Автор Тема: Бой в космоса  (Прочетена 5709 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Бой в космоса
« -: Февруари 27, 2007, 16:07:36 pm »
Тъй като тука си говорим много за НЛО-та, космически кораби, добри, лоши и т.н., виждам че сме пропуснали най-важното, а именно как протича тая битка. Ето нещо, което пуснах в друг форум по повод Междузвездни войни:

Става дума за евентуални доктрина и тактика на космически битки с ГОЛЕМИ кораби.
Не съм много навътре в нещата, така че очаквам от вас поправки (направо настоявам):

Първо - задачите на един, или повече такива кораби:

1.1. Транспорт - ми тея чудовища бая народ носят и според мен една от основните им задачи би била преноса на войски за наземни битки.
1.2. Орбитална защита - защитаване на дадена планета от вражеските кораби. Неща, които трябва да осуетят са бомбардировките и десанта.
1.3. Обратното на горното - атакуваща функция - да избият де що могат из орбита, за да могат да бомбардират дадена планета и да стоварят войски и да установят котрол над нея.
В случая приемам, че за да се установи контрол над нея трябва да има войски, които да контролират космическите портове и основните производствени функции. Също така предполагаме е ясно че малко трудно ще бъде постигнат този контрол
1.4. Разузнаване - ми разузнаване, не се сещам как да го опиша по-точно.


За битките - идеята за ветроходните кораби май не е толкова лоша - естествено не баш като в Междузвездни войни, но...
В научната фантастика общо взето на две места се сещам за хубави космически битки - в "Хиперион" поредицата и в една книжка "Вечната война".
Във втората битките се развиват на релативистични скорости, където корабът маневрира за да избегне "снаряда"... В "Хиперион" вече битките бяха на по-близки разстояния и с лазери, ракети, атомки, плазмени бомби и тям подобни...
О и щях да забравя - Батълстар галактика - там са много междузвезден тип, ама пак са яки.
В Стар Уорс си ги знаем.
Аз лично не смятам, че битките ще се провеждат на огромни разстояния, най-вече защото всеки от корабите ще има достатъчно време, за да предприеме мерки срешу идващата от две АЕ ракета, а ще бъдат по-скоро на близко разстояние - няколко стотици километра може би, където стрелбата ще е доста по-точна, а ползването на изстребители, били те бвезпилотни или не ще бъде доста добре обосновано - малки, бързи, маневрени, би трябвало да вършат работа срещу големите кораби... Това, което им е необходимо е да са достатъчно бързи, че да се приближат до вражеския кораб, преди той да ги е подпукал с нещо по-масово (ятомки отново), което ме навежда на мисълта, че при достатъчно близки разстояния, използването на подобни оръжия, няма да е много умно, щото ще бие и по нашите кораби.

Та как би протекла една битка - засичане на врага. После докато двете флоти са още далече се обстрелват с оръжия за масово поразяване, докато се приближат на опредлено разстояние, след, което започват бой с по-конвенционални средства - МНОГО ракети, изстребители и т.н.
« Последна редакция: Февруари 28, 2007, 17:25:59 pm от Horus »
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Бой в космоса
« Отговор #1 -: Февруари 27, 2007, 17:11:29 pm »
Готино като идея. Но аз лично си мисля че поне в близко бъдеще (е колко близко не знам), ще се разчита главно на големи, тромави, здрави кораби. Което ме подсеща в едно списание за игри, бяха писали за една игра от поредицата Стар Трек, и там се каза защо в Стар Трек вселената, няма изтребители. Причината е че никой малък апарат, като изтребителя, няма достатъчно мощен генератор, който да захрани оръжие което може да пробие защитното поле/щит на големите кораби. Естествено не стана дума защо тази малка машина (изтребителя) не използва просто ракети, и по този начин би бил доста ефикасен.
От друга страна се замислям дали има начин да се направи наистина такова поле. Спомням си че гледах няква информация за електро мангитно поле около няква машина което е достатъчно силно за да предпази машината от ... (забравих дали беше ракета или обикновен снаряд). Даже видео имаше май.

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Бой в космоса
« Отговор #2 -: Февруари 27, 2007, 17:21:06 pm »
Единият вариант е полето да е от два слоя-единият положително зареден,а другият отрицателно,и идеята на изтребителя е да минава "под" полето.

