Автор Тема: Бизнесът на масоните в Българи 2003  (Прочетена 5849 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Бизнесът на масоните в Българи 2003
« -: Декември 05, 2005, 00:32:00 am »
Бизнесът на масоните

За пръв път "24 часа" публикува имената и заниманията на голяма част от българските братя зидари

Очерк на Станимир Въгленов, Ганета Сагова и Алексения Димитрова

Какво свързва грандхотел "Велико Търново", военния завод "Аркус", БНБ, "Орел инвест холдинг", банка "Биохим", Ингбанк, НЕК и още десетки познати и недотам познати фирми?
Какво е общото между "SOS Детски селища", КТ "Подкрепа", фондациите "Дом за ангели", "Семейство и дрога", "Акация", "Антидрога"?
По какво си приличат ексвицепремиерът Евгений Бакърджиев, близкият до премиера юрист Асен Ошанов, шефът на "Пирогов" д-р Спас Спасков и бившият зам.-министър на промишлеността Григорий Вазов?
Всички тези хора, често заемащи високи постове в обществото, са част от българските свободни зидари, познати повече като масони.
Първите техни представители са се появили по българските земи още през XIX век, но и досега над посветените витае тайнственост, защото така повеляват правилата на тяхното движение.
Неотдавна обаче около българските масони се вдигна шум. Причината бе убийството на шефа на "MG корпорация" Илия Павлов. Той принадлежеше към една от признатите масонски ложи и имаше най-високата, 33 степен. Присъствието на Павлов сред масоните допринесе още за тайнствения им ореол. Някои казват, че и за разцеплението им на две.

Конфиденциалността е типична за европейското масонство, което е философско и интелектуално. В Южна Америка масонството е социално, в Северна - дарителско, и поради това там масоните се показват и събират овации.

Кои са всъщност българските масони? С какво се занимават? Опасни ли са за обществото? Могат ли да му помогнат да разреши някои от тежките си проблеми?

С помощта на система "Сиела" и други сигурни източници публикуваме голяма част от висшите масони в България. Използвахме регистрацията на ложите в местните съдилища, както и свидетелствата на самите братя. Акцентът на нашето проучване е върху бизнеса на масоните, но изброяваме и много техни представители, които са лекари, юристи, общественици. Защото данните сочат, че зад понятието масон в България като цяло стоят изключително уважавани личности. Важно е да отбележим, че масонството в България не е единно както и много други неща. Най-грубо разделението е между признати и непризнати зидари. Самите признати масони се разделиха през 1998 г. на две велики ложи и оттогава се конкурират кой ще привлече повече и по-качествени членове. Направихме всичко точно да посочим кой в кой лагер е, но все пак става въпрос за изключително динамичен процес. Ако неволно вкараме някои масони в ложата на конкуренцията, нека не ни се сърдят - готови сме да поправим грешката. По-важно е да посочим масоните и защо известни хора стават част от тях, а други правят всичко възможно да влязат в тяхното лоно.

"Движението на Старите свободни и приети зидари на България е общност на свободни мъже, с добро име, събрани без оглед на религиозните и политическите им убеждения, на расата, гражданството и общественото им положение и обединени в братства (масонски ложи), които се стремят към човешко съвършенство чрез братски взаимоотношения..."
Така започва Основният закон на българските масони, които членуват във Великата ложа на старите свободни и приети зидари. В този преамбюл обаче няма нито дума за бизнес, защото в ложите мъжете не влизат в качеството си на бизнесмени. И все пак стотици техни представители са обикновено на високи позиции в българските фирми. Не е задължително да бъдеш бизнесмен, за да станеш масон, но определено има значение и помага. В момента в България има около 30 регулярни ложи, има и нерегулярни като Ордена на Франция (200 души) и други парамасонски ложи(около 200 души). Нерегулярните ложи се различават от регулярните по ритуала, по начина на приемане и по това, че в тях могат да членуват жени.
Регулярните, в които членуват само мъже, са се разделили на две и се свързват най-общо с имената на бившите приятели и съдружници Иван Ставрев и Борислав Сарандев. 20 ложи се обединяват от Великата ложа на старите свободни признати зидари с Велик майстор Румен Ралчев, в която е Ставрев. "При нас членуват около 550 души", каза Ралчев неотдавна. Великият майстор Борислав Сарандев от своя страна твърди, че формацията му обединява около 600 души. До 1998 г. масоните около Ставрев и Сарандев бяха в една ложа. Според една от версиите разцепва ги влизането на Илия Павлов в масонството. Хората на Сарандев били категорично против. "Не сме се разцепили заради Илия Павлов", казват от ложата на Румен Ралчев. Разцепихме се, защото изборът на Борислав Сарандев за Велик майстор преди 2 години и половина е неправомерен. Това решил и Висшият масонски съд, след като разгледал внимателно фактите. "Борислав Сарандев бе избран с 6 на 5 гласа, Иван Ставрев му предаде чука пред немския и италианския Велик майстор. Седмица по-късно той оспори решението и се отцепи", категорични са от ложата на Сарандев. И двете велики ложи твърдят, че са признати от масони в чужбина. Имаме признание от 90 ложи по света, казват от ложата на Ралчев. Според хората на Сарандев обаче чуждите масони не признават другата ложа. "Погледнете дали някой Велик майстор им е дошъл на гости в България, попитайте великите майстори на Италия, Германия, Франция и т. н. какво мислят", казват от Великата ложа. В България има и нерегулярни ложи, по-известните от които са "Човешко право" с център в Париж и около 150 членове тук, една гръцка - около 120 членове, и "Великият изток на Франция". И непризнатите масони обаче контролират доста сериозен бизнес, показа справка в търговските регистри.

