Автор Тема: Слънчева (соларна) енергия  (Прочетена 11499 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Breath

 • Гост
Слънчева (соларна) енергия
« -: Юни 02, 2008, 10:03:20 am »
Соларни острови

Спомняте ли си соларните лилии – малките плаващи соларни острови в Глазгоу? Швейцарецът Thomas Hinderling развива подобна идея, но в далеч по-впечатляващи мащаби. Неговите слънчеви острови имат радиус от 5000 м и височина 20 м. Всеки един от тях ще генерира стотици киловати електроенергия на цена около 5 пъти по-ниска от настоящите нива. Изграждането на първия експериментален остров започва през настоящата 2008 година, финансира се от компанията CSEM и ще бъде разположен в териториалните води на Обединените арабски емирства. Масово производство на подобни съоръжения се очаква да започне през 2011 г.

Предимствата на соларните острови са:

5 пъти по-ниски разходи за kWh от конкурентните системи поради:

използването на изключително евтини панели тип EFC.
Не е необходима изключително прецизна механика, използваемата площ на съоръжението е 95 %.
Ниска чувствителност към ветровете
Модулност, което позволява изграждането на много големи платформи
Енергията може да се съхранява термално, така че производството на електричество да продължава и през нощта
Допълнителни предимства от разполагането на островите в морето:
Могат да се изграждат в екваториалните области, където слънчевата радиация е най-силна.
Водата, необходима за производство на водород и за охлаждане е в изобилие
Възможно е комбиниране на процеса със производство на сладка вода чрез просто изпаряване
Ако се разположат в международни /ничии/ води могат да бъдат собственост на коя да е нация.

http://www.youtube.com/watch?v=D1XyR3YOVZQ&eurl=http://greentech-bg.net/?p=659

По материали от: http://www.alternative-energy-news
« Последна редакция: Август 22, 2008, 13:57:25 pm от Eon »

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Относно: Соларни острови
« Отговор #1 -: Август 22, 2008, 13:57:02 pm »
Саудитска Арабия - от петрол към слънчева енергия
22.08.2008 11:52

investor.bg
 
Освен огромните запаси от петрол, пустинната Саудитска Арабия се оказва и център на региона с най-голям потенциал в света за производство на електроенергия от слънцето.

Разположена в центъра на т.нар. Слънчев пояс (Sun Belt), страната е част от обширен регион без валежи, който се простира от западното крайбрежие на Северна Африка до източния бряг на Централна Азия и разполага с най-големите ресурси от слънчева енергия на земята. При рекордните цени на петрола регионът привлича вниманието на растящ брой европейски лидери, които прегръщат амбициозния план за използването на тази енергия в техните страни, пише списание Forbes.

Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation (TREC) е създадена от консорциум, ръководен от Римския клуб (обединяващ учени, политици и общественици). В TREC се включват влиятелни организации като German Aerospace Bureau, както и няколко университета в Европа и Близкия Изток.

TREC оглавява инициативата за изграждане на огромна преносна мрежа за енергия от алтернативни източници за Европа, която печели все по-голям брой и по-влиятелни поддръжници. През 2007 г. йорданският принц Ел-Хасан бин Талал, представи плана по време на парламентарна сесия в ЕС.

Френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун също подкрепиха публично проекта за мрежата през последните седмици. Междувременно конфликтът между Грузия и Русия, който показа размера на европейската енергийна несигурност, несъмнено е увеличил подкрепата за плана на TREC.

По време на научен форум в Барселона през юли бе заявено, че едва 0,4% от слънчевата енергия, която получават пустините в Северна Африка и Близкия Изток, са достатъчни да задоволят изцяло енергийните нужди на Европа.
« Последна редакция: Август 22, 2008, 13:57:53 pm от Eon »

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #2 -: Август 22, 2008, 18:22:49 pm »
Нескопосници!!!... >:( >:( >:(
 
Ще посегнат и на пустинята, единствената екосистема останала без твърдата и непрекъсната намеса на човека, една от най-крехките екосистеми!!! :( :o ::)

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #3 -: Март 14, 2009, 11:00:48 am »
Линкълн Дал, директор на компания, която продава устройства за алтернативна
енергия на африкански фирми, неотдавна влязъл в магазин за слънчеви панели втора ръка в Уагадугу, Буркина Фасо, за да хвърли едно око на предлаганите от конкуренцията стоки. Някои от продаваните в магазина панели изглеждали откраднати и все още носели табелките с имената на истинските си собстве-
ници. „Кражбите са проблем, казва Дал. Според нас обаче това е и комплимент - кражбата показва, че има търсене.“ След години бавен растеж в използването на слънчевата енергия взривообразното нарастване на кражбите на слънчеви панели на 5 континента подсказва, че тази алтернативна енергия най-накрая започва да се налага. За липсващи панели тази година се съобщава в Австралия,
Испания, САЩ, но именно в развиващите се страни слънчевите кражби са най-ослепителни.

