Автор Тема: Не сте сами - Поредната масова манипулация на българите  (Прочетена 32326 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 668
 • WATCHER
“Не сте сами” е поредната масова манипулация на българите

ИЛИЯ ИЛИЕВ

Монитор

Чрез средства за масово информиране (СМИ), представени в национален мащаб, ръчкат българите на митинги, бдения, шествия и прочие масови акции.
В ефир, от електронни и от хартиени носители известни в обществото и симпатични на отделните негови слоеве личности дърпат хората за ръкавите с призива да излизат по стъгди и мегдани. Дори само тези белези са достатъчни, за да сме сигурни, че се касае за обществена манипулация с политически цели. Този път нейният лозунг е “Не сте сами!”.
Обикновено обект на такъв гръмко заявен ангажимент са политически партии или отделни техни водачи. Не бяха сами БСП и СДС, не бяха оставени без шумна подкрепа “нашите” Луканов, Желев и Еди.  Този път според декларациите на активистите на тази манипулация не са сами невинно осъдените на смърт наши медицински сестри в Либия. С гръмки натрапчиви призиви народът български е повикан гневно да отбележи началото на деветата година от тяхното злощастно пребиваване в либийски зандан.
Веднага се появява в съзнанието на здравомислещия индивид въпросът, а осем все така злощастни години ли трябваше да минат, преди медии да изпаднат в бурно негодувание и да призоват гражданите на протест. Не върви класическата реплика “по-добре късно, отколкото никога”, късно е още през първата година, много късно е през петата.
Да се лекуват проблемите на обществото и държавата поначало е трудно, у нас сега е изключително трудно. Нужни са огромни ресурси, благоприятна външна среда, кадърни и отговорни към нацията водачи. Няма, затова се налага да се имитира “лечение”. В масов план то може да се приложи само чрез обществено-политически магии, чрез публично шаманстване. Льобон пише: “В своята вечна борба с разума чувството никога не е било победено”.
Не осмата годишнина е датата-повод за провеждането на масовата манипулация. Моментът е съобразен с влизането на страната след 1 януари в нова политическа,  икономическа и морална координатна система. Този миг не се очакваше с радостно възбуждение от населението, нямаше всенародни веселия непосредствено след премахването на някои гранични бариери. Хората станаха още по-критични и взискателни спрямо политиците, спорадично възникнаха групови протести на пенсионери и любители на родната ракия. Българите започнаха да усещат неизбежните отрицателни последствия от присъединяването към ЕС - покачване на цените на редица стоки и услуги, повишена взискателност към някои родни производства, студенина към нас от страна на първите членки на общността.
Българите са претоварени с отрицателни емоции. Те са в резултат на разгрома на държавността и индустрията, деморализацията в обществото, предателството на назначения отвън политически елит, пълното несъобразяване на властта с техните интереси и желания, зле прикритата недоброжелателност от страна на формалните ни нови съюзници. Насъбраната отрицателна енергия сред управляваните маси рано или късно би избухнала в някаква форма на масови протести и вълнения, би помела поначало нелюбимия й овластен елит. Така е навсякъде, дори в най-мощните държави в нужните моменти се прилагат “успокоителни” пиар-кампании, символични войни срещу злото, завършващи със символични победи над него.
Символите виреят в друго пространство, при митовете. Те заедно се зареждат от нашите емоции и памет. Митовете са винаги с хората, само са се спотаили до време, очаквайки своя час. Представляват изключително важна част от човешкото светоусещане, от нашия живот. Това активно и користно се използва от политиците и агитпропагандния им апарати от бизнеса за манипулиране на масовия гражданин.
Приспособени и прекарани през СМИ, митовете са мощен инструмент за конструиране на целенасочено променена реалност, по същество митологична. Събарянето на мавзолея в София символно означаваше освобождаване от тоталитарния мит за окончателната победа на комунизма. На негово място не бяха поставени нови демократични "свети мощи". Поваленият мит лесно се завърна чрез повторението на сериала "На всеки километър", върнаха се в политическо обръщение и познати от онова време фамилии.
Индивидът е силно затруднен да живее в свят на строги факти или съобразно своите потребности и желания. Между голата реалност и него трябва да има още нещо, някакъв посредник, който да му я разкаже като приказка. Опаковането на грубата реалност най-удобно и приемливо се извършва от митовете. Чрез тях манипулаторите подреждат реалността по поръчка. Тя трябва да бъде разказана така, че в нея да се вместят конкретните събития и да станат безконфликтно разбираеми за масите. Задавайки конкретни рамки за възприемане на една или друга политическа личност, всички следващи нейни изявления и постъпки да могат да се обяснят в контекста на създадения мит. Преминавайки през психическите автоматизми като през предавателна кутия, енергията и стремежите на манипулаторите се превръщат в енергия и стремежи при техните обекти.
