Автор Тема: Проект Глобално Съзнание  (Прочетена 12897 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stiver

 • Гост
Проект Глобално Съзнание
« -: Ноември 11, 2007, 18:24:55 pm »
Наскоро, докато се ровех из „гаджетите” на Гугъл попаднах на нещо кръгло с гръмкото име Индекс на Проект Глобално Съзнание (Global Consciousness Project Index). Нещото изглежда абсолютно незначително и всичко, което прави е от време на време да променя цвета си. Долу прикачих картинка как изглежда.

Кликнах на нещотои то ме отведе на една страничка с обяснения, които само повече ме озадачиха:
„Индекс за отчитане в реално време вероятността  данните от генератора на случайни числа да са случайни”

Оттам с друго кликане попаднах в сайт на Принстънския университет, където върху мен се срина лавина от информация, графики и имена на учени от което разбрах нищо. С времето открих, че съм намерила нещо наистина уникално и поне за мен, извънредно интересно. Сама би ми било трудно да обясня какво показва този индекс и затова преведох една по-популярна статия от която става малко по-ясно за историята и целта на проекта.

Ако имате търпение да изчетете цялата статия и ви се стори поне толкова интересно, колкото и на мен, под нея прилагам линк към индекса и превод на обяснението кои цветове какво означават. От доста време следя поведението на това нещо и трябва да призная, че май има нещо...

__________________________________________________________________________________

                                        Може ли тази черна кутия да вижда в бъдещето

Дълбоко в мазето на прашна университетска лаборатория в Единбърг лежи малка черна кутия, голяма горе-долу колкото две кибритени кутиики, чиято работа е непрекъснато да произвежда случайни числа. В сърцевината си тя съдържа микрочип, не по-сложен от този, който можете да намерите в джобния си калкулатор. На пръв поглед черната кутия изглежда доста незначителна, но
според растящ брой водещи учени, тя има необикновената способност да надниква в бъдещето и да предсказва значими световни събития. Изглежда, че тя е регистрирала терористичния акт на 11 Септември в Ню Йорк часове преди това да се е случи, но в трескавото време на какви ли не конспиративни спекулации данните били набързо отхвърлени от скептиците. През Декември 2004 се оказало, че този апарат отново е предупредил за земетресението в Индийския океан, което предизвика цунами и трагедията в Азия. Сега даже съмняващите се признават, че този апарат наистина има необясними способности.

"Това е забележително ", казва Д-р Роджър Нилсън, заслужил сътрудник и изследовател към Принстънския университет в САЩ, който оглавява проекта зад феномена на "черната кутия".
„Ние едва започваме да разбираме какво става тук и все още напипваме в тъмнината.” Изследванията на Д-р Нилсън, наречени Проект Глобално Съзнание (Global Consciousness Project), се осъществяват в Принстънския университет и се смятат за един от най-необичайните експерименти на всички времена. Целта му е да открие дали цялото човечество споделя едно общо съзнание, в което ние всички можем да проникваме без да съзнаваме и дали наистина учените неволно са открили начин за предвиждане на бъдещето.

Въпреки, че много може да преценят проекта като наивна заблуда, все пак той е привлякъл 75 уважавани учени от 41 различни националности. Изследователи от Принстън (където Айнщайн е работил дълго време) работят наред с учени от университети в Англия, Холандия, Швейцария и Германия. Също така този проект е най-щателното и дълготрайно изследване правено някога върху потенциалните възможности на паранормалното. "Много често паранормалният феномен се изпарява когато го изучаваш прекалено дълго време,” - казва физикът Дик Баерман от университета в Амстердам - "но случаят с Проект Глобално Съзнание не е такъв. Ефектът е реален. Единственият спор е какво означава той."

Корените на проекта се намират в трудовете на професор Робърт Йан работил в Принстънския университет през 70те години на миналия век. Той е един от първите съвременни учени отнесъл се сериозно към изследването на паранормалните явления. Заинтригуван от такива неща, като телепатия, телекинезис и екстрасенсорни възприятия, той се заема с изследването на тези феномени със средствата на модерната техника. Едно от използваните от него устройства била скромната на пръв поглед черна кутия известна като Генератор на Случайни Събития (Random Event Generator (REG)). Работата и се състои в това да генерира две числа - 1 и 0 - в абсолютно произволна последователност, като електронен флипер за хвърляне на ези-тура. Последователността от нули и единици - "ези" и "тура"  - се изобразява с графика. Законите на случайността повеляват, че машината би трябвало винаги да генерира еднакъв брой от единици и нули, което изглежда като равна линия на графиката. Всяко отклонение от този реавен брой е изобразено като леко повдигната крива.

