Автор Тема: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг  (Прочетена 7735 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
На колко години е човечеството? Съвременните учени, по правило, сочат цифрата 40 000 години – т.е. епохата, когато се появяват първите кроманьонци. Това е и стандартният времеви интервал на човешката история в научната и справочна литература. Има обаче и други цифри, нямащи нищо общо с тази. Така древните халдейски, египетски и гръцки историци изчисляват възрастта на човечеството на около 400 000 години. Според астрономите и жреците на маите пък, човешката история започва в 5 041 738 г.пр.н.е.! Напоследък археолозите направиха редица открития, които като че ли доказват правотата на старите летописи. Включително и по отношение на една от най-загадъчните древни пра-цивилизации – тази на “хиперборейците”.
Думата буквално означава, “онези, които живеят отвъд Борей (Северния вятър)” или просто  “Северните хора”. За тях съобщават много антични автори. Така, един от най-авторитетните учени в Древния свят Плиний Старши описва хиперборейците като съвсем реален макар и много стар народ, живеещ в района на Полярния кръг и генетично свързан с гърците чрез общия култ към Аполон Хиперборейски. Според него, хиперборейските племена от незапомнени времена обитавали най-северните райони на Европа, където “слънцето не залязва половин година, климатът е изключително благоприятен, а хората живеят изключително дълго”. Очевидно, съдейки по представите на тогавашните историци, Хиперборея се е намирала някъде в района на Полярния кръг, където слънцето действително не залязва по цели месеци. Що се отнася до описанието на тамошния климат, проведените съвсем наскоро комплексни изследвания в Северна Шотландия доказват, че до края на Второто хилядолетие пр.н.е. климатът в Крайния север на Европа е бил подобен на средиземноморския и регионът буквално е гъмжал от топлолюбиви животни. Впрочем, още преди време руски океанографи и палеонтолози стигат до извода, че в периода между 30-то и 15-то хилядолетие преди н.е. климатът в Арктика е бил достатъчно мек, а Северният ледовит океан е представлявал топъл воден басейн, въпреки ледниците, покриващи по-голямата част от тогавашна Европа. Като доказателство за това се приема и ежегодната миграция на прелетните птици, притежаващи генетично програмирана памет за топлата Прародина на Север. Свидетелство за съществуването на древна високоразвита цивилизация в най-северните части на Стария континент пък са многобройните внушителни каменни съоръжения и мегалитни постройки (като световно известната каменна обсерватория в Стоунхендж, алеите с менхири на полуостров Бретан или загадъчните каменни лабиринти, открити на Колския полуостров). В една, запазена до наши дни, карта, изработена от Герхард Меркатор – най-известният средновековен картограф, който очевидно е ползвал неизвестни древни източници, Хиперборея е изобразена като огромен арктически материк с висока планина (наречена Меру) в центъра.
Всъщност, въпреки оскъдните сведения на историците, античният свят очевидно е разполагал с многобройни данни за живота и нравите на тайнствените “хиперборейци”. Най-вече поради това, че корените на отдавнашните и тесни връзки между тях и другите племена, населяващи антична Европа, водят към онази полумитична общност на пра-индоевропейската (или арийската) цивилизация, която все повече съвременни учени свързват със земите около Полярния кръг, смятани от древните за “края на Земята”. Тоест, северната континентална линия на Евразия, където напоследък археолозите откриват нови следи от  изключително стара култура. Впрочем, според Есхил, именно тук “на края на земята”, в безлюдната пустиня на дивите хиперборейци, по заповед на Зевс, бил прикован и митичният Прометей, дръзнал да даде на хората огъня, а също да им открие тайните на движението на звездите и планетите, да им подари буквите и да ги научи на земеделие и корабоплаване. Пак там, в далечната северна Хиперборея, легендарния Персей се сражава с чудовището Горгона Медуза. Между другото, много антични автори, упорито внушават, че обитателите на тази легендарна страна, освен всичко друго, можели и … да летят. Възможно ли е, древните жители на Арктика да са владеели тайните на въздухоплаването? Не бива да отхвърляме с лека ръка подобна хипотеза, след като през последните години върху скалите край стотиците езера в Карелия (област в Северна Русия и Финландия) учените откриха множество изображения на летателни апарати, наподобяващи въздушни балони. Интересно е, че един от най-разпространените символи на древната Хиперборея са били широко разперените крила – археолозите постоянно ги намират, най-често изработени от зъби на морж, в гробниците на първите жители на Арктика – при това както на европейския така и на американския бряг на Северния ледовит океан. Истинска сензация обаче предизвикват твърденията им, че тези находки са по-древни от откритите сходни изображения на териториите на някогашните египетска, асирийска, хетска и персийска държави.