Фром нарича "псевдомислене" вмъкването в съзнанието на масовия човек на мненията на авторитети, известни личности, лидери на общественото мнение. На масовия човек му се струва, той дори е убеден, че на своя глава и по своя воля се закичва с трицветни лентички или партийни знаци, за да фукне с лозунг или свещичка в ръка към площада на митинг или бдение. Убежденията на човека всъщност са област на неговите преживявания и усилия за себереализация. Колцина убедени комунисти са изучавали  "Капитала" на Маркс или томовете на Ленин? Много ли бяха субектите сред десетоноемврийския седесарият, които са прелистили "Фашизмът" на Желев? Халхабер си нямат дежурно гласуващите за Доган за неговите философски и политически възгледи. Всички те просто емоционално са се вживяли в съответния мит, който е изкривил действителността.
Механизмът "свой-чужд" е един от основните ресурси на манипулирането на масовото съзнание. Съпровожда се с извършването на една необичайна кражба. Обективният разказ за действителните събития като джоб се обръща с хастара навън, изтърсва се съдържанието му, част се изхвърля, с другата се извършват определени действия и останалото се връща обратно. Прави се политтехнологически фокус. В този джоб историчността на нещата е изчезнала, няма я и реалността, събитията са обезкръвени. В крайна сметка действителността е деформирана, очистената от смисъл форма се е превърнала в понятие. Него манипулаторите могат да запълнят с желаното съдържимо и да му придадат поръчаното значение.
Така стана при голямата манипулация в началото на 1997 г. Темата тогава беше "Народът сваля БСП от власт" и акцентът падна върху събитията около 10 януари. После събитията бяха преформатирани, от "джоба" героите бяха изтръскани, Виденов е намазан с катран и обявен за прицел на протестните действия, Добрев и Първанов са обявени за разумните в БСП. Днес 10 януари е изместен от 4 февруари, Виденов просто отсъства от пиесата, Добрев вече е на широк пиедестал, на който при случай да има място и за Първанов.
Вятърните мелници за обектите на манипулацията вече изглеждат като зли великани, а те самите се превръщат в колективен дон Кихот, в душевно болен масов субект. За митологизираното съзнание митът е самият живот с неговите надежди и страхове, с всичката му ежедневност. Здравият разум - Санчо - е в селски дрехи и върху магаре, а дон Кихот е в бляскави доспехи и върху боен жребец Росинант. Те се движат заедно, но всъщност са в различни времеви измерения. Времето на лудия в доспехите е друго, някак дискретно, без отделни фрагменти, уплътнено, от повествованието е изчезнало всичко "излишно". Достъчно е да му се придаде малко епичност, архаичност и поетика, за да придобие то свърхемоционално, "божествено" впечатление. Светът на митовете е драматичен, в него се действа, борят се сили.
Както става със запалянковците на стадиона, когато любимите отбори играят важна среща.Включена в колективния мит, индивидуалната психика потъва в колективното несъзнателно, а там индивидуалните черти избледняват до пълно изчезване. Хората на стадиона или на площада минават под един знаменател..
Всичко това виждаме и в настоящето мероприятие "Не сте сами!". Ежедневно се напомня, че организаторите на мероприятието са телевизия, радио и вестник. Предварително се внушава, че предстоящото шествие ще бъде грандиозно, ще го придружават 20 патрулки, но по никакъв начин няма да пречи на движението?! Ще има предаване на директни кадри от вертолет.
Постановката е театрална, наситена емоционално, апелира се към дълбочинни стереотипи в масовото съзнание. Протестът срещу присъдата в Триполи и срещу акциза на ракията се сливат в един. Неизбежно ще има специално сътворена песен "Не сте сами!". Такава пеят и запалянковците на известен британски футболен клуб. Певците са повече от 40. Отсъстващите в шествието предварително са обявени за глупаци.
Главите, мислите и особено чувствата на колективния дон Кихот трябва да се насочат извън България в посока Либия, Вашингтон и Брюксел. Решението е там, не тук. Кадафи е зъл, съдиите са тоталитарни, либийците ни мразят, искат смърт или милиони за компенсации. От ЕС ще ни помогнат, чичо Сам и Кондолиза - също.
Осемте години ги няма, конкретни виновници сред политиците ни няма. Чучела на Соломон Паси и Надежда Михайлова няма да се палят. Активно участват деца от различни възрасти, жени, мъже, народ.
"Народът и партията са единни!", крещеше преди лозунгът, митологичното съзнание най-много да смени единственото число. Ето, загърбваме миналото, гледаме заедно напред, чакаме Годо. Кадафи ще се стресне, Брюксел ще го смъмри, Буш ще избави сестрите. Благодарение и на нашата активност, в резултат на битката ни с копия в ръце срещу злите демони. Може още днес да ни посочат следващия враг.
Вече всички не сме сами. Това май звучи като че не сме и с всичкия си.