През юли в Южна Африка е прекратена продължаващата една година програма за инсталиране на захранвани със слънчева енергия светофари по цялата страна, защото са лесен обект на кражби. В Калкута пък изчезват панели за улично осветление, което кара градските власти да изоставят плановете за разширяване на тяхната употреба. А в Латинска Америка крадците често ограбват слънчеви панели по планинските върхове, захранващи телекомуникационни и интернет доставчици. „В крайна сметка те разрушават системата“, оплаква се Ромуло Бисети, регионален директор по продажбите в „Киосера“, фирма за производство на уреди със слънчева енергия.

Устройството на панелите е сложно, затова няма голяма вероятност крадците да ги претопят за метали и други елементи. Най-често откраднатите панели се продават на черния пазар и отново се използват. В бедните страни, където
електроенергията е скъпа или недостатъчна, популярността на панелите расте благодарение на репутацията им като надеждни енергийни източници, полезни за зареждането на разредени акумулатори, на мобилни телефони или за захранване-
то на вечерната телевизионна програма. Между 1999 и 2005 г. произведеното от слънчева енергия електричество се увеличава с 300% в Индия. В Африка то скача с 2500%, докато в Северна Америка нараства с едва 11%. „Поради липсата на инфраструктура слънчевата енергия понякога е единствената алтернатива за хората в тези страни“, обяснява Бисети.

За да се предпазят от крадците, много компании препоръчват защити - от ограждения с бодлива тел до сложни системи за електронно наблюдение. В
Южна Африка един от най-популярните методи е да се боядиса неизползваната страна на панелите в яркорозово или оранжево, за да подскаже на поли-
цията, че са откраднати. Със сигурност ще се появят още побляскави идеи, ако слънчевата енергия остане на мода.

Foreign Policy

Неактивен WhiteKnight

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 230
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #4 -: Март 17, 2009, 09:46:27 am »
Моят нов слънчев колектор. http://atanas-ko.hit.bg/nely/solar.html


Идеята ми бе да заместя скъпите слънчеви панели с нещо по-евтино. Купих си нов хоризонтален бойлер със серпентина. Панела си направих сам. Рамката е алуминиева с размери 2120 х 1420. Ограничението идва от максималните размери на поликарбоновите плоскости (макс. 2100 х 6000 мм) с каквато покрих панела. Тези плоскости се оказаха с голям коефициент на линейно разширение. Ако не се закрепи добре, се гърчи. За основа на топлообменника използвах листи от двойнофолиран гетинакс. Трябваха ми няколко листа, които съединих. Върху тях запоих медната тръба. Използвах 250 W поялник с плоска човка. Запояването става лесно, ако само пътечките на запояване се минат с ръб на шкурка. Така припоят не се разстила излишно. Медната тръба си я поръчах отделно. Стената на масовата тръба е 1 мм и е за високо налягане, която е и по-скъпа. Поръчах си 50 м тръба, O6 мм, с дебелина на стената 0,6 мм за 130 лева и ми бяха нужни само 25 м. Боядисах всичко с черна боя и положих отвсякъде стиропор с дебелина 2 см. Добре е да съхне повече време на по-висока температура, понеже в последствие останалият разтворител от боята кондензира от вътрешната страна на поликарбона. За гръб избрах някаква 3 мм плоскост с ламинирано лице, за да не се раздува от дъжда. За връзка със системата взех една гъвкава водопроводна връзка муфа-муфа. Срязах я на две за двата отвора. Диаметърът на вътрешната стена почти точно съвпадна с външния диаметър на медната тръба..Имам дълго трасе на тръбите - около 46 м. Слънцето грее панела ефективно само около 4 часа. В този режим консумацията на помпата ми излиза около 0,45 лв за месец. Панелът ми е на балкона, а не на покрива. Въпреки това панелът успява да сгорещи водата в бойлера. През зимата спирам крановете от слънчевия колектор и отварям крановете на парното.

