Автор Тема: РОДОПИТЕ!  (Прочетена 14305 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

funball

 • Гост
РОДОПИТЕ!
« -: Август 28, 2007, 13:59:42 pm »
Изкопчихме Странджа, ама знае ли някой какво става в Родопите?! Струва ми се, че в ход е план "Второ Банско"

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re: РОДОПИТЕ!
« Отговор #1 -: Август 28, 2007, 14:38:53 pm »
Изкопчихме Странджа, ама знае ли някой какво става в Родопите?! Струва ми се, че в ход е план "Второ Банско"
Не ти се струва, там какъв мор е. Пампорово е царството на злото, строи се безогледно, а това лято се взривяват два или три хотела, построени миналата година.  >:( >:( >:(
Природата ще си го върне на Банско, през 50-те години е падала лавина до самия град, сега вече ще е до автогарата. Наводнението беше едно леко предупреждение към малоумниците построили хотели в коритото на Глазне. Г-жа Етем с космическа техника ще помогне. Пфу. Неграмотници. >:( >:( >:( >:(
Не Глобалното затопляне, а Глобалното продухване на мозъци е виновно. >:(
« Последна редакция: Август 28, 2007, 14:40:12 pm от Trandev »

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: РОДОПИТЕ!
« Отговор #2 -: Август 29, 2007, 21:43:05 pm »
аз съм много зле с кой курорт в коя планина е , обаче днес 29.08.2007 получих  СМС за протест на Раковска между Славейков и Патриарха, но аз не съм в София. Протеста е срещу Супер Паничище  :-\ :-X

