Автор Тема: Прероденият Буда  (Прочетена 6477 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Прероденият Буда
« -: Декември 03, 2005, 11:34:57 am »
Неспирно медитиращо момче в джунглите на Южен Непал привлече вниманието на учените, след като тълпи вярващи започнаха да се стичат на поклонение пред него, считайки го за реинкарнация на Буда.

15-годишният Рам Бахадур Бамджан (Ram Bahadur Bamjan) медитира вече 6 месеца в корените на дърво в джунглата край селцето Ратанапури, разположено на около 160 км. южно от непалската столица Катманду, без да яде или пие. Момчето седи в поза “лотос” със затворени очи в подножието на огромен фикус, кожата на тялото му е придобила блед отенък, а лицето му не изразява никакви емоции. Верига от будистки монаси не позволяват на никой, дошъл да види “чудото”, да се приближава на повече от 50 м. от търсещия просветление младеж, съобщава британският ежедневник The Independent.

За дългите месеци медитация, косите на Рам Бамджан са пораснали и падат над затворени му очи. През цялото това време момчето е казало само няколко думи, за които в Непал вече се носят легенди. Бамджан проговорил веднъж преди няколко седмици, когато бил ухапан от отровна змия. Монасите били опънали около дървесната му обител завеса, когато след 5 дни “Прероденият” излязъл от убежището си и казал, че е ухапан от змия, но няма нужда от лек и ще прекара в медитация следващите 6 години.

Основателят на будизма, принц Сидхартха Гаутама Шакямуни, който става известен като Буда (на санскрит и пали – Просветения, Пробудения), живее приблизително между 563 г. пр. н. е. и 483 г. пр. н. е. На 29-годишна възраст принцът, презадоволен от разкоша в своя дом, напуснал семейството си и тръгнал по света като просещ препитанието си аскет, за да търси истината. През 535 г. пр. н. е., след почти 7 години медитация и пост под едно дърво, Сидхартха постига бодхи (просветление) и получава титлата Буда. Смъртта на Буда през 483 г. пр. н. е. се определя от будистите като нирвана – състояние на пълно блаженство, съвършено небитие при отсъствието на всякакви земни грижи и по-нататъшни прераждания. Пет века по късно Съветът на будистките монаси (сангкха) събира на остров Цейлон неговото учение и устните традиции на вярата в писмен канон, наречен Трипитаки.

Самият Рам Бахадур Бамджан ще прекара почти толкова време в медитация и търсене на просветлението, но е споделил на най-близките си последователи, че не се смята за Буда, тъй като няма неговата енергия и е достигнал много по-ниска степен на святост. За хилядите вярващи обаче, той вече е “прероденият Буда”.

Поклонничеството пред Рам Бахадур е заинтригувало изследователите, които искат да проверят дали момчето действително е преживяло без вода толкова дълго време. Някои хора могат да преживеят без храна до няколко седмици, като през това време организмът използва натрупаните запаси от хранителни вещества, за да поддържа съществуването. Без вода обаче, човек може да живее само 3-4 дни. Последователите на момчето посочват, че на първо време той е консумирал млечна течност от корените на дървото, но по-голяма част от медитацията си е изкарал без вода. Случаи на подобна святост на хора приживе не са рядкост в Южна Азия, но историята на Рам Бамджан получава такъв отглас, че вече милиони искат да узнаят истината за светия младеж. С изясняването й ще се заеме екип учени от Кралската непалска академия на науките, които смятат да изследват момчето без да прекъсват медитацията и да се докосват до тялото му.