Затова "24 часа" акцентира повече на мястото в обществото на масоните като цяло, а оставя техните вътрешни различия на тях.

Защо много бизнесмени правят всичко възможно да станат масони.

Според неписаните правила на братството бизнесът между масони е по-успешен заради специфичния им начин на общуване и най-вече заради доверието, което съществува между тях. То е изключително важен момент от бизнеса по цял свят, а при хлъзгавата бизнессреда в България е особено важно.

"Това спестява сериозни разходи по проучване на бизнеспартньора", казва Димитър Недков, Велик оратор на ложата с Велик майстор Румен Ралчев.

n Интервю с Недков - четете на 12-а стр.

В тази ложа е и бившият шеф на БТА Стоян Чешмеджиев, който е Велик церемониалмайстор. Според неофициална информация след провала в БТА е възможно Чешмеджиев да изгуби високия си пост и при масоните. Поради широките контакти у нас и в чужбина масонството дава шанс на предприемачите. "Ако масон трябва да избере с кого да работи: с обикновен човек или с друг масон, ще избере второто - защото ще е сигурен, че неговият брат няма да го измами", обяснява брат зидар. Не е тайна, че масони в чужбина имат силно влияние в НАТО. Погледнато откъм бизнесстраната, това може да означава важни договори за нашите масони, които могат да правят доставки за алианса, да участват с успех в многобройните търгове за различни военни поръчки. Масонството е изключително влиятелно в САЩ, което ще бъде от съществена важност за нашите масони, когато решат да кандидатстват с фирмите си при възстановяването на Ирак например. Действително много от българските масони заемат ключови позиции в различни сектори на икономиката, политиката, културата. Това обаче не е задължително условие за участие в братството

"Има хора, които заемат ръководни постове, и такива, които не заемат - от всички нива на държавната администрация. Може някой, който заема високо ниво при нас, да заема ниско в социалния си живот. И обратното", обяснява свободен зидар. В някои държави масонството все повече се стреми към публичност и загърбва традиоционния тайнствен ореол. Част от българските масони също следват тази тенденция. Други предпочитат да останат в сянка и занапред. Без значение обаче дали са на високи постове и дали търсят изява, българските масони като цяло са почтени бизнесмени и уважавани личности. Това, че обществото научава повече за тях, не би трябвало да ги притеснява.

Около Ралчев - туроператори, архитекти и търговци.

