Автор Тема: Седем секунди свободна воля  (Прочетена 4320 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stiver

 • Гост
Седем секунди свободна воля
« -: Април 14, 2008, 12:25:04 pm »
Седем секунди преди да решите да прочетете това, вашият мозък вече е решил, че ще кликнете на този линк.

Сканирайки мозъците на хора, докато натискат един или друг бутон, изследователи-невролози уловили мозъчен сигнал, който изпреварвал съзнателното им решение със седем секунди. Това откритие има пряко отношение към четенето на мисли и поставя под съмнение концепцията за свободната воля на човека. Джон-Дилан Хайнес, невролог в Bernstein Center for Computational Neuroscience в Берлин, където оглавява изследването, казва: "Нашите решения са предопределени много време преди съзнанието ни да се задейства." Това не е първият случай, когато учените правят подобен опит. В началото на 1980-те години, неврологът Бенджамин Либет открил искрица на мозъчна активност 3/10 от секундата преди човек да избере да повдигне пръста си. Активността се наблюдавала в тази част на мозъка, която е заета с планиране движенията на тялото. Но този регион в мозъка може да изпълнява само окончателните мозъчни изчисления за движението, но не и зараждането на самото решение.

Екипът на Хайнес се поровил по-дълбоко с уред наречен fMRI, който може да измерва активността на мозъка, докато субекта изпълнява някаква задача. В този случай 14 доброволци лежали в мозъчните сканери и натискали бутони по техен избор с лявата или с дясната си ръка. В това време на екран били показвани букви сменящи се на половин секунда . След като човекът направел избора си и натиснел бутона, трябвало да каже коя буква е видял на екрана в момента, в който взимал решението. Обикновено има период от половин секунда между мисъл и действие. Когато по-късно анализирали данните, открили че prefrontal cortex - част от мозъка занимаваща се с мисленето и съзнанието - реагирала седем секунди преди човекът да натисне бутона.

Чрез разчитане на мозъчните сигнали с компютърна програма, изследователите можели в 60% от случаите да предскажат кой бутон ще бъде натиснат - резултат по-добър от произволно предположение. Така излиза, че мозъкът взима решения преди самия човек. Въпреки, че понякога взимаме някои решения докато мигнем, този експеримент показва с какво туткаво темпо тече ежедневието ни. В повечето случаи ние мислено разсъждаваме: "Сега ще изпия един портокалов сок." и "Не, по-добре да изпия един ябълков сок вместо това." Всъщност нашите мозъци може да са избрали сока много преди да го осъзнаем. Хейнес все пак смята, че такъв род решения са все още въпрос на избор. "Съзнателната воля е в унисон с подсъзнателната воля - това е един и същи процес. (И все пак, изглежда, че подсъзнанието е това, което прави избора. Съзнанието само се съгласява с него - коментар на stiver)


Крис Фрид, невролог от University College London, също се пита дали този експеримент е фатален за нашата концепция за свободната воля. Той разсъждава така:  Карайки хора да лежат в мозъчни сканери чакащи да натискат бутони сигурно влияе на мозъчната им активност. Докато нормалното взимане на решения не би се повлияло. И какво става, ако ние не харесваме решенията на нашия мозък? В момента се правят експерименти, за да се разбере дали решенията на мозъка могат да бъдат съзнателно променяни. Все още не можем напълно да изключим възможността хората да са способни да променят намеренията си съзнателно.


Със съкращения от:
http://www.newscientist.com/channel/being-human/dn13658-brain-scanner-predicts-your-future-moves.html?feedId=online-new_rss20
18:00 13 April 2008


Неактивен Силата

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 264
Относно: Седем секунди свободна воля
« Отговор #1 -: Април 14, 2008, 14:21:09 pm »
Явно са поставили някое друго психотроно оръжие. :DНе вярвам ,че ние вземаме свойте решения несъзнателно.Все пак ние понякога трябва  да взимаме решения за по-малко от 7 сек..И те са правилни.Например сега аз кликнах върху този линк 3 сек. след като съм го видял. ;)
...и нека силата да бъде с теб.Aз знам неща ,за които ти даже не си и подозирал... че знам.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Седем секунди свободна воля
« Отговор #2 -: Април 14, 2008, 17:40:03 pm »
Цитат
В момента се правят експерименти, за да се разбере дали решенията на мозъка могат да бъдат съзнателно променяни. Все още не можем напълно да изключим възможността хората да са способни да променят намеренията си съзнателно.
Така е. И невролозите ще достигнат до извода, до който са стигнали квантовите физици днес и мистиците още в дълбоката древност. Обикновенният човек непрекъснато живее в непрекъсваем сън, номерът е да се събудим и подчиним подсъзнанието си окончателно, но преди това трябва да опознаем подсъзнанието си и неговото единство с реалността.

stiver

 • Гост
Относно: Седем секунди свободна воля
« Отговор #3 -: Април 14, 2008, 19:48:32 pm »
SMSI-H, коя реалност имаш предвид - сънуваната или... и изобщо, някой може ли да каже какво е реалност?

Ето и един тъжен поздрав от мен  За последната изгубена свобода  :(  :(  :(

Neneh Cherry & Youssou NDour - Seven Seconds

« Последна редакция: Април 14, 2008, 19:53:30 pm от stiver »

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Относно: Седем секунди свободна воля
« Отговор #4 -: Април 14, 2008, 20:58:23 pm »
SMSI-H, коя реалност имаш предвид - сънуваната или... и изобщо, някой може ли да каже какво е реалност?
   Хм, сложен въпрос! Зависи какво имаш впредвид, като казваш реалност. Холографската същност /за нас, хората на третото измерение/ на вселената, която е пълната й реалност или частицата съзнавана от съзнанието /не от подсъзнанието/ на човека. Ако имаш в предвид частицата съзнавана от будното съзнание на човека, тя е сън. И за да достигнем по-близо до холографската същност на вселената трябва да се приближим до подсъзнанието си или да започнем да се събуждаме, да осъзнаваме все повече измерения /не само първите три/. Така с емоционалното преживяване и почувствуването на другите измерения илюзията /сънят/ ще започне да губи чертите на илюзия, ще разширява границите си и ще се превръща в свят неизмерим, безкраен, едновременен, безвремеви, многоизмерен, многообхватен, всеединен и всеобщ, и сънят ще престане да бъде такъв. Ние не сме виновни за него. Той ни е наложен насила от чужди нам сили. Но тези сили са направили голяма грешка, като са мислели, че този сън ще бъде вечен. В процеса на съня сме придобили имунитет против него. И след събуждането ни, което вече тече ускорено, ако отново се опитат да ни наложат съня, неуспехът им ще е неминуем, защото вече сме израстнали еволюционно и хората на шестата раса вече се раждат.
   Но за тази цел хората ще включат съзнанията /или ще достигнат подсъзнанията си - както прецените/ си на вълната да променят намеренията си съзнателно /въпреки, че това е сложен процес, който все още не е разбран от науката - на мистиците е пределно ясен/, просто с мисълтта си. Щом квантовите физици са доказали това за възможно, невролозите просто ще въртят по стъпките им. Нищо ново няма на този свят. Древните мистици са определили света още отдавна. Ние само ще преоткрием техните определения за всичко.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Относно: Седем секунди свободна воля
« Отговор #5 -: Април 15, 2008, 22:41:23 pm »
Тези мозъчни "рефлекси" могат ли да се изравнят с нормалното възприемане на мозъка, т.е. да ги осъзнаваме, чрез някакви практики (умствени, физически)?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27