Странджа само си мислим, че я "изкопчихме". Докато голямата патардия мина, продължават да си вървят тихомълком старите проектчета. Кмета на Малко Търново е позволил предишното незаконно изсичане на горите и сега е повсеместно. Аз споменах какъв е механизма от сечището натоварват отрязаните огромни и немаркирани трупи на камази които ги откарват до някой сборен пункт наблизо Там чака "ТИР" на който се качват огромните дървета, камиона се покрива и тихомълком заминава към границата. Понякога съм ги засичал да го правят на самия път. Това е системата когато дърветата отиват към границата. Когато отиват към пристанището в Бургас направо ги карат с камазите. Днеска бях натам и на връщане подминахме три камиона натоварени с огромни дебели дървета, естествено без никаква маркировка. Това е разрешено от кмета и местните власти и така е из цялата страна. Онзи ден по "Хоризонт" говреха за Котел и казаха, че хората се страхуват за гората, защото тече безразборна сеч, със знанието на кмета и позволението на министерството. Уж "санитарна" сеч обаче покрай сухото режат и здравото. Хората казваха, че всички дървета отиват за Гърция и Турция. Просто не ми го побира главата тея хора в парламента какво искат, то не бяха пожари, кои умишлени, кои случайни, покрай тях загина толкова природа, а ония смешковци продължават да кастрят все едно света свършва (Ма той накрая ще свърши!)?
Онзи ден разбрах поредната простотия, че правителството е представило само половината от земите, които би трябвало да попаднат в "Натура", а другите е сметнало, че не трябва да бъдат защитени територии (естествено, иначе някой ще е на загуба и няма да може да си прави хотелчета). ЕС обаче са се усетили и ще ни глобяват яко. Тук сме на загуба три пъти: един път, че плащаме глоби, един път, че ни се преебават незащитените територии и от трета страна населенито обеднява заради разрухата на природата.
Още колко има, да се върна на Странджа. В момента сеподготвя от кмета на Малко Търново да се направи нов асфалтиран път свързващ Приморско и село Визица ( във вътрешността на Странджа малко село насред гората и хълмовете). Този път ще докарва директно тъй обичните от нас туристи в сърцето на планината не само чужденци, но и като ония нашенци дето направи сметище до Рилския манстир. Щели да се организират обиколки с бъгита и джипове, кой знае къде ще газят и какво ще мачкат. Но каква е по - дълбоката далавера. Голямо общинско място до сами селото е било закупено от небезизвестните братя Диневи - "строителни предприемачи" официално, а всъщност мафиоти разпрострели се по цялото черноморие и даже на пазара в Румъния. Те смятат да правят на този имот хотелски комплекс,с ресторанти, дискотеки и пр. ( за ий са тия дискотеки като населението на селото е 60 човека явно смятат да докарват туристи). Естествено в това са замесени и кметовете на Малко Търново, на село Визица (една шматка) и Приморско без чиито разрешения това не може да стане. И така всичко се връзва пътя, комплеска и разрухата на невероятната природа в рйона, там на 7 метра от мен е прескачала кошута, всичко това ще се заличи със стартирането на строежите. Сега се чака да бъде на правен пътя до Приморско. Така, че въобще не сме я отървали нито Странджа нито цяла България. За мен това си е грубо изнасилване на природата! Как после да не хванеш автомата то освен партизански методи другите варианти за противодействие остват неефективни?!