В древноиндийския епос (включително в класическата поема “Махабхарата”) се съдържат много данни за прародината на арийските племена, завладели преди четири хиляди години полуостров Индустан. Повечето от тях поразително съвпадат с описанието на загадъчната Хиперборея в съчиненията на европейските антични географи. Така, във ведическите книги могат да се открият описанията на религиозни обреди, каквито и днес се изпълняват от народностите, населяващи земите отвъд Полярния кръг, както и растения, които със сигурност не могат да се видят в Индия, но са типични за крайния европейски Север. Върху керамични съдове от периода, непосредствено след арийското нашествие в Индустан, пък са изобразени лосове и други животни, също обитаващи земите около Полярния кръг.
От друга страна, анализът на древногръцкия мит за бог Аполон също навежда на мисълта, че става въпрос за прастар култ, пренесен на Балканите някъде от далечния Север на Стария континент. В същото време, описанията на приказната Валхала в скандинавската и германска митологии, поразително съвпадат с тези от индийските легенди и с изобразената на картата на Меркатор Хиперборея с нейната свещена планина Меру. Тоест, налага се хипотезата за съществувала в дълбока древност в Северна Европа култура, дала по-късно началото на гръцката, индийската, келтската и редица други цивилизации. За това говорят и многобройните каменни лабиринти, които учените откриват в Карелия и Колския полуостров, напомнящи умалени макети на онези, типични за крито-микенската цивилизация например. Или пък малките каменни пирамиди от натрупани камъни, наподобяващи по нещо египетските.
Но, ако в дълбока древност, в районите около Полярния кръг действително е съществувала страната на легендарните хиперборийци, откъдето в различни епохи на Юг или Югоизток са се отправили прадедите на старите елини, индо-арийци или келти, би трябвало тя да е оставила и други материални следи от своето съществуване. Доскоро такива липсваха, но проведените преди няколко години в района на Колския полуостров научни експедиции “Хиперборея-97” и “Хиперборея-98” попадат на находки, които могат тотално да обърнат представите ни за историята на човечеството.
Водени от д-р Валерий Дьомин, групата руски учени откриват останки от древен път, покрит с обработени каменни плочи, водещ в непроходимата карелска тундра към едно от стотиците местни езера, за което и до днес се разказват странни легенди. На брега му, върху огромна отвесна скала, пред смаяните погледин на изследователите се открива 70-метрово изображение на странно човекоподобно същество с разперени ръце. Достъпът до него е възможен само с най-съвременна алпинистка техника. Според древна саамска легенда, върху скалата е изобразен Куйва – вождът на коварните чужденци дошли отвъд Полярния кръг, които за малко не изтребили напълно местните лапландски племена. Само намесата на духовете, призовани от лапландските шамани спасила последните, превръщайки Куйва в черна сянка върху скалата.
Малко по-късно, стигайки планината Нинчурт, експедицията попада на остатъци от държавата на Куйва – загадъчната Хиперборея от европейските легенди. Учените откриват голям културен център, макар и полузасипан от скални отломъци и ерозиран от многобройните ледници и лавини. Виждат гигантски отлично обработени каменни плочи с правилни геометрични форми. Стъпала, които сякаш не водят никъде (истината е, че просто не можем да кажем, къде са водели пред 20 хиляди години). Стени, издигнати с поразително за онези далечни времена умения. И накрая, най-впечатляващото откритие - останки от изключително древна астрономическо обсерватория (при това намираща се в безлюдните планини отвъд Полярния кръг!) с 15-метров улей, издигащ се нагоре, към звездите и с каменни визири в двата си края. По външния си вид и функционалното си предназначение, обсерватория напомня големия, зарит в земята секстант на прочутата средновековна обсерватория на Улугбек край Самарканд. Като цяло, развалините пък наподобяват изоставените високо в Андите каменни градове, построени от до-инкските цивилизации. Впрочем, сравнението едва ли е уместно, защото паметниците от пред-колумбовата епоха в Новия свят са не просто известни, но и достатъчно добре изучени, докато откритите наското отвъд Полярния кръг останки от арийската Хиперборея принадлежат към далеч по-древна култура и, на практика, все още остават неизвестни за широкия кръг европейски учени.


