Автор Тема: Слънчево хранене и феномена ХРМ  (Прочетена 129858 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Слънчево хранене и феномена ХРМ
« -: Септември 17, 2005, 03:13:01 am »
От targy:

Хира Ратам Манек вече осма година се храни само и единствено със слънчева светлина. Понякога разнообразява менюто си с чаша чиста вода. Тялото няма необходимост от нищо повече, доказа Хира Манек и светът, макар и бавно, започва да вярва в това. Просто защото Манек и сподвижниците му са живи и се чувстват отлично.
Името "феномен ХРМ" принадлежи на учени от НАСА, заинтересувани от диетата на индийския гражданин...

НАСА го кани, за да провери и изследва тази способност на тялото, заради възможността астронавтите да преминат на слънчева диета. При дълги космически полети храната е огромен проблем, докато водата може да се регенерира и използва постоянно.
Светът знае за Манек не от вчера. Още докато живее в щат Керал той започва експериментите през 1992 г. През 1995 г. отива на поклонение в Хималаите и когато се завръща, престава да се храни. Жена му Вилма казва, че всяка вечер той гледа в слънцето без да мига по един час. Поетата енергия е единствената му храна. Понякога пие чай, кафе или някаква течност.

Когато пристига в САЩ, научните екипи се убеждават, че индиецът наистина оцелява без храна. Изследванията се водят от д-р Патъл от Джеферсъновия университет. Резултатите доказват, че всички процеси в тялото на Манек са нормални.
Въпреки че не сме растения, които трансформират слънчевата енергия в храна, Манек доказа, че можем да го правим със същия резултат. Той казва, че ние живеем за сметка на вторичната слънчева енергия, която поемаме като се храним с растения. Това, на което трябва да се научим е да поглъщаме тази енергия направо от първоизточника.

Манек е роден през 1937 г. и е инженер. Кариерата му е успешна. Но идва момента, когато усеща пълната безмисленост на стремежа към материалното. През 1962 г.попада в ашрама на Шри Ауробиндо в Пондичери. Ученичка на Ауробиндо, продължаваща дейността му след неговата смърт му предава посланието: " Ти трябва да донесеш на земята слънчевата енергия, за да помогнеш на Висшия Разум да докосне всяко тяло". По-късно се среща с Учител, който го избира сред тълпата, за да му каже същото, което вече му е предала ученичката на Шри Ауробиндо.

Въпреки това Манек дълго не знае какво да прави. Той ходи бос по земята, стои на слънце и прави всичко, което би могло да помогне на намерението му. Неочаквано забелязва, че апетитът му видимо е изчезнал и че не се нуждае от храна, а енергията му се е повишила няколко пъти. Тогава идва откритието, че слънчевата енергия трябва да попадне в тялото. Как? През очите. Той започва стъпка по стъпка да приучава очите си да гледат право в слънцето.

Експериментът

Лекарите, към които се обръща за помощ са заинтересувани. Манек жертва година от живота си, когато започва да работи с научна група в Гуджарат. Решено е да гладува 365 дни, но експериментът продължава 411 дни. Това не е първото му гладуване. Вече го е правил за 211 дни, когато е загубил 41 кг от теглото си, но не губи мускулна маса. Сега, след гладуването от 411 дни, нивото на кръвната захар е в норма, както и всички останали физиологични показатели.

Неврологът д-р Судхир Шах, който ръководи уникалният експеримент следи постоянно Манек. Наблюдава го денонощно медицински екип, който не го оставя сам и за минута, денем и нощем. Манек е изолиран в отделно помещение, до което близките му нямат достъп.

Експериментът завършва на 14 февруари 2001 г. За изтеклото време Манек е пиел само гореща вода между 11 сутринта и 16 ч. следобед. На 401-я ден от гладуването си той изкачва планината Шатрунджа само за половин час.

Настъпва най-сложният за медиците момент - те трябва да намерят обяснение. Всичко това не се случва в Хималаите или в някой ашрам, а в съвременна клиника на голям град, пред очите на лекари, журналисти и учени.

