Много е скъпа все още тази енергия за нас в страната. В къщи се бяхме запалили по идеята за соларна инсталация на покрива, обаче се оказа, че това, което искахме и за което бях гледала по научно-популярни филми, е неосъществимо. Аз не искам отоплението ми да е на газ, а само топлата вода да е от слънчев колектор. Искам точно всичко да е соларно - и тока, и топлата вода и отоплението. А ми предлагат само отопление на газ с котле с вакуумни тръби и слънчевото е само добавка за топлата вода. Този начин, който ни се искаше, го имаше като податка само в една фирма, като панелите бяха от Южна Корея. Те не са това, което се слага на някои места в страната. На малка площ са разположени нещо като точки плътно една до друга, в които се събира слънчевата топлина. Оказа се, че цената е на кв.см. и е много скъпо. Още никой не си е слагал у нас такова нещо. И, така се разминахме със слънчевата енергия.
Вместо да се инвестира в разработката на по-лесно достъпни технологии на слънчевата енергия и да може постепенно по-масово да се инсталират и да се ползва слънчевата светлина, то ни се предлагат само подобия на слънчеви колектори за бита, в съчетание с газ.
И, когато стигнем до инсталирането на парно и на двата етажа ще слагаме котле на твърдо гориво. Това е за момента единственият най-достъпен начин за отопление.