Автор Тема: В защита на природен парк "Странджа"  (Прочетена 15908 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
 Една тема, която напоследък стана широко дискутирана за това дали да се разрешат строежите по черноморксто крайбрежие в рамките на припродния парк "Странджа". Разрешат ли такова нещо си спредставете второ Приморско или Слънчев бряг като в този случай и самата планина ще го отнесе жестоко. На този адрес може да се подпишете за петицията, не е нужно да казвате истинските си имена: http://www.bgpetition.com/strandja/index.html                           В защита на природен парк "Странджа"

04.05.2007

Кметът на Царево и инвеститорът на незаконния строеж "Златна перла" край село Варвара обжалват заповед от 1995 за обявяване на Стрнаджа за природен парк

Кметът на община Царево Петко Арнаудов и инвеститорът на незаконния строеж на селище "Златна перла" край село Варвара са обжалвали заповедта от 1995 г. за обявяване на природния парк "Странджа" и искат тя да бъде провъзгласена за нищожна.

По този повод вече седмица в книжарница "Хеликон" в Бургас, а от вчера и в интернет пространството тече подписка в подкрепа на природния парк.

Инициаторите от сдружението с нестопанска цел "Златна Странджа" - Малко Търново, и Младежката инициативна група от Бургас отбелязват в петиция, че за сега само статутът на парка спира безконтролното застрояването по Южното Черноморие.

Ако бъде узаконено вилното селище край Варвара, би се отворил пътят за превръщането на останалата незастроена най-южна част на българското Черноморие в бетонна пустиня.

Кметът на Царево обаче си представя крайбрежието така: яхтени пристанища, огромни голф игрища, суперлуксозни ваканционни селища на морския бряг, частни плажове, хотели, еднофамилни къщи, скъпи ресторанти и барове, басеини и тенис кортове...

Парк "Странджа" е единствената българска територия, включена в петте приоритетни за опазване територии в Централна и Източна Европа.

Той има европейско значение по отношение богатството на висшата флора, гнездящите птици и разнообразието от влечуги и световно значение по отношение на бозайниците, безгръбначните животни и горите с терциерна растителност.

Над Странджа преминава вторият по големина прелетен път на птиците в Европа - Виа Понтика. Общият брой на видовете хабитати (местообитания) е 121, като по този показател паркът е на първо място сред защитените територии в Европа.


Исканията на природозащитниците са:

- Да не се допусне съдебното решение, провъзгласяващо за нищожна заповедта за обявяване на природен парк (ПП) "Странджа", в ущърб на националните и общоевропейски интереси да заличи от картата на защитените територии ПП "Странджа";

- Всички незаконни строежи на територията на ПП "Странджа" да бъдат премахнати;

- Да бъде завършена процедурата по приемане на Плана за управление на ПП "Странджа" и българската държава да гарантира спазването на закона и опазването на дивата природа и устойчивото развитие, в хармония с природата и местните хора.

Като български граждани и данъкоплатци настояваме да се търси дисциплинарна отговорност по реда на чл. 89, ал.2 на Закона за държавния служител на всички служители, които не изпълняват или бавят задълженията си, се казва в петицията. Подписката продължава.

                                                                                                                                           http://news.netinfo.bg
« Последна редакция: Юни 27, 2007, 16:53:26 pm от asdfghjkl »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #1 -: Юни 27, 2007, 16:56:49 pm »

              Нестинарски танци пред НДК в подкрепа на Природен парк Странджа

25.06.2007

 Коалицията от 17 природозащитни организации „За да остане природа в България” ще пренесе в центъра на София ритуала, с който Странджа е най-известна - нестинарството.

"В момента Върховният администативен съд решава съществуването на Природен парк Странджа - най-голямата защитена територия в България. За да можем да я защитим, ние искаме да я представим, като покажем една малка част от нея в София. И тъй като не можем да пренесем природата на Странджа – странджанската зеленика, лавровишнята, белогърбия кълвач или видрата, решихме да представим другата голяма ценност на планината - хората на парка. Една от най-големите атракции безспорно е „нестинарството” – обичай, пренесен през вековете и съхранен от странджанци. Малко софиянци могат да видят автентичния ритуал в с. Българи, който се чества всяка година на 3 юни - празникът на Св. св. Константин и Елена по старому. Затова нестинарите ще дойдат в София", обяснява Йорданка Динева от Българска фондация "Биоразнообразие". Всеки ще може да усети вълшебството на нестинарските танци и „огъня на Странджа” пред фонтаните на НДК утре, 26 юни, от 20.00 ч. Докато се подготвя жаравата, ще има автентични изпълнения на тъпан и гайда от сърцето на Странджа, както и на музиката на групата „Балканджи”. Публиката ще може да се подпише в петицията в защита на Природен парк Странджа и да разбере кои са 140-те известни българи, които вече я подкрепиха. /БГНЕС