Досега се смяташе, че при дълго гладуване тялото изчерпва първо карбохидратите, после в урината се появяват кетони. Протеинът се изгаря. Организмът изяжда всичките си запаси, но още преди това човек става мрачен и раздразнителен, нарушени са логиката и мисленето му. Всички жизнени параметри намаляват и след 8-10 седмици е заплашен животът на тялото. Манек опровергава това. Той е с добро самочувствие, интелектът му е съхранен, не изпада в депресия.
Какви са обясненията? Религиозната мотивация е важна, но физиологията не й се подчинява винаги. Манек не е генетично различен от другите. Изводът: очевидно той успява да се храни със слънчева енергия.

При хроничната адаптация към гладуване - 16-30 денонощия метаболизмът силно се забавя. Клетките получават само кислород и вода. Центровете на глада в мозъка са потиснати и активират центровете на ситостта. Човек се приспособява и може да извършва нормална дейност, изразходвайки 500-600 калории.
В случая Манек получаваната през очите слънчева енергия захранва и изхранва цялото тяло. Като ретланслатор служи епифизата - жлезата при "третото око". Нейната активация дирижира цялата ендокринна система. Чрез мелатонина тя регулира биоритмите, циклите на сън и бодърствуване, забавя стареенето. Епифизата намалява растенето на тялото и забавя метастазирането на някои тумори. Чрез серотонина тя участва и в психическата дейност и е пряко отговорна за екстрасензорните възприятия. Тази крехка жлеза е с обичайни размери 6 на 8 мм. Но когато сканират Манек неговата епифиза е с размери 8 на 11 мм. При този 66-годишен мъж тя е голяма колкото при 20 - годишните.

Размерът сам по себе си не говори за хиперфункция, тя се установява чрез нивата на мелатонина и серотонина, които при Манек са в норма.
Кожата също събира енергия. Акупунктурните точки са антени, които се активират чрез акупунктура и акупресура, чрез въздействието на слънцето. Приемат я пръстта, водата, растенията, животните. Когато ходите боси вие събирате в себе си от тази енергия. Тя се натрупва неясно къде, но има хипотези, че се складира в продълговатия мозък.
Д-р Судхир Шах казва в интервю: "Това, с което се сблъскваме в този момент засега не е стопроцентов научен факт, а само разработка на хипотеза. Ние предполагаме, че празният стомах е нещо, с което може да се свикне напълно." При адаптирането към глада се активира мозъчен участък, който е отговорен за парапсихологическите способности. Проявява се шесто чувство и организмът започва да се саморегулира. Нито хипоталамуса, нито хипофизата или продълговатия мозък претърпяват някакви промени. Глада не прави човек по-глупав, а го превръща в свободна творческа личност.

Манек казва, че той е достигнал интуитивно до това знание, което както повечето важни за нас тайни, е забравено.

Практикум

Кой може да практикува "феномена Манек"?
Всички, които искат. Няма ограничения за възраст, за раса или религия. Не е необходимо рязко преобръщане в обичайния начин на живот, нито изтощително гладуване - тази опитност ще дойде от само себе си. Вече над 25 000 човека по света се хранят само със слънчева енергия. Мнозина вече са разбрали нейните предимства.

