Автор Тема: Wireless - технологии за микровълнов контрол  (Прочетена 8083 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Wireless - технологии за микровълнов контрол
« -: Октомври 26, 2007, 11:47:38 am »
Как wireless технологиите се отразяват върху здравето


Безжична заплаха ?

Какво се случва с тялото ни, когато говорим твърде много по мобилния телефон? Могат ли електромагнитните вълни, излъчвани от слушалката, да предизвикат трайни увреждания на нашия мозък?

Можем ли да “сварим” яйце, поставяйки го между два GSM-a? Градските легенди по темата са повече от изобилни. На 21 май телевизионният канал BBC 1 дори представи в своето предаване “Панорама” разследване за вредата от безжичните технологии за пренос на данни, и по-специално за Wi-Fi мрежите. Проблемът поражда крайно противоречиви реакции и на сайта на bbc.co.uk могат да бъдат намерени материали, защитаващи (отричащи) и двете гледни точки.

Всяка безжична мрежа се състои от точка за достъп или рутер, който излъчва сигнала, и приемно устройство в компютъра (LAN карта). Wi-Fi стандартът използва радиовълни с честота 2.4 GHz, която съвпада с работната честота на микровълновите печки и Bluetooth технологията за комуникация между различни преносими устройства (кръстена на датския крал Харолд - Синия зъб, чиято завидна дипломатическа дарба е помагала трети воюващи страни да решават споровете си с преговори, а не с война). Еднаквата честота може да поражда интерференция между устройствата, ако работните им канали съвпаднат.

По неофициални данни днес в света има изградени повече от 100 000 безжични интернет мрежи (www.jiwire.com/press-100k-hotspots.htm). Съществуват цели градове, където буквално навсякъде има интернет. Безжичен сигнал ще намерите в множество обществени места като летища, болници, ресторанти, в офиси и домове. И в 70% от английските училища… Последното повдига въпроса за вредността на електромагнитните (ЕМ) полета и по-конкретно на радиовълните. Ако вземем предвид, че костите на детското лице са “по-пропускливи” за електромагнитните вълни и повсеместното използване на мобилни телефони, изследването на проблема не е без значение.

На практика ние сме заобиколени от “електромагнитен смог”

- сигналите на телевизии и радиа, мобилни телефони, микровълнови печки, радари и т.н. Сред тях Wi-Fi технологията е най-слабият излъчвател - например една микровълнова печка е 100 000 пъти по-интензивна от един рутер. Д-р Кенет Фостър от университета на Пенсилвания, САЩ, измерва радиочестотната емисия в интервала 75MHz - 3GHz в 55 града на четири различни държави (Health Phys 2007;92:280) и открива, че дори непосредствено до Wi-Fi точката за достъп, където сигналът е най-силен и в условия на максимален трафик (сваляне или качване на голям файл), излъчената радиация е “далеч по-малка от околния радиочестотен фон”. Същото е валидно и за областта до мрежовата карта на компютъра. Измерените от д-р Фостър електромагнитни лъчения са стотици пъти по-ниски и от възприетите за потенциално опасни според международните норми (www.icnirp.de/pubEMF.htm).

Според д-р Михаел Репачоли, оглавяващ групата за изследване влиянието на ЕМ лъчение върху човешкото здраве към Световната здравна организация (СЗО), както Wi-Fi технологията, така и мобилните телефони, са безвредни (Environ Health Perspect doi:10.1289/ehp.9633; http://dx.doi.org). Това е и официалното становище на СЗО към момента. За съжаление позицията на д-р Репачоли е базирана на недоказуемостта (засега) на вреден ефект, причинен от радиочестотните вълни, които са около нас и в нас (по принцип човешкият ръст е много подходящ за антена). Те съществуват, откакто има радио и телевизия, т.е. от повече от 50 години. С подобен аргумент обаче и тютюнът е бил воден за безвреден до около 1955 г., преди да бъде приет като причина номер едно за рака на белия дроб и редица други смъртоносни заболявания. Нещо повече, д-р Репачоли консултира фирми, производители на безжични устройства, което допълнително дискредитира неговата позиция, а и СЗО. И най-сетне - той пренебрегва всички други източници на електромагнитни вълни освен слабите такива като Wi-Fi, както и научните данни за техен вреден ефект. Прочее така постъпват мнозина изследователи, защитаващи безвредността на wireless технологиите.

