Автор Тема: Открита е древната тракийска библия Бесика - безценен извор за тракий  (Прочетена 26873 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Lilium

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
Дългоочаквано и изключително важност за България откритие!Наш учен отвъд океана намира в Британския музея древната Тракийска библия Бесика, която траколозите твърдяли, че търсят десетилетия и която се считаше за безвъзвратно изгубена от мнозинството наши и международни учени.

В библия Бесика се говори за Орфей, както и за заветът на Орфей между Бога и народа на Тракия.

Азбуката и езикът, на който е написана библия Бесика се наричали „бугарски” и са предшествуващи и потресаващо близки спрямо азбуката и диалектите на съвременния български език!

Досега за Библия Бесика се знаеше, че е написана от Никита Ремесиански, покръстителя на тракийското племе беси. “Дивите” по нрав беси след покръстването станали коренно различни. И нищо чудно – за племе от жреци, с дълги традиции в търсенето на Божествени откровения. Вероятно припознавайки в новата вяра своя стар Бог Дионис /Дион-Иисус, според Ал.Фол и др. учени/ те с лекота са се обърнали към това, което са видяли като наследие на предвечните си традиции...


------------------------------------------------------

Какво общо има тази новина с конспирациите ли? Ами макар и по-трудно, прогнозирам че ще има опит да бъде потулена БЕЗ ОПРОВЕРЖЕНИЕ и БЕЗ КОМЕНТАР както декодирането на тр. писменост преди 1-2 години...

КОЙ и ЗАЩО има интерес от такова потулване - може би доста ясно е обяснено на http://www.institutet-science.com/bg/pressletter.php
« Последна редакция: Юли 19, 2008, 18:06:49 pm от H. »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Това е много важна новина, трябва да я следим! Дали намереното е пълната и оригинална книга? Дали ще бъде предоставена (кога) до широката общественост?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Уникално! Би трябвало да се издаде на български!

Неактивен xnet_user

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 315
http://framem.com/secretno/secretno.html
Това е запис на пресконференцията
« Последна редакция: Юли 20, 2008, 00:55:11 am от xnet_user »

buden

 • Гост
Има ли нещо ново по въпроса?

Ще бъде ли издадена скоро, кой ще я издава?

Доста интересно ще е, дали ще лъснат някои разлики с Библията в сегашния и вид?
« Последна редакция: Август 19, 2008, 23:51:04 pm от buden »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Тракийското писмо - Декодирано IV
Д-р Стефан Гайд
http://www.book.store.bg/c/p-p/m-718/id-24796/trakijskoto-pismo-dekodirano-iv-d-r-stefan-gajd.html

Неактивен SiriusAngel

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 170
 • Преди да поискаш, помисли какво си дал.
Разкодираха тракийската библия „Бесика"
« Отговор #6 -: Октомври 18, 2009, 15:50:41 pm »
 :flag_of_truce:
Какво мислите относно това?
Аз вече съм се объркала буквално! Виждам различни мнения, казват, че Д-р Стефан Гайд бил сектант или нещо подобно. Знам ли?


Д-р Стефан Гайд е роден в България през 1960 г. От края на 80-те години живее със семейството си в Калифорния, където се занимава с психиатрия, психоанализа, лингвистика, философия и религия. Съосновател е на Института по трансцендентна наука и психоанализа в началото на 90-те години в Лонг Бийч, Калифорния. Напоследък работи в областта на трансцендентната тракология, което довежда до значимото му неотдавнашно разкритие декодиране на древната тракийска писменост, и стига до изводи, променящи основни концепции в историческата наука и тракологията.

Миналата година д-р Стефан Гайд представи своята нова, четвърта книга "Тракийското Писмо декодирано. Тракийската Библия Бесика разкрита". Авторът подчерта, че е имал изключителната възможност да се Докосне до много древни ръкописи на Библията на бохарски диалект, които съдържат почти в цялост книгите на Новия и на Стария Завет. Това му позволява да направи подробен езиков анализ (по силата на неговия сравнително-лингвистичен метод на изследване) на живия говорим език на траките

Множество древни ръкописи и сходни на тях се съхраняват и до днес в манастира "Св. Екатерина" в подножието на Синайската планина в Египет, датиращ от 330 г. сл. Хр. Неговата библиотека, втора по важност след Ватиканската, съдържа над 3000 ръкописа. Д-р Гайд е имал близък достъп и до текстовете на коптите в САЩ, в Института по античност и християнство в Калифорния, в който се намира и прочутата гностическа библиотека на Наг-Хамади. Изучаваните от него текстове на бохарски диалект удивително приличат на пиктографската писменост, разчетена пак от него върху тракийските плочици от Караново, Градешница, Тартария (Румъния), печата от Езерово.

