Автор Тема: Предложение за кампания: "Спасете науката!"  (Прочетена 4763 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен space-bg.org

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 149
  • КОСМОС БГ
Подобна кампания вече бе осъществена в САЩ. Ето уеб адреса на инициативата, която тече там вмомента.
ВРЕМЕ Е ДА ОСЪЩЕСТВИМ ПОДОБНО НЕЩО И В БЪЛГАРИЯ!

http://www.planetary.org/programs/projects/sos/

Повода: една публикация:

http://www.cosmos.1.bg/index.php?option=co...32&Itemid=1

и пълния текст:

България няма да участва в експериментите на модула Колумбус, който ще бъде изстрелян към Международната космическа станция през следващите седмици, съобщиха от dnesplus.bg.

Според публикацията страната си е извоювала правото да участва в експериментите, но не е платила необходимите за това 100 000 евро. 

------------------------------------------------

Имахме редкия шанс да участваме в новите космически експеримента на ЕС и ЕКА /Европейската Космическа Агенция/, но го загубихме, тъй като последният срок за плащане на сумата, което беше известно поне от една година на нашите власти, беше 1 януари 2008 г. Това е жалко и в същото време странно, след като правителството точно преди година с постановление направи космическите изследвания свой приоритет пред ЕС, коментира ст.н.с. Филипов.

България е единствената страна в ЕС, която не е член на нейната програма за космически наблюдения и на ЕКА. Позорно е - когато започваме да преговаряме с ЕКА за нашето асоциирано членство, ние проваляме техни проекти, заяви Филипов. Как България ще гарантира необходимата вноска за членство в ЕКА от 1 200 000 евро, когато се скри и не плати 12 пъти по-малка сума?

Според Филипов, който е и заместник-директор на Института за космически изследвания към БАН, членството в ЕКА e от изключителна важност за страната, тъй като членовете на програмата могат да получават спътникова информация от целия ЕС - за наводнения,пожари и други природни катаклизми.

В момента България купува такава информация чрез трети лица. Когато станем нормални европейци, тогава Космосът ще бъде достъпен и за нас, заяви още Филипов. /БГНЕС

Информация: dnesplus.bg

---------------------------------

Как ще изкоментираме тази ситуация?

Доскоро обсъждахме възможността за членството на България в Европейската космическа агенция  на страниците на нашия форум и за това дали България би могла да даде необходимите пари за тази инициатива. Но в един момент се оказва, че страната не е дала смешната сума за космическите изследвания от 100 000 евро- сума, която е несравнимо ниска в сравнение с това, което се прави в САЩ например. И така си отрязваме сами достъпа до ценни научни експерименти.

Какво бихме могли да направим по въпроса?

Най-логичната стъпка, за която самия аз се сещам е осъществяване на кампания "Спасете науката". Подобна кампания вече бе организирана от Планетното общество в САЩ. За тази цел обаче ние имаме нужда от вашата подкрепа - на организации, университети, училища, уебсайтове.

При добро желание бихме могли да направим нещо.

А ако имате предложения - изпращайте e-mail-и на [email protected]

