Автор Тема: Земетресение в България  (Прочетена 42983 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Земетресение в България
« -: Май 19, 2008, 17:06:39 pm »
Грози ни земетресение като китайското

19 май 2008 / News.dir.bg
Силно земетресение в България с многобройни жертви и големи материални щети, това прогнозира пред Дарик радио проф. Рангел Гюров от департамента „Земни науки” на Нов български университет.
Порф. Гюров посочи, че земетресение от мащаба на китайското ще удари района на София в обозримо бъдеще. Той каза, че лимитът от време се изчерпил, тъй като предишното голямо земетресение в софийското поле е било преди около 150 години.
Според тезата на професора, колкото по-дълъг е този период, толкова по голяма е вероятността София да бъде ударена от мощно земетресение с магнитуд по висок от 7 степен по скалата на Рихтер.
Най-силно застрашени са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и района на Чирпан, района на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; района на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.

http://dnes.dir.bg/2008/05/19/news3010712.html
« Последна редакция: Май 25, 2008, 17:24:05 pm от H. »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Peacekeeper

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 131
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #1 -: Май 19, 2008, 20:07:41 pm »
Да не става, че икономически ще я вапцаме

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 789
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #2 -: Май 19, 2008, 23:38:40 pm »
И като Феникс ще се издигнем от пепелта...   :P
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #3 -: Май 20, 2008, 00:05:08 am »
Ликувай София - твоят час настъпи :P

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #4 -: Май 20, 2008, 12:52:45 pm »
     Гледах преди няколко години в едно предаване по BTV разговор на тема - наводнения, земетресения, глобални климатични промени и все от този род с учени от БАН. За земетресенията се каза за София, че горе-долу на около 100 години стават. И земетръсният ни разлом минава точно под "Бояна". Така че там им е най-напечено под земята, а разлома продължава по посока на Люлин планина и оттам някъде посоката е към прохода Петрохан, съответно влизат селищата намиращи се в това направление.
     Първите години на ХХ век е било последното голямо земетресение в София, тогава в Бояна не е останала здрава постройка. И от това се пророкува толкова много за приближаващо земетресение в София. Това го чувам още от училище, пък да пази св. София, на която е кръстен градът ни, още не е станало. Пък дано не стане и некъде в страната, че само това ни липсва на целия хал. Дано в Стражица земята да се успокои.
« Последна редакция: Май 21, 2008, 00:15:25 am от Mirotvorec »

Неактивен Тук и сега

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 253
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #5 -: Май 21, 2008, 14:04:25 pm »
Да не стане като тук?:

Нови доказателства, че китайски режим е игнорирал предупреждения за земетресението

Китайската медия Southern Worker's Newspaper публикува статия на 19 май, озаглавена "Три-минутен разговор превърна тъгата в радост", според която работещ като охрана баща в южно-китайския град Гуанджоу (Guangzhou) бил на ръба на психическото разстройство когато не успял да се свърже по телефона със сина си в продължение на 72 часа след земетресението. И изведнъж получил телефонно обаждане от учителя на сина си, съобщавайки му добрата новина. 

Според репортажа учителят казал, че само час преди земетресението училището получило информация за спешно евакуиране и скоро след като всички преподаватели и ученици излезли на двора, училището се срутило пред очите им.

Този публикуван в публична медия репортаж предоставя доказателство в противовес на твърденията на китайския режим, че никой не е прогнозирал и предупреждавал за земетресението и режимът не е знаел за наближаващото бедствие.
http://www.epochtimes-bg.com/2008-02/2008-05-21_01_d.html
 

 

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: Грози ни земетресение като китай
« Отговор #6 -: Май 22, 2008, 21:26:26 pm »
Кресна и Шабла най-застрашени от люлеене
Паниката убива повече от труса
Геофизици от БАН бесни на апокалиптичните прогнози на проф. Гюров

Със сигурност България ще претърпи земетресение от 7-а степен по Рихтер, в което ще загинат между 30 и 50 хиляди души в София. Апокалиптичното предсказание на проф. Рангел Гюров от Нов Български университет изправи на нокти сеизмологичната общност в България. "Това е спекулация с естественото човешко чувство на страх", заяви директорът на Геофизичния институт на БАН ст.н.с. д-р Николай Милошев. Той припомни, че през последните години Гюров, който по образование е хидробиолог, направи серия от страшни прогнози, нито една от които не се е сбъднала. Сеизмологичните прогнози са далеч по-сериозни от метеорологичните. "Дори когато синоптиците сбъркат, не е толкова фатално. Ако предвидят дъжд, а не вали, хората просто носят чадър през целия ден, без да има смисъл. Докато щетите от паниката при едно неслучило се земетресение са равни на пораженията от едно средносилно земетресение", обясни д-р Милошев. Според него психологическите травми са още по-ужасни от материалните щети.Оцелял от земетресението в китайската провинция Съчуан мъкне пейка от разрушения си дом
Фото: АП

Психоза за неизбежен апокалипсис хвърля в ужас Лос Анджелис след изказването на известния сеизмолог Ричардсън, че градът ще бъде разтърсен на 3 януари 1973 г. "Земетресение нямаше, но много хора загинаха от пожари заради забравени електроуреди и катастрофи, докато панически се изтегляха от града. Щетите пък надхвърлиха милиард долара", припомни акад. Людмил Христосков. 