Велика ложа на старите, свободни и приети зидари в България, или т. нар. Велика ложа, с Велик майстор Румен Ралчев е регистрирана в София с управителен съвет от 9 човека. Тя обединява общо 20 съюзни ложи под шапката си. "24 часа" откри регистрациите на 6 от тях - в Русе, Велико Търново, Сливен, Варна, Бургас и София. Останалите 14 не могат да бъдат намерени в регистрите. В управителния съвет на ложата, който се намира в София, според информационната система "Сиела" са предимно бизнесмени с фирми в строителството и архитектурата, търговията, туризма, детективска дейност и др. Великият секретар на ложата Александър Витанов, от управата на ложата, участва единствено в софийското събирателно дружество "Бран-90 и сие". Зам. великият майстор Венелин Иванов има една от най-разклонените фирмени структури в ложата - около 17. Всичките му фирми са варненски. "Холдинг Варна" участва в почти всичките му структури. Собственик на холдинга са "група физически лица". Сред другите фирми на Иванов са "Биозем инвест" АД, "Булгарсистемс РБ" ООД, туристическото "Детелина" АД, "Конен клуб" ООД, "Мелани текс" ООД за производство на облекло. Великият оратор на ложата Димитър Недков участва в "Балкан билдинг" АД, "Болкан ризорт ченъл", "Бългериан вайн", ямболската "Папас олио" и русенската "Трейшъл ченъл". Във фирмите не участват познати лица от "MG корпорация", но самият Недков е говорител на групировката. Великият втори надзирател на ложата Евгени Тропчев е в съвета на директорите на "Йовал-2001" АД и на Здравноосигурителна компания България АД, където е и Иван Ставрев. Самият Ставрев е в агенция за модели "Петра", където е бил и Борислав Сарандев от другата Велика ложа, преди да се разделят. Ставрев участва в още 7 структури. В габровската "Кет-Колев и сие" още от началото на 90-те години Ставрев е съдружник с известния тв продуцент Магърдич Халваджиян. Великият първи надзирател Петър Станчев е само в "Севар" ЕТ, която се занимава с архитектурни дейности. Петър Горновски е и в ложата "Светлина", както и в Агенция за насърчаване на инициативи и проекти "Анрипро". Великият стражник Пламен Козарски е във фондация "Акация" и в две търговски фирми. Великият ковчежник Юрий Събев участва в няколко фирми с "Аркадия" в името, които търгуват и преработват кафе, чай и подправки. Новият Велик майстор Румен Ралчев освен шеф на фондация "Акация" е и във фондациите "Антидрога" и "Розов свят". Основните му фирми съдържат "Балкан" в имената си и се занимават най-вече с детективска дейност и търговия.

20 съюзни ложи събрани тук.

20 съюзни ложи членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев. Какъв е бизнесът на хората в тях?

В русенската "Дунавска звезда" участват Валери Радков и Емил Вичев. И двамата са в съвета на директорите на "Арма" АД, Лозница. Станко Станков е специализиран в търговия с горива. Във великотърновската ложа "Боляри" е Пламен Караджов, директор на "Гранд хотел Велико Търново", собственост на "Ем Джи". Спас Панчев е от директорите на "Аптечно - Търново" и на военния завод "Аркус" в Лясковец, както и във фондациите "Дом за ангели", "Семейство и дрога". Дочо Караиванов също е директор в "Аркус", освен това има фирми за търговия с автомобили, финансова компания и др. В сливенското "Заря" Вилямс Иванов е член на СД на "Орел инвест холдинг". Той е член на бизнесклуб "Възраждане", в който е и шефът на "Орел" Добромир Гущеров. Владимир Христов е зам.- председател на съвета на директорите на НЕК, участва и във фондацията "Семейство и дрога". Деян Бърдаров е в "Мед сто" ООД за търговия на дребно. Евгени Душков е шеф на балнеологичен център "Камена" във Велинград, член е на управителния съвет на КТ "Подкрепа". Константин Симеонов също участва в "Акация", както и във фонд "Владимир Грашнов". Новко Спасов е в Национална асоциация на търговците на тютюневи изделия. Във варненската "ЛССПЗ Черноморски приятели" е само Петър Тухчиев от Асоциацията на разузнавачите от запаса. Бизнесът му е туризъм, превоз на товари, детективска дейност и др. В бургаската "Понтика" е Валентин Главчев, търгува с текстил, облекло, обувки и е в управата на хандбален клуб "Поморие". Велин Великов е в управата на Обединен спортен клуб "Лукойл Нефотохимик", съдружник е с руснаци в "Европетекс" ООД за търговия с хранителни стоки. Владо Досев е в параходното дружество "Трансфикс". Бизнесът на Георги Загорчев е изцяло в архитектурно-строителния бранш. Сред фирмите му са "Арита консулт", "Дарикоми", "Кремакс" и др. Повечето фирми на Димитър Добрев съдържат "Алба" в имената си, те са в сферата на търговията и превоза на товари. Негов партньор в част от структурите е друг от ложата - Златко Бакалов. Любомир Атанасов е специализиран в ресторантьорство и търговия с облекло, участва в Бургаска гражданска камара и Форум за регионална инициатива. В софийското "Сердика" Георги Гергов е сред директорите на "Гимекспорт" АД за търговия с порцеланови и стъкларски изделия. Петър Калпакчиев е шеф на представителството на офшорната фирма "Карони" АД за консултации по стопанската дейност. Росен Коларов е в управата на "SOS Детски селища в България" и на "Хоспис Света Мина".