. През първия ден гледайте в слънцето 5 секунди, през втория - 10, на третия - 15 и т.н. Особено важно е да не измъчвате очите, за да не повредите зеницата.
. Още по-важна е вътрешната ви нагласа. Мислено си повтаряйте как слънчевите лъчи навлизат през очите ви, оттам в мозъка и после в цялото тяло. Помолете светилото да ви даде енергията си, за да бъдете здрави и хармонични.
. В слънчевата светлина са всички аспекти на дъгата и вие приемате едновременно свето- и цветотерапия. Ако някои от цветовете на енергията не достигат на тялото, те ще бъдат мигновено попълнени.
. Вярвайте, че болестите ще изчезнат, а космическата енергия храни тялото и регулира процесите в него. Преодолейте страховете от болест и смърт, от мъглата на бъдещето. Менталните нарушения - стреса или депресията - ще изчезнат. Ще се стопи напрежението и страха за решението на важни до този момент за вас жизнени проблеми. Ако такава е била целта ви - не удължавайте времето, в което ще приемате слънчевата енергия. Ако искате да вървите напред - продължавайте с по няколко секунди всекидневната си терапия. След шест месеца или 180 дни вече ще можете да гледате без напрежение в слънцето по 15-20 минути. За това време физическите болести ще изчезнат напълно.
. След като преодолеете 15-минутната бариера за гледане в слънцето, ще започнете да усещате, че апетитът изчезва. Това е победа над чувството за глад, а не негово потискане. Когато ще можете да съзерцавате слънцето по 30-35 минути мозъкът ще започне да съхранява слънчевата енергия и да се храни с нея. Още на 270-я ден или на третия месец ще можете да се взирате в слънцето по 44 минути. ТОВА ВРЕМЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕВИШАВА!
За този период потребността от храна ще изчезне напълно и няма да ви мъчи чувството за глад, което ще премине само. Ще откриете нови възможности - способност за ясна визуализация на образи или състояния, виждане на аури и вътрешни състояния. На този етап можете да спрете ежедневното взиране в слънцето, защото енергията вече се е натрупала във всяка клетка. Когато клетките са заредени, редовните сеанси не са необходими, те могат да станат периодични.

Някои предпочитат да тичат боси под слънцето за 40-50 минути дневно. Те усещат освобождаване от вътрешния дискомфорт и пълна свобода, психосоматичните болести изчезват като кошмарен сън. Около тялото ви се образува енергийна корона. Под нейното въздействие ще отстъпват всички болести, а ще имате осигурена енергийна защита.
 
Дори най-силният враг няма да е в състояние да ви навреди.
Манек казва, че ние губим огромно количество енергия, за да храносмиламе. Ако не дъвчехме всичко и запазвахме вътрешната си хармония, потребностите от енергия значително намаляват. Само в Индия вече има над 20 души, които не се хранят поне от 5 години. Неколцина други не го правят от 20 и повече години. В целия свят числото им надвишава 200.

Мерки за безопасност
. Не увеличавайте визуалният контакт със слънцето с повече от 10 секунди дневно.
. Не превишавайте нормата от 44 минути и не гледайте в слънцето по-дълго.
. Периодично посещавайте очен лекар, за да пропуснете опасността от някакви усложнения.

Манек смята, че когато гледате в слънцето, трябва да стоите боси върху земята. Не върху бетон или камъни и дори не върху трева, а просто върху гола земя. Може да се стои върху пясък или върху прашен път, но не върху балкон. Трябва да сте боси.
Мястото, където приемате слънчевата светлина не трябва да попада в сянка. Ако сте на открито пространство, прекарвайте по час навън веднага след разсъмване или в последния час преди залез.

. Не гледайте в слънцето без да сваляте поглед от него. Достатъчно е само да поглеждате в него и да запазвате визуалният му образ в съзнанието си. Отпуснете се до състояние на релаксация.
. Ако възникнат очни проблеми, Манек съветва да преминете на друг режим - да гледате директно в слънцето 1 сек., после да затворите очи и да го наблюдавате с "третото око", чакра Аджна. Когато мисленият образ изчезне, отворете очи и погледнете в слънцето отново. Правете го докато мисленият образ на слънцето не се запазва 5-6 минути. За това време и медицинските очни проблеми ще изчезнат и вие ще преминете към нормалната практика.

За Манек дългият пост има не само научно, но и религиозно значение. " Ние не използваме дори 10 процента от възможностите на мозъка си. Когато му обезпечим енергийна храна, нашите способности ще нараснат силно. Всъщност разширеното и просветлено съзнание означават 100 процентно използване на мозъка ни."
Докторът по медицина от Филаделфия Маури Д. Пресман пише, че за човечеството са се появили надежди за излизане от старите граници. Надежди да управляваме телата и мозъка си чрез магнитната и слънчевата енергия. Тази нова опитност ще ни превърне в нова раса, по-съвършена в духовен и физически смисъл. Ще отпаднат необходимостите от скалпел и химически медикаменти, войните, които винаги се водят за територии, върху които се отглежда храна и имат петрол ще станат безсмислени. Ние ще имаме повече време и мотивация за духовни победи и контакти с други светове.

