Автор Тема: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата  (Прочетена 42932 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« -: Февруари 28, 2008, 22:20:56 pm »
Дълбок защитник съм на теорията, че бъдещето и бъдещите технологии, които предстоят да навлезнат в нашето ежедневие трябва да носят обвивката на един кътинг едж (cutting edge) дизайн и изключителна семплост. Защо? Защото както е казано Less is better! или По-малко е по добре. Така например, следвайки тази мисъл дизайнерите на Apple успяха да побъркат света със своите Ipod'и I Phone, Mac Book, Mac Pro и наскоро излезлият Mac Book Air (за незапознатите с продуктите на епъл, предлагам да разгледате техния сайт - www.apple.com )Защо техните продукти са едни от най-продаваните на Запад? Тайната се крие единствено и само в невероятно простата обвивка и изключителен дизайн създаден по мащаба на човека, в перефктните златни и хармоникални пропорции.

Но нека не задълбавам темата за дизайна и неговата философия, както и математическа зависимост, за да не се отдалечавам и от тематиката на сайта ни.

В тази първа част на Темата: "Бъдещето", ще ви покажа едни от най-новите и значими футуристични концепции на дизайнери от цял свят, някои от които вече започнаха своето реализиране.

Архитектура:

Един от основните проблеми на човечеството е МЯСТОТО. С непрекъснатото повишаване на броя на жителите на Земята става все по трудно тяхното изхранване и намиране място за живеене. Този проблем е основен и силно осезаем от вече повече от десетилетие в мега-градовете като Токио, Хонконг, Ню-Йорк. За решаване на проблема архитектите трябва да мислят при изготвяне на своите сгради или в строенето на височина, или в намирането и усвояването на отрицателни по големина късчета земя.

Концепция - 63.02 градуса
Японските архитекти ме изумяват с качеството си да превърнат крайно малко, отрицателно пространство в обитаема и изключително комфортна за живеене къща или дори блок.Sschemata Architects

Концепция - ГардеробSetmund Leung, Kam Biu

3 Метровата Сребърна Къща от Boyarsky Murphy

Bloomframe - Прозорец трансформиращ се в балкон от Hofman Dujardin
Освен тези концепции за усвояване на крайно малки пространства съществуват и други начини за побиране на нестихващо нарастващото човешко население, а именно строенето във височина. Но днешните изисквания и разбирания при строене на небостъргачи е малко по различно от това преди няколко години. Днешните и небостъргачите на бъдещето трябва да са максимално енергийно ефективни и дори да се захранват сами с електроенергия, топлоенергия, вода за общи нужди и климатизация без намесата на електрически инсталации. Т.нар Smart House, но във вариант Smart City, защото небостъргачите днес и утре трябва да поместват в себе си жилища за живеене, офиси, магазини, озеленени паркови площадки, спортни площадки с обществени басейни и т.н и т.н

Кубът - Dubai Sports City

Градът-Пирамида на брега на ТокиоНевероятно интересна концепция, която заслужава да бъде разгледана подробно. За повече инфо:

http://dsc.discovery.com/convergence/engineering/pyramidcity/interactive/interactive.html

Сеул Комуне
Но бъдещето на нашите градове ще е свързано и с други промени, освен новите  архитектурни концепции, а именно използването на т.нар "Не-Места" (от немски: "Nicht-Ort") на града за продуциране на алтернативна, възобновима енергия. Добър пример за това дава архитектът Марк Барфийлд, който наскоро предложи невероятната идея да се разположат 600 вятърни мелници от ново поколение, които да направят Лондон независим от електроенергийна гледна точка.А защо не и да видим километри неизползваема площ, където някога трамваи са превозвали пътници, превърната в красив парк с цел намаляване замърсяването на въздуха на градовете ни? Нещо което например предлагат архитектите на арх. бюро Diller Scofido & Renfro в своята концепция да превърнат неизползваемият 1.45 мили мост The High Line в Манхатан в 1.45 мили парк с алеи за разходки и спортни активитети.
А какво ще кажете да строим къщите си от рециклирани отпадащи материали като същевременно ги направим така добре изолирани, че да ги затопляме със собствената си топлина и 2-3 парафинови свещи? Както ни показват за пример архитектите на студио ReCURSO.

Невероятно е как с помощта на високи технологии и красив дизайн можеш да превърнеш дори купчина боклук в една къща.

Всички ние трябва мислим за нашето бъдеще и да участваме дейно в неговото реализиране и планиране.