По отношение на изпълнението важно е да се знае, че трябва да се изолират с кожух много добре двете тръби ПООТДЕЛНО. Щуцери за пълнене на системата с вода, обезвъздушител - това са стандартни принадлежности и не съм ги показал в схемата.Колкото до изпълнението на електрониката мога да потвърдя, че е елементарна и безотказна. Схемата тръгна веднага. Устройството включва помпата, когато температурата на панела превиши температурата на бойлера. Релето пуска с контактите си помпата и индикацията. С бутона В се включва помпата принудително (оставил съм го от времето на настройките). Много е важно мястото на разполагане на датчиците. Трябва да са еднакви. За датчици съм използвал термисторите на повредено компютърно дъно. На някои платки ги има по два - под процесора и някъде на другия край на платката. Това са единствените дребни компоненти със светло син или зелен цвят. Обикновено ги означават с ТН. Датчика в панела трябва да е разположен на изхода на тръбата. Трябва да е на сянка, за да не лъже. Термодатчика на бойлера съм разположил по средата. Пробих кожуха на бойлера и вкарах датчика до тялото на бойлера. Дължината на проводниците не оказва никакво влияние. За кутия съм използвал устройство на СОД TeleTek CA02 - метална кутия, има си отваряем капак, платката е със захранването. Направих малки корекции по платката и тръгна веднага. Малкото реле от платката НЕ става за тази цел. Трябва да се смени с по-мощно. Жълтият светодиод индицира включено устройство, а зеленият и сините показват включена помпа.

Слънцето ни дава достатъчно и трябва да му благодарим!

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #5 -: Април 16, 2009, 22:19:08 pm »
Картонена кутия готви със слънчева енергия

Статията ще я пиша утре вечер, от вестник "Дневник" е.Тоя вестник е единствената медия, с която рискувам да общувам, защото много често пускат хубави неща  :-*


Максималната й температура е 165 градуса целзии ;)

Става дума за една картонена кутия, боядисана с акрилна боя отвън.Вътре по стените й е облицовано на сухо с изолация - слама, вестници или прочие.В оставащото място се слага друга картонена кутия, която от вътрешната страна се боядисва в черно.На капака се слага алуминиево фолио.
Готви се в черна кутия (метална за предпочитане).

Акрилната боя позволява на слънчевата топлина да влезе, но не и да излезе.Изолациято отвътре допълнително й пречи да излиза.Черната боя по вътрешните стени на вътрешната кутия поема топлината и слънчевата радиация.Черната кутия прави същото.А алуминиевото фолио на капака отгоре концентрира топлината.

Яко :) В статията пише, че тия кутии не са от днеска.Имало американска фирма на някакви две жени, но не успяла да пробие на пазара и фалирала още 70те години.

Неактивен chopomir

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 12
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #6 -: Април 16, 2009, 23:43:25 pm »
Картонена кутия готви със слънчева енергия

Статията ще я пиша утре вечер, от вестник "Дневник" е.Тоя вестник е единствената медия, с която рискувам да общувам, защото много често пускат хубави неща  :-*


Звучи много интересно и вече са пуснали статията в дневник онлайн:
http://dnevnik.bg/tehnologii/2009/04/12/704251_kartonena_furna_gotvi_sus_sluncheva_energiia/

Поразрових се малко и виждам, че някои хора вече са си сглобили такива:
http://recyclingposttoday.com/uncategorized/my-new-homemade-solar-oven-modeled-after-the-kyoto-box/

Koyoto Box всъшност е спечелила награда:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7991654.stm

Ще трябва да се изпробва  ;)

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #7 -: Април 17, 2009, 07:56:09 am »
Ами ка' няма да фалират. То с тия кутии американците ще трябва да обядват само през лятото. А за вечерята не ми се мисли. Интересно дали работят с лунна светлина?  ;D

Иначе идеята е наистина яка (за който му се занимава). Може да се приложи сигурно същото и за бойлер. Ако имаш къде да го сложиш на слънце.

Особено ако си в планината, това ще е мн яко. Хем и там е открито, ще има слънце.
Може и да ги раздават за помощи в райони със слабо развитие - Африка, Индия и тн.
Може и да ги пазят за 2012г, като се срутят сградите и спре тока. (и няма свободни генератори наблизо)
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Спорт-Здраве4

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 242
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #8 -: Април 17, 2009, 21:54:44 pm »
Ами ка' няма да фалират. То с тия кутии американците ще трябва да обядват само през лятото. А за вечерята не ми се мисли. Интересно дали работят с лунна светлина?  ;D

Иначе идеята е наистина яка (за който му се занимава). Може да се приложи сигурно същото и за бойлер. Ако имаш къде да го сложиш на слънце.