При Сарандев - консултанти, банкери и предприемачи; 70% от министрите и заместниците им били в братството.

Около 70% от министрите и техните заместници членуват във Великата ложа на старите свободни и приети задари на България с Велик майстор Борислав Сарандев, довери отлично осведомен източник, пожелал анонимност. В ложата имало доста служители на Министерството на отбраната и на Министерството на вътрешните работи. Освен в държавната администрация масоните при Великия майстор Сарандев, които са около 600 души, често се занимават със собствен бизнес, финанси или са служители в големи компании.

l Има свободни зидари, които управляват строителни фирми.
l Има банкери - от Ингбанк, СИБанк и "Биохим".
l Масони са известни винопроизводители.
l Авиационни специалисти.
l Има и представители на голяма чужда софтуерна компания.
l Бели престилки запасват и мъже от енергийния и от химическия бизнес.
l Нощните сбирки се посещават и от немалко известни спортисти, артисти, писатели, художници.
l Посветени са ТV говорители, журналисти, директори на телевизии и на новини.(Имало и водещи журналисти дори от вестника с най-яростна ориентация срещу масоните - "Монитор").
« Последна редакция: Декември 05, 2005, 15:24:10 pm от Horus »
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Re: Бизнесът на масоните в Българи 2003
« Отговор #1 -: Декември 05, 2005, 00:33:22 am »
Бизнесът на Борислав Сарандев

Откакто оглави ложата, Сарандев, който е магистър на науките, почти е зарязал личния си бизнес. Ангажиментът му към братството изисква от него да пътува всяка седмица в чужбина и да координира работата на българските масони с колегите им зад граница. Сарандев е икономист, завършил е в Румъния и основната му дейност в обикновения живот е да консултира в областта на външната търговия. Участвал е в близо 30 дружества със стопанска или идеална цел, но впоследствие е напуснал повечето. В момента е в "БС Консултанти", "Българска индустриална и търговска корпорация", "Капитал Пи Ес", "Пластимо" АД и ТЛТ БГ ООД. В агенция за модели "Петра" е бил съдружник с Иван Ставрев от другата Велика ложа, но след като се скарват, излиза.
В управата на "Велика ложа на старите свободни и приети зидари на България - В.Л.С.С.П.З.Б." според публичния регистър влизат още двама: бившият зам.-министър на промишлеността Григорий Вазов и актьорът Ангел Ангелов.
Григорий Вазов участва предимно в консултантски фирми, между които "Вазов консулт", "Вазов институт", "Проекти, анализи, консултации, търговия-пакт" и "Пик-96", в която са съдружници със Сарандев. Вазов е също в управите на Висше училище по застраховане и финанси, "Етно арт балканика", "Либерална академия" и др.
Третият човек в ръководството на ложата Ангел Ангелов няма регистрирани фирми.

17 ложи са обединени при този Велик майстор.

В ложата с Велик майстор Сарандев влизат 17 ложи от столицата и страната, като някои от тях (като "Сердика" и "Светлина") са разцепени на две и присъстват и в другата велика ложа. В същото време ложите в Русе, Плевен и Шумен, както и няколко столични са изцяло преминали при Великия майстор Сарандев. Какъв е бизнесът им?
В сдружението на русенските зидари "Балканска звезда" участват трима: Михаил Михайлов, Тодор Мусев и Янко Бонев. Михайлов е съдружник и прокурист в няколко строително-архитектурни фирми. В "Струма енерджи" ООД е съдружник с ексминистъра на промишлеността Иван Пушкаров.
Янко Бонев има фирма "Партнерс" ЕТ - за архитектурни дейности. Той участва в земеделската кооперация "Изток 2000", в която са и други масони от ложи, свързани със Сарандев. Същите са и в русенското сдружение "Североизток XXI век".
От тях в русенската ложа е Тодор Мусев, който участва и в софийската "Светлина 92". Там партньори са му Иван Режев и Малей Малеев. Режев освен в "Изток 2000" е прокурист на Диагностично-консултативен център и в управителния съвет на столичния спортен клуб "Локомотив - спешъл олимпикс".
Малей Малеев е във фондацията "Д-р Мария Монтесори", където е и Спас Панчев от търновските зидари, свързани с Иван Ставрев. В същата фондация участват художникът Иван Яхнаджиев, правителственият говорител Димитър Цонев и др.
В сдружението на свободните зидари "Зора" са Алексей Иванов и Иван Начев. И двамата зидари са в строителния бранш с фирмите "Алфа инв" ООД и "Технострада" ООД, в която участват италиански капитали. Фирмите строят пътища, самолетни писти и спортни терени.
Александър Воронов, синът на певеца Стефан Воронов, е в управата на сдружението на свободните зидари "Сговор 92". В управата са още Васил Бъчваров и Крум Крумов.
74-годишните Ангел Досков и Максим Стоименов и 63-годишният Атанас Марков са в управата на сдружение "Заря 92". Те нямат фирми.