Източник: www.fenomenibg.com
« Последна редакция: Септември 17, 2005, 23:16:47 pm от Horus »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #1 -: Септември 17, 2005, 09:06:36 am »
Това безпорно е бъдещето като при смяната на измеренията основната храна ще бъде слънчевата като някои ще ползват и плодове зарди вкусовите усещания въпреки че няма да са им необходими като калории. Все пак за момента пренастройката към тази система няма да е лесна но ако успеем дори да комбинираме храненето като една част става със слънцето успехът ще бъде доста голям. Мен лично ме притеснява проблема със възможни заболявания на очите и затова трябва да се подходи внимателно към метода. Също доколкото видях в материала се пише че той гледа слънцето вечер, Дънов препоръчва да е при изгрева му, но предполагам по обед няма да стане номера. Освен това тези ограничения с балкона също не ми допадат, щото това означава отделяне на още време да се търси правилната обстанвка и прочие. Все пак си мисля че като за начало ако някой успее в известен процент да намали храната без да гадува за сметка на слънчева енергия ще е супер . Сега също ми хрумна нещо а и предполагам има писания за него - слънчевата вода - да се приема вода оставена да се затопли на слънце.
« Последна редакция: Септември 17, 2005, 09:08:14 am от Alien »

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #2 -: Септември 17, 2005, 09:41:47 am »
относно гледането на слънцето, особено в началото, всички препоръчват да се гледа при залез и/или изгрев, когато не е много силно, аз обичам да го гледам и през деня, но само за секунда - между другото в зависимост от вътрешния настрой на човека може да ти излекува зрението или да те ослепи, има описани и двата случая
аз лично нямам нито време нито възможност да гледам слънцето напоследък - не се вижда от балкона ми а и не знам подходящо място за гледане където и да е било другаде - освен на другия край на града, от новия апартамент на брат ми ;) той има перфектен огромен прозорец и е доста високо но е далеч :)))
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #3 -: Септември 17, 2005, 13:49:26 pm »
За изгрева май е най - добре да се гледа от плажа , но това ограничение с местата от които може да се гледа а и факта че трябва да си бос са малко лимитиращи, което означава че трябва да се задели специално време да се отиде някъде.

« Последна редакция: Септември 17, 2005, 13:54:48 pm от Alien »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #4 -: Септември 17, 2005, 14:30:08 pm »
Интересна идея, остават ограниченията с мястото и обстановката. Мен най-много ме притесняват последствията за очите, затова смятам, че това трябва да се практикува с наставник, поне в началото за да не си преебеш зрението.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 587
 • stargazer
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #5 -: Септември 17, 2005, 15:01:05 pm »
пак пояснявам относно зрението: по принцип в някои книги това е метод за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на зрението, ако имаш проблеми с него, пък и зависи какво гледаш - изгревите и залезите не са опасни, а през деня когато енергията на слънцето е много силна трябва поне в началото да го поглеждаш само от време на време с периферно зрение, а не пряко, или за СЪВСЕМ кратко, и освен това е много важна вътрешната нагласа, ако имаш отрицателни емоции можеш действително да ослепееш, но ако си добродушен и ведър ще поемеш чистата енергия и тя ще те зареди със сили и здраве
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #6 -: Септември 17, 2005, 16:16:06 pm »
Това не е уточнено в статията - кога да се гледа Слънцето. Аз също знам, че е полезно непосредствено преди изгрев и непосредствено преди пълен залез. През другото време е абсурдно - ретината изгаря за секунди, без дори да усетим, защото тя няма рецептори за болка. Предлагам никой да не пробва, докато не разберем точният метод ;)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #7 -: Септември 17, 2005, 16:43:59 pm »
Забелязал съм,че всъщност можеш да се зареждаш по този начин и от морето и от небето...Иначе е крайно интересна статия,особено като се има предвид че ям максимум по веднъж на ден,а лятото дори още по-малко :)
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Geo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
  • Fenomenibg.com
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #8 -: Септември 17, 2005, 21:06:58 pm »
Horus: моля, цитирай "Източник: Fenomenibg.com" и прилагай линк към www.fenomenibg.com, когато цитираш статии от моя сайт. Мерси!

