Автор Тема: Гласят гавра със светинята Батак!  (Прочетена 8474 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Гласят гавра със светинята Батак!
« -: Април 24, 2007, 01:32:34 am »
Гласят гавра със светинята Батак

Монитор

Учени щели да ревизират “мита Батак” заради разширяването на ЕС
Историята на клането подклаждала омраза към Исляма и мюсюлманското население у нас


"Ревизия на националните исторически митове, какъвто е Батак", искат група лица с българско и чуждо гражданство, които твърдят, че са научни работници. Според тях клането е преувеличено и така се насаждала омраза към Исляма и в частност мюсюлманското население в България. Това трябвало да се преразгледа в светлината на разширяването на ЕС.
"Да отречеш 1900 черепа, на изклани българи в Батак, се иска голяма наглост или много пари. А може би и двете. Въпросът е кой плаща за подобни "научни" проучвания", коментира скандала шефът на НИМ проф. Божидар Димитров
Всичко за скандала четете в утрешния брой на "Монитор"

« Последна редакция: Април 24, 2007, 13:58:36 pm от RedGuy »

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #1 -: Април 24, 2007, 09:56:09 am »
Опити за пренаписване на историята е правена и винаги ще е правена. Отрича се Баташкото клане, Арменския геноцид, Холокоста. Спомням си времето, когато се говореше за Османско присъствие и едни мои приятели ме убеждаваха, колко много е дала османската култура на българската и как ние сме били осенени от този културен благодат.
Манипулциите извършвани от т.н. средства за масово осведомяване, подкрепяни от "научни" изследвания в една или друга област са основата на безпросветието и малоумието на западното общество, към което вече се числим с пълна сила. За съжаление.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #2 -: Април 24, 2007, 10:10:18 am »
Аз предлагам тея от монитор да пуснат на първа страница една снимка на оная пирамидка с черепи...и да пратят също такава картичка на тея "учени"(и си заслужават кавичките напълно)
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #3 -: Април 24, 2007, 11:31:09 am »
Германец и българка отричат Баташкото клане

Мартина Балева и Улф Брунбауер от Берлинския свободен университет твърдят, че Макгахан е преувеличавал в репортажите си

Най - продажната нация сме българите, събрани тук на географски признак, хора без чест и национално самосъзнание. Да ме прощават колегите величаещи българската нация, към която се числя, но това един руснак, сърбин или грък никога не би извършил, да отрече клане на собствения си народ.
Срам, Срам Срам >:( >:( >:( >:( >:(

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #4 -: Април 24, 2007, 12:12:50 pm »
Във всяка нация ще се намерят продажници...
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Eltimir

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 519
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #5 -: Април 24, 2007, 12:27:19 pm »
“Според Мартина Балева и Улф Брунбауер от института така нареченият холокост срещу евреите по времето на уважаемия германски канцлер г-н Адолф Хитлер е бил мним. Двамата смятат да организират научна конференция на 18 май, за да докажат тезата си. Митът Холокост насажда омраза между евреите и германското общество и вреди на отношенията на Израел с Германия, твърдят двамата."

“Според Мартина Балева и Улф Брунбауер от института така нареченият тетористичен акт срещу кулите близнаци в Най Йорк на 11 септември 2001 година е бил мним. Двамата смятат да организират научна конференция на 18 май, за да докажат тезата си. Митът 11 септември насажда омраза между американците и мюсюлманското общество и вреди на отношенията на САЩ с Афганистан, твърдят двамата. Видните учени смят да се позанимят с разобличението на лъжата, че уж на 7 декември 1941 г. имало някакво японско нападение над американската военноморска база Пърл Харбър.”

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Германец и българка отричат Баташкото клане
« Отговор #6 -: Април 24, 2007, 13:22:46 pm »
                                   Германец и българка отричат Баташкото клане

 Мартина Балева и Улф Брунбауер от Берлинския свободен университет твърдят, че Макгахан е преувеличавал в репортажите си.


Германски учен и и българка се готвят да доказват, че през 1876 г. не е имало баташко клане.