Истината, както винаги, вероятно е някъде по средата. Ето защо сър Уилям Стюърт, председател на Агенцията за здравеопазване на Обединеното кралство, съветва да се преосмислят регулациите по проблема с оглед натрупаните научни данни за ефекта на електромагнитното лъчение върху човешкото здраве. Засега обаче научно обосновани заключения не могат да бъдат направени, но известни наблюдения за вредност на радиовълните има и те не следва да се пренебрегват. Сър Стюърт препоръчва на децата под 16 години да не ползват мобилни телефони, защото те влияят на мозъчните вълни, както и да не работят с преносим компютър на коленете си.

Съсредоточавайки се върху слабите ЕМ излъчватели, обществото пропуска да забележи големия проблем, който се нарича електро-свръхчувствителност

Той представлява вид алергична реакция към околното ЕМ поле. Състоянието е квалифицирано като недъг и се характеризира с редица симптоми като парене, сърбеж, гадене, болка, усещане за топлина, зачервяване и др. Д-р Оле Йохансон от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, доказва, че електросвръхчувствителността (ЕСЧ) се дължи на промени на клетъчно ниво, настъпващи в определена група индивиди вследствие на излагането им на ЕМ поле (Electromagn Biol Med 2006;25:245). Смущаващ е фактът, че хората, страдащи от този функционален недъг (а не заболяване), нарастват всяка година и се очаква през 2050 г. 50% от населението да бъде ЕСЧ (Electromagn Biol Med 2006;25:189). Според цитираното изследване, извършено от шведски и австрийски учени, в страните от Западна Европа процентът ЕСЧ индивиди днес достига 9-13% от населението, като най-висок е в Австрия и Англия. В Швеция състоянието е признато за вид инвалидност и са предприети необходимите действия за осигуряване на равностойно положение за тези хора.

Основният дразнител за ЕСЧ индивидите и за всички нас е т.нар. мръсно електричество (www.dirtyelectricity.ca). В електрическата мрежа тече променлив ток с честота 50 херца. На практика обаче в мрежата ни протича ток и с по-висока честота, който предизвиква ЕМ лъчение. Източник стават всички електрически уреди и дори кабелите в стените. Това лъчение се явява проблем за ЕСЧ индивидите, а, изглежда, и за всички нас, защото по всяка вероятност електросвръхчувствителността се придобива с времето.

Така че не само глобалното затопляне, но и глобалното електрифициране може да се превърне в проблем за човечеството. Остава ни да се надяваме, че Wi-Fi технологиите и мобилните телефони няма да се окажат поредната заплаха, за която просто не сме знаели досега.

Ясен ПЕКУНОВ
КапиталДа спиш с врага

Другото име на gsm и wi-fi е опасна електромагнитна радиацияВ града вече е невъзможно да се скрием от електромагнитните полета. Най-големите източници на електромагнитна радиация са gsm-ите, безжичните телефони, wireless системите, базовите станции на gsm операторите и стълбовете с високо напрежение. Продължителното излагане засяга тъканите, които лесно попиват радиация и може да доведе до левкемия при децата, тумори в мозъка, рак на гърдата. При мъжете електромагнитните полета могат да доведат до импотентност, като вероятността нараства, ако gsm-ът виси на колана по цял ден. Радиацията влияе върху паметта, концентрацията, дори върху настроението. Най-опасна е за малките деца. У животните електромагнитната радиация убива мозъчни клетки и уврежда ДНК.

 Една от теориите за масовото измиране на пчели в Съединените щати е засилването на радиацията от телекомуникациите.