И шефът на "Пирогов" е масон.

Шефът на "Пирогов" д-р Спас Спасков е в управата на регулярна ложа на свободните и признати зидари "Светлина". Според информационната система "Сиела" там влизат още Емил Стоянов (не е братът на експрезидента Стоянов-б. р.), Пламен Генчев, Алексей Лазаров и Тошко Тенев.
Пламен Генчев е съсобственик на "А-три архитектура и изпълнение" ООД. Участва и във "Френдс клуб" ООД, където съдружник е "Лекта" АД, което е свързано с хора от непризнатата Велика смесена ложа.
Зидарите от "Светлина", където е и бившият майстор Петър Горновски, обмислят откъсване от Великата ложа на Румен Ралчев, който бе избран с подкрепата на хората на покойния Илия Павлов.
Говори се, че кръгът около Петър Горновски ще сформира трета Велика ложа, или ще се влее в структурите на Борислав Сарандев. "В момента се водят разговори. Моята главна цел винаги е била обединението на двете ложи", каза вчера Горновски.

Бизнесът на непризнатите.

В ръководството на Велика смесена ложа участват 9 мъже и две жени. Георги Минчев Георгиев е в управата на спортен клуб по лека атлетика "Сити експрес - Кремиковци". Бизнесът на Георги Цветанов Георгиев е в сферата на консултантските услуги, туризма, превоз на товари и производство на минерални води и безалкохолни. В управата на Институт за социалнополитически анализи той е с ексдепутата Нансен Бехар, а във Фондация за единство и развитие на България и региона си партнира с американци и руснаци.
Иван Филипов е съдружник в "Ким 2000" заедно с Калчо Хинов от "Ротари клуб", в който пък участва близкият до Симеон юрист Асен Ошанов. Филипов има фирми за търговия, счетоводство, минерална вода, водопроводно оборудване и др.
Любомир Петров е съдружник в "Интеркар 2001" с екстранспортния министър Кирил Ерменков и с Йонко Кръстев от “ТБС Хотели". Фирмата е за даване под наем на леки и тежкотоварни автомобили. Петров има и няколко счетоводни фирми.
В ръководството на русенската Универсална масонска ложа-1905 са петима, като трима от тях участват в бизнесструктури. Венцислав Алексиев е в "Дунав прес инвест холдинг". Емил Вичев е в седем структури, занимава се със строителство, производство на метални конструкции и др. Кирил Блъсков е директор на русенския клон на БНБ и член на общоградския комитет "Баба Тонка Обретенова".

По паспортите и значката ще ги познаете. Никой зидар не може да откаже среща на друг.

За да се разпознават един друг братята зидари и да си имат пълно доверие при разговорите, които водят, те общуват по свой уникален начин. Правилата за контактите, описани в Основния закон на движението на старите свободни и приети зидари на България например, звучат така:

За да докаже своята принадлежност към ложата всеки брат зидар е длъжен да притежава масонски паспорт, а братята майстори - и удостоверение за символична степен майстор. Подписани от Великия Майстор и Великия Секретар тези документи са валидни пред целия масонски свят. Където и да отиде един масон, той задължително ги носи със себе си и при необходимост удостоверява принадлежността си към братството. Масонът може да установи масонски контакти само когато категорично се е уверил в принадлежността към масонството на лицето, с което контактува. Масоните си разменят особено ръкостискане и братска прегръдка, които се изискват от ритуала, оцелял през вековете.
Контактите си извън масонството зидарите наричат профански. Тогава всеки има право да признае, че е масон, но му е забранено да разкрива кои други са масони. Другото, което улеснява бизнеса на масоните, е начинът и лекотата, с които организират срещите си. Според масонските правила нито един масон не може да откаже среща, поискана от друг масон, независимо от положението, което заема в гражданското общество. Пак според правилата е задължен и да му окаже необходимото съдействие съобразно възможностите си. Оказването на взаимопомощ е един от 9-те основни принципа на масоните. Никой обаче не е задължен да съдейства на друг, ако той влиза в противоречие със законите на гражданското общество, с правилата на службата, която изпълнява, или с общоприетия морал.