"Баташкото клане е мит, жертвите му са преувеличени, а турското робство е мнимо", твърдят Мартина Балева и Улф Брунбауер от Института за Източна Европа в Берлинския свободен университет.

Изследователите планират да организират на 18 май в София научна конференция, на която да доказват тезата си.


 Акцията им е представена като научен проект.

Според авторите "Митът Батак" насажда омраза между българите и мюсюлманското общество и вреди на днешните отношения на България с Турция.

От мита за Баташкото клане тръгвало насаждането на омраза към турското население в България, което в крайна сметка довело и до преследванията на етнически турци през 1989 г.

Берлинските изследователи твърдят, че известният американски журналист Дженюъриъс Макгахан (1844-1878) е преувеличавал турските жестокости и окаяното положение на българското население в репортажите си за потушаването на Априлското въстание през 1876 г. в английския вестник "Дейли нюз".

Балева е изкуствовед. Преди една година във в. "Култура" тя разви тезата си в статия, озаглавена "Кой (по)каза истината за Батак".

 Като анализира картината "Баташкото клане" на полския художник Антони Пиотровски (в колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство), изследователката твърди, че тя е единственото доказателство за случилото се.

Но, подчертава Балева, "картината е създадена през 1892 г. по едностранчиви сведения от западноевропейски емисари и журналисти, които също са били повлияни от антиосмански стереотипи".

Като проучвала биографията на полския художник, българката била открила, че в основата на замисъла стоят репортажите на Макгахан, а не, както самият той твърди, "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов.

Балева съпоставя датите и установява, че третата част на книгата е излязла от печат през 1892 г., три години след смъртта на Захари Стоянов, когато картината вече е била завършена.

Изкуствоведката смята, че художникът е използвал фотографии, които и днес са в експозицията нта музея в Батак, но те са правени две години след клането, и според нея също са част от мита.

И прави извода, че художникът е ползвал Макгахан, който пък според нея се ползвал с "лоша слава", макар неотдавна да е бил "реабилитиран".

Балева търси различни доказателства, за да докаже твърдението си, че картината на полския художник е единственият образ на случилото си. Преди и след нея никой, никъде и никога не си спомнял за Батак.

Една от целите на проекта, финансиран от фондация "Памет, отговорност и бъдеще" в Берлин и фондация "Роберт Бош", е да се промени експозицията на музея в Батак, тъй като "излишно акцентира на клането". (!)

В изследването се подлага на съмнение костницата, в която се държат останките на близо 2000 жертви. Според авторите, в музея се твърди, че тази костница е "посветена на историята на комунистическата съпротива и на комунистическия режим".

Директорката на баташкия музей Екатерина Пейчинова заявява днес във в. "24 часа", че

"постановките в проекта са ненаучни, некомпетентни, плод на политическо и историческо невежество".

Музеят и Националната галерия за чуждестранно изкуство се разграничават от проекта, в който пише, че са сред партньорите за реализацията му.

Също в "24 часа" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заявява, че ще съди Брунбауер и Балева "за оспорване на холокоста" и сега юристите на музея проучват дали това е възможно.

"Става дума за пореден опит за безпринципно и непочиващо на исторически факти ревизиране на събития в българската история", казва той. Според Димитров това, което е извършено в Батак е "български холокост".

Балева се опитва да отрече описаното от западните журналисти и от международната анкетна комисия от официални представители на Великите сили, казва Божидар Димитров. Той посочва, че се прави опит да бъде отречен национално-освободителният характер на Априлското въстание, за което се твърди, че е "резултат от социална, локална разпра, т.е. е махленска свада".