                                                                                                                                                http://news.netinfo.bg
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #2 -: Юни 27, 2007, 17:02:50 pm »

                Няма да се допуска ново строителство в парк “Странджа”

25.06.2007


 Няма да се дпосук аново строителство в границите на Природен парк “Странджа” без съгласието на Министерството на околната среда и водите, събщиха от пресцентъра на Община Царево. Предстои кметът Петко Арнаудов да издаде специална заповед за това.

Според администрацията тя ще остане в сила, до Върховния административен съд да уважи жалбата на общината срещу заповедта за създаването на природния парк и да се стигне до отмяна на съществуването му. Повод за днешното изявление на администрацията е организираният от екологични организации утре пред НДК в София протест за спасяването на природния парк. "Община Царево счита, че организирането на подобни публични мероприятия е недопустима форма на натиск върху Върховния административен съд за изхода на делото", заяваха още от администрацията. През ноември м.г. Общинският съвет в Царево упълномощи кмета Петко Арнаудов да внесе жалба във ВАС срещу заповедта на министъра на околната среда за създаване на парка от 1995 г. Мотивите са, че са били допуснати съществени процедурни нарушения. Според жалбата тези пропуски са резултат от формално и повърхностно провеждане на процедурата по създаването на парка. Информацията е на кореспондента на БГНЕС в Бургас. /БГНЕС

                                                                                                                                             http://news.netinfo.bg


Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"
« Отговор #3 -: Юни 30, 2007, 00:16:36 am »
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1066131

Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"


За ВАС прав е кметът на Царево, който заедно с незаконнно строящи фирми иска да продължи масовото застрояване в уникални природни зони
29.06.2007
Според тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) не съществува Народен парк "Странджа" на площ от 116136,2 хектара. Особено мнение все пак е изразила съдия Юлия Ковачева.

Днес съдът обяви за нищожна министерска заповед , с която, на основание на текстове от Закона за защита на природата паркът е обявен за защитена територия.

За ВАС прав е кметът на Царево, който, заедно с незаконнно строящи фирми иска да продължи масовото застрояване в уникални природни зони.

Община Царево и фирма "Краш 2000" бяха санкционирани заради строежа на ваканционно селища "Златната перла", което изградиха близо до село Варвара. През 2006 г. началникът на контролния орган в Бургас отмени заради нарушения 10 разрешителни, издадени на строителната фирма. Докато траеше обжалването им обаче, стрителството продължи с бързи темпове и беше почти завършено.

Делото бе заведено от фирмата "Краш 2000", и от община Царево,

които изглежда са готови на всичко, за да строят в тази част на крайбрежието

Министерството щяло да обжалва решението, съобщи министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров пред журналисти и обеща биоразнообразието в района да бъде защитено.

Странджа не можела да е защитена територия, тъй като според ВАС имало много административни пропуски и нарушения при обявяването му за народен парк през 1995 г.

Заповедта за обявяването на парка била нищожна, защото по тогавашния закон защитените територии са се обявявали със заповед на министъра на горите и горската промишленост, а това е направено от колегата му по околната среда и водите.

Според Асоциацията на парковете, която е страна по делото, съдът се позовава на несъществуващ нормативен текст, заради сбърканата иинформационна система, която използва.

"Повтарят случая с Камчийските пясъци, когато пак се позоваха на този текст", каза Тома Белев, председател на асоциацията. Той твърди, че през 1995 г. въобще не е имало министър на горите и горската промишленост, а Комитет по горите, но базата данни на съда не е отразила промяната на административната структура.

Ако и по-висшестоящият състав потвърди това решение,

ще паднат ограниченията за строителство

в парка, в който влизат някои от най-апетитните места, например около село Варвара в община Царево.

Според съда в заповедта за обявяването на парка не били вписани точните му граници, а на територията липсвали "видими знаци, които да я обозначават като защитена".

Другото административно нарушение било, че в заповедта земеделските земи не са описани като индивидуални терени. Липсвал одобрен план за управление на парка, не били регламентирани начините и условията за извършване на определени дейности и строителен режим в обявената територия.