В края на 70те години проф. Йан решава да провери дали силата на човешката мисъл е способна по някакъв начин да въздейства на обичайните резултати на машината. Той застава на улицата и започва да спира напълно непознати хора с молбата да се концентрират върху генератора на случайни числа и да се опитат да го накарат да произведе повече ези отколкото тура. Това изглеждало като абсурдна идея за времето си. Въпреки това резултатът бил потресаващ и никога не е бил задоволително обяснен. Проф. Йан многократно повтарял опита и всеки път напълно обикновени хора демонстрирали как мисълта им може да повлияе на машината и да произведе значителни измествания в графиката, карайки апарата да създава неравен брой ези и тура.
Според всички известни закони на науката, това не би трябвало да се случва - но се случвало. И продължава да се случва.

Д-р Нилсън, също от Принстънския университет, по-късно разширява опитите на проф. Йан като занася машината на сбирки за групова медитация, които били много популярни в Америка по това време. Резултатите отново били изумителни. Групите били способни да причинят драматични изменения в схемата на поведение на числата.

От тогава д-р Нилсън се "зарибява". Чрез интернет той свързва 40 генератора на случайни числа от целия свят към компютъра в своята лаборатория в Принстън. Тази система работела денонощно, произвеждайки случайни числа. През по-голямата част от времето графиката на компютъра изглеждала като равна линия, докато един ден, на 6 Септември 1997, се случва нещо необикновено: машините около света запчват да докладват за огромно отклонение от нормата, регистрирайки внезапно и масивно изместване в поредицата от случайни числа. Графиката рязко се изстрелва нагоре. Този ден е от историческо значение и по друга причина - това е денят, когато близо един милиард хора около света гледат погребението на принцеса Даяна по телевизията. Д-р Нилсън е убеден, че двете събития са свързани по някакъв начин. Възможно ли е да е открил нов феномен? Възможно ли е освобождаването на кондензиран емоционален заряд да е въздействал върху резултатите от неговата машина? Ако това е така - как именно? Д-р Нилсън не успява да обясни. Затова през 1998 година той събира учени от целия свят да анализират данните. Те също са объркани и решават да разширят и задълбочат изследванията на проф. Йан и д-р. Нилсън. Така се ражда Проект Глобално Съзнание.

От тогава проектът масово се разраства. Общо 65 EGGs (яйца - както са наричани генераторите) в 41 страни са привлечени да участват в проекта. И резултатите са еднакво изумителни и необясними. През време на експеримента "яйцата" са реагирали на серия от значителни световни явления: от бомбардировките на НАТО над Югославия, през трагедията с подводницата Курск до 
проточилите се избори в САЩ през 2000та година. EGGs също редовно регистрират глобални празненства като Нова Година. Но най-голямата загадка става на 11 септември 2001. Докато светът наблюдаваше ужасът от терористичната атака разиграващ се в Ню Йорк, нещо странно ставаше с Генераторите. Те не само регистрираха събитието, но измененията бяха отчетени 4 часа преди самолетите да ударят небостъргачите, преди дори терористите да са се качили на самолетите. "Тогава аз разбрах, че ни предстои огромна работа", каза д-р Нилсън. Какво се е случило тогава. Било ли е това изолиран случай? Явно не, защото 3 години по-късно през декември машините отново полудяват. 24 часа по-късно става земетресението в Индийския океан, което предизвиква цунамито опустошило югоизточна Азия и отнема живота на около четвърт милион хора.

И така, възможно ли е Проект Глобално Съзнание наистина да предвижда бъдещето?

