Обикновено, когато попадна на интересна новина в някой сайт се опитвам да стигна до извора на съобщението, за да се убедя, че информацията идва от достоверен източник. Вчера видях това съобщение в един от сайтовете предлагащи новини в областта на уфологията. Обаче, след известно ровене в Гугъл и кликане на връзки и ключови думи, този път наистина ударих на камък. Сега се опитвам да разбера дали случайно този камък няма да се окаже рядък минерал, но за това ми е нужна малко помощ от вас.
Източникът на новината се намира някъде в гр. Сента, Сърбия. Ако това, което ще прочетете по-долу, наистина се е случило, не може да не е останала някаква следа в сръбските форуми или сайтове. За съжаление, аз не знам езика и дори не знам как е НЛО на сръбски за да се справя сама. Възможно е информацията да е изтекла от унгарски извори, защото в английския текст Сента е написан Зента (Zenta), което е унгарското произношение на името на града. Човекът, който пише за случая в Above Top Secret твърди, че е получил съобщението от Будапеща, Унгария. Но, моля, прочетете историята така, както е описана в един от многото новинарски сайтове и след това ще ви разкажа за моите търсения назад във времето, до момента, когато това се е случило. Преводът е буквален.
Четвъртък, 14 Август, 2008
Последно Наблюдение Изключително! Извънземни видяни от над тридесет случайни свидетели в Сърбия!
Сръбските радио-станции бяха наводнени от обаждания от град Зента, където струпване от коли излизащи от града в посока на запад били спрени на пътя когато два еднакви летателни апарата кацнали на пътя. Едното било напълно замъглено и покрито от синя светлина. Другото било по-ясно и с формата на конус, плосък отгоре.
Едното се носело над земята и същество, описано като сиво-зелен метър и двайсет с големи черни очи малка уста и без уши?? Се спуснало на земята от височина около един метър. След това бързо се завърнало в летателния апарат и двете бързо отлетели.
Местната полиция твърди, че това, което са видели е било връзка празнични балони – въпреки това всички свидетели твърдят, че не може да става и въпрос – летателните апарата са били сложни, бръмчащи, светещи и са се изстреляли право нагоре. Извънземният е бил жив и се е движел като човек.
Един свидетел Александер Петрович казва „това беше най-странното нещо, което някога съм виждал и не мога да приема, че е балон.”От:
http://www.cosmicparadigm.com/ufonews/В края на това известие е дадена връзка към „източника”, който се оказа сръбският новинарски сайт „Политика” - politika.co.yu Връзката води към страница, на която, до колкото разбрах, има само някакви стари коментари от март тази година. В такъв случай най-доброто което мога да направя е да подбера няколко ключови думи и с тях да се гмурна в Гугъл. Това ме отведе до форума Above Top Secret и вероятно до оригиналното съобщение, от което после всички други сайтове са копирали без да мислят.
Обърнете внимание на датата, когато е публикувано – 4 Август 2008. И забележката на автора – „Свободен превод”. По-късно той споменава, че съобщението му е изпратено от Будапеща. И една малка подробност – Зента на сръбски се пише Сента. Това промени много неща в търсенето. Сега със Сента в търсачката познайте какво намерих – страница в Уикипедията със заглавие: Сента НЛО Инцидент. Празна.
Добре, че Гугъл, Господ да го благослови, пази кешираната страница, където все още може да се види оригиналният текст от Уикипедията, който гласи:
Сента НЛО Инцидента се отнася за много ярко наблюдение на НЛО, което се е състояло в Сента, град в северна Сърбия в Сряда, 30 Юли 2008. Колона от коли е била спряна от две НЛО носещи се над пътя. В един момент извънземен индивид се появил за малко и отново влязъл в летателния апарат и двете НЛО се стрелнали нагоре с много голяма скорост. Инцидентът бил значително отразен по радиото и във вестници. Присъствали са повече от 30 свидетели.Кешираната страница:
http://209.85.129.104/search?q=cache:pfEWrXAyzO0J:en.wikipedia.org/wiki/Senta_ufo_incident+senta,+serbia+ufo&hl=en&ct=clnk&cd=8Защо страницата е била премахната? С кликане на няколко линка в Уикипедия разбирам, че съобщението е било изтрито на 5 Август по точка G1 от Критерия за незабавно изтриване. Точката гласи:
Очевидна безсмислица и джибриш, неспасяемо несвързана страница без никакво смислено съдържание. Това НЕ включва: лош стил на писане, партизанщина, обидни забележки, вандализъм, измислици, материал ненаписан на английски, лошо преведен материал, неправдоподобни теории или измами; някои от тези обаче могат да бъдат изтрити като вандализъм в прекалено очебийни случаи.Значи историята в Сента не е била изтрита защото е измама или измислица. Изтрита е защото е написана на джибриш. Прочетох текста отново – хмм. Написан си е съвсем ясно и всичко си му се разбира чудесно. Но че е била изтрита незабавно – това е ясно. Още на следващия ден, след като се появява съобщението в Above Top Secret. Към оригиналната статия в Уики изглежда е имало две връзки с референции водещи извън сайта. Едната, водеща към същото съобщение в сайт занимаващ се предимно с края на света, също е била изтрита по бързата процедура на същата дата от „автоматичен бот търсещ спам”. Но пък не са изтрили втората връзка:
www.politika.co.yu/ufo която ме отведе отново в сръбския сайт "Политика" но на несъществуваща страница.
До тук спират моите търсения. Не защото вярвам или не вярвам, че това нещо наистина се е случило. Дори и нищо да не е станало, мълвата до сега щеше да е рикоширала обратно в Сърбия и някой някъде там, в някой сайт или форум, сигурно говори за това. Но аз не мога да го намеря защото не знам сръбски. Затова, ако някой от вас знае езика и има малко свободно време и интерес, нека да напише в гугъла на сръбски: НЛО, Сента, извънземни или нещо подобно. Ако имате познати, които живеят там, може би можете да ги помолите да разпитат наоколо. Сигурно има форуми по уфология, където ще ви кажат дали това е истина или измислица. Ако попаднете на нещо интересно, моля пишете.