Автор Тема: Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?  (Прочетена 18745 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Драги форумци, отдавна ме безпокои една тема която искам да споделя с Вас, тъй като виждам че мненията ни по много неща съвпадат. Темата е относно термина ДЪРЖАВАТА. Тъй като съвременното ползване на термина ДЪРЖАВАТА никак не ми харесва, реших да провокирам някои журналисти за да променят стила си  при употреба на термина Държавата, но уви никакъв отзвук. Ще Ви цитирам написаното от мен до много журналисти.
цитирам: Темата която искам да повдигна за осмисляне и надявам се с Ваше активно участие, обсъждане в публичното пространство е темата за ДЪРЖАВАТА.
До момента всички, депутати, политици, журналисти и други,когато трябва да критикуват за определени погрешни действия  правителството или държавните чиновници, употребяват думата ДЪРЖАВАТА. Но термина  ДЪРЖАВАТА включва територията, населението и държавната администрация. Територията и населението не извършват грешни действия по управлението на ДЪРЖАВАТА, освен при участието си в изборите и те не бива да понасят негативите от определени грешни действия на правителство или държавни чиновници, защото по принцип те са потърпевши от въпросните решения.
             Би било редно, критиките за дадени действия от страна на едните или другите да се адресират конкретно към извършилия погрешните  действия или взелия дадено погрешно решение. Това са правителството или държавната администрация.
              В момента термина ДЪРЖАВАТА се използва от политици ,депутати и др. за да завоалират своята  отговорност  в една общонационална такава.
Журналистите от всякакъв ранг и медии използват същия термин защото се страхуват да конкретизират съответната отговорност към отговорния, като прехвърляйки отговорностите към ДЪРЖАВАТА те поемат своята малка част от отговорността върху себе си, а голямата  върху народа.
              Доколкото по тази схема се създава национална култура,журналистите създават и затвърждават едно убеждение в младежта основно че нашата ДЪРЖАВА е нещо лошо, и това е един допълнителен стремеж към емиграция и невъзвръщенство.Факта че в ДЪРЖАВАТА България няма равенство пред закона и в същото време има огромна корупция на най-високо ниво,народа няма вина. Вината е на партийната и административна върхушка която следва да поема негативите, а не ДЪРЖАВАТА. Това от своя страна се явява една от стъпките за разграждане на държавността на БЪЛГАРИЯ. Това вече е отговорност на журналистическата гилдия от всички медии.
               Тъй като този въпрос ме вълнува и притеснява силно ,имам намерение да го предоставя за размисъл на всички медии по ел.поща, като пак повтарям , надявам се това бягане от отговорност да бъде прекратено и всеки да си носи отговорностите лично а да не се скрива зад ДЪРЖАВАТА.
                 Започвам и да мисля,че това което се разиграва около ДЪРЖАВАТА не е случайно ,а преднамерено, в което участвате  и Вие /журналистите/. „
Взето от пресата : „Държавата готова да даде 120 млн. евро за пречиствателни станции по Черноморието.
"Дънди" се споразумя с държавата за златната концесия
Държавата призна, че домът в Могилино не отговаря на стандартите за грижи

Емел Етем: Държавата не се изненада от снега.

Държавата представя БГ като хазартна дестинация по CNN.


...не ми е приятно държавата да знае с кого и колко си говоря...”


Моето разбиране е съгласно цитирания по-долу стар тълковен или филосовски речник.
Съгласно търковен речник на българския език /от шейсетте години или по-рано/.
Държава,това е територия,население и държавна администрация.

Тук обаче Държавата се превръща в политическа общност и т.н.

Съгласно  Укипедия държавата е:
Държава (разговорно страна) е политическа общност, заемаща дадена територия, имаща организирано правителство и притежаваща вътрешен и външен суверенитет.