Циниците с право биха посочили, че винаги може да се намери някакво глобално събитие, с което да бъде обяснено поведението на генераторите. Все пак светът е пълен с войни, природни катастрофи и терористични изстъпления, както и с периодични глобални празници. Дали учените не се опитват прекалено старателно да открият закономерности в случайностите? Екипът, който стои зад проекта настояват на противното. Те твърдят, че използвайки строги научни методи и сложна математика е възможно да се елиминира всякаква такава случайна връзка. "Ние искаме да открием че сме допуснали грешка", казва д-р Нилсън, "но до сега не сме открили такава, нито някой друг е успял намери.  Нашите данни показват ясно, че шансовете да получим тези резултати по щастлива случайност са едно на един милион. Това е много малко." Но някои остават скептично настроени. Професор Крис Френч, психолог и известен скептик от Голдсмитс Колидж в Лондон казва: "Проект Глобално Съзнание е произвел някои много интересни резултати, които не могат да бъдат пренебрегнати лесно. Аз също съм ангажиран с подобен проект, като целта ни е да проверим дали ще получим същите резултати. Ние още не сме ги постигнали, но проектът ни е съвсем в началото. Още е рано да съдим."
Колкото и странно да изглежда обаче, няма нищо в законите на физиката, което да отрича възможността за предвиждане на бъдещето. На теория е възможно времето да се движи не само напред, но и назад. И ако времето приижда и се оттегля като морските приливи, може и да е възможно да се предсказват събития от световен мащаб. "Има много доказателства за това, че времето може да се движи назад", казва проф. Баерман от Амстердамския университет." И щом това е възможно във физиката, то тогава това може да се случва и в нашето съзнание." С други думи проф. Баерман вярва, че ние сме способни да виждаме в бъдещето, стига да можехме да използваме скрития потенциал на нашето съзнание. И има огромно количество факти поддържащи тази теория.

Д-р Джон Хартуел от университета Утрехт в Холандия първи открито представя доказателства за това, че хората могат да предусещат бъдещето. В средата на 70те години той прави следния експеримент –  свързва хора към болнични сканери за да наблюдава измененията в мозъчните им вълни. Той започва да им показва серии от изображения като на неопределен период от време, между напълно стандартните картинки на екрана изникват шокиращи провокативни изображения. Сканерите са регистрирали реакциите на хората като резки изменения в мозъчните им вълни. Това и се е очаквало. Много по-трудно било да се обясни това, че в много случаи реакцията е настъпвала преди провокативните изображения да са показани на екрана. Изглеждало е така, сякаш изследваните хора някак си са могли да видят в бъдещето и да предусетят кога ще им бъде показана следващата шокираща картина. Това било необикновено и необяснимо.

Но трябвало да изминат още 15 години докато някой друг, в случая Дийн Радин, развие по-нататък изследванията на  д-р Хартуел. Американският учен свързал хора към уред измерващ устойчивостта на кожата на електричество. Известно е, че данните варират в зависимост от измененията в настроението на хората. Този принцип е залегнал в устройството на много детектори на лъжата. Радин повторил опита на  д-р Хартуел с реакцията на изображения, като едновремено с това измервал и реакцията на кожата. Отново хората започнали да реагират няколко секунди преди провокативните картинки да им бъдат показани. Това било просто невероятно и затова Радин продължил опитите, но резултатите оставали същите. "Аз също не вярвах в това," каза проф. Баерман "затова аз също направих този опит и получих същите резултати. Бях шокиран. След този случай аз започнах да се замислям по-дълбоко за същността на времето." Правейки нещата още по-интригуващи, проф. Баерман каза, че и други лаборатории, поддържащи традиционните насоки в науката, са получили подобни резултати, но все още не говорят публично за това.

"Те няма да публикуват резултатите си защото не искат да бъдат осмивани. Затова се опитвам да ги убедя да публикуват резултатите от изследванията си едновременно. Така поне ще споделят осмиването." Обаче резултатите от тези експерименти изобщо не са смешни. Те могат да обосноват използването на научни подходи за изследване на феномени като Дежа-ву, интуицията, и други куриозни явления, които всички ние изпитваме понякога. Те могат да открият и далеч по-интересна възможност - един ден да развием психическите си способности като използваме устройства, чрез които да се настройваме на вълните на своето подсъзнание, устройства, като малката черна кутия в Единбург. Така, както сме създали машини, които да заместват физическата ни сила, един ден бихме могли да създадем уред, който да усилва и интерпретира нашите екстрасензорни психически способности. Д-р Нилсън е оптимист - това е възможно, но не скоро. "Сега ние можем да предскажем, че ще се случи голямо световно събитие, но ние не знаем какво точно ще се случи или къде ще стане това." - каза той- "С други думи, ние още нямаме уред, който можем да продадем на службите за сигурност." Но за д-р Нилсън идеята за създаване на подобни машини, с потенциала да регистрират глобални катастрофи или терористични изстъпления, не е толкова важна, колкото значението на работата му за развитието на цялото човечество. Защото, може би, това което неговите опити демонстрират е, че докато ни изглежда сякаш всички ние действаме като самостоятелни индивиди, всъщност ние споделяме едно много по-велико глобално съзнание. Някои може да го нарекат Божие съзнание. "Ние сме свикнали да се мислим за индивидуалистични чудовища, принудени от обществото да се дистанцираме един от друг. Това не е вярно - казва д-р Нилсън - Ние всички сме свързани далеч по-интимно, отколкото съзнаваме.”