Най-забележителните открития на д-р Гайд обаче са свързани с изучаването на каноническата библия "Бесика", съхранявана в Лондонската библиотека. "Преписи от нея, казва д-р Гайд, винаги са били пред очите ни, но наричани от гърците "Бесой", тъй като те нямат звук "ш". Бохарската Библия е наричана " Открита", " Прорицателна", "Отворена", "Голата библия", което на тракийския бохарски диалект се изписва и произнася като "БиблияБешой" -т. е. "Библията на бесите" (" Бесика"), която е била в употреба сред тракийското племе беси - племето на жреческия елит."

Според изследванията на д-р Гайд, тракийската Библия съдържа много по-дълбоки философски и концептуални идеи и прозрения от нейните гръцки преводи, което говори за първичността на тракийските текстове спрямо по-късните им гръцки варианти. Проницателната, канонична Библия на бохарски език е написана на бохарския диалект, същия, на който са написани всички надписи на Тракия, казва изследователят. На нейната корица пише: "В началото бе Писанието (т.е. Словото), и Писанието беше у Бога." Употребява се точно думата Писание, както и пиктографските плочки, открити по нашите земи от 5-6 хиляди години пр. н. е.

"Досега се смяташе, че оригиналът на Библията е на гръцки език, но това е доста нелепо. Ние изследвахме дали тракийската Библия не е по-древна, продължава д-р Гайд, още повече че Новият Завет не е написан от един човек,
 
Император Константин Първи Велики
той възниква на база на разменените писма на различните църкви. Във фразата "Всичко това стана чрез Него и без Него не би станало нищо от това, което бе станало" е интересен глаголът "шопе", който се превежда "що-бе", но неговото значение е много по-сложно и означава "което е било сътворено чрез Този, Който самотрансформи-ра Себе Си."

Другите библии твърдят, че Бог създал света от нищото. Единствено тракийската Библия "Бесика" твърди нещо друго, а именно: че Бог е създал света от Самия Себе Си, като е самотрансформирал своето естество, а не от нищото. Нищо не може да стане от нищото! Тук е застъпена типично орфическата доктрина за еманациите и трансформациите. Затова и при траките Бог е триединен с три лица. И това заляга по-късно в християнската църква, въпреки че невинаги християните са вярвали, че Отец, Син и Св. Дух са един Бог. В книгата си "Орфизъм“ оригиналът на Библията е на гръцки език, но това е доста нелепо. Ние изследвахме дали тракийската Библия не е по-древна, продължава д-р Гайд, още повече че Новият Завет не е написан от един човек, той възниква на база на разменените писма на различните църкви. Във фразата "Всичко това стана чрез Него и без Него не би станало нищо от това, което бе станало" е интересен глаголът " шопе", който се превежда "що-бе", но неговото значение е много по-сложно и означава "което е било за Орфей. В нейното евангелие на св. Йоан се казва: "И след това аз видях разкрит Орфей на скинията на свидетелството." Преведено в гръцката Библия, означава, че е разкрит храмът на скинията на свидетелството. На друго място Христос казва: "Разрушете този Орфей и за три дни ще го въздигна." Превеждат го на гръцки пак като храм, но то може да се преведе и по друг начин.

Най-интересното е че в Апокалипсиса на св. Йоан се споменава и за завет на Орфей. Това стана ясно от разчитането на плочките от Градешница. Но ето че и в Бохарската Библия Бесика се потвърждава. Там пише следното: "И разкри се Божият Орфей, който е на небето, и откри се Ковчегът на Божия Завет в Орфей, и настанаха светкавици игласове, гръ-мове и трус, и силен град." Във всички други преводи на Библията вместо Орфей се появява думата храм. Но така не се разбира, че Орфей, освен че е функция и служба, в същото време е и голяма личност, щом я има на небето и щом се разкрива в завета на Орфей.