Това е от мен.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 759
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Относно: Предложение за кампания: "Спасете науката!"
« Отговор #1 -: Януари 13, 2008, 11:39:25 am »
Тъжно наистина! Какво може да се направи по въпроса...Ами общо взето в този момент почти нищо! С кампании и т.н нищо няма да се постигне, само изразходвано време, труд и енергия! Българите не са достигнали такова ниво, че да излезнат по улиците да защитават науката. Пука им! Тъжно но факт!
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Относно: Предложение за кампания: "Спасете науката!"
« Отговор #2 -: Януари 13, 2008, 12:43:27 pm »
Спейс, четох за това и се ядосвах, но какво можем да направим - това са сто хиляди евро, някаква минимална сума и тъпите ни управници, изпълнявайки директивите отвън за затриването на българската наука не ги заплащат. Новите господари не искат хора с образование. Какво се случи преди 17- 20 години, веднага след промените в Бг повечето кадърни млади хора напуснаха страната и тръгнаха по-света в търсене на по-добър живот. Тук останаха посредствените и от втория  ешелон в науката, сега те управляват. Ненапразно в БАН мразят промените, защото веднага ще лъснат незнанието и неграмотността на 90% от академиците и докторите на науката.  Същите тези катили натиската младите и перспективните и не има дават път за развитие. Тъй като БАН не е нещо специално то това се случи и в другите сфери на живота, на върха са нещастници и реваншисти, които цял живот са били некадърници и сега им се даде възмогжност да управляват. Хора които са свръх корупционно настроени, хора без чест и достойнство. За съжаление, моите наблюдения са, че 90 % от Бг сме такива.
А за науката съм свидетел на толкова безобразия, че свят може да ти се извие, просто за тези 100 хил. евро се даде гласност.

fisk

 • Гост
Относно: Предложение за кампания: "Спасете науката!"
« Отговор #3 -: Януари 13, 2008, 16:39:53 pm »


nапред науката е слънце..

zдравей, или аз не разбирам причината за туй вайкане по цитираната от теб, "следваща велика човешка инициатива", или някои не разбирамее за чии аджеба са космическите програми.

Всички космически програми до една, още от изстрелването на "с путник", представляват по само себе си легитимни бюджетни акции,
чието финансиране се уповава на: гласуването и разпределянето на "федераления бюджет", събиран от федерални такси (данъци в ЕУ), 
часни фирми и независими фондове, които моинават под гласувани корпоративни закони за малък % облагане на данък печалба, дарения и пр..

Сами можете да се обедите от десетките корпоративни логота съпътстващи една космическа програма. Сиреч "космическа пералня"..

Европейските/ китайски такви, не правят изключение..

Парите изтекли в сметките на НАСА, от нейното основаване възлизат над 600 МИЛИАРДА US  DOLLARS ~18млрд/годишен план (като не отчисляваме инфлацията на us dollar)!

Със такъв ресурс, лично аз мога да развия 2 планети, горе долу с площ като на планетета Земя и популация х1!

На практика си е и така,по настоящем има що-годе 3 "физически реалности с гръбнак от нереално сложна икономическа система, които разбират 10на математика, повечето от които са добре ни известни!".

Или елементарно поставено, парите се използват  за редуциране/увреждане,  изваждане от строя, както и от космическия цикъл - "човешки фактор”..

Сега, опитайте се да си представите какво може да направи една "милиардна армия от Зелени ; )"! На теория пагубно много! На практика, сами виждаме, или поне си мислим..


ОК. Та говорим си за науката. А тя милата няма нищо  общо с изпращането на "зарзават" в космоса!


Космически модули се изстрелват на "носачи" на доста константни периди от време, че и направо от същите официални площадки, но вечер и "на черно". Има доста публично зададени въпроси от хораз живущи в близост до космодрумите, какво аджеба излита от там нощем. Официално "изстрелвали разни атмосферни апарати и пр.." ,които на практика  се изстрелват и от самолет-майка..


В космоса имаме сериозно присъствие и сме имали, но това е малко в страни от тоз ни казус. 

Това което излъчват по телевизията и научните форуми е подигравка и гавра над "белия човек" (фразата е на ам. публицист-бушмен, визирам всички етноси).

.."загубената българска следа"! няма място за съжаление, дори обратно! 


Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Относно: Предложение за кампания: "Спасете науката!"
« Отговор #4 -: Януари 13, 2008, 16:49:55 pm »
Че как ще дадат 100 000 евро за някви космически глупости? За депутатите какво ще остане  ;)

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
26784 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
0 Отговора
8440 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
41962 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
16528 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect
7 Отговора
11660 Прегледи
Последна публикация Януари 24, 2008, 23:46:12 pm
от Bibl

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27