Автор Тема: Учени на път да създадат изкуствен живот  (Прочетена 4174 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Martin

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 509
  • Music of the world
Възможността да бъде създадена изкуствена форма на живот в лаборатория се приближи невероятно близо до реалността, след като учени съобщиха, че са генерирали най-голямата създадена от човек молекула ДНК – химическата основа на живота. За пръв път учените, водени от будещия противоречиви чувства американски учен Крейг Вентър, са произвели цял ДНК-геном на жизнеспособен микроорганизъм. Т.е. “изкуственият живот” е на път да бъде създаден в експериментални условия.

Огромната ДНК-молекула представлява хромозома, която съставлява целия геном на паразитиращата бактерия Mycoplasma genitalium – паразитиращ микроб, който живее в половите органи. Д-р Вентър и колегите му са създали хромозомата, като са подредили всичките й 582 970 отделни химически части в точната им генетична последователност.
Постижението е последната стъпка, която беше необходима, преди учените да се опитат да постигнат крайната си цел – да вкарат синтетичния геном в празна обвивка на мъртва клетка и да видят дали могат да създадат изкуствен, плод на човешката ръка организъм.

Според д-р Вентър целта на изследванията е да бъдат създадени нови изкуствени форми на живот, които може да са полезни при решаване на най-наболелите проблеми с околната среда, например при производството на биогорива, при разлагането на токсични отпадъци и дори при абсорбиране на въглероден диоксид от атмосферата. Той подчертава, че всеки нов микроорганизъм, създаден в процеса на работа, няма да може да инфектира други организми – особено хора – и няма да може да оцелее извън лабораторията заради механизма на саморазрушение, заложен в неговото ДНК.

Д-р Вентър сравнява постижението със създаването на софтуерна програма за операционна система на компютър. Следващата стъпка е операционната система да се инсталира в хардуера на компютъра на празна клетка и да се види дали ще може да се стартира.

Крейг Вентър на пресконференция във Вашингтон. Според д-р Вентър създаването на изкуствен организъм ще помогне да се решат най-наболелите проблеми с околната среда като замърсяването с въглероден диоксид и производството на биогорива. Снимка: Ройтерс

“Искаме да подчертаем, че все още не сме задействали синтетичните хромозоми… Трябва да се справим с някои проблеми, но сме убедени, че ще успеем, твърди д-р Вентър. Ще бъда изненадан, ако не го направим през 2008 г.”
Разработката, публикувана в списание Science, е извършена в института “Вентър” в Роквил, Мериленд. В екипа влиза и Хамилтън Смит, който през 1978 година спечели Нобелова награда за разкритието си как да разделя ДНК на части с помощта на химикали, наречени restriction enzymes. Той разказва, че при опитите са създадени 101 части от ДНК или “касетки”, всяка от които е съдържала между 5 и 7 хиляди ДНК-единици (или основни двойки), покриващи цялата дължина на хромозомата на микоплазмата. Първоначално “касетките” били отгледани, или “клонирани”, във вътрешността на клетките на живи бактерии, а след това били преместени в празни клетки, където била довършена окончателната напълно оформена хромозома.

“Синтезирахме напълно хромозома на Mycoplasma genitalium по изцяло химичен път. Става дума за близо 580 000 нуклеотиди (органични молекули). След това успешно клонирахме хромозомата в празната клетка”, обяснява д-р Смит.
Mycoplasma genitalium е избрана, тъй като има един от най-малките известни геноми. Освен това учените искали да знаят какъв трябва да е минималният брой гени, необходими за създаването на жив организъм. Този геном беше определен още през 1995 г. от екип с участието на д-р Вентър и д-р Смит.

През 1999 г. д-р Вентър заяви, че започва проект за създаване на минимален геном въз основа на микоплазмата, за да установи кои гени са крайно необходими за живота и кои са ненужни. “Целта е да получим клетка, в която всеки ген е съществен и в която не може да промениш някой ген без да я убиеш, обясни д-р Смит. Харесвам аналогията с компютъра. Имаме операционна система, която сама по себе си не прави нищо, но когато я инсталираш в компютър, имаш работеща компютърна система. Същото е при генома. Той е операционната система на клетката, а цитоплазмата е хардуерът, необходим да се задейства геномът. Двете заедно правят жива и способна да се възпроизвежда клетка. Така че, когато синтезираме генома по химичен път, няма смисъл да го държим в епруветка. Той трябва да се трансплантира в приемна цитоплазма. Когато го направим, геномът се разгръща и получаваме деляща се клетка.”

Според д-р Смит синтезираният геном ще бъде трансплантиран, за да бъде проверено дали теорията му работи. В дългосрочен план учените искат да създадат изкуствен геном, съдържащ допълнителни гени, които да служат за полезни цели, например за създаването на биогориво, подобно на чист водород, който е един от най-чистите източници на енергия.