Съгласно  Философски речник  от 1968 год. под редакцията на М.М.Розентал и П.Ф.Юдин в превод от руски: Държавата е икономическа организация на политически господстващата класа,имаща за цел да запази съществуващия ред и да потиска
съпротивата на другите класи.
В по-новите тълковни речници все по ярко се определя държавата като политическа система,независимо от фактите до сега че промяната на политическата система не променяше имената на държавите, като лично аз не отдавам толкова голямо значение на  определението народна република или република.   
Оставам с убеждението че сегашната употреба на  термина  ДЪРЖАВАТА  е преднамерено  охулващ държавата , защото тройната коалиция не са държавата. Те са само  ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ .
Моля за Вашето виждане по темата. Има ли тук конспирация или аз нещо преувеличавам?
« Последна редакция: Март 19, 2008, 20:58:34 pm от H. »

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #1 -: Март 19, 2008, 16:30:25 pm »
Трудно е да се каже от къде точно тръгва разбирането на този термин точно по този начин.
Лично аз съм по-склонен да мисля, че натоварването на думата с подобен смисъл идва по-скоро от самото население на държавата и отказа му да поеме отговорност за случващото се в нея, прехвърляйки я на управляващия елит и администрацията като цяло.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #2 -: Март 20, 2008, 05:57:42 am »
Убеденсъм че грешите Мартин. Когато всички медии внушават на населението определен смисъл на термина "Държавата" то населението бива зомбирано да употребява термина в посочвания от медиите и политическите сили смисъл.
В самата конституция е употребен термина "Държавата" ,като "Държавна администрация" , а Държавната администрация е нещо временно.Днес една политическа сила формира държавната администрация а следващата година политическата сила ще бъде друга. Ще трябва ли да сменяме името на Държавата защото друга политическа сила сформира държавната администрация?

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #3 -: Март 21, 2008, 14:21:36 pm »
Понятието "държава" произлиза от глагола държа, удържам. Държавата е израз на концентрирана власт. Държавата в идеалистичен философски смисъл е единство между народ, територия, история, култура, власт и признатост. Някои от елементите в съдържанието на това понятие умишлено се пропускат, за да може да бъе обслужена една или друга конюнктурна цел. Например Англия, Франция и СССР, които имаха интерес от дестабилизация на Балканите и по-специално - от раздробяване на българите, пропуснаха историческия и културния елемент от понятието за държава и тутакси сформираха македонска държава, за която дори измислиха отделен език и древна антична история :o Днес USA, която продължава да има интерес от дестабилизиране на Балканите, сътрудничи за създаването на нова държава Косово, което е в нарушение на териториалния, историческия елемент и този на властта у една друга държава - Сърбия... Можем да кажем в заключение, че понятието за държава бива подхранвано от политическата конюнктура, въпреки, че не винаги това е в унисон с философското разбиране за държавата.

Единството между останалите компоненти в понятието за държава показва необходимостта от тяхното едновременно и съгласувано съществуване, за да може да се признае едно образувание деиствително и справедливо за държава.
Народ е първата и най-важна според мен категория на държавността. Важността на този елемент се потвърждава например от историята на Израел, чиито евреи доста дълго време не са притежавали държава, но са се съхранили като самоопределение. Българите са направили подобен подвиг по време на Османското владичество. Това са хора, които генетично и исторически съществуват заедно и родствено са си близки.
Територията е следващата "съставка", която изразява държавността. Тя обуславя до голяма степен историята и културата, но може да бъде и променяна. Евреите тук отново са подходящ пример, също и българите, които са правили последователно няколко държави на различни места. В един по-модерен стил може да се заговори и за "държави без територия", което всъщност е преходът от държавност към корпорации, така актуален и засилващ се днес!
Историята е следващият ключов елемент, може би най-силно манипулиран и изопачаван от всички! Това е коренът на държавността, траекторията на придвижване през времепространството на нейния народ. Споменахме за брутално изопачената история на българите от местността Македония, обявена сега за отделна държава със своя самостоятелна история, при положение, че само преди две-три поколения дядовците им на тези хора са ляли кръвта си за тяхната България!
Културата е може би най-могъщият елемент на държавността. Ето защо всяка тоталитарна власт като основна своя задача е поставяла подчиняването на образователната система и на интелигенцията. Културата е отговорът на въпроса как българите са оцелели като самосъзнание за 500 години без своя организирана държавност или как евреите са направили същото за 2000 години. "...напред народността не пада/ там, гдето знаньето живей!" Културата в съчетание с историята дава нравствената основа за самоопределението на един народ.
Властта е "най-държавният" атрибут на държавността от днешната гледна точка на разбиране. Тук поставяме административното управление и съществуващия в държавата обществен ред, организация на производството и господстващ морал. Редът, организацията и моралът са средствата, чрез които се поддържат всичките останали елементи от държавността или, при определена конюнктура, биват изстръгвани и изопачавани. Ето как например специфичният ред, организация и морал запазват българското самосъзнание за 500 години под османска власт, но за около 50-70 години целенасочените комунистически усилия успяват да изфабрикуват македонската "нация" и да заличат българския характер на Беломорска Тракия.
Признатостта се изразява в легитимността на властта - както външна, така и вътрешна. По принцип никоя власт, държавна или друга, не може да съществува без да бъде призната. Ето защо това е един от основните елементи в оцеляването на държавата и е главен target в държавната пропаганда - да бъде населението убедено, че съществуващият ред е необходим, естествен и правилен. От тук теориите за държавата извеждат толкова важното понятие "суверенитет".