Превод от: http://www.redorbit.com/news/display/?id=126649

-----
В нета:

Global Consciousness Project
http://noosphere.princeton.edu/

Global Consciousness Project Index – линк от където можете да добавите индекса на личната си страница на Гугъл
http://www.google.com/ig/adde?moduleurl=http%3A//djbradanderson.com/gcp/google.xml

Обяснение на цветовете:

Синьо е анти кохерентност с процент по-голям от 90%
Зелено е липса на кохерентност - между 40% и 90%
Жълто е ниска кохерентност – от 10% до 40%
Оранжево е умерена кохерентност – от 5% до 10%
Червено е висока кохерентност – по-малка от 5%

Кохерентност – по-общо, означава такава съглауованост на взаимодействието на елементите, която се проявява в мащаба на цялата система .
С прости думи – когато нещото е зелено – случайните числа в генераторите си текат по законите на физиката. Когато стане оранжево – нещо им въздейства и те престават да бъдат случайни числа. Когато стане червено – може да се очакват събития от глобално значение.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #1 -: Ноември 11, 2007, 19:07:07 pm »
     Всичко това потвърждава по технологичен път идеята за Ноосферата на първия руски геолог и радиолог Николай Вернадски. Пък и на всички мистични учения. Никога не съм вярвал, че тази идея може да има технологично проявление. Откритието е велико не само, защото ще се развие нататък науката за параспособностите на човека и съзнанието, но и за това, защото ще създаде връзката идея съзнание-квант и ще се появят нови клонове на науката, изследващи съзнанието на широка нога, като индивидуум и като група. Мама миа, какво ли ни предстои да видим...
     Лошото е, че се правят отсега намеци за тайни служби, създаване на киборги и идеи за ТЕХНОЛОГИЧНО усъвършенстване на човека и човечеството. С една дума, от сега се удрят през кръста всички налични ни параспособности, които вместо да ги развием в пълната им сила, ще си слагаме чипове, машинни елементи и електронни елементи и др. такива. За силата на психичните сили предостатъчно каза Ернст Мулдашов и ако си мислим, че с технология ще ги развием, ЩЕ НАПРАВИМ НАЙ-ГОЛЯМАТА СИ ГРЕШКА! ЩЕ ПОВТОРИМ ГРЕШКАТА НА АНТЛАНТИТЕ!

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #2 -: Ноември 11, 2007, 20:02:33 pm »
Wow,бях гледал за тоя проект по Нешънъл Джиографик.Мерси много,личните ми интереси са адски много насочени към голбалното съзнание и ноосферата

СМСИ-Х,тоя клон в науката,за който говориш му се вика психология..а не говорим за технология а за наука...личното ми виждане е ,че най-вероятно ще съчетаем технологичното с психологичното усъвършенстване,не е необходимо да изпадаме в едната или другата крайност,при условие че можем да извлечем ползи и от двете
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #3 -: Ноември 11, 2007, 20:52:13 pm »
...личното ми виждане е ,че най-вероятно ще съчетаем технологичното с психологичното усъвършенстване,не е необходимо да изпадаме в едната или другата крайност,при условие че можем да извлечем ползи и от двете
     Ако беше прав, дядо Господ още в началото щеше да създаде Адам не както е сега, а Киборг. Не случайно сме направени от кал. И не случайно днешния човек е усъвършенстван четири пъти, но до сега киборзи няма. Може би за мнението ти твърде много е повлияла технологичната фантастика и твърде малко Мистична литература. Имай на предвид, че възможностите на човека са неограничени. Просто на нас ни слагат редица бариери за развитието им. Затова сме на това дередже... За да си създадеш истинска представа, може би трябва да вникнеш в Кастанеда, Блаватска, Мулдашов, Платон, Ямблих, Гурджиев, Александра Деви Нейл и т.н.
     Съгласен съм, че има възможност за развитие по пътя на вплитането с машините, но целта на живота и разума е придобиването на познание, не обезателно по пътя на киборгите. Той носи опасности, защото ще останем без чувства. Спомни си филма "Стар Трек" - най-великия филм във фантастиката,- там са казани толкова много неща, спомни си цивилизацията на кибернетичното съзнание, /ТОВА ЛИ ЖЕЛАЕШ?- АЗ НЕ/. А оставането без чувства, рискува да загуби идентичността и уникалността ни като вид... Само те, в тяхното развитие и усъвършенстване, могат да ни доведат до същността на Вселената, до Божествената разумна същност, до Великото Единство... По-голям пример от великите мистици, не мога да дам... Целта на Вселената, написана в древните митологии и писания е отново да стигне до Нощта на Брама, след това отново до Деня на Брама, и пак Нощта на Брама, и пак Деня... Ако мислим, че с вплитането с технологията ще отидем далеч, дълбоко се лъжем, това е грешка, а грешките лошо се наказват /динозаврите/. Даже и сега, когато отново грешим, без да сме вплели технологита в телата си, сме на ръба на самоунищожението, защото чувствата ни са слабо развити. За да преодолеем кризата, трябва да преодолеем кризата на възприятието на настоящия момент, с една дума, да развием чувствата. В момента не технологията ни пречи, пречи ни главно неразвитото ни възприятие и непълноценните и неконтролирани чувства. Пътят е в контрола на чувствата и повишаването на парапсихологичните способности на всеки индивид, в усъвършенстването на всеки индивид, в индивидуалната работа с всеки член на обществото ни. За това аз казвам, че в училище трябва да влизат не "даскали", а дипломирани психолози с ЧИСТИ СЪРЦА. Друга алтернатина няма...