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: РОДОПИТЕ!
« Отговор #3 -: Август 31, 2007, 00:21:39 am »
Странджа само си мислим, че я "изкопчихме". Докато голямата патардия мина, продължават да си вървят тихомълком старите проектчета. Кмета на Малко Търново е позволил предишното незаконно изсичане на горите и сега е повсеместно. Аз споменах какъв е механизма от сечището натоварват отрязаните огромни и немаркирани трупи на камази които ги откарват до някой сборен пункт наблизо Там чака "ТИР" на който се качват огромните дървета, камиона се покрива и тихомълком заминава към границата. Понякога съм ги засичал да го правят на самия път. Това е системата когато дърветата отиват към границата. Когато отиват към пристанището в Бургас направо ги карат с камазите. Днеска бях натам и на връщане подминахме три камиона натоварени с огромни дебели дървета, естествено без никаква маркировка. Това е разрешено от кмета и местните власти и така е из цялата страна. Онзи ден по "Хоризонт" говреха за Котел и казаха, че хората се страхуват за гората, защото тече безразборна сеч, със знанието на кмета и позволението на министерството. Уж "санитарна" сеч обаче покрай сухото режат и здравото. Хората казваха, че всички дървета отиват за Гърция и Турция. Просто не ми го побира главата тея хора в парламента какво искат, то не бяха пожари, кои умишлени, кои случайни, покрай тях загина толкова природа, а ония смешковци продължават да кастрят все едно света свършва (Ма той накрая ще свърши!)?
 Онзи ден разбрах поредната простотия, че правителството е представило само половината от земите, които би трябвало да попаднат в "Натура", а другите е сметнало, че не трябва да бъдат защитени територии (естествено, иначе някой ще е на загуба и няма да може да си прави хотелчета). ЕС обаче са се усетили и ще ни глобяват яко. Тук сме на загуба три пъти: един път, че плащаме глоби, един път, че ни се преебават незащитените територии и от трета страна населенито обеднява заради разрухата на природата.
 Още колко има, да се върна на Странджа. В момента сеподготвя от кмета на Малко Търново да се направи нов асфалтиран път свързващ Приморско и село Визица ( във вътрешността на Странджа малко село насред гората и хълмовете). Този път ще докарва директно тъй обичните от нас туристи в сърцето на планината не само чужденци, но и като ония нашенци дето направи сметище до Рилския манстир. Щели да се организират обиколки с бъгита и джипове, кой знае къде ще газят и какво ще мачкат. Но каква е по - дълбоката далавера. Голямо общинско място до сами селото е било закупено от небезизвестните братя Диневи - "строителни предприемачи" официално, а всъщност мафиоти разпрострели се по цялото черноморие и даже на пазара в Румъния. Те смятат да правят на този имот хотелски комплекс,с ресторанти, дискотеки и пр. ( за ий са тия дискотеки като населението на селото е 60 човека явно смятат да докарват туристи). Естествено в това са замесени и кметовете на Малко Търново, на село Визица (една шматка) и Приморско без чиито разрешения това не може да стане. И така всичко се връзва пътя, комплеска и разрухата на невероятната природа в рйона, там на 7 метра от мен е прескачала кошута, всичко това ще се заличи със стартирането на строежите. Сега се чака да бъде на правен пътя до Приморско. Така, че въобще не сме я отървали нито Странджа нито цяла България. За мен това си е грубо изнасилване на природата! Как после да не хванеш автомата то освен партизански методи другите варианти за противодействие остват неефективни?!
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #4 -: Април 13, 2008, 18:52:16 pm »
  Тази есен бяхме в Странджа. Минахме да видиме Глямобуковския манастир и от там продължихме по старият път към Малко Търнова през село Варовник. На две места видяхме безнаказано разположили се катуни от цигани, кой знае какво унищожават в парка. А близо до втория катун, който беше почти на разклона за Петрова нива, имаше патрулка с полицаи, да спират минаващите коли, но на циганите никакви забележки. По-късно местен човек от Ахтопол ни каза, че катуните унищожават манатарката, със знанието на местните власти я обират и им я изкупуват на символични цени, а на местните хора не дават да си берат за себе си повече от 2 кг.
Лошото е, че тези скакалци направо скубат иунищожават мицела на тази ценна гъба. А пък ни казаха, че и граничарите поголовно унищожавали и сърни и глигани там и то извън разрешените за лов срокове.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #5 -: Април 14, 2008, 01:08:00 am »
Така е в цяла България и в по назадничавите страни - в Африка още се ходи по сафарита.
Аз да кажа за Пампорово. Почти всяка година там основният проблем е липсата на сняг. Преди няколко години били дадени няколко милиона да се построи система за изкуствен сняг, снябдяваща се с вода от някакъв близък язовир. Системата черпи от там вода и го превръща в сняг, навсякъде по пистите разположили "снежни оръдия". Май зимата на миналата година щели да я пробват за пръв път(не знам дали е точна датата), но Ахмед Догат взел язовира и лятото преди да дойде време за тестване пресушил целия язовир. С каква цел не е ясно, но тъпотията е свършена - похарчени милиони за система, която си стои без да може да се използва.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #6 -: Април 14, 2008, 19:24:46 pm »
     А пък Пампорово е второ Банско. Презастрояване, без да се мисли за последствията. После наводненията ни били виновни, а като обезлесиме гората кака нямя да има такива наводнения.
    Като цяло пътищата в Родопите са малки и труднопроходими. В Кърджали бяхме за 2 вечери и единия ден минахме по пътя, тръгващ от язовир "Кърджали", покрай самия язовир и по поречието на река Боровица. За града курортните места на язовира са при селата Енчец и Главатарци. Вихрят се големи строежи, още малко и във водата ще започнат да строят, а пътя между тези и готови и строящи се сгради на никой не му идва в ума да го направи. В Главатарци някой си построил 4-звезден хотел и точно пред вратата на хотела не инвестирал за около не повече от 10-тина метра да направи асфалтова настилка и колите, за да влезнат трябва да минат през голяма дупка. Е, кой уважаващ себе си човек ще си даде парите за уж 4-звездния им лукс и да си строши колата.
    Подобно беше и край река Тунджа. Там пък бяха конкуренция един до друг 2 хотела - с 2 и с 3 звезди. Куриоза беше, че отклонението за към евтиния хотел беше направено, а към "лукса" не, а пак ставаше въпрос за отклонение от около 10-тина метра. Между другото на Тунджа има много приятна частна хижа, в която си спи целогодишно и е с красива градина.
    Покрай река Боровица е невероятна красота. Там наблюдавахме една интересна черна птица, по късно ми казаха, че може да сме видели или черен щъркел или корморан.
    Други интересни неща, които видяхме в Родопите бяха естествено Перперикон и Татул. Не ми направиха голямо впечатление. Много хора ги посещават и се усеща енергийна замърсеност. Чисто усещане имах на Каменната сватба и при Каменните гъби. Невероятно обаче ми беше около шарапаните под хижа "Аида", но не шарапаните, които са на пътя, а ни казаха за едни малко по-встрани от пътя, и там видяхме сухоземна костенурка, а пък имаше в самата гора интересни скални образувания.
    В Родопите ми хареса и около язовир "Студен кладенец", но откъм селата Нановица и Зорница. За съжаление не можахме да стигнеме точно до ловния дом, където имахме намерение да спим, защото пътя беше само дупки накрая и се върнахме и спахме чак в град Маджарово. В Маджарово има хижа на Дружеството за защита на птиците. Там са пуснали на свобода няколко двойки египетски лешояди и има пункт за наблюдение. Ние не ги видяхме птиците, защото те са прелетни и си бяха заминали, но поне видяхме музея и походихме по пътеките направени от хората, работещи там. Когато лешоядите са там ги хранят. Колония на лешояди има и на "Студен кладенец", около ловната хижа. Там отглеждали и стада елени. Жалко, че не можахме да видим елените. Но пък поне видях за пръв път лисица на свобода. А в Странджа срещнахме женска праска и две малки.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #7 -: Април 14, 2008, 20:52:46 pm »
delfin, къде по-точно се намират Каменната свадба и Каменните гъби, че мисля да отскоча до там скоро?   :P
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Vader

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 289
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #8 -: Април 14, 2008, 21:16:07 pm »
По пътя от Хасково до Кърджали,до едно селце бяха гъбите,за сватбата не мога да ти кажа.
Brotherhood of the Intergalactic Federation of Bulgaria Bulgaria on three seas,mango to Saturn!