С тези думи смятам да завърша тази първа част на темата "Бъдещето". Следващата статия, която смятам да подготвя за вас е продължение на тази и ще бъде озаглавена "Транспортът", където възнамерявам да споделя с вас някои нови футуристични концепции за градски, търговски и персонални транспортни системи.

Поздрави на всички!
« Последна редакция: Февруари 28, 2008, 22:30:24 pm от Admin »
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен Vader

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 289
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #1 -: Февруари 28, 2008, 23:47:48 pm »
Проектът за пирамидата е интересен,дали на върха ще има око  :P
Първата пирамида от много време насам,дали след 10 000/примерно/когато се анихилираме бъдещите цивилизации ще се чудят как сме я построили и ще я сложот към тогавашните 7 чудеса на света  :)
Brotherhood of the Intergalactic Federation of Bulgaria Bulgaria on three seas,mango to Saturn!

Неактивен Radostin

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #2 -: Февруари 29, 2008, 09:49:56 am »
Доколкото знам от информацията за живота след 2012 г.,къщите задължително трябва да са едноетажни и в пряк досег с природата.Трябва да има площи за отглеждане на зеленчуци,тъй като изцяло ще се премине само на растителна храна.Животни ще се отглеждат само заради млякото и яйцата ;),без да се колят зверски както сега.

[ Гостите нямат право да разглеждат прикачените файлове ]
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 09:50:40 am от Ricardo »

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #3 -: Февруари 29, 2008, 11:42:59 am »
Тая последната снимка е мноого хобитска... ;D :D ;D

Според мен бъдещето е в огромни кули-градове, и множество теарси,на които да бъде поместена земеделската площ...щото в момента и тя прецаква адски много природата...Буквално си го представям като един "триножник",в които да бъдат поместени жилищните площи и посредата д ас аплощадките със земеделието :):):))
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #4 -: Февруари 29, 2008, 11:55:22 am »
Гил много правилно си го представяш. Рикардо колкото и да ти се иска няма как да отделиш за милиарди жители всеки да си има къщичка с много площ и много зеленина. Тогава трябва да изсечем и последните гори и да отнемем доста от земеделските площи.

Единствения изход е като се строи във височина и зеленината е интегрирана в самата сграда. Освен това селското стопанство ще бъде изцяло изместено в аграрни небостъргачи, като се предостави наземната площ за засаждане на гори с цел уравновесяване на природата. В следващите издания ще наблегна сериозно на тази тема. Само да ми свършат изпитите и ще се заема по сериозно.
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 11:58:07 am от Admin »
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #5 -: Февруари 29, 2008, 12:10:12 pm »
Е всъщност Рикардо говореше за 2012 и ако приемем, че тогава наистина ще стане нещо (Макар да не ми се вярва), тогава хората може да бъдат доста по-малко...
Във всички случаи хобитският вариант е далеч по-приятен.  8)
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 12:33:02 pm от Martin »

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #6 -: Февруари 29, 2008, 12:23:23 pm »
Независимо от това. Ако хората пак плъзнат по цялата земя и не помислят от рано да създадат една уравновесена среда, след няколко века пак ще сме в същото положение, със същите проблеми. Не забравяйте, че именно след големи катаклизми и войни се раждат най-много деца. Просто хората са създадени да се плодят като за световно и затова сме стигнали до 9 млрд.

Представям си, че дори и да има катаклизъм, който да намали населението на Земята до 3-4 млрд а може и повече, пак когато хората излезнат от бункерите си ще започнат да поправят унищоженото. Ако тогава не се направи програма за разположението и развитието на бъдещите ни градове, отново Земята ще изглежда като с тумори по себе си, които нестихващо се разрастват по цялата и ширина и дължина...

Не знам. Това е лично мое виждане и може да се разминавам с вижданията на другите. Но за мен това е твърде реалистично и възможно.
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен Radostin

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #7 -: Февруари 29, 2008, 13:58:34 pm »
Това си е моя мечта за начин на живот или т.н. "живеене" на земята.В апартамента където живеем с жена ми,без природа не се чувствам добре.Наскоро започнах растения да отглеждам у дома и в офиса,по-добре се чубствам вече  :)Във високи сгради се чувствам подтиснат.Петър Дънов ясно и категорично е казал за едноетажните жилища за в близко бъдеще и нуждата от природа.Най-важното БЕТОНА пречи земята да диша.Хората които живеят в небостъргачи лесно се разболяват и по-млади умират.С една дума живеенето в високи сгради и здания е нездравословно,колкото и красиво да излеждат отвъре и отвън.Но всеки си има свой микросвят за начин на живеене и представи.Земята се движи по Божия план и замисъл.Най-важното е да си казвам здрасти със съседите,а не както сега-наскоро съседа ми удари колата и се прибрал в къщи да си пие ракията,все едно че нищо не е станало а щети за над 500 лв.Добре че беше другия съсед да ми каже кой е ударил колата.

