Мене ако питате - света, ЗАХЛУПЕН не с, а чрез Кръста - разбирай организираното християнство-павликянство.
Някой да знае нещо за отворената и затворена корона?
Абсолютно вярно!
Те не бяха ли египетски?
Не, бъркаш се. По принцип египтските корони са били две - на горното и на долното царство. После се обединяват, като островърхата (бяла) влиза в синята мисля. Това става при обединяването на двете царства. Тук под отворена и затворена корона се има нещо друго предвид. Мисля, че тази тема май беше разработвана някъде из форума. Отворената корона са я дали българите на цяла европа - отворена корона с насочени нагоре зъби, под много лек ъгъл. Идеята е, че те се събират някъде в пространството, много над главата на владетеля и образуват форма, която го снабдява директно с божественото проникновение - властта му е директно от бога или провидението. По-късно с засилването на позициите на църквата в западна европа се появява затворената корона, често с кръстче отгоре. Идеята сигурно е същата като при кълбота - църквата се е качила на главата на владетеля и му е отрязала божественото право и връзка.
Поне това си спомням аз, дано да не греша нещо, но във всички случаи ви препоръчвам да носите отворени корони, особено от български тип. ;D