« Последна редакция: Февруари 17, 2007, 10:08:31 am от Eon »

anna

 • Гост
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #1 -: Февруари 09, 2007, 12:24:26 pm »
  Така  де, това  си  е  самата  истина, Alien. Какво  трябва  да  се  случи, за  да  се  задействат  медиите? Те  какво  изобщо  правят? Ако  сте  забелязали, по  "седянки  и  панаири"  усилено  се  тръби  за  "Не  сте  сами", в  който  израз  няма  нищо  лошо  и  смутително, ако  се  използва  правилно! Изправилите  се  пред  обикновения  човек  звезди  от  светския  живот  си  повдигат  имиджа  с  "видите  ли, ние  сме  българи, съчувстваме  на  невинните  и  сме трогнати  от  случващото  се..." Но  нищо  извън  това. >:( :(

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #2 -: Февруари 09, 2007, 13:07:21 pm »
Това от кога го повтарям, аз за това и лентичка не съм си сложил, нито стикер на колата. А тези където ми се перчат по екрана ме дразнят още повече. Изобщо цялата история с българките в либия е така направена, че да отвлича вниманието на българите. Вместо да се занимаваме с нашите си проблеми, били и те битови даже, ние се мъчим умовете си и харчим енергията си с един процес, който сякаш нарочно е правен така, че да няма край. Както казахме в темата за медиците - сякаш някой се е договорил за това отвличане на българското внимание от по-належащи въпроси. Сега и медиите се включиха интензивно в това.

Неактивен Sikozu®

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
 • Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Aur0ra
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #3 -: Февруари 09, 2007, 18:23:09 pm »
Не съм се замислял защо се вдига толкова шум около тая кампания, знам само, че ме дразни. Безобразно лицемерие. Не били сами? Я се осъзнай бе ;D То че България сама не може да постигне нищо е ясно, но това, че ЕС и Америка се чудят какви дивиденти да изкопчат от ситуацията ясно ли го виждат хората? Аз предлагам Първанов да се разридае на Путин и да стане битката 8)
Тъп съм не ме слушайте.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #4 -: Февруари 09, 2007, 22:45:57 pm »
Отказвам да сложа лентичка, всеки който носи е терорист! Това е абсолютно лицемерие и масова манипулация! Твърдя го на 100%!

Тези които много държат да носят лентички да си спомнят, че частицата "не" не се отчита от подсъзнанието! Излъчвате астрална форма "СТЕ САМИ!!!"! Не бъдете маймуни! Не влизайте в този егрегор! Ако искате да сте съпричастни, бъдете с мислите си или си направете нова лентичка! Нещо от рода на: "Ние сме с вас!" например! Стига циркове!

Неактивен Gabaro

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 245
 • Джангър тайфа "Тенеке ханъм"
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #5 -: Февруари 10, 2007, 01:03:40 am »
Не знам дали "не" се отчита в подсъзнанието, но не бих си сложил лентичка поради простата причина, че не съм сигурен доколко са невинни. Някой ми беше казал, че самата епидемия е причинена от някаква правителствена агенция(Някакъв вид Държавна сигурност, не знам от коя държава и не съм сигурен за информацията)  и абсолютно всички други държави са извели медиците си от Либия месеци преди да се разбере за това. Е защо нашите останаха там?!? Освен това те са получавали нереално големи доходи за работници от този бранш... това нормално ли е?!? Не искам да вярвам, че са виновни... но досега никой не е могъл да докаже, че по никакъв начин не са свързани със заразата. Подлрепям ги, защото те са българки, а ние трябва да си помагаме, но не смятам че носенето на лентички е начина, дори и той да е  единствения публично достъпен. Гледах едно интервю с Иван Костов, в което той каза, че още в началото България е заела твърдата позиция, че те са невинни и според мен така е трябвало да си остане.
Наистина цялата работа с лентичките прилича на масова манипулация(абе направо си е такава)... нали народа е тъп... той ще вярва... и медиите ще си вдигнат рейтинга, пък и нещо добро могат да направят(дали правят нещо за мен е под въпрос).
[/U

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2007, 01:25:23 am »

Емил Узунов: Бизанти е офицер на ДС


Разочарован съм от правителството, от президента и външно министерство, че продължават да възлагат защитата на българските сестри на адвокат