Божидар Димитров напомня, че преди години е бил правен опит по подобен начин да се докаже, че не имало потурчване на населението в Чепинско, а разказът на поп Методи Драгинов, послужил за основа на романа "Време разделно" от Антон Дончев, е фалшификат


                                                                                              Източник: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1035810
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #7 -: Април 24, 2007, 19:24:21 pm »
Тия какво ги е затряскала съчмата? Гледам го този немеца на новините се оправдава и казва, че медиите са преиначили целта на проекта, който "уж нямал за цел да докаже, че е нямало клане в Батак", но като си бръщолеви на развален български, въобще не уточнява каква е целта на тази негова конференция.
 Някой ще може ли да посети тази конференция (ако може да си носи камера или телефон за да го документира) и да сподели какво се е говорело. Може дори да стане и да им каже две - три приказки.
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

karutzar

 • Гост
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #8 -: Април 25, 2007, 00:16:43 am »
Този хомосексуалист/професор ща не се опита да отрече холокоста? По ще му отива на чифутската мутра. Пък и ще е нещо правдиво. Холокост в/у чуфутите никога не се е състоял. Но е имало такъв в/у Българите, арменците, - да не изброявам...

Неактивен Ashaman

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 810
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #9 -: Април 25, 2007, 16:53:41 pm »
Има доза ирония, понеже тука има хора, които отричат холокоста, еми ето ги вашите герои, и те го отричат явно, заедно с нашият малък холокост Батак.

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #10 -: Април 25, 2007, 17:12:25 pm »
Това ми прилича на интрижка от новите ни европейски приятели. Какво цели и кого обслужва?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #11 -: Април 25, 2007, 22:10:37 pm »
Авторите на Анти Батак в отбой, признавали клането

25 април 2007 / News.dir. bg
Германските организатори на спорната конференция за Батак обявиха, че замразяват проекта “Мит ли е Баташкото клане?”
Планирата за май конференция за Батак няма да се проведе, съобщиха от германската фондация “Памет и бъдеще”, съорганизатор на проекта, предаде БНТ. Като причина те изтъкнаха разгорещените дебати и емоции в България. Друг аргумент е отказът на Националната галерия да предостави картината на Антони Пиотровски “Баташкото клане”. Пресаташето на фондация “Памет и бъдеще” Франка Кюн разказа, че проектът за конфереция със заглавие “Митът Батак”, който предизвика възмущение в България е бил изпратен за одобрение в Министерството на културата в София. По-късно авторите Улф Брунбауер и Мартина Балева са преработили представения вариант и от него са изчистени спорните текстове. Така в окончателния си вид проектът носи заглавието “Батак като място на паметта” и в него по никакъв начин клането през 1876 година не се оспорва, а както и не се подставя под съмнение броят на жертвите. Кратко съдържание на преработения проект с новото заглавие е поместено и на страницата на българското посолство в Германия. Улф Брунбауер коментира изрази пред “По света и у нас” съжалението си, че в България никой не иска да чуе неговите обяснения. При така създалата се ситуация, е абсолютно безмислено да провеждаме конференцията, коментира още Брунбауер.Неактивен Trandev

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 739
 • Tread softly, Because you tread on my dreams. W.Y.
  • Елементи от някои умозаключения
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #12 -: Април 26, 2007, 10:03:14 am »
Някой е пробвал реакцията ни, като държава.

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 769
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #13 -: Април 26, 2007, 10:41:01 am »
Някой е пробвал реакцията ни, като държава.
Харесва ми. И това би се вписало в една дълга серия от националистически провокации от Адем Кенан насам. Може и да са тествали социалната сплотеност. Стандартни операции на псевдо-научните учреждения, от гледна точка на PR по принцип, е измислянето на някакво глупаво, празно и абстрактно, сиреч - подвеждащо, име на организацията ( “
Цитат
Памет и бъдеще
”). С други думи - подозирам, че са подставени. Ама това си е баш-конспиративния аргумент - трябва малко да ги разследваме с тази организация...
« Последна редакция: Април 26, 2007, 10:43:40 am от RedGuy »

kokimoto

 • Гост
Re: Гласят гавра със светинята Батак!
« Отговор #14 -: Април 26, 2007, 15:09:04 pm »
Отново само ни пробват, до колко можем да изтърпим! Това е подлата политика на Анкара. Троината ни коалиция отново не призна геноцида над арменците(за разлика от половината свят) , че то има такъв и срещу българите,неоспорим факт е! Турция отново се изгаври с нас.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27