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #9 -: Април 15, 2008, 21:14:14 pm »
    Каменните гъби са наистина на пътя между Хасково и Кърджали, но не главния, а второстепенния в посока Кърджали, точно между селата Зорница и Бели пласт. Има ги обозначени в един от новите пътни атласи на България. Той е червен, със снимка на "Мерцедес" спортен модел отпред. Този атлас за мен е най-добрия, защото в него има посочени 100-те национални обекта, някои от туристическите хижи, манастирите в страната и някои от най-забележителните природни скални образувания. А Вкаменената сватба я няма посочена в атласа. Има я посочена в Пътеводителя за България, издание на "Танагра". Тя е много близо до Кърджали, на 3 км. от него, край село Зимзелен. Ние пътувахме по маршрута през село Бели пласт, видяхме гъбите, после Перперикон, отидохме в Кърджали и след това до Зимзелен. За един ден се виждат тези неща. Много е интересна язовирната стена на язовир "Кърджали", а още по-красива беше гледката от високо, качвахме се по едни стъпала, на чийто край се оказа, че има ведомствен хотел. В самата стена има гнезда на лястовички и са прекрасни като излитат и кацат. А край село Дъждовница от самия път се виждат тракийски скални ниши. Това е покрай язовира  -той се пада вляво, а нишите са в вдясно. На Перперикон продаваха туристическа карта за Източните Родопи, там са посочени доста неща. В самия град е интересна сградата на Историческия музей, тя и бившия конак. Спахме в православния духовен център на Боян Саръев, там си има хотелска част, градината им е страхотна. Чистота. Тогава спането струваше за цялата стая 35 лв. Могат да спят 4-ма човека. Има и баня към стаята.
    Изобшо за пътувания, отплесна ли се може да си пиша безкрай. С мойта половинка сме посетили доста интересни местенца в страната ни. България е пълна с прекрасни природни места. Ако имате възможност посетете Маджарово, хижата и музея за лешоядите.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #10 -: Април 16, 2008, 09:35:46 am »
delfin, благодарско!  :)   Живот и здраве да е ще разкажа и аз какво съм видял.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #11 -: Април 20, 2008, 19:42:03 pm »
     Около Маджарово в посока язовир "Ивайловград" към село Бориславци има отстрани на пътя табела за Ледената пещера. Пътеката е все още с маркировка и е горе-долу проходима, някъде около 30 минути се върви по груба сметка.  А ако се връща човек към язовир "Студен кладенец" има табела за към кромлех, когато го видяхме правеха пътеката към него, на около 20 мин. е от пътя ходене пеша, кромлеха не е голям, но кръгът е запазен. Като Стоунхендж, но е мъничък.

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #12 -: Април 22, 2008, 20:30:37 pm »
Да се похваля, че и аз бях на Перперек  :P За съжаление бяхме ограничени във времето, та не можахме да обиколим из околностите, но другия път.
Много работа е хвърлена и много още има да се разкрива, дано само финанси да се намерят. Казаха ни, че основните спонсори до сега са фирма "Рено" и още една фирма, която спонсорира и футболния отбор на Манчестер Юнайтед  :)
Загледах се и към отсрещния хълм и струва ми се, че и там има какво да се разкрива. Огромния резервоар за вода ме впечатли най-много-много гладки стени, много дълбок....пет минути клечах над него и се чудех как ли, аджеба, са го копали.
За мащабите на целия този комплекс е много показателен един разговор по мобилен телефон, който случайно чух. Един мъж наблизо обясняваше на свой приятел къде е и какво вижда: "Това тук е нещо велико, да знаеш. Бил съм и на Троя, но тя е като детска площадка пред Перперикон, а има данни, че поне още толкова има да се разкопава."
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен =======

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 385
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #13 -: Април 23, 2008, 01:10:43 am »
      Някъде из прочетените от мен различни неща се споменаваше, че Перперикон е мястото, където Александър Македонски е получавал нещо - ама за откровение ли ставаше въпрос или за някакво посвещение просто не си спомням.
      Но от там са изнесени най-ценните неща, вместо да се направи музей до разкопките и са само каменните останки от миналото величие.
      За мен на Перперикон има само мъка, наслоена е от последните защитници на това място преди падането ни под турско робство. А и многото посетители също променят енергетиката на мястото и аз не останах с добри усещания от него.
      А пък и ми направи впечатление в една от книгите за Слава Севрюкова, когато някой й задава въпрос, свързан с археологически разкопки, тя първо не иска да отговаря, но след увещаване само казва, че не е хубаво да се ровят и притесняват костите на починалите, така както се прави от науката археология. Да има по-голямо уважение към тези места, а не само да се търси сензацията.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Относно: РОДОПИТЕ!
« Отговор #14 -: Април 23, 2008, 01:41:38 am »
Да не се притесняват мъртвите - добре, но как тогава ще научим историята?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27