Стоян Петров

Източник: http://members.tripod.com/~NIE_MONTHLY/nie10_02/hiperborea.htm

Oberon

 • Гост
Re: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг
« Отговор #1 -: Септември 19, 2005, 15:36:13 pm »
Хор:)

Много благодаря за добрата статия за Хиперборея. Почти нищо не знаех за това, да си призная честно. Когато ми попадна книгата за Атлантида, на Ранд и Флем Ат, в която блестящо защитават тезата си, че тя се намира под ледовете на днешна Антарктида, там прочетох ( не за пръв път:) за топлия климат  около полярния кръг. Така е наистина. Има сведения за масови гробове на животни от порядъка на антилопи:) Топличко си е било спор няма:) Иде реч точно за периода, когато Антарктида е била по на север, съответно днешния Северен полюс - по на юг. Ако си чел книгата на Хепгуд - "Карти на древни морски крале", там са описани няколко карти - на турския адмирал Пири Рейс, на Меркатор ( и неговата Меркаторова проекция ) и на Оронций Финей. На последния картата е много показателна и интересна. Има и Антарктида ( официално "открита" през 1890 ) , начертана като 2 острова с проток между тях. Някъде околко 1960 по време на специална експедиция със специални уреди се доказва, че наистина по ледената шапка има 2 огромни острова и множество дребни. След сравняването на новата карта, която правят тогава и тази на Финей, се забелязва учудваща точност от страна на древния картограф. Авторите защитават идеята, че в древноста е имало цивилизация, способна да картографира цялото земно кълбо с невероятна точност. Което вече само по себе си е доказателство за висша математика от прастари времена. На картата на Пири Рейс от 1513 година има МЕРИДИАНИ. Идеята на паралела е прастара и лесна. С най прост уред можеш да разбереш на каква ширина си посредством Слънцето. Меридиана обаче е нещо много по-сложно, и изисква хронометър. Английската корона през 1782 ако не се лъжа, обявява 5000 паунда награда, на този който направи точен хронометър, за да се отбележат на картата меридианите до Америка....

Имало е според мен цивилизация на мястото на днешна Антарктида, когато тя не е била покрита с лед. Идеята не е никак шокираща според мен, дори напредничава. А на някои древни карти, двата големи острова са нарисувани с реки и животни...
Ще цитирам Пири Рейс от неговата книга "Бахрийе" ( откадето е и картата му ): "Неверника Коломбос ( Колумб ) МНОГО ДОБРЕ знаеше каде отива, защото ползваше много древна карта на земното КЪЛБО"

А още през 1320 година португалския принц е имал глобус:))))

Оберон

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг
« Отговор #2 -: Септември 19, 2005, 16:13:36 pm »
Ммда, всичко е вярно. Пък че Антрактида е била зелена преди последното (или последните 2 - как беше ???) изместване на полюсите - няма спор ;) Всеизвестно е вече, има и научни доказателства - купчини...
А това долното е първата карта на Атлантида, която е направена. Ако не се лъжа де. Филмчето за Атлантида, което препоръчах така казваше :P А "Карти на древни морски крале" я нямам, чувал съм я. Вчера си намерих откъсче, и него слагам като документ по-долу за любопитните. Да видим кога ще ми остане време да и обърнем внимание. Картата на Пири Рейс е много известна. Преди я имах, но нещо съм я изгубил. Ако я имаш под ръка, постни я ;)

Oberon

 • Гост
Re: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг
« Отговор #3 -: Септември 19, 2005, 17:12:26 pm »
Напоследък някой учени се тревожат от слънчевата активност. За Слънцето мога много да ти разкажа ( като бях студент във Варна, изследвах слънчевите петна в тамошната обсерватория ). Тъпото е, че при него няма цилкичност, за да се предсказват много неща.  Изветно е само, че на 11 години то си сменя поляритета, т.е южния полюс става северен и обратно. При което настъпват весели неща - стига се дотам, че на самолети изгарят радиостанциите в такива дни.

Попадна ми скоро една книга, допълнително ще ти пиша коя, за смяната на полюсите на Земята. Възможно е, земята е динамо, и както знаеш си има магнитно поле, което може да се рестартне:)))

Като се обърнат полюсите, земята почва да се върти в другата посока...сещай се:)))) Цивилизацията като такава си отива за броени дни:)))

От всички пророчества за края на света, вярвам само на Майте за 2012 година, защото подробно знам как са извели тази дата. Знаеш ли например, основната цел, с която е бил създаден този календар:))?

Така че, не си губете времето в този форум, ами яко секс и пиене до 2012 ( базикам се:))))Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг
« Отговор #4 -: Септември 20, 2005, 02:45:31 am »
Кръстю Мутафчиев, казваше в първата част на Homo sapiens, че Хиперборея не била на север. Колкото до 2012 много ще се наиграем. Аз лично смятам, че Атлантида се е намирала в Атлантическият океан. Имаше открити и постройки под водата, но Хорус ще каже повече по въпроса.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Хиперборея – Арийската империя отвъд Полярния кръг
« Отговор #5 -: Септември 20, 2005, 23:39:06 pm »
Според мен всички теории са малко или много правилни, тъй като Атлантида е загинала на етапи и са се откъсвали различни "късове" от нея. Едните може да са в Атлантическия океан, други в Средиземно море, трети да са под ледовете. Както казва тарикат "истината е някъде там" :P В случая, някъде под водата :P Само, че някои кръгове от хора, отдавна знаят къде е и съм сигурен, че всички ценни артефакти са изнесени отдавна. Ако ще се открива нещо от официалната наука, то ще са само камънаци. Ма дано греша ;)

Неактивен ton

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 38
Видео за Хиперборея
« Отговор #6 -: Юни 08, 2008, 22:59:33 pm »

Неактивен Bogatyr

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 11
...
Като се обърнат полюсите, земята почва да се върти в другата посока...сещай се:)))) Цивилизацията като такава си отива за броени дни:)))
...

Човек как можа такава глупост да изръсиш не ми го побира главата. Моля те обясни ми по-подробно механизма на обръщане на посоката на въртене на Земята, живо ме заинтригува.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27