Автор Тема: Подслушването в България струва скъпо  (Прочетена 4168 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

cdms

 • Гост
Миков призна, че е шокираща сумата пари, която отива за подслушване

Обществото може да бъде шокирано, ако разбере колко средства се отделят за подслушване.
Това казва министърът на вътрешните работи Михаил Миков в интервю за вестник "Капитал".
Миков съобщава, че има проект за промяна в закона за специалните разузнавателни средства (СРС).
"Такъв проект в момента се изготвя в Министерството на правосъдието. Една част от нещата в него споделям, за друга смятам, че не почиват на обективна оценка на състоянието на техническите служби.
По отношение на колегиалния орган, който да разпорежда използване на СРС, в определени ситуации това би било изключително трудно поради нужди от оперативно естество, поради скорост и др.
А най-важното при използване на СРС е стриктният контрол по тяхното искане и разрешаване. Контрол, който трябва да се извършва и в рамките на предварителното производство, в рамките на оперативната работа, контрол, който във висока степен трябва да се извършва и от съда. Смятам, че в момента той е занижен", казва министърът на вътрешните работи.
Михаил Миков подчертава, че "за пръв път се прави реална калкулация колко струва използването на СРС-та".
На въпроса "Колко струва?" вътрешният министър отговаря: "Нека засега да не коментирам този въпрос, защото обществото може да бъде шокирано".


« Последна редакция: Май 31, 2008, 17:59:34 pm от H. »

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Подслушването в България струва скъпо
« Отговор #1 -: Август 15, 2008, 16:04:43 pm »
МВР иска премахването на ‘анонимните’ карти за GSM  :P :o :-\
By Богомил "Бого" Шопов • August 8, 2008

“Трябва да се премахне анонимността на сим-картите, за да има контрол върху тяхната дистрибуция и покупка. Това каза днес в Министерски съвет министър Михаил Миков.”

Както знаете, това се дискутира от месеци и вече е стигнало и до ума на министъра. Това се налага, за да може МВР да спазва структно наредбата за събиране и задържане на данни за всички наши разговори.

<strong>Какво следва?</strong>
След като това бъде прието в срок от 1 месец всеки ползващ Прима, B-connect и другите предплатени карти, ще трябва да отиде при оператора и да се регистрира с номера и личната си карта. Ако не направи това, номерът му ще бъде прекъснат.

<strong>WTF?</strong>
Не знам дали знаете, но от 1 година операторите събират и предоставят на МВР информация за всеки български гражданин и чужд такъв на наша територия следните данни:

- Кой се обажда
- На кого се обажда
- Кога се обажда
- Къде се намират и двамата, осъществяващи комуникацията

Тези данни се пазят в продължение на една година.

<strong>Ама това ще помогне</strong>
Може би това, ще помогне на тероризма или на измамите по телефона… Както се казваше в една реклама “… и един мармот завива шоколада в станиол”.
Фалщива лична карта се вади лесно, да накарате баба Пенка да си “купи” предплатена карта е оше по-лесно - даже 10 може да си купи женицата и няма да разбере какво ще и се случи скоро. Има и още начини за заобикаляне на ‘правилата’.

Тероризма постигна още една цел с помощта на овчите мозъци в МВР - а именно нарушаване на част от свободите на гражданите. Ура!

http://opensource-bulgaria.org/now/?p=78

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Подслушването в България струва скъпо
« Отговор #2 -: Август 15, 2008, 17:55:45 pm »
То това е най-големия парадокс - уж е с цел предотвратяване на "престъпления" а тази година  имаше рекорд по опити (най-вече) но и реализирани измами по телефона.Въпроса е "измамниците" що така не се плашат да си вършат делата след като могат да ги хванат супер лесно ? - Ефекта е хем престъпниците пак си правят каквото си искат - а за по сериозните такива с по-модерна техника изобщо да не говорим и яката екстра всички да се подслушват за абсолютно всичко.Тоест ще се има достъп и до фирмените тайни на всяка една компания ако са засегнати в какъвто е да  телефонен разговор. Да не говорим за милионите начини за КРИМИНАЛНО използване на всяка една лична информация подслушана в частен разговор. Безумията са пълни...

cdms

 • Гост
Относно: Подслушването в България струва скъпо
« Отговор #3 -: Август 16, 2008, 19:06:13 pm »
Това за да стане не трябва ли от МС да отиде в парламента ??? А там дори червените се съмнявам да се съгласят.
Другият вариант е да се направи аналогично, като в Германия. От 15 март 2009г . да тръгне следенето по Интернет. Като се добави и поименните предплатени карти тогава контрола става буквален. Ще трябва да се купуват куп платки и програма, за да може човек да си криптира интернет връзката или телефона. Накрая може да общуваме със сови, гълъби и бухали и да им се сложат GPS устройства на краката.

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re: Подслушването в България струва скъпо
« Отговор #4 -: Октомври 15, 2008, 09:54:06 am »
СЛУЖБИТЕ СЪС СУПЕРМОЩНА АПАРАТУРА

Технологиите за подслушване у нас са изключително напреднали и вече се подслушва не телефона, а ...гласа на обекта. Хората, чиито разговори се следят щателно са между 2000 и 3500. Някои от тях се следят непрекъснато, а други от време на време, по конкретен повод. За жалост и за изненада малка част от „обектите”  са от криминалния контингент.
Все по-популярно е и подслушването  по поръчка – определени бизнесмени по този начин контролират дали не ги завличат съдружниците им, а и чрез следене на контактите се осведомяват за ходовете на конкурентитте си. Услугата се извършва от различни служби, а някои корпорации дори си имат собствени „отдели по сигурността”, които се занимават с откровен шпионаж.
Повечето обекти наивно смятат, че могат да избегнат подслушване, ако често сменят номерата на мобилните си телефони и дори и самите апарати. Истината е, че от 2 години в България е внесе на ултрамощна апаратура от Япония, с каквато разполагат ФБР и МОСАД. Тя позволява подслушването на гласа на човека.Веднъж прихванат, тембърът се вкарва в компютърната програма, която го разчита детайлно и сканира всички всички нюанси и особености. Записът на този глас се вкарва в компютърния масив и оттам насетне софтуерът автоматично превключва на режим записване всеки разговор, в който въпросният глас изникне.
Тъй като по този начин обаче се задръства паметта на компютъра, се залагат определени ключови думи, които лицето използва. Те са между 30 и 150. Вмомента, в който определена дума се произнесе, системата се задейства и разговорът се запаметява.
Има и друг мит в бизнес и политическия елит-че баровските телефони „Верту” разполагат с код за защита срещу подслушване. Такива по принцип има, но за целта апаратът трябва да е закупен в чужбина и да се ползва вносна СИМ-карта на международен оператор. И това обаче не е гаранция, защото при заявен интерес българските оператори са длъжни да осигурят достъп до наблюдение на телефона.

Източник: в-к”Уикенд
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

cdms

 • Гост
Re: Подслушването в България струва скъпо
« Отговор #5 -: Октомври 15, 2008, 12:10:35 pm »
Нека слушат, като си нямат друга работа. После компромати и изнудване.
Ако някой знае как се развива телепатия моля да сподели. Поне там май няма подслушване.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27