Внасят светлината в Боровец.

Ритуалът по внасяне на светлината във Великата ложа на България се е състоял в Боровец през 1992 г. Светлината е получена от Великата ложа на Югославия. С този ритуал е възстановено масонството, забранено през 1940 г. от Закона за защита на нацията. Реактивирането започва година преди това, през 1991 г. Няколко българи са посветени в масонството в Югославия. Сред тях е и Георги Крумов, който става първият Велик майстор. По същото време друга група българи са посветени в масонството от немската ложа "Лесинг", в която членува емигрантът д-р Иван Войнов. След завръщането си те основават през 1994 г. ложите "Светлина", "Зора" и "Сердика". През ноември 1994 г. в манастира "Св. Кирик" край Пловдив се провежда първият Велик събор на Великата ложа. Скоро след това възникват първи противоречия между част от българските масони и Великата ложа на Югославия. През март 1995 г. се свиква извънреден Велик събор. На него много от делегатите искат оттегляне на Крумов и нов избор. За нов Велик майстор е избран Иван Ставрев. През 1996 г. са инсталирани още 2 ложи и са отворени масонски огнища в Шумен, Русе и Добрич. На 20 септември 1997 г. 5-те ложи се обединяват във Великата ложа на старите свободни и приети зидари на България. На 22 септември 1997 г. Обединените Велики ложи на Германия разпространяват меморандум, с който препоръчват на редовните ложи по света да признаят регулярността на българската ложа и да установят контакти с нея.

Димитър Недков: Сделките между братя масони са по-коректни. Доверието, което има между тях, спестява разходи по проучване на партньора.

Димитър Недков, 43-годишен, Велик оратор на Великата ложа на старите свободни и признати зидари с Велик майстор Румен Ралчев. Недков е автор на 3 книги за масонството и е един от основателите на Изследователския институт на Стария и приет шотландски ритуал в България.

- Мнозина искат да станат масони, защото смятат, че масонството дава особени привилегии в бизнеса, г-н Недков...
- Това не е така. Човек трябва достатъчно добре да е запознат с основните принципи на масонството, за да разбере практическия смисъл от членството в ложите на Свободните зидари. Масонството действително предоставя огромни "дивиденти" на посветените в неговото тайнство.

Най-голямата печалба, която извлича един масон, е едно от най-скъпите удоволствия - да се обяви за свободен човек. Само като такъв той може да бъде приет в масонската ложа и там се заклева да действа според своята съвест, чест и морал. Там среща добронамерени хора, които на спокойствие излагат и обсъждат идеите си. Затова вторият "чек", който получава масонът, не е с изписани цифри, а се свежда до безценната дума доверие. Никой договор, никоя политическа декларация, обществен проект и т.н. не са печеливши, ако не са произтекли от взаимното доверие. Доверието, което имат масоните помежду си, е това, което им помага най-много в живота.