Държавата е проявление на обществената организация и стремежа към йерархия. Материалистичните теории разглеждат държавността като следствие от засилващата се специализация и формиращия се "професионален управленски елит". Религиозните теории разглеждат държавата като спуснат от Бога йерархически порядък, който е отражение на свещеното космическо устройство. Днес теориите за държавата силно биват изместени от корпоративните практики, при които една свръхмогъща транснационална икономическа групировка започва да придобива мощ, надхвърляща тази на отделната държава. От тук конспиративните теории достигат и до идеята за съществуващ властови елит, който поддържа една или друга икономическа структура, една или друга религия и идеология, въздига или срива държави, за да може да осъществи своите намерения. С това можем да обясним например фантастичното появяване "от нищото" на държавата Израел върху земя, измита с кръвта на местните палестинци, след като 2000 години там такава държава не е имало; нещо повече, че тази държава днес представлява една своеобразна световна сила.

Държавата е проявление на стремежа сред социално организираните хора да живеят "на стада", като част от структурирано общество. Теориите на конспирацията твърдят, че този стремеж се възбужда и поддържа изкуствено у хората, които иначе са създадени да бъдат свободни; възбужда се и се поддържа чрез насаждане на страх, размирици, бедствия, които само държавно концентрираната власт може да стопира. Практиката показва колко несъстоятелна е тази надежда в случай на по-сериозен трус, но според конспиративните теории главната цел е осъществена: хората са разпокъсани в своите социални роли, превърнати са в неспособни на самостоятелен живот и действие обществени чаркове и така стават зависими от реда над тях. Това в максимална степен би могло да бъде проследено, ако се направи футуристичен анализ на корпоративния стил на живот и последствията, които вече напират в живота ни от увеличаващата се корпоративна сила.
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #4 -: Март 21, 2008, 18:46:50 pm »
Г-н ЛетящДракон, Съгласен съм с Вас по принцип,виждам че и Вие подкрепяте моето разбиране на термина "Държава". Поставената от мен тема фактически е
конспирацията от ползване на термина "държава" вместо "държавна администрация", защото грешките които прави съзнателно или не въпросната държавна администрация поражда негативни реакции и отношения у засегнатите от тези грешки към самата Държава, а не към администрацията и чрез това се руши държавността.