План бил изготвен, но не е утвърден по реда на Закона за защитените територии.

В същото време заповедта въвежда конкретни забрани и ограничения по отношение на строителството. Според ВАС обаче това нарушавало правата на собствениците на имотите при стопанисването им и се създавали "предпоставки за административен произвол при управление на защитената територия".

"Ще обжалваме пред петчленен състав на ВАС, възможно е да стигнем и до Европейски съд. Това се случва в момент, в който от Европа ни отправят забележки във връзка със защитените територии по "Натура 2000" и за работата на съда в последния доклад на ЕК", заяви Тома Белев.

Становището на 17-те природозащитни организации от коалиция "За да остане природа в България" е,  че решението е неоправдано и отговаря на ситуацията в българската съдебна система, отразено в последния доклад на Европейската комисия.

Очевидна е необходимостта от законодателни промени,

за да се опазят все по-намаляващите защитени природни територии в България, смятат екоорганизациите.

В защита на парка снощи започнаха граждански протести в София, Стара Загора, Пловдив, Варна, Бургас и Ямбол.

Протестиращи еколози спряха за кратко движението на кръстовището на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" в София.

Природният парк "Странджа" беше най-голямата защитена територия в България. С премахването й защитените територии остават само 4%.

....

 направо без думи , сега ще могат да си строят на воля , а животните и растенията да  емигрират като не им харесва >:(
 

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: Върховният съд ликвидира Парк "Странджа"
« Отговор #4 -: Юни 30, 2007, 00:22:28 am »
http://savestrandja.hit.bg/index.html

 ето и информация за протеста днес , за нещастие не можах да отида  :-X

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #5 -: Юни 30, 2007, 01:37:22 am »
Край това беше вече нямат спирка последна мярка за борба остават саботажите на строежите, но в момента ми липсват хората които биха били полезни с това. Направо не ми се мисли докато беше парк от толкова места  идваха да гуляят по вилите и къмпингите. Просто като знам какво е ще изринат планината, сега почват от морето, после наред са вилните зони покрай реките, някое и друго хотелче на добро място и няма да остане гора. Ако има план срещу България много добре си го изпълняват признавам им го. А ние отново оставаме да скърцаме със зъби и да гледаме безучастно как се руши природата ни.

П.П. Снощи сънувах, че бях в Странджа но всичко беше много променено и непознато.


П.П.П. Ще има ли още някакви протести, манифестации, не трябва толкова лесно да се измъкнат? Тея са платили на съдиите и смятат, че ще се вдигне малко шум и всичко ще отмине.
« Последна редакция: Юни 30, 2007, 02:08:34 am от asdfghjkl »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #6 -: Юни 30, 2007, 09:51:38 am »
но в момента ми липсват хората които биха били полезни с това.
moonclub.hit.bg-ако не са го свалили
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 759
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #7 -: Юни 30, 2007, 10:31:01 am »
Архитектите в България са толкова прости и такива материалисти. Те въобще не осъзнават стойността и важността на тяхната професия. Жалко е че са всичките такива профани и необразовани. Докато архитектите на Запад се опитват да върнат баланса - ПРИРОДА - ЧОВЕК, в България "архитектите" режат дървета и строят грозните си хотели. Поне да бяха красиви, ми те толкоз грозни, че няма накъде.

Както и да е тук не само архитектът е виновен.... личният интерес, министри, продажни кметове, съдии и т.н и т.н... а накрая на редицата се нарежда простакът, който ще иска и да си купи вила...

Оооох кога ще дойде 2012 да изтрепе всички отрепки на този свят....
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #8 -: Юни 30, 2007, 14:17:27 pm »
  Във Варна протеста  е бил неуспешен , нямало е достаъчно народ. Ще има повторение в събота на 7.07

  много е странно и звучи невероятно просто как така става резерват вече да не е резерват  :o
« Последна редакция: Юли 08, 2007, 14:05:39 pm от esoundc »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #9 -: Юли 04, 2007, 22:33:15 pm »

    Община Царево: Чакъров да издаде мораториум за строителството в парк “Странджа”