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #4 -: Ноември 11, 2007, 21:32:35 pm »
     Забравих най-важното... Според елементарната логика, колкото повече технология навлиза в тялото ни, толкова повече чувствата ще изчезват, ще изчезва връзката ни с биосферата, а оттам и влиянието ни върху биосферата, тъй като според Вернадски цялата биосфера на планетата ни представлява Ноосферата, значи всичко е обединено в Единно съзнание, по подобие на Божествената същност на Вселената. И това го е казал Вернадски, един от големите физици на 19 и 20 век. Когато технологията завладее телата ни, тогава ще прекъснем връзката със сегашната Ноосфера, тъй като технологията, като отделен клон на развитие, ще започне да си създава самостоятелна Ноосфера. И така Великият План на Проекта Тера, ще отиде на кино... Когато объркаме този план, душа да ни е яка, щото ще останем без Душа и Дух, а те са основата ни, части от тялото ни /говоря за тялото на емоциите и духа,  като част от великата седмица/. Загубим ли душата си, губим идентичността си като вид, като човечество и разумна същност. Машината все още няма разум, тя има само методика на пресмятане и нищо повече, няма даже и въображение, да не говорим, че няма нито Душа, нито Дух, тя е даже преди най-елементарния микроорганизъм в развитието си. Е, и каква полза според теб бихме извлекли от технологичните въведения в телата си? Никаква според мен, само вреда!...
     Но технологията може да се използва като методика за извличане на познание и въздействие на околната среда. Вече изборът ни ще ни поведе в желаната посока... От нас зависи... Ножът има две остриета, освен това той трябва да се ползва с цел, която НИЕ ИЗБИРАМЕ.
     Главната тема е потвърждение на нещата, които е открил Мулдашов, че психичните сили могат да се подпомагат и от технология. Но по-важното са Духа и Душата. Без тях няма да ни има!!!!!!! Без въображението на Духа и изобретателността на Душата машините и технологията няма да ги има, щото са продукт на творчеството, на Ноумена, те са едно Голямо нищо, една Илюзия. Виждаш ли, как нещата са обвързани?:-\ :-\ :-\ Главната тема потвърждава и Вернадски, защото доказва теорията му. Такова нещо като Глобално съзнание наистина има, Акашовите записи са негова част.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #5 -: Ноември 11, 2007, 21:42:17 pm »
Абе човек си е един вид робот така или иначе(не отричам духовната му същност,просто отбелязвам физическата такава)...Там е работата че всеки един от пътищата носи своите опасности,и от правилното съчетание на двете хем ще иамме тук таме някой чип или някой механизиран мускул,но и ще сме духопвно изключително рзвитие...с останалото съм абсолютно съгласен,особео това за ограничените възприятия и как ни пречат...и не само в училищата ни трябват такив апсихолози...но не разни учени "психолози" а такива чиито сърца са не само чисти,но и жадуващи знание и развитие,притежаващи мъдрост,а не обикновената научна скованост...то такива трябва да са всичките ни учени май...
  Личното ми мнение е че чрез правилното използване на технологията можем да изострим сетивата си,да усилим ума си и т.н....не казвам да изхвърлим останалата част,казвам да включим и технологията...
 А иначе можеш да разгледаш интернет като зараждаща се технологична ноосфера,макар и вс еоще ан примитивно ниво...пробелма е че и другата е на ниско ниво,поради ниското осъзнаване на хората и това,че те почти нямат съзнателен достъп до нея. най-добрия вариант е нещата да вървят паралелно и хората да осъзнаят биологичната ноосфера,но и да допринесат малко оптимизации,не д аимаме една независмиа технологична сфера,или независмиа биологична а едно цяло...естествено с възможност за запазване на индивидуалността на човека...Аз лично смятам че каквото и да създава човек малко или много е подобие на природата и рано или късно това,което прави ще го върне в нея като енда по-добра част,ако глупавия хомо сапиенс не вземе да се самоунищожи преди това,де....
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #6 -: Ноември 13, 2007, 16:32:15 pm »
   Инфото е уникално. Благодаря!!!
   Доживях да срещна някакво що годе прилично доказателство за влиянието и превъзходството над материята.
   Обаче ме жегна следното:
.....
Целта на Вселената, написана в древните митологии и писания е отново да стигне до Нощта на Брама, след това отново до Деня на Брама, и пак Нощта на Брама, и пак Деня...
   Бих казал, че това е следствие а не цел, но...
   Ако Брама е идентичен на Брахман... това е само единия от космичните центрове на съзнание. Другите са Вишну и Шива нали? Те имат аналог и в нас хората. Проучете ако искате в какво се изразяват аналогиите(проявлението им). За техните дни и нощи пише ли се нещо някъде? Дни и нощи...ако се преместим в друга точка, от която се вижда Светилото, дните и нощите изчезват .... Но не е мястото тук за тези размисли....