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #5 -: Май 08, 2008, 12:35:09 pm »
Прекалено много наши „политици” постоянно говорят за намаляне ролята на държавата до скоро беше в  икономиката , но вече обхвана здравеопазването , образованието и др .
Разпродадоха се на частни лица или фирми естествените монополи ВиК, Енергоснабдя-ване, Поща.
Всичко се прави с  оправданието , че Държавата е лош стопанин. За тази цел всичко се приватизира , като определени личности или фирми печелят създадените за тях търгове Целта е да се доведе до минимум ролята на Държавата в  човешката дейност .
Функциите на държавата като територия,население и държавна администрация която организира нещата в ДЪРЖАВАТА постепенно отпадат и се прехвърлят на частни ръце.Това могат да бъдат или са и големи международни корпорации.Или това е настъпващия стъпка по стъпка нов световен ред. Крайната цел на новия световен ред е държавното образование ДЪРЖАВА да изчезне и да не бъде пречка за дейността на големите международни компании. Използването на термина държавата когато се използва като значение за държавна администрация допринася именно за постепенното неглижиране и изчезване на ДЪРЖАВАТА. Всички които ползват термина Държавата вместо израза  Държавна администрация подпомагат този процес.
« Последна редакция: Май 10, 2008, 11:24:13 am от daskala »

Неактивен Magnolia

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 236
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #6 -: Май 10, 2008, 02:29:16 am »
Мда. Подготвят ни отдалеч...

Аз откакто разбрах, че Федерална Република Германия  де юре  не съществува, т.е. е нелигитимна от 1990 г. насам, вече не се учудвам особено. Германците обаче чинно си плащат разни данъци по силата на еди- какви си закони, а тези закони всъщност са недействителни. Пладнешки обир!
 
Има доста материал в нета. Всеки може да се поразрови.
И на тази база може да се направи много задълбочен анализ на това, какво стои под върха на айсберга, какво се изважда на показ и какво се крие.
« Последна редакция: Май 10, 2008, 02:30:23 am от Magnolia »
Бъди промяната, която искаш да видиш в света!

Неактивен Balance

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 40
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #7 -: Май 10, 2008, 04:12:15 am »
Или това е настъпващия стъпка по стъпка нов световен ред. Крайната цел на новия световен ред е държавното образование ДЪРЖАВА да изчезне и да не бъде пречка за дейността на големите международни компании.

Това далеч не е крайната им цел, пробвай да надникнеш отвъд парите и властта и ще видиш, че крайната им цел е КОНТРОЛ.
Несигурността се явява неотменна част от живота - и е добре, че е така, защото тя го превръща в с

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #8 -: Май 10, 2008, 08:08:23 am »
А за да изчезне този контрол, първо наистина трябва да изчезне и понятието "държава", поне това, което то представлява в днешно време. Друг е въпросът, че даслалът е прав за корпорациите и един вид контрол просто ще претърпи леки изменения, продължавайки да съществува, преминавайки в по-голяма степен в ръцете на корпорациите, но на практика правителствата почти навсякъде са също вид корпорация. Така или иначе дали ще се робува на едното или на другото, няма разлика - и в 2-та случая става дума за чудовища, контролиращи хората "под" тях.
Така че, както винаги, истината не е в нито един от "предлаганите" варианти, точно както замяната на комунизма с капитализъм не беше решение на проблемите, а само видоизменянето им. ;)
« Последна редакция: Ноември 09, 2011, 19:10:09 pm от Mirotvorec »

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #9 -: Май 10, 2008, 11:38:50 am »
Държавата в идеалистичен философски смисъл е единство между народ, територия, история, култура, власт и признатост. Някои от елементите в съдържанието на това понятие умишлено се пропускат, за да може да бъде обслужена една или друга конюнктурна цел.
Ето че постепенно управляващата "демокрация" се разтоварва от елементите на философския смисъл на понятието държава. Скоро народ с неговата територия, култура,история и манталитет ще бъдат без значение за управляващите. Ще останат само власт и контрол от местната администрация , подвластна на световното правителство ръководено от богоизбрания народ.
« Последна редакция: Май 10, 2008, 21:48:44 pm от Mirotvorec »

Неактивен Доктора

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 241
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #10 -: Януари 28, 2009, 23:01:52 pm »
Нов удар на чифутите върху държавата България и българите!