03.07.2007

 Община Царево е изпратила писмо до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров с предложение да издаде заповед за забрана на строителните дейности на територията на Природен парк “Странджа” по подобие на негово разпореждане за местността “Иракли”, съобщи кметът Петко Арнаудов. По закон заповедта може да е със срок до 2 години, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Дори екоминистърът да не издаде такова разпореждане, градоначалникът заяви отново, че ще спре издаването на всякаква строителна документация до разрешаването на съдебния спор за природния парк. (айде да видим бел. asdfghjkl) С решение на Върховния административен съд от миналата седмица бе отменена заповедта за създаването на парка от 1995 г. От решението на ВАС не следва заличаване на природния парк, бе категоричен адвокатът на общината Евгени Мосинов. Той поясни, че решението не е да няма природен парк, а за нищожност на акта за създаването му, защото в него няма определи конкретни имоти, предмет на защита. Юристът подчерта, че съдебното решение още не е влязло в сила, не е окончателно и не е прецедент. Подобно решение има преди известно време и за местност Камчийски пясъци. Препоръчвам на еколозите да атакуват заповедите на МОСВ, каза още адвокат Мосинов и прогнозира още подобни решения за защитени територии. От администрацията подчертаха, че в границите на природния парк има няколко защитени местности, които са създадени с други нормативни актове, различни от заповедта от 1995 г. Защитата върху тях остава, въпреки решенето на ВАС, защото те не се обособени с този нормативен акт. В писмото до екоминистъра общината предлага още в срока за обжалване на решението да се започнат преговори за споразумение между администрацията и МОСВ и да започне процедура за определяне на точни граници на парка. Никога не сме искали заличаване на “Странджа”, а създаване на природен парк без земеделските земи, непосредствено граничещи с урбанизираните територии, каза още адвокат Мосинов. Според данните на общината, това са близо 40 хиляди декара, което е едва 5-6 % от територията на парка. От администрацията искат назначаване на специална комисия за определяне новите граници на парка, провеждане на обществено обсъждане и одобряване на план за управлението на парка. За скандалния обект във Варвара - “Златна перла” на фирма Краш 2000, архитектът на общината Димитър Алексиев обясни, че той е замразен, строителството е спряно, а заповедите за отмяна на строителните книжа се обжалват в съда. Получено е указание от МОСВ за изготвяне на доклад по ОВОС, но изготвянето му е в компетенциите на ековедомството. Строежът е във висящо спорно състояние, поясни адвокат Мосинов. Няма административен акт за премахването му, затова той е спрян до приключване на съдебните спорове. БГНЕС припомня, че късно снощи няколкостотин младежи блокираха кръстовището на Орлов мост в столицата в знак на протест срещу решението на ВАС. Те призоваха държавата да се намеси и да спре "мафията, която разрушава природата". Силите на реда задържаха 35 души. След разпит повечето от тях бяха освободени. /БГНЕС

                                                                                                  http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1067370
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен Mystic

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 169
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #10 -: Юли 15, 2007, 02:51:05 am »
http://www.optimiced.com/bg/2007/07/13/strandja-to-speak-or-not

Тц.тц какви неща стават само в тази България......... :-\

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #11 -: Юли 30, 2007, 18:14:38 pm »
 ето тук благодарности към всички които бяха на протеста :

 'http://savestrandja.ludost.net/

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #12 -: Юли 31, 2007, 16:09:28 pm »
За Иракли само в София ли ще има протести?
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #13 -: Юли 31, 2007, 19:17:26 pm »
 незнам , за Иракли обаче положението е малко по - друго. Аз мисля , че прекалената агресия и самите протести там предизвикаха потопа който се случи в последствие , но по - лошото е че зад демонстрациите отново стоят разни манипулатори , както се получава с проекта Натура 2000 / в темата за Георги лозанов съм написал за още една преподавателка в СУ , тя е основния координатор  >:(

Неактивен didi

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 25
Re: В защита на природен парк "Странджа"
« Отговор #14 -: Август 13, 2007, 01:35:21 am »
За Иракли само в София ли ще има протести?
В Ямбол е имало протест "За Странджа".
http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/17428/index.php

 

Сходни теми

  Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
31 Отговора
26750 Прегледи
Последна публикация Октомври 30, 2012, 11:37:01 am
от Гален
THE "ELITE"

Започната от fisk Тайни общества

6 Отговора
14069 Прегледи
Последна публикация Май 22, 2009, 00:03:17 am
от vallex
0 Отговора
8430 Прегледи
Последна публикация Май 01, 2006, 17:33:08 pm
от fisk
51 Отговора
41907 Прегледи
Последна публикация Април 17, 2012, 03:16:48 am
от Hacko
14 Отговора
16509 Прегледи
Последна публикация Декември 19, 2006, 03:33:03 am
от Ford_Prefect

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27