Гадатели и учени
"За съжаление все още не можем да прогнозираме земетресенията, никъде по света не могат. Ако в Китай го бяха предвидили, бедствието на 12 май нямаше да има толкова жертви", категоричен е директорът на Геофизичния институт. Според него след всяко едно по-силно земетресение по света нарастват рязко и прогнозите за трусове в България, които единствено създават масови психози. Той допълни, че науката не може да предвиди едновременно трите параметра на един трус - време, сила и местоположение. Няколко са големите бедствия, причинили мащабни разрушения у нас през миналия век - 1904 г. в Кресна, 1913 - в Горна Оряховица, 1928 - в Чирпан, 1977 - във Вранча, и 1986 - в Стражица.

"България е от второразрядните по земетръсност райони в света", твърди акад. Христосков. Страната ни се подрежда след най-опасните райони на планетата, които са Япония, Камчатка, Западният бряг на Южна и Северна Америка. За трусовете в родината е характерно, че са с плитки огнища в земната кора, а силните земетресения са сравнително по-редки. Христосков смята, че последният силен трус у нас е бил в Пловдив през 1928 г., което означава, че представата за бедствието е изтрита от паметта на последните поколения. Което води до непрекъснато отслабване на предпазните мерки, които вземат държавните институции. 

Опасните зони
Няколко са земетръсните зони у нас. Първостепенна по опасност е долината на Струма и Кресненското дефиле. През 1904 г. там е регистриран най-силният трус на Балканите за всички времена - 7,8. Втората зона е крайбрежието на Шабла - там са възможни земетресения до 8-ма степен. Като рискова е определена цялата долина на Марица, където според сеизмолозите е възможен трус с магнитуд до 7,5 степен. Софийската зона разполага с потенциал за земетресение до - до 6-а степен, а Горнооряховската - до 7. "Отделно има много междинни зони, където са възможни по-слаби земетресения", допълни Христосков. По думите му България е малка страна и един трус ще засегне над една трета от територията на страната. За сравнение в САЩ земетресението ще се усети върху 1-2%, а в Япония - до 7-8%. Акад. Христосков твърди, че науката не е абсолютно безпомощна да предвиди трусовете. Може да се каже къде и с каква сила, но най-трудно е да се отгатне кога ще се случи бедствието. Картата за сеизмично райониране в България е изработена през 1979 г. и в нея потенциален земетръс е предвиден в района на Стражица, какъвто се състоя 7 години по-късно. Картата с опасните зони важи за период от хиляда години. 
Руслан Йорданов

       от в-к "Стандарт"
« Последна редакция: Май 25, 2008, 12:02:51 pm от RedGuy »

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #7 -: Май 23, 2008, 18:01:44 pm »
Ние сме точно между две тектонски плочи. Тук може като нищо да стане 9 по Рихтер.

Неактивен nettle

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 75
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #8 -: Май 23, 2008, 23:05:45 pm »
9 по Рихтер променя ландшафта, недей така, още ми се живее ;)
In a Mirror, Darkly!

cdms

 • Гост
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #9 -: Май 23, 2008, 23:12:00 pm »
9 по Рихтер и няма жива душа да остане.

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #10 -: Май 23, 2008, 23:46:49 pm »
Това не значи, че не може да стане. Точно между плочите сме. Питайте който искате геолог.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Относно: Грози ни земетресение като китайското
« Отговор #11 -: Май 24, 2008, 00:21:35 am »
9 по Рихтер променя ландшафта, недей така, още ми се живее ;)

Напълно е възможно, 1904г. у нас е имало земетресение от 7,8 по Рихтер.
Вижте и снимката със сеизмичните точки: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5


Земетресения могат да се предсказват. Гледал съм документален филм за земетресението в Турция и там едни учени говореха и казаха, че многократно са предупреждавали, кога точно ще има земетресение в Турция, но властите не ги чули. Имали някакъв особен модел на определяне, според, който всяко земетресение влияе и даже предзвиква следващото. Доста точно беше барнато, но не помня кой беше филма. И наистина ако видите на линка най - разрушителните земетресения за 20в., се наблюдава някакъв модел. През определен период от време има засилване на земетресенията, случват се много начесто и сравнително близо.
« Последна редакция: Май 24, 2008, 00:26:02 am от asdfghjkl »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

cdms

 • Гост
man88nam, според мене няма такава опастност, защото имаше земетресение в София през 2002г. от 4 степен по Рихтер. Ако последното е било преди 150г. тогава следващото би трябвало да е много по нататака във времето.
Не виждам смисъл да се всява излишно напрежение.

Неактивен Hermes

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 80
 • Хармонията е ЛЮБОВ, която носи МИР!
Нито мога да потвърдя ,нито да отрека че ще има земетресение.Но не може да не ни сполети някакъв катаклизъм ,в най-скоро време.ЗЕМЯТА СЕ ЧИСТИ .....
НЯКОИ СИ ПОМИСЛИХА ЧЕ ЩЕ ВПРЕГНАТ ПРИРОДАТА ,ДА ИМ НОСИ ПАРИ .Да, могат да се ползват природните ресурси,НО до определени граници.Равновесието е нарушено отдавна,тепърва ще берем плодовете-които са горчиви.... Вероятността да има или да няма катастрофа ,според мен е 60/40..
ТЕЗИ КОИТО ПОБЕЖДАВАТ, СА ОНЕЗИ КОИТО ЗНАЯТ ЧЕ МОГАТ!

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Ако включим в изчисленията и възможностите за изкуствено предизвикване на земетресения, вероятността нараства още повече...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27