Особено ако си в планината, това ще е мн яко. Хем и там е открито, ще има слънце.
Може и да ги раздават за помощи в райони със слабо развитие - Африка, Индия и тн.
Може и да ги пазят за 2012г, като се срутят сградите и спре тока. (и няма свободни генератори наблизо)


Айде стига мислили на дребно! Тая фурна измества слънчевия панел стотици пъти, ако се вземе топлинната енергия в ел. ;) Мани го готвенето ;P
Също така ако се върже към стирлингов двигател, правиш чудеса ;) На кой му дреме, че ще правиш и огретен :))

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Слънчева (соларна) енергия
« Отговор #9 -: Юли 05, 2010, 22:32:49 pm »
САЩ дава $2 милиарда за две фирми за ток от слънцето

 Почти $2 млрд. под формата на държавно гарантирани заеми ще бъдат предоставени на две фирми, за да се развие американската индустрия за слънчева енергия, съобщи президентът на САЩ Барак Обама. Едната от компаниите - Abengoa Solar, заяви, че има намерение да изгради в Аризона най-голямата в света централа за производство на ток от слънчева енергия.

Обама каза, че проектите ще осигурят над 5000 нови работни места. Централата в Аризона би трябвало да захранва с ток 70 000 домове и да намали емисиите на въглероден двуокис. Парите за подкрепа на проекта ще бъдат от държавните фондове за стимулиране, чиято цел е да подпомогнат американската икономика по време на настоящата рецесия.

30-годишен договор за продажба на ток ;)

Описвайки проекта "Солана" в Гила Бенд край Финикс, Abengoa съобщиха, че централата ще заеме територия 1900 акра, като ще използва технология със снабдени с термално съхранение параболични улеи, като стартовата мощност ще е около 280 мегавата.

Според уебсайта на фирмата, 1500 нови работни места ще бъдат създадени по време на строежа на централата - и още около 100 ще бъдат ангажирани като персонал за поддръжката й.

Главният изпълнителен директор на Abengoa Solar Сантяго Сийдж обяви, че проектът разполага с повечето разрешителни, за да започне строителството. Заемът от $1.45 млрд. ще позволи първата копка "Солана" още тази година", гласи официално изявление от компанията.

Abengoa са подписали 30-годишен договор за продажба на енергия на Arizona Public Service, като за нуждите на проекта ще бъде изградена и фабрика за производство на огледала в Аризона, която ще осигури допълнителни 180 постоянни работни места.

Технологиите - в полза на бизнеса

Втората компания - Abound Solar Manufacturing, ще произведе висококачествени тънки слънчеви панели за покритие на други повърхности. За първи път подобна технология се използва за търговски цели. Фабриките за такова покритие ще бъдат изградени в Колорадо и Индиана, като ще създадат 2000 работни места за строителствата и 1500 постоянни работни места, съобщи АП.

Фирмата използва производствена технология, разработена в Държавния университет на Колорадо, която - според официална информация, би трябвало да доведе до появата на произвеждащи електричество слънчеви панели от новия тип още през 2012 г.

От компанията са кандидатствали през февруари 2009 г. за гаранция за кредит, чрез който "да се утрои производството и заетостта през следващите три години, като същевременно цялото производство се запази в границите на САЩ".

Миналия април Abound, доскоро известни под името AVA Solar, отвориха първата си  производствена линия в Лонгмънт, Колорадо. Гаранцията по заема изглежда е ориентирана към доразвиване на този проект с потенциален капацитет от 200 мегавата, и изграждане на нова фабрика в бивш завод на Chrysler в Индиана.

Предизборните обещания не глъхнат по време на рецесия

Обама се старае по този начин да изпълни обещанието от избирателната си кампания за Белия дом - да създаде работни места в производството и строителството за индустрията за "зелена енергия". Американският президент заяви: "Възнамеряваме да продължаваме в този дух, за да гарантираме, че работните места и индустриите на бъдещето намират почва в Америка".

Индустрията за възобновяеми енергийни източници в САЩ е изправена пред сериозна конкуренция от производители от Китай.

Според Обама заемите няма да бъдат готово решение. Те са под условие и са по програмата за гаранция на заемите към американското министерство на енергетиката. Президентът на САЩ специално подчерта потенциала за създаване на работни места на тези проекти. Изявлението му дойде само ден след разочароващ доклад за заетостта в страната, регистриращ нетна загуба на работи места през юни, когато временно назначените от федералната администрация за преброяване на населението са били освободени.

Частният сектор е добавил 83 000 работни места.

"Това са само две от многото инвестиции в производството на чиста енергия в рамките на Закона за възстановяване на икономиката," обяви Обама. "Вече има отплата от тези инвестиции. Някога затворени фабрики отново се изпълват с нови работници, които правят слънчеви панели и ветрови турбини; те навиват ръкави, за да помогнат на Америка да спечели надпреварата за икономика за производство на чиста енергия."

http://webcafe.bg/id_1555765988_SASht_dava_$2_miliarda_za_dve_fermi_za_tok_ot_slantseto

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27