Неактивен Radostin

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #8 -: Февруари 29, 2008, 14:01:22 pm »
Тази последната снимка е за животните,не за хората.Хората без слънце не могат да живеят. :)
« Последна редакция: Февруари 29, 2008, 14:06:31 pm от Ricardo »

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 570
  • Сериалът Heroes
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #9 -: Март 01, 2008, 00:09:01 am »
Триметровата къща и първата снимка са не само грозни, но и глупави, защото само идиот ще се завре в такава колиба. Прозореца, който става на тераса е идеен, но не ми се мисли колко ще е здрав. Другите концепции са страхотни, особено ми хареса идеята за гардероба - много хитро измислена. Последната къща не ми хареса единствено защото всичко в нея е много хм... ръбесто. Като за някой робот.

Неактивен extazo

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 82
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #10 -: Март 02, 2008, 21:15:47 pm »
то човек и сега може да си построй къща "рикардо" и да си живее в нея,не виждам какво пречи.
Не познавам човек, който да иска дълго да живее в голям град(града в който живея сега е 5 милиона,не съм срещнал човек от каквато и националност да е да се кефи да живее в него)

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #11 -: Март 04, 2008, 12:20:18 pm »
ето едно линкче от мен....обърнете внимание на Сибирската екологична кула  и московската кристална такава: http://www.darkroastedblend.com/2008/02/most-elegant-proposed-skyscrapers.html
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #12 -: Март 05, 2008, 10:03:17 am »
Чакай бе, какво бъдеще, нали всичко отиваше на майната си след по-малко от 5 години  :)

Така, това с модерната мода на минимализма в дизайна сигурно също някога ще се промени. Ако един ден колонизираме нови планети, там ще има доста свободно място и нищо чудно да има втора вълна претрупан и претруфен дизайн, като от Ренесансова Европа, но по-различен де ..

Иначе и аз си падам по т.нар. зелени технологии, но за съжаление на картинка и по проект нещата често изглеждат по-розови (по-чисти, по-евтини и икономически оправдани) отколкото са в действителност.

П.П. Това с използването на стари трамвайни релси за парк вече е направено в Париж - в някакъв брой на National Geographic бях чел за това.
« Последна редакция: Март 05, 2008, 10:07:50 am от Jean-Luc Picard »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #13 -: Март 05, 2008, 16:41:46 pm »
Чакай бе, какво бъдеще, нали всичко отиваше на майната си след по-малко от 5 години  :)

Интересно как приемаш информацията от всички източници или за 100% вярна или за 100% грешна. Хиляда пъти е обяснено че има хиляди възможности и варианти за това какво ще се случи. Но това не променя истенността на фактите защото с едни и същи дадености могат да се развият хиляди различни сценарии. И точно това трябва да отсяваш в информациите. Не конкретните сценарии, които са описани, а факторите, които ги изграждат  ;)

Колкото до бъдещетата архитектура тя наистина много зависи от събитията , които ще последват. Най-вече от това дали населението ще продължава да расте или ще има значителен спад поради една или друга причина.Разбира се технологиите също са важни за този сектор , но според мен главната насока ще бъде дадена от броя на населението.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: Бъдещето - Част 1.0 Архитектурата
« Отговор #14 -: Март 06, 2008, 19:57:38 pm »
Разработвам схема, след евентуален апокалипсис, всички мега градове да бъдат изнесени във водата на водни платформи, а на сушата да останат само зелени небостъргачи и аграрни такива, както и малки селца с ограничено разширение.

В големите градове ще се намират всички основни финансови центрове и общо взето всичко, което можете да намерите в един мега сити. Освен това си представям и нещо като столица на света, защото след едно събитие с такава голяма разрушителна сила, хората ще станат много близки един с друг и държавите и културните различия ще приемат съвсем различен облик.

След изпитите ми ще ви сканирам всичките си графики и анализи за 'Градовете на бъдещето след евентуално апокалиптично събитие с разрушителен характер'

« Последна редакция: Март 06, 2008, 19:58:50 pm от Admin »
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27