-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Re: Бой в космоса
« Отговор #3 -: Февруари 27, 2007, 17:52:21 pm »
Бе не знам, далече съм от разбирането на физиката. Иначе си мисля ако се използва нещо като високочестотен ултразвук който би могъл да възпре/унищожи/отклони всяка малка и бърза частица (снаряд) сигурно би имало ефект. Мощно магнитно поле сигурно също може да се използва - един път за да наруши/унищожи навигацията на съответния изтребител или ракета с компютърно/радарно/(каквото и да е) насочване, и втори път чрез самото поле да се отклони далеч от мишената. Приема се че когато се стигне до този етап от развитието на човечеството, компютърния интелект ще е доста напреднал и това ще спомогне за по-доброто управление на съответните машини/оръжия. Това от своя страна би осигурило примерно да се използват многобройни малокалибрени/или от голям калибър не знам, оръжия, които координирано да осигуряват защитата от малки и бързи обекти чрез компютърно управление. Нещо като сегашните зенитни системи по корабите, само че много по-напреднали като системи за прицелване и унищожаване. Космоса би осигурил доста добро развитие за деструктивната природа на човека.
Както казаха в 1 филм или сериал (забравих му името ама май беше популярен)  - в космоса рядко се срещат видове които обичат да воюват помежду си.
Ма кой знае - сигурно през 9 галактики в 10-та точно в момента се трепят в орбита около планета от Земен тип, и се бият с кораби от сорта на 3-4км дължина и сумарна мощ колкото  да взривят цяла планета...

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Бой в космоса
« Отговор #4 -: Февруари 27, 2007, 18:07:07 pm »
Ето и линк,към темата в другия форум:
http://forum.boinaslava.net/showthread.php?p=175226&posted=1#post175226
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
Re: Бой в космоса
« Отговор #5 -: Февруари 27, 2007, 19:05:08 pm »
За космически битки най-добре са представени нещата в Старгейт сериалите а и те са консултирани от астрофизици  :P

Неактивен teogen

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 53
  • TEOSFERA
Re: Бой в космоса
« Отговор #6 -: Март 05, 2007, 22:58:37 pm »
Смятам че добра възможност за защитно поле около космически кораб е използването на бързовъртящо се магнитно поле около кораба. Това поле може и да не повлияе на електрониката ако е добре екранирана но доколкото едно оръжие в космоса включва в себе си електропроводими материали то въртящото се магнитно поле индуцира в него вихрови токове отблъскващи го от източника на полето-сиреч защитавания кораб. За по голяма ефективност - електромагнитният щит може да бъде концентриран непосредствено срещу летящите срещу него плазмени торпеда, йонни снаряди , ракети или куршуми вместо да е равномерно разспределен около защитавания кораб. От друга страна високочестотното въртящо се поле отблъсква от себе си дори  и неелектропроводимите материали . Вероятно най друдно ще се екранира лазерното оръжие но при положение че кораба е покрит с сребристо-огледален светоотразяващ материал, то  и лазера няма да е достатъчно ефективен като оръжие. Разбира се има  други варианти които са ефективни и за нападение и за защита, но за сега най-персепективният за мен вариант на защитно поле е бързовъртящо се електромагнитно поле около космическия кораб , а то със сигурност ще предпазва отлично и от радиацията в космоса... ;D :-[
И ще познаете Истината и Истината ще ви направи свободни! www.teosfera.narod.ru

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
Re: Бой в космоса
« Отговор #7 -: Март 07, 2007, 05:57:37 am »
Ако е верно, че противоротиращите полета генерират гравитация, то защитата ще е по силите и на двигателната система.
Но..... съм чувал за "чиния" свалена от експериментално лазерно оръжие. (май над Южна Африка)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

Неактивен teogen

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 53
  • TEOSFERA
Re: Бой в космоса
« Отговор #8 -: Март 08, 2007, 21:13:15 pm »
Вероятно има защити и на гравитационен принцип или някаква форма на манипулация на пространството (и времето) . Аз също съм чел за случая за свалена летяща чиния с лазер и предполагам че или става въпрос за подценяване на нас хората от страна на извънземните или това си е бил чисто земен експеримент в който военните са тествали както лазерното сиоръжие така и експерименталната си летяща чиния или някоя присвоена  от друга цивилизация, а може и да си е бил чисто военен конфликт подобно както в Стар-гейт.
И ще познаете Истината и Истината ще ви направи свободни! www.teosfera.narod.ru

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27