Колкото до слънчевото хранене - който твърди, че от слънцето не можеш да се сдобиеш с всичко, което ти е необходимо, значи не е наясно, че единственият източник на енергия на Земята е Слънцето. Това, че за момента повечето от нас не знаят как да абсорбират тази енергия директно от слънцето, показва само на колко ниско ниво сме във Вселенското развитие. За нас са създадени растения, животни, минерали, микроби и пр., само и само преминавайки през тези организми светлинната енергия да стане поносима за нашите организми. Смятам обаче, че е дошъл момента, когато все по-голям брой хора ще могат при определени условия да абсорбират необходимата им за нормален живот енергия директно от слънцето, без посредничеството на други организми.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #9 -: Септември 17, 2005, 23:15:54 pm »
Geo', напълно си прав, отчитам си грешката, съжалявам много!!! Обикновено винаги слагам източника, сега съм пропуснал без да искам. Няма да се повтори, редактирам го веднага ;)
Поздрави за добрият сайт ;)

Неактивен Geo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 96
  • Fenomenibg.com
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #10 -: Септември 17, 2005, 23:49:53 pm »
Окс, нп, както ти писах в отговор на твоето ЛС. И между другото, кавичката накрая е просто за да ми приеме името, защото системата изисква да е над 3 букви. Така че 'Geo' без кавичките върши перфектна работа ;)

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #11 -: Септември 18, 2005, 02:53:56 am »
Geo, поздрави за прекрасния сайт.
За слънчевото хранене мисля, че се говори в някоя от книгите на Кастанеда. Дон Хуан ги е учил на това. Но при него, ако не греша, се прави през леко притворени клепачи, около залеза и изгрева. Тогава "няма вятър, има само Сила" по думите на нагуала.
Преди време съм се опитвал но сега направо .... накратко започнах.
Време има дастатъчно, нямам оправдание за липсата на тези няколко секунди. А и не е възможно, в който и град да сме да няма видимост Слънцето.
А усилието си заслужава.
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Атила

 • Гост
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #12 -: Септември 18, 2005, 14:48:03 pm »
аз предлагам да затворим всички мангали на едно място през лятото и да ги оставим да се хранят от слънцето.
Само трябва да внимаваме някой да не преядът - нали аванта и мое да почнат да нариват като невидели


... сега да не ме обвянитв в расизъм.
Ако пък все пак решите да го направите първо трябва да се обосновете към коя раса принадлежът мангасарите, и че тя е различна от моята/нашата

поздрави
Атила - бич божи

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #13 -: Септември 18, 2005, 15:34:03 pm »
Според мен за да се постигне пълния ефект от слънчевото хранене трябва първо днк -то да е в доста напреднала фаза на трансформация и чак тогава може да имаме успех. Ако беше чисто и просто методика а желащи да се хранят със слънчева светлина предполагам има  доста - досега щеше да има хиляди хора успели да го направят, но за съжаление не е така

Точно затова си говорим за този "човек" като феномен понеже няма много такива случаи. А  в метода му не виждам нещо кой знае колко сложно което ме кара да мисля че ако е само методика до сега трябваше да има много повече успели последователи ! Така че аз смятам че  е необходимо и някакво друго условие гледането на Слънцето в крайна сметка да доведе до този резултат който е описан в статията като най-вероятно това е промяната на ДНК.
« Последна редакция: Септември 18, 2005, 16:01:09 pm от Alien »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Слънчево хранене и феномена ХРМ
« Отговор #14 -: Септември 18, 2005, 16:41:44 pm »
Ммда, може би си прав. Едва ли всеки може да го постигне...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27