   За инфото и проучванията. Мисля, че ще дойде време когато Съзнанието ще овладее, осъзнае материята.....обратното е невъзможно. ;)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #7 -: Ноември 13, 2007, 18:19:20 pm »
     Бих казал, че това е следствие а не цел, но...
-------------------------------------------------------------------
    ...  За инфото и проучванията. Мисля, че ще дойде време когато Съзнанието ще овладее, осъзнае материята.....обратното е невъзможно. ;)
     За първото си прав, а за второто още повече, защото материята е само проявление на съзнанието. Материята не може да определя съзнанието... Феноменът не може да създаде и определи ноумена, тъй като феноменът се създава от ноумена. И Глобалното Съзнание е чисто и просто ноумен. Чисто и просто истинската същност на Разумната същност на Вселената, или както го наричат в религиите Господ, или Бог.
     Ако Брама е идентичен на Брахман... това е само единия от космичните центрове на съзнание. Другите са Вишну и Шива нали? Те имат аналог и в нас хората. Проучете ако искате в какво се изразяват аналогиите(проявлението им). За техните дни и нощи пише ли се нещо някъде? Дни и нощи...ако се преместим в друга точка, от която се вижда Светилото, дните и нощите изчезват .... Но не е мястото тук за тези размисли....
     И тук отново си прав. Наистина не е тук мястото за тези размисли... За това има написани хиляди книги. Тези въпроси отдавна са изяснени, но не се приемат от човечеството, или по-точно от МАТЕРИАЛИСТИЧНАТА КУЛТУРА  МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ. Същата мисъл отнасям и на отклонението ти за аналогиите на Глобалното Съзнание в нас, хората. За тях има много изписано нещо..., освен  в мистицизма даже и във физиката с "Антропния принцип", колкото и невероятно да звучи. Даже и физиците с този принцип твърдят, че Вселената я има, защото го има ЧОВЕКЪТ!!! :-\ :-\ :-\

stiver

 • Гост
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #8 -: Ноември 14, 2007, 00:05:12 am »
освен  в мистицизма даже и във физиката с "Антропния принцип", колкото и невероятно да звучи. Даже и физиците с този принцип твърдят, че Вселената я има, защото го има ЧОВЕКЪТ!!!

SMSI-H, от къде го измисли това? Антропния принцип казва, че ние наблюдаваме вселената такава, защото само при такава вселена е вероятно да се зароди разумен живот, който да я наблюдава. Останалото е войнстващ мистицизъм, натякващ: "Аз казах ли ти!" И така много скоро рискуваме да намерим темата в отдел "Езотерика".

Питам се сега обаче, до колко този експеримент е "чист". Щом само един човек от улицата е способен да промени съотношението на случайните числа, дали самите учени, които се занимават с този проект не въздействат върху поведението им като ги наблюдават? Ако не са учените, тогава вероятно има доста хора, които наблюдават поведението на цветния индекс. Естествено е всички да искат да видят как той почервенява и после да следят новините за да проверят дали наистина ще стане нещо . Така те може неумишлено да му въздействат и да го променят?
Другото, за което не може да не си помисли човек е, че ако този експеримент се окаже валиден, тогава хората ще се опитат да развият технологии не само да предвиждат бъдещето, но и да го променят. Тогава може да стане наистина много опасно.


Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #9 -: Ноември 14, 2007, 01:04:25 am »
   За отклонението бях подтикнат от "Глобално съзнание". Когато чуя или прочета за това все ми е в ума Атман....за другото над Него е достатъчно за сега че само загатвам съществуването Му. ;)
   За материалистично настроените съзнания, думите ми са спам.
   За някои духовно извисени последователи на учения - брътвежи на недоучил неофит. ;)
   Верно, че има много изписано. Но като гледам резултата се замислям за истинността му. Дали всичко е изяснено?
   Ще спомена някои неясноти (според мен) и спирам с предполагаемия спам.
   Що е Бог и що е Господ? Кой, кой Е?
   Каква е същността и структурата ни?
   Познаваме ли сами себе си, че да определяме истинно кое е истина и какво е предназначението на мирозданието?
   Ако не се познаваме на 100%, редно ли е да даваме квалификации и определения за когото и каквото и да е?
   Почти всички го правим (включвам и себе си) и изпадаме в положението на три годишно хлапе даващо мнение за изоморфно-резомалния принцип (примерно). ;)

   По темата.
   "Проект Глобално Съзнание" го виждам като Проект на Глобалното Съзнание. Осъзнавайки на къде сме поели, набива като трън в очите ни ефекта описан в статията по-горе. Белким се осъзнаем....
   Нормално е да има хора, съзнания които ще продължат с опитите си да ползват патерици, разбирай материални пособия и уреди, с цел да осъзнават себе си и околното. Съзнанието им е инструмент опитващ се да ползва друг инструмент, който да му свърши работата. Но "Когато няма риба и рака е риба."
   Не критикувам, нито нападам, както някои са ме заклеймявали. Просто споделям наблюденията си апелирайки да не забравяме, че сме и съзнания. Материалното е инструмента ни, но не той е определящия. Ако се фокусираме на съзнанието идва момента когато разбираме, че и то е наш инструмент. "И те така."

   Ако учените са наумили да създадат някаква машинария, въз основа на споменатите открития, не са познали. За ползването на резултатите е нужно съзнание, а не съм чувал хората да са създали такова. Ако поетапно заместваме органи с изкуствени творения. Ако допълваме с чипове и разни механизми физическата си частица. Дали след време истинското съзнание би имало основа за която да се захване? Дали би се навило да споделя съществуването си с все повече ограничаващия го механизиран и електрифициран ковчег? Всички механизирани и роботизирани хорски творения са само бледи подобия на съществуващи човешки органни и психични функции и недоразвити потенциали. Огледайте се!
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #10 -: Ноември 14, 2007, 01:33:15 am »
stiver,
   Ако не ме лъже паметта, с понятието "езотерика" се определя скритото познание.
   Както и да е.

   
Цитат
само при такава вселена е вероятно да се зароди разумен живот, който да я наблюдава
   Не, не е вероятно. Този живот е вече факт. ;)
   А дали е факт, че вселената е такава защото разумния живот я е съдал за да си я наблюдава? Закачам се де. :) целта едва ли е само заради едното тренчене (блеене на гаргите, лапане на мухи).

   Не знам дали си забелязал но във въпросите ти се съдържат и отговорите им. :)
   Да, самите учени въздействат върху резултатите.
   Да, човек от улицата също не само може, но действително въздейства.
   Да, освен учените и мнозинството хора наблюдаващи индекса въздействат. Поне от любопитство да видят какво ли ще се случи.
   Но запита ли се, какъв е процента на въздействие от изброените индивиди, сравнен с милиардното население на Земята? Дали тези,  да речем няколко хиляди, наблюдатели могат да се мерят с останалите милиарди? Ако да, то сме открили божиите наместници. ;)
   За технологията ползваща тези генератори на случайни числа вече писах по-горе. Нужно е съзнание за това. Изкуствения интелект не върши работа. .... За да съм честен пред себе си и всички други ще кажа, че поне на мен не ми се иска да успеят. Казвам това защото се сетих за вариант на евентуален успех..... :( нямах си и аз друга работа .... Следваща стъпка, логично ще бъде локализиране на предстоящото събитие, но за точното предсказванее по същество едва ли ще им стига времето....спирам, че да не им подскажа още някоя стъпка към поредната простотия. :(
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #11 -: Ноември 14, 2007, 18:38:08 pm »
SMSI-H, от къде го измисли това? Антропния принцип казва, че ние наблюдаваме вселената такава, защото само при такава вселена е вероятно да се зароди разумен живот, който да я наблюдава. Останалото е войнстващ мистицизъм, натякващ: "Аз казах ли ти!" И така много скоро рискуваме да намерим темата в отдел "Езотерика".
     Нещо не си наясно с Антропният принцип. А той гласи, че Вселената е точно такава, защото човекът го има! С една дума, Вселената е такава съвсем не случайно, а именно защото целта й е била да "произведе" Човека, а не защото е вероятно да се зароди разумен живот. Въобще не става дума за вероятност и случайност, а за напълно закономерен процес на същестнвуване на вселената, чиято цел е била за "изработи" собствения си наблюдател. Елементарно като мисъл е факта за броя на универсалните константи. Вселената Е ТАКАВА, ЗАЩОТО КОНСТАНТИТЕ СА В ТОЗИ СИ ВИД! И ТОВА АКО МУ КАЗВАШ ВЕРОЯТНОСТ, ЗДРАВЕ МУ КАЖИ...