“Когато започнахме да работим преди няколко години, знаехме, че ще бъде трудно, казва д-р Смит. Показахме, че създаването на голям геном е възможно и че може да се разработят негови приложения като биогоривата.” Д-р Вентър отхвърля въпросите дали създаването на изкуствени форми на живот е етично. Той твърди, че не е чувал за сфера в модерната наука, “която е започнала с етичната дискусия преди да е приключил първият експеримент”.

Източник: e-vestnik.bg

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #1 -: Януари 28, 2008, 17:27:58 pm »
В тази тема са коментирани някои от предните стъпки за създаването на изкуствен живот и връзката със създаването на самите нас. http://forum.xnetbg.com/index.php/topic,2833.0.html

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Относно: Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #2 -: Февруари 17, 2008, 21:53:40 pm »
Само да не осъществят безбройните филмови сценарии, в който безвредните им модификации избиват човечеството.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re:Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #3 -: Май 21, 2010, 23:00:19 pm »
Ватикана призова учените да не се правят на Бог

21 май 2010 / News.dir.bg

Създаването на първата синтетична клетка може да е нещо положително, ако бъде използвано правилно, заявиха представители на Католическата църква.

В същото време те предупредиха учените, че само Бог може да създава живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Днес бе широко оповестена новината, че екип от учени, начело с доктор Крейг Вентър, са създали синтетична клетка. Те са синтезирали изкуствен геном, който успешно е прехвърлен на жива клетка. Тя носи тази информация, която учените са закодирали.  Ще станем ли свидетели на програмирането на изкуствени хора? Революционното постижение е една от най-коментираните новини в британския печат.

Асошиейтед пред отбелязва по този повод, че Ватикана и Италианската католическа църква са проявили предпазливост в първите реакции на съобщението от Съединените щати, че изследователи са направили жива клетка със синтетичен геном. Те предупредиха, че научният прогрес има етична отговорност и подчертаха, че от ключово значение ще е начинът, по който ще бъде използван той в бъдеще.

"Ако (научният прогрес) бъде използван за добро, за лекуване на болести, можем само да бъдем позитивни" в своята оценка. Ако се окаже, че не е полезен за зачитането на човешкото достойнство, тогава нашата преценка ще се промени", обобщи директорът на Папската академия за живота монсеньор Рино Фисикела. Най-високопоставеният представител на Ватикана в областта на биоетиката подчерта, че Католическата църква следи науката с голям интерес, "но ние мислим на първо място за значението, което трябва да бъде придавано на живота". "Само можем да стигнем до заключението, че се нуждаем от Бог - първоизточникът на живота", допълни той.

Италианският кардинал Анджело Баняско определи създаването на първата синтетична клетка като "нов знак за интелeкт, Божи дар, за да бъде разбрано сътворението и да бъдем способни да го управляваме по-добре". От друга страна, интелектът не може никога да върви без отговорност, подчерта той.

Епископ Доменико Моджаверо изрази опасения, че е възможно учените да се изкушат да се правят на Господ. "В погрешни ръце днешното развитие може да доведе утре до унищожителен скок в мрака", предупреди Моджаверо, който оглавява отдела за правните въпроси на Италианската епископска конференция.

Католическата църква учи, че човешкият живот е Божи дар, създаван чрез естествено раждане на потомство.

Създателите на първата синтетична клетка заявиха, че тяхното творение е по-скоро пресъздаване на живот чрез трансформиране на една бактерия в друга, отколкото създаване на нов вид. Ръководителят на екипа Крейг Вентър обаче призна, че проектът на неговия екип отваря пътя за създаване на нови организми, които да функционират различно от начина, по който биха се развивали по естествен път.

Неактивен sasho90

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 451
 • Ако още не си бесен, значи не внимаваш достатъчно
Re:Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #4 -: Май 21, 2010, 23:18:47 pm »
Според мен цялото това нещо с тази клетка е "сензационна" новина, с която да отвличат вниманието ни докато прокарват нещо по-значимо в действие.
Keep 'em occupied!

Неактивен Raw Deal

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 922
Re:Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #5 -: Май 23, 2010, 01:24:04 am »
Отдавна се занимават с такива неща и ми се струва, че ни разкриват стара информация. Кой ги знае до къде са стигнали сега...
Dreams are messages from the deep.

Неактивен %00

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 126
  • organic SEO
Re:Учени на път да създадат изкуствен живот
« Отговор #6 -: Май 23, 2010, 02:05:48 am »
Стигат дотам, че по законите на капитализма ( supply / demand ) вече се формират клонове на науката като биоетика, медицинска етика, генетична етика...
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27