След шпионската афера на чифута Соломон Паси във външното ни министерство (източване на информация от посолствата ни към "МОСАД" и ЦРУ); унищожаването на националната авиокомпания "Балкан" от чифутите Александър Божков (по майка Бакиш) и Вилхелм Крауз; аферата на Милен Велчев с външния дълг; далаверите в БНБ на чифута Мартин Заимов -Голдсмит; съсипването на България от юдеомасонът Симеон Сакскобургготски (с истинска фамилия Кобург Кохари) и провеждане на геноцид от жълтата еврейска партия НДСВ съвместно с чифутите от БСП и гаджалите от ДПС; сега още една чифутска антибългарска гадория!

Проверяват изтичане на информация от НАП
News.dir.bg - 27 Януари 2009, 15:59

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверява Националната агенция по приходите, съобщи Дневник. Новината бе потвърдена и пред БГНЕС от говорителя на ДАНС Зоя Димитрова.
Според неофициална информация се проверява изтичане на информация от електронната система на приходната агенция "Архимед". Тя е изработена от "Давид холдинг" и се използва в почти цялата държавна администрация. Сред ведомствата, които работят с "Архимед" са Националният осигурителен институт, Комисията за финансов надзор и Националната здравноосигурителна каса.
"Като не щеш мира - на ти секира"! кан Крум

Неактивен lubarski

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 254
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #11 -: Януари 28, 2009, 23:45:39 pm »
Чудя се кой ли стои зад организация, която носи името Давид Холдинг   ;D ;D  laugh
« Последна редакция: Януари 28, 2009, 23:46:40 pm от lubarski »
It' oil stupid.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #12 -: Юли 31, 2010, 20:24:19 pm »

Неактивен daskala

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 611
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #13 -: Октомври 12, 2010, 22:24:12 pm »
Прави ли ви впечатление, че доста често някои „наши” политици вече, когато  говорят за България  се изразяват с израза , ТАЗИ ДЪРЖАВА?  За мен лично този начин за изразяване отношението си към държавата, е отношение на чужденец който е дошъл временно в държавата и търси определен личен интерес. В никакъв случай той не би мотгъл да защитава някакъв национален интерес. Дали това ще е негов финансов или политически, не мога да уточня. Израза обаче подсказва че днеска той може да бъде в една държава , утре в друга, други ден в трета и така докато се натъкми в удобно и  печелившо кресло. Бих го възприел като нормално,ако този човек е от друг етнос, защото той не мисли за доброто и развитието на държавата.
Много по лошо е обаче когато български журналисти започнат многократно да си служат със същия израз.
Всичко това ми изглежда като провокиране на обществото към отчуждаване от нашата България
Моля за вашите мнения по темата.
« Последна редакция: Октомври 13, 2010, 08:30:06 am от daskala »

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:Има ли конспирация в термина "ДЪРЖАВАТА"?
« Отговор #14 -: Октомври 12, 2010, 23:05:18 pm »
Daskale, този термин за мен и теб е абсурден, но за тях си е нормален.И как няма да е така, като за тях управлението на България, е ''Просто бизнес''.Тъжно за нас, но факт :(.Ако проследиш историята ни от последните 66г. ,ще се увериш, че съм прав. Налагането на комунизма дойде по заповед от рашките. ПРОДАДОХА НИ! . Преходът, няма да го коментирам, всички сме запознати. Всеки, на когото дадеха власта, защитаваше чуждите интереси, но не и националните. То не бяха, гошо димитров-мумията у мавзолея, татовци, костовци, царе, то не бяха милен велчевци,то не беше догЪн,трипер,сергишев........та стигнем до настоящите тикви(може и да съм пропуснал някой).Кажи ми един читав ???Няма!!!Кой човек,на русия,кой на турция,кой на сб.Е?Ти какво очакваш от тях? Утре не се учудвай, ако казват-Вашата държава. Защото тя не е тяхна. За тях е ''Просто бизнес''  :(.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
16434 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex
0 Отговора
9987 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
47243 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
19256 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
7 Отговора
13613 Прегледи
Последна публикация Януари 24, 2008, 23:46:12 pm
от Bibl

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27