Неактивен SMSI-H

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 199
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #12 -: Ноември 14, 2007, 18:53:54 pm »
     Joro Velev,
     Както винаги точен, ясен, без излишни изкази и винаги в целта!
     Свалям ти шапка... Ашколсум...
     Добре е да си обменим някой и друг имейл! Какво ще кажеш!

stiver

 • Гост
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #13 -: Ноември 14, 2007, 22:51:12 pm »
само при такава вселена е вероятно да се зароди разумен живот, който да я наблюдава
   Не, не е вероятно. Този живот е вече факт. ;)


Ако този живот е вече факт в тази вселена не означава, че той е факт в друга вселена ;)

Добре де, не си спомням точната дефиниция, но определено не ставаше дума за това, че човекът е създал вселената. Не че не съм достатъчно луда да допусна и такава теория, но просто не става въпрос за това. Може би, за да бъде всичко ясно, ще намеря дефиницията и ще я постна следващия път.

Цитат
   А дали е факт, че вселената е такава защото разумния живот я е съдал за да си я наблюдава? Закачам се де. :) целта едва ли е само заради едното тренчене (блеене на гаргите, лапане на мухи).

Току що попаднах на една хубава мисъл на Айнщайн: "Това, което наистина ме интересува е дали Бог изобщо е имал някакъв избор при създаването на  вселената."  :)

 
Цитат
   Но запита ли се, какъв е процента на въздействие от изброените индивиди, сравнен с милиардното население на Земята? Дали тези,  да речем няколко хиляди, наблюдатели могат да се мерят с останалите милиарди? Ако да, то сме открили божиите наместници. ;)

Всъщност, да, замислих се и за това. Хората може да са милиарди, но те не знаят за този експеримент и затова тяхното въздействие не е фокусирано. Онези няколко души, които знаят за експеримента се фокусират върху генераторите. Онези генератори, които са били на улицата също са били под въздействие на глобалното съзнание, но само един човек е можел да ги отклони.
Ако познавах достатъчно хора, които биха се навили, сигурно бих опитала да разстроим данните на генераторите, като се фокусираме върху тях. Когато бях дете ме научиха на един фокус: Да лежа на гръб и да наблюдавам някой облак. После да се съсредоточа и да променя формата му така, че да заприлича на риба, на крава, на кораб или на каквото си пожелая. Фокусът винаги работеше. Но тогава не се питах защо.  :(

Цитат
.... За да съм честен пред себе си и всички други ще кажа, че поне на мен не ми се иска да успеят.

Знаеш ли, колкото повече се замислям, май и на мен вече ми се приисква да не успеят. Поне не още  :(

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 539
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Проект Глобално Съзнание
« Отговор #14 -: Ноември 16, 2007, 02:27:07 am »
   Сещам се за един начин да променим показанията на генераторите. Всички да мислим ежемоментно максимално позитивно и да действаме според мислите си. Така освен показанията ще променим и света. ;)
   Умението да променяш формата на облаците е интересно. Би ли опитала да поработиш върху чемтрейловете? Като начало по формата с опция за дезинтегрирането им? Химическия състав едва ли е нужен. Ваю и Вселената си знаят работата, само трябва убедено и безкористно да заявим желанието си ... т.е. да възнамерим. Да не забравим в заявката да отбележим "Да се изпълни само при условието "без вреда за никого."
   Но да имаме предвид, че действия от този вид са си чиста проба манипулация. Особено засягащи естествени, природни обекти....
   Ако не се получава, поне ще сме се позабавлявали в свободното си време. :)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27