Резултатите от изследванията могат да доведат до неочакван обрат на историята, въпреки че около личността на младежа вече се е завъртял печеливш бизнес. Снимките на Рам Бахадур се харчат като “топъл хляб”. Представителят на местните власти Праджапати Коирала уточнява, че на банкова сметка на името на момчето, вече са събрани около 500 000 рупии (около $ 7000). В тази сума не влизат подаянията, които поклонниците оставят на място и биват събирани от будистките монаси. Нелошо върви и бизнеса на местните търговци, продаващи на вярващите ароматни пръчици и чай. Последователите му твърдят, че Рам Бамджан пости и медитира денонощно, но през нощта той е скрит от погледите на вярващите от специална завеса и никой още не е видял какво прави по това време на денонощието.

Родителите на момчето признават, че не разбират какво става със сина им. Когато майката на Рам, Майа Деви (същото име е носила и майката на Буда), разбрала че синът й е започнал неколкогодишна медитация, припаднала и останала дълго в несвяст. Тя разказва, че Рам Бамджан, който е третото от общо 7 деца в семейството, винаги е бил тихо и не особено общително момче.

http://www.bgfactor.org/

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Прероденият Буда
« Отговор #1 -: Декември 03, 2005, 19:42:29 pm »
Ммда, вчера го четох това... Аз съм се занимавал 2 години с будизъм и ми е много интересно за какво става въпрос. Това момче може да е някакъв аватар или пророк. Ще следя случая.

Heinie

 • Гост
Re: Прероденият Буда
« Отговор #2 -: Декември 04, 2005, 18:01:53 pm »
Или поредната сензация, която да се спука като балон и съвсем да се втълпи на хората, че тези неа са заблуда. Хорчо, разкажи някави подробности - има ли предсказания за следващите аватари, пороци или Майтрея Буда?

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Прероденият Буда
« Отговор #3 -: Декември 04, 2005, 21:44:01 pm »
Стига с този Майтрея Буда бе... Никакъв Буда не е Майтрея, а господът на "Ню-Ейдж" - Сатаната на NWO...

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #4 -: Март 16, 2006, 16:13:48 pm »
Изчезна медитиращият млад "Буда"

Рам Бахадур Бамджан изчезна. 15-годишният непалски юноша, когото някой представяха за въплъщение на Буда внезапно изчезна от под дървото в джунглата Бара, където медитираше от десет месеца, очевидно без да се храни и да пие вода. Това съобщиха непалските власти.

Екип на непалската полиция бе изпратен в джунглата Бара, на около 160 км южно от Катманду, след като бе получен сигнала за изчезването му, каза Сандарадж Субеди, висш представител на регионалното правителство.

Няколкостотин души, вярващи и членове на семейството пристигнаха в джунглата за да го търсят. Датата за изчезването му не се уточнява, но за последен път е бил видян преди два дни, в петъка. Дрехите му са намерени недалеч от мястото където медитираше.

Полицията разследва дали просто не се разхожда из джунглата или пък е бил отвлечен, като се има предвид, че в района се намират непалските комунистически бунтовници. Рам Бахадур Бамджан седеше неподвижно със затворени очи в позата лотос под смокиново дърво, което е свещено за хиндуистите от 17 май миналата година.

Всяка нощ го закриваше завеса, изплетена от негови последователи. От началото на медитирането му няколко хиляди дойдоха да го наблюдават, вярвайки че стоят пред въплъщението на Гуатама Сидхарта, роден в югозападната част на Непал, недалеч от града, 500 г. преди Исус Христос, впоследствие получил името Буда т. е. пробуден или просветлен.

Посетителите бяха държани на разстояние от 25 м от него и можеха да го видят само през деня, при залез или изгрев слънце. След залез слънце близките го скриваха от погледите на посетители. Преди време жителите на близките села уверяваха, че той нито се е хранил, нито е приемал течности в течение на половин година.

Лекари, които го наблюдаваха отдалеч, твърдяха, че той диша нормално, но е доста слаб. Майката на момчето - Мая Деви, която носи същото име като майката на Буда, каза, че той е третото от седемте й деца и винаги е бил тихо, затворено момче, странящо от приятелите.

Първоначално се тревожех за него, но сега съм щастлива, той обожава Буда, каза тя. Властите на района, където се беше усамотил загадъчният юноша, призоваха духовенството и учени от Непалската кралска академия на науките и технологиите да хвърлят светлина върху случая. Искаме да проверим твърденията, че момчето е оцеляло без вода и храна толкова дълго време, заявиха тогава те. /Бгнес

firma

 • Гост
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #5 -: Март 16, 2006, 16:34:28 pm »
Това момче е само за заблуда.Дяволка работа.Много шум за нищо.В него ли  виждате божественото???
Който има очи и уши да гледа и да слуша.


 >:( >:( >:( >:(
« Последна редакция: Март 16, 2006, 16:38:01 pm от Ricardo »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #6 -: Март 16, 2006, 17:01:37 pm »
А в Христос виждаш ли нещо божествено? И той е ходил по голяма нужда...
 Иначе ми е чудно къде е изчезнало момчето.Може от горе някой да ,му е спрял тока. Все пак нямат интерес да се появи някой Буда ей така...
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #7 -: Март 16, 2006, 17:04:50 pm »
Може да се е възнесъл към друго измерение  :P

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #8 -: Март 16, 2006, 17:13:25 pm »
не знам, във всеки случай звучи красиво...
а напоследък точно мисли за някой друг свободен месец ми се въртят в главата - именно за медитация и самоусъвършенстване, май ми е омръзнал света, в който живеем
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #9 -: Март 18, 2006, 02:12:08 am »
Това момче е само за заблуда.Дяволка работа.Много шум за нищо.В него ли  виждате божественото???
Който има очи и уши да гледа и да слуша.


 >:( >:( >:( >:(

И как стигна до това заключение ей така изведнъж?

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Отг: Прероденият Буда
« Отговор #10 -: Март 18, 2006, 17:46:23 pm »
 :D
musica universalis

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Прероденият Буда
« Отговор #11 -: Март 12, 2007, 20:48:31 pm »
Пак изчезна момчето, обявено за Буда

Монитор

Изчезна момчето, обявено от хиляди вярващи за преродения Буда, предадоха световните информационни агенции. 16-годишният Рам Бахадур Банджан медитираше през последните месеци в джунгла в югоизточен Непал в поза лотос, без да приема храна и вода.
Според местната полиция в нощта срещу петък Малкият Буда, както го наричат поклонниците, се отправил в неизвестна посока. На хората, дошли да го видят, той казал, че смята да избере ново място за медитация. Униформените започнали издирване в околността, но не открили младежа.
Първите съобщения за Банджан се появиха през ноември 2005 г. Много поклонници са убедени, че той е превъплъщение на принца отшелник Сидхарта Гаутама, който преди 2500 г. е достигнал просветление под дървото Бодхи (или дървото Бо, "дървото на Мъдростта"), след което станал Буда "просветлен от знанието" или "намерил истинския път". Според родителите на момчето то смята да прекара в медитация шест години, за да достигне най-висша степен на просветление подобно на основателя на будизма Гаутама.
"Малкият Буда" изчезна през март 2006 г., прекарвайки десет месеца в медитация без храна и вода недалеч от дома си, но напусна мястото, тъй като станало много шумно. През декември 2006 г. той бе намерен седящ неподвижно в поза лотос да медитира в горски район недалеч от река Пилууа.

zahary

 • Гост
Re: Прероденият Буда
« Отговор #12 -: Март 17, 2007, 20:40:57 pm »
Много хора през годините и вековете са говорили за прероден Буда, прероден Христос, а други за "господът на "Ню-Ейдж - "Сатанаил", искрено съжалявам че никой не споменава каква е разликата между всичките тези понятия- примерно: едно е да се говори за "Сидхарта Буда", а съвсем друго за " състояние Буда"! А когато са погрешни понятията, грешно е и  разбирането. Остава само медитацията- ако е имало изобщо такава.......

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27