"Бесика" в древността е наричана прорицателна, пророческа, защото съдържа неща, каквито другите библии не съдържат. А на самия бохарски диалект е означена с думата "Бешой", което означава пророческо откровение, голата истина. Но в световната литература от-край време се знае, че Библията "Бесой" е Библия на тракийското племе беси, на свещениците и пророците. Значи пред нас през цялото време е стояла Библия "Бешой" - т.е. Библия "Бесика". А "бохар" на славянобългарски преминава в "бугар", откъдето идва и" бугари", т.е. "бохари", траки.

"В Бохарската Библия се говори, освен за Орфей, и за траките, продължава д-р Гайд. - Но тъй като думата "трак" може да се преведе и като" всички твои", в гръцката Библия е преведено тъкмо
 
Разкодираха тракийската библия „Бесика“
така. Значи умишлено, където е имало думата " трак", е превеждано другояче. И египтолозите превеждат думата "трак" по друг начин, а именно като "сияен", "пламтящ".

Много близък до нашия днешен език е древният тракийски език. Има стотици думи, които се използват и до днес. Например: думата "халак" е халка, "арома" - аромат, "тамна" - тамян, "гог, гуга" - глава, "арно" - добре, "вок" - бременна жена (оттук идва девойка), захри" - захар, "торш" -троша, "ем" - ям, "теви" -ковчеже, тава, "мках" -мъка, "дий" - върви, "карука" - каручка и т.н. Така че траките съвсем не са изчезнали. Според ДНК-тестове, направени неотдавна, 60-70% от тракийските гени са в нашия генотип! " Траките - това сме ние, които днес говорим модерен тракийски език - твърди д-р Гайд. -Колкото и това да не се харесва на някои."
« Последна редакция: Октомври 18, 2009, 16:11:38 pm от Mirotvorec »
Това, което не може да ме убие, ще ме направи по-силен. Ницше  4. Самите Богове не могат да се пребор

Неактивен frozenbrain

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
ОМ А ХУМ ВАДЖРА ГУРУ ПАДМЕ СИДХИ ХУМ

Неактивен Amrita

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Интересно, как се е оказала там тази Библия и как така случайно е била открита?!

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Така колеги забелязах нещо странно в сайта пише:

12 юни, 2007 г. София

(Това писмо е изпратено до всички основни медии и до Министерството на Културата на Р. България)

Забелязвате ли датата очевидно е ,че се премълчва.Това е от преди 2 години,даже 3-та.
« Последна редакция: Октомври 27, 2009, 14:24:22 pm от Mirotvorec »
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен momo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 184
deznam, темата е от миналото лято, а не се знае авторът и кога е попаднал на информацията.

Неактивен deznam

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 286
Хм.. Тогава нека подгреем темата ,това откритие е невероятно.
Ако не искаш да бъдеш наковалня, трябва да бъдеш чук.

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
В четвърти том на "Тракийското писмо декодирано" се пише предимно за нея.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:Разкодираха тракийската библия „Бесика"
« Отговор #13 -: Октомври 28, 2009, 16:21:04 pm »
Може и да е малко луд но кои не е. Чел съм му всичките книги и мисля че е прав за повечето неща.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен LORA_DANA

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 157
скъпи българи, нашите учени критикуват г-н Гайд, който е един прекрасен българин, когото лично познавам и пред когото се прекланям, този човек е изчел много литература и то не на български език за да ни даде това откритие, освен това аз попитах и г-жа Фол защо те не изискаха тази Библия след като преди 10г г-н Фол е казал,че тя ще обърне Историята, пък и се чудя какво прави нашата библия там, защо нашите учени не изискат откраднататото от нашите земи не само от турците, но и от гърците, а и от германците, а и от кръстоносците и от англичаните и Бог знае от още кого. Когато нашето се върне -цял Свят ще разбере, че оттук започва историята на Света, но крадено не се връща и те знаят точно защо са ни отнели Историята.Прочетете "библия бесика " на г-н Гайд- ще спечелите- Знание

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27