- Въртите ли бизнес помежду си?
- В една малка по размери държава, като България например, това е често срещано явление - сериозните икономически субекти не са чак толкова много. Но да се казва, че масоните въртят бизнес помежду си е неправилно. Да, в много случаи те имат общи бизнесотношения, но не поради членството им в ложите, а поради установилите се пазарни отношения в обществото. В този смисъл много случаи сделките между братя масони са много по-коректни. Съвсем естествено е, ако искам да построя къща, ще се обърна първо към брата строител, а ако аз продавам леки коли, той да се обърне първо към мен.
- Защо?
- Тъкмо заради съществуващото безапелационно доверие между братята. То спестява доста сериозните разходи по събирането на информация за партньора, както и претрупването на договорите с излишни презастраховащи клаузи. По израза на Фукояма най-ефективните организации се формират в общности с еднакви етични ценности. Масонските ложи са точно такива общности. Но ложите, като организации с идеална цел, не правят бизнес и не участват в икономическия живот. Това трябва ясно и категорично да се знае.
- Какво привлича бизнесмени към братството?
- В ложата човек се учи да се държи и общува по човешки с другите, а как използва тия умения извън нея, си е негова лична работа. Разбира се, ако ги има и усъвършенства, те му помагат навсякъде, включително в бизнеса, в деловия живот.
- Около десетина американски президенти и стотици видни политици и бизнесмени са били масони - братството прилича на трамплин...
- Масонството не гарантира нито кариерата, нито преуспяването на когото и да е било от членовете си. Напротив, по същество то представлява един постоянен процес на даване, а не на вземане. Като се започне от доста сериозния членски внос и дарения, отделянето на голяма част от свободното време и се стигне до моралната забрана за участие в противоречащи на закона машинации, от които лесно и бързо се печели.
- Твърдите, че нито един от вашите членове не е замесен в тъмни сделки и "приятелски" кръгове?
- Всеки член индивидуално отговаря за действията си пред обществото. Но никоя ложа не би се ангажирала да го покровителства, ако той е преминал границите на разрешеното. Един от основните масонски принципи задължава свободния зидар да не изтъква публично нещата, които върши в полза на обществото.

Ложата не раздава постовете и статус, който политиците или бизнесмените заемат, а се опитва да им създаде благоприятна обстановка, в която да се самоусъвършенстват като хора и да бъдат полезни на попрището, където работят.

- Обезкуражавате тези, които биха се присъединили заради някаква изгода?
- Да. Ако търсят това, ще бъдат разочаровани. Подборът е много внимателен, изискват се минимум 2 препоръки и определени качества. Цената на отстояването на масонските принципи винаги е излизала "солена" на посветените. Ще дам пример с основателя на българското масонство Иван Ведър. През 1883 г., благодарение на висшия си масонски сан, след един разговор на четири очи с турски военачалник, който също се оказва масон, Ведър успява да спаси Русе от опожаряване, а населението му от безмилостна сеч. 10 години по-късно той умира в спасения от него град, изпаднал в крайна социална нужда. Нищо чудно в условията на развихрилата се тогава партизанщина в българския обществен живот, тъкмо принадлежността му към масонството да е станало причина да бъде гонен, преследван, унижаван и невъзнаграждаван подобаващо за труда си.

Source: http://www.geocities.com/svaglenov/masoni.htm

Копирах го щото текстове чезнат постоянно от нета.
Copyright: Станимир Въгленов. Разследващ журналист за вестник "24 часа". тел. 02 942 25 74, GSM 087 728 705 и-мейл [email protected]
ще му драсна един мей дали все пак няма нещо против ейтака да копирам негови трудове.

Поздрави
Атила, бич божи
« Последна редакция: Ноември 01, 2007, 23:22:23 pm от H. »
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Re: Бизнесът на масоните в Българи 2003
« Отговор #2 -: Декември 05, 2005, 00:33:57 am »
Има и още интересни неща от него на този адрес: http://www.geocities.com/svaglenov//page2.html
« Последна редакция: Декември 05, 2005, 15:44:38 pm от Horus »
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен Атила

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 885
 • Атила - бич божи
Re: Бизнесът на масоните в Българи 2003
« Отговор #3 -: Декември 05, 2005, 13:34:53 pm »
Дал съм линк от къде съм копирал инфото и кой е автора вкл. с данните за контакт. Кога е публикувано не знам. не съм му писал още мейл за разрешение на копиране на текстовете ама ако го направиш ти също няма да е зле -  все пак не сме крадци на интелектуален труд  :P :P :P а се интересуваме от съдържанието най-вече.
« Последна редакция: Декември 05, 2005, 15:49:17 pm от Horus »
I'm famous mexican killer and I kill everyone for only 5 cent, but you are friend of mine and I'l

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Бизнесът на масоните в Българи 2003
« Отговор #4 -: Декември 05, 2005, 15:50:11 pm »
Добро инфо Атила ;)
Само дето ми отне повече време да го редактирам, отколкото да го прочета. Като поствате нещо, правете го в приличен за четене вид, моля ;)

Поздрави!
« Последна редакция: Ноември 01, 2007, 23:23:16 pm от H. »

Неактивен търпелив

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 133
Re: Бизнесът на масоните в Българи 2003
« Отговор #5 -: Септември 11, 2007, 20:50:43 pm »
добра информация наистина

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27