Точно както в зората на тютюнопушенето е било нужно доста време, преди научни изследвания да потвърдят вредата от него, сега чакаме да мине време, преди да бъде потвърден дългосрочният ефект от живота с електромагнитна радиация. Понеже от масовото навлизане на gsm-ите и wi-fi технологиите са минали не повече от 8-10 години, научните изследвания не могат да бъдат категорични. Интересно е, че по-рано тази година във Великобритания, Health Protection Agency поиска да се наблюдават всички деца за симптоми, свързани с използването на wi-fi мрежи в класните стаи.

Gsm-ите излъчват най-силен сигнал, когато ги включваме и изключваме, когато избираме номер и когато телефонът звъни. Въпрос на навик е да не стоим залепени за тях, докато са се заели с някоя от тези задачи, колкото и куул да изглежда това. Използването на hands-free е друго добро решение, но не и ако gsm-ът се помещава в джоба на ризата или панталона. В работно време няма нужда телефонът да стои под носа ни, напротив, колкото по-далече, толкова по-добре. Абсолютно задължително е също - нищо че сме в група и е безплатно, да не водим безкрайно дълги разговори. Пращането на sms-и намалява излагането на електромагнитна радиация неколкократно. Нещо друго, за което рядко се замисляме, е, че gsm-ите излъчват много по-силен сигнал, когато обхватът е малък, с други думи, когато базовата станция е далече. Ако разговорът може да почака, докато влезем в града, нека да почака.

Има и още вредители. Базовата станция на безжичните DECT телефони работи 24 часа в денонощието, без значение дали сме на телефона. Ако вече сте минали на такъв телефон, пробвайте да не го държите до възглавницата си или на бюрото, където минава денят ви. Ако още не сте се спрели на безжичен телефон, старите аналогови модели имат много по-малко магнитно поле. А и трябва ли телефонът да бъде безжичен?

Нещата са горе-долу същите с wireless или wi-fi системите. Дори когато компютрите у дома не са включени, микровълновата радиация е навсякъде. При това сигналът е доста силен – не случайно често хващаме съседските wireless-и. Кабел директно до компютъра или ADSL, ако държите да ползвате лаптопа си в повече от едно помещение, са доста по-добър вариант.


http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=371526
« Последна редакция: Октомври 26, 2007, 11:53:42 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен jediguardian

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 571
  • Сериалът Heroes
Re: Wireless - технологии за микровълнов контрол
« Отговор #1 -: Октомври 26, 2007, 11:49:42 am »
Дам, безжичния интернет не е тайна, че вреди много. Както и кулите за обхвата на ГСМ-ите и самите телефони (те не чак толкова в сравнение с другите).

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
« Последна редакция: Октомври 26, 2007, 12:10:04 pm от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Wireless - технологии за микровълнов контрол
« Отговор #3 -: Октомври 26, 2007, 19:43:31 pm »

Битката на новите технологии и човешкото здраве.

http://www.tehnozona.bg/?mod=news&article=121

Дебатът за сигурността на мобилните телефони е част от нашето ежедневие повече от десетилетие. Все още обаче не е установено със сигурност дали електромагнитната радиация, излъчвана от апаратите е вредна за човека. По поръчка на британското правителство в края на 90-те години, независим екип направи проучване безопасни ли са мобилните телефони за здравето и не откри нищо тревожно.
Съществуват твърдения, че лъчението влияе върху клетките, мозъка и имунната система и увеличава риска от различни заболявания, включително рак. В шведско изследване преди три години се твърдеше, че е установена връзка между аналоговите мобилни телефони и мозъчните тумори, но други специалисти поставиха извода под въпрос заради метода на проучването.
 
Ново датското изследване е част от общоевропейски проект, изследващ много внимателно влиянието на мобилните телефони. През следващите 18 месеца ще станат известни резултатите от 12 страни, след което Световната здравна организация ще направи общ анализ на данните и ще даде окончателно становище по въпроса вредни ли са или не мобилните телефони.

Преди обаче това да се случи ще се опитаме да ви предоставим част от неоспоримите факти посветени на влиянието на новите технологии върху човешкия организъм. Никой не може да си представи денят му да протече без достатъчно разговори по мобилния телефон. Той до такава степен е обсебил нашият свят, че дори някои учени го прибават към основните  човешки сетива. За тази GSM мания обаче допринасят и хилядите мобилни оператори. Всяка една от техните корпоративни  програми е адски изгодна- всички sim-карти в групата говорят безплатно, в повечето фирми шефът поема месечната такса  и разговорите, с една дума- кака да не говори човек.

По последни изследвания обаче, мобилните телефони са виновни за стреса. След появата им на бял свят границата между професионалния и личния живот става все по-неясна. Непрестанното звънене от сутрин до вечер свързано със служебните задължения повишава неимоверно нивото на стрес и в работата, и у дома.При семействата, в които и двамата съпрузи имат динамична работа, голяма част от разклатените отношения се дължи именно на това. Изследователи от Университета в Масачузетс са анкетирали различни двойки за нивото на стрес и щастие в семейството. Две години след началото на проучването, двойките са споделили, че семейната идилия отдавна е заменена с непрестанни служебни разговори и допълнителни нерви.

Освен вредно влияние върху психическото състояния на човека, мобилните телефони излъчват и радиоактивни лъчи,които влияят и на човешкото физическо здраве. Кореспондентите на IT портала Cnet създадоха списък на мобилните телефони с най-голямо ниво на  радиоактивно излъчване на основата на данните на американската федерална комисия по телекомуникации (FCC). Оценката на нивото на електромагнитно излъчване се провежда чрез измерване на величината SAR (Specific absorption rate), която определя нивото на излъчване, което е допустимо на един килограм от потребителя. Максимално допустимия праг на SAR за САЩ е 1,6 вата на килограм и 2 вата на килограм за Европа. Оказа се че, челните места по радиактивност заемат телефоните от марката Motorola. На първо място е красиран  Motorola Slvr L6 с 1,58 вата на килограм.

 Второ и трето място си поделят Motorola V120 и Motorola V265 с ниво 1,55 вата на килограм. Четвъртото място е за Motorola V70 – 1,54 вата на килограм. Следват Motorola C290, Motorola P8767, Motorola ST7868 и Motorola ST7868W, Motorola A845, Palm Treo 650 GSM и Panasonic Allure. Интересен факт обаче е че, телефони на Motorola заемат и челни места в класацията за мобилни апарати с най-ниско електромагнитно излъчване. Това са Motorola MPx200 и Motorola Timeport L7089, които се нареждат съответно на второ и трето място. За най-безопасен телефон е обявен Audiovox PPC66001 със SAR 0,12 вата на килограм.

За също толкова опасни са считани и безжичните Wi-Fi мрежи.

Практиката вече има достатъчно доказателства за вредното влияние и на тези толкова известни напоследък нововъведения в комуникациите. Главоболие, несъсредоточеност и други симптоми характеризират влиянието на Wi-Fi излъчването. Специалистите установили, че в болнични заведения и кабинети, където лекари и стоматолози все по-често използват Wi-Fi комуникации, една част от персонала се чувства некомфортно, неестествено уморен и раздразнителен. Британските експерти твърдят,че Wi-Fi вреди на хората и в Англия вече се работи по проблема. Агенцията за защита на здравето към правителството на Обединеното кралство е сформирала група със задача да разработи документ със съвети за предпазване на хората от въздействието на електромагнитните полета. Според експертите обаче ще минат няколко години, преди да бъдат въведени ясни правила за защита от излъчването на безжични устройства.

Мнага хора биха казали, че не само новите технологии влияят зле на нашето здраве. Само,че въпросът стои на друго равнище - как опитвайки се да бъдем част от днешния модерен свят, ние всъщност намаляваме събствените си шансове за нормално и пълноценно съществуване.
musica universalis

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Wireless - технологии за микровълнов контрол
« Отговор #4 -: Ноември 05, 2007, 09:31:00 am »

Създават най-голямата свободна Wi-Fi мрежа


Операторът British Telecom се споразумя с испанската компания FON за изграждане на най-голямата свободна Wi-Fi мрежа в света.

Проектът ще се опита да обедини многобройните притежатели на безжични рутери, става ясно от съобщение на британския телеком, предаде technews.bg

Всеки, който се съгласи да предостави част от пропускателната способност на своя рутер за изграждане на отделен сигурен канал, ще може да се възползва от канала на който и да е друг член на мрежата.

Потребителите също така ще могат да ползват съществуващата мрежа от горещи Wi-Fi точки BT Openzone, която покрива една дузина градове.

В съобщение до медиите, BT приканва своите 3 милиона потребители на широколентов достъп да се включат в новата мрежа за споделяне на пропускателна способност BT FON.

Отвореното Wi-Fi решение е разработено съвместно от изследователската лаборатория на BT и FON. Британският телеком е инвеститор във FON наред с Google.

В момента мрежата на FON обхваща над 190 горещи Wi-Fi точки по целия свят и има над 500 хиляди потребители.

technology.actualno.com


Пуснаха безплатен Wi-Fi в Докторската градина   :'(

news.ibox.bg


Безплатен безжичен Интернет в столичната "Докторска градина" пусна кметицата на район "Оборище" Пенка Арменкова в партньорство с бизнеса, съобщиха от technews.bg.
Проектът е реализиран като публично-частно партньорство на Сдружение "Приятели на Докторската градинка" и районната администрация.
В началото на предизборната си кампания кметицата обеща изграждане на точки за безплатен безжичен Интернет в района. Първата Wi-Fi точка вече е факт, благодарение на партньорство с бизнеса, съобщава сайтът на Арменкова.
Слeдващата безжична точка вероятно ще е в парка "Оборище".


Линкове към статии за WiFi на английски :

Danger on the airwaves: Is the Wi-Fi revolution a health time bomb?
http://news.independent.co.uk/health/article2472140.ece

Wi-Fi: Children at risk from 'electronic smog'
http://news.independent.co.uk/health/article2472133.ece

Health risks of Wi-Fi and WLAN on our health
Masts Inside Your HOME, Tumours in Your Head: The Downsides of the Mobile/Wireless 'Revolution'
http://omega.twoday.net/stories/1723342/

What About Wi-Fi?
http://www.mast-victims.org/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=76

Is WiFi dangerous?
http://omega.twoday.net/stories/762705/

Documents Concerning Wi-Fi
http://www.buergerwelle.de/pdf/wart_science.htm

Götene residents forced from home by wireless broadband
http://omega.twoday.net/stories/2158120/

Computer network forced man to quit job
http://omega.twoday.net/stories/2317407/

DECT/Wi-Fi info leaflet now available
http://omega.twoday.net/stories/1827600/

Wi-Fi, Health Care, and HIPAA: WLAN Management in the Modern Hospital
http://omega.twoday.net/stories/461735/

Wi-Fi mobilize your Chromosomes in Hospital
http://omega.twoday.net/stories/245599/

Health fears lead schools to dismantle wireless networks
http://freepage.twoday.net/stories/2957963/

First exposure of WIMAX dangers
http://omega.twoday.net/stories/2067675/

Swedes hit hard by WiMAX waves
http://omega.twoday.net/stories/2163464/

WLAN Sickness: Rubbish or Reasonable?
http://omega.twoday.net/stories/1692101/

WLAN, DECT in Schools and Kindergardens
http://omega.twoday.net/stories/1579030/

School sued for installing a wireless computer network
http://omega.twoday.net/stories/1121957/

Suit alleges health risks of Wi-Fi
http://omega.twoday.net/stories/1121968/
http://omega.twoday.net/stories/1830269/

Experts raise health concerns over WiFi
http://omega.twoday.net/stories/1926042/

Wi-Fi has a negative impact on our health
http://omega.twoday.net/stories/1122014/

A University without Wi-Fi
http://omega.twoday.net/stories/1606353/

Health effects associated with mobile base stations in communities
http://omega.twoday.net/stories/1121978/

http://omega.twoday.net/stories/1755556/
« Последна редакция: Ноември 05, 2007, 09:42:38 am от ultrafutur »
musica universalis

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27