теория за произхода на мартеницата и двата цвята:

Mărţişor is the symbol of spring and also a celebration on the first of March. Its beginnings are still a mystery. The first evidence of a similar custom come from 8000 years ago. The archeologist have discovered small river rocks painted in red and white that were probably string on a rope and wear as a necklace. Also in ancient Rome, New Year's Eve was celebrated on the 1st of March (Martius), the month of the war god Mars. He had a double role: both protector of agriculture and of war, so the celebration signified the rebirth of nature. The duality of symbols is kept in the colours of the Mărţişor: white and red, meaning peace and war (it might also symbolize winter and spring).

Удебеления текс ме навежда към мисълта, че е древен тракийски обичай. И за това го има само на балканския полуостров (България, Румъния и Молдова). Но пък от друга страна това е била и територията на Българския хаганат.

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 583
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #7 -: Март 05, 2008, 19:00:00 pm »
В японската култура белият и червеният цвят са едни от най-тържествените краски и по принцип се избягва тяхната употреба във всекидневния живот, тъй като са твърде специални според тяхната естетика. Не така стоят нещата обаче на Нова година. (Да припомним, че в миналото Нова година се е посрещала в третия или дори в четвъртия лунен месец, когато Пролетта е разпуквала своите пъпки и давала доказателство, че природата отново ще се събуди.)

Белият цвят в Япония е символ на върховно съвършенство и неземна чистота. Това е траорният цвят, също и строго ритуалният храмов цвят. Само най-тържествените духовни неща в тяхната естетика могат да носят този цвят.

Червеният цвят
в Япония е символ на жизненост, на кръв, на темперамент. Това е цветът на страстите, на фаталното изкушение - не случайно от там идват прословутите "червени фенери". Също червеният цвят е декларативен, категоричен - всички официални документни печати имат червен цвят.

Във времето на Нова година японската естетика "полудява". Противно на своята принципна сдържаност и минималистичност, във времето на сменящия се цикъл тя изважда всички свои ярки въздействия, като най-много от всичко използва редуването между червено и бяло. Характерен дизайн за Нова година в Япония е спиралата от бяла и червена ивица, подобна на нашата най-обикновена мартеничка-усуканица. Също, под влияние на будизма, японците имат пискюли с много сложно преплетени възли, които изобразяват просветлението и характерния за него лилав цвят. Но в най-тържествени моменти, какъвто според японските представи е моментът на Нова година, те могат да се видят и в цветовете бяло и червено.

Според някои схващания за старобългарската история нашите деди са притежавали "царство и господарство" в ширините на Централна Азия, което се е разчупило на трохи и една от тях е Аспарухова България, в която живеем днес. Други трохи се разпръснали по земите на света и едно парченце достигнало чак до Япония, за да й даде чувството за държавност. (Нищо не твърдя, само споделям едно гледище за старата ни история.)
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #8 -: Март 05, 2008, 22:41:54 pm »
Флай,

колко хубаво, че ме подсети! Миналата година бяхме поканени на Хина Мацури - японския празник на момичетата на 3-ти Март (Баба Марта?), докато на момчетата е на 5-ти Май (Св. Георги?)

Традиционно момичетата правят куклена къща в която винаги има Имератора и Имератрицата и, в зависимост от възможностите - всички видове васали, министри, занятчийски и прочие позиции в империята.

Ето една типична къща (винаги на стъпала!):А ето и една гигантска (няма да я копирам - само връзка): http://www.chiba-tour.jp/eng/photo/festival/big_hinamatsuri.jpg

Това което ме впечатли миналата година беше, че на структурите и на "оградите" и "фенерите" бяха закачени "наши" мартеници! От коприна - червено и бяло - ама точно като нашите и вързани по същия начин. Сега не можах да намеря точно такива куклени къщи. За съжаление домакините не знаеха точното значение на "мартениците" и казаха, че се слагат за здравето и късмет на момичето. Когато проучвах по-късно видях, че има и вертикални - както на горната снимка, но винаги бялото отгоре. На първата снимка също се виждат и вертикалните, но в дрънкулки отстрани.

Сега си спомням също, че никъде не намерих дори и опити от японска страна да обяснят техните "мартеници" езотерично - навсякъде пишеше за здраве, радост, късмет...Не че и ние сме различни в пожеланията, но...

« Последна редакция: Март 05, 2008, 22:43:02 pm от Tina »

Неактивен Спорт-Здраве3

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
 • ако четеш това,значи един сириусец те хапе по гъза
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #9 -: Март 07, 2008, 22:21:32 pm »
Не просто здраве,радост и късмет...

Мартеницата не е носител на нищо,но е показател на всичко! На всичко,което "би трябвало да е".
Тя е свръзка с дедите - с онова,което е по-голямо и по-дълбоко от теб,и чието парче всъщност си ти.Тя е свръзка между онова,което поставя пътя и онзи,който прави крачките.

Мартеницата не е просто талисман - тя е карта,компас и дневник.Сама по себе си е неразбиваем и неразгадаем ключ,но мощна информационно-носеща емоция е тъкмо периодът на нейното плетене.

Мартеницата е Постигането...Нейното плетене е Пътят.Едното осмисля другото и само когато едното следва другото,смисълът,изхождащ от Единственото,е доловим.
« Последна редакция: Март 07, 2008, 22:28:50 pm от Спорт-Здраве2 »
"Where am I" is the usual question... In this case "when" might be more apt.

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 253

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #11 -: Март 08, 2008, 09:06:01 am »
http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Martenitsata.htm

Цитат
На много места, по време на сватбеното хоро се хваща петел, завързват му се краката с връв, а връвта се закачва на върха на сватбарското знаме. С това знаме начело и заедно с петела хорото се играе в продължение на няколко часа.

Ха-ха - помня го този петел - смътно щото съм минавала права под масата на тия години...

С това обаче не съм съгласна:

Цитат
В националния флаг на съвременна България обаче двата основни цвята, белият и червеният, са разделени от ивицата на зеления цвят и не образуват “червено-бял двуполюсник”, което от гледна точка на древнобългарската митология може да е неблагоприятно.

Няма по-правилен флаг от нашия (да не чуват политиците, че ще решат да го сменят!) Същия автор говори за трите касти - благордници (червено), свещеници (бели) и земеделци, а не се сеща за зеленото. На особено добрите лозари са викали, че са със зелени пръсти.

И друго - зеленото представлява духовния свят (човешкото) сърце, което е по-средата между божественото (бялото) и материалното (червеното).
« Последна редакция: Март 08, 2008, 09:07:18 am от Tina »

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #12 -: Март 08, 2008, 15:33:48 pm »
всъщност точно два полюса създават. полюсите по дефиниция са двете крайни точки от един спектър, а вътре между тях е всичко останало. ние си имаме два полюса от бял и червен цвят и между тях е зеленият. Ако бяха един до друг, а зеленето беше най-долу да кажем, тогава полюсите щяха да са бяло и зелено. Приеми зеленото в реалния случай като екватора :)

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #13 -: Март 08, 2008, 21:36:35 pm »
Приеми зеленото в реалния случай като екватора :)

Точно де  ;) - сърдечната чакра (другите две - коронната и базовата)....ако тука се приеме теорията, че човека е "образ божий" или "ние сме огледало на света в който живеем"....

Неактивен WhiteRider

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 521
 • *terrafim*
Re:Мартениците - послание от вековете
« Отговор #14 -: Март 10, 2008, 22:43:53 pm »
в този ред на мисли - по време на война и обръщането на флага - оцеляването (червеното, първа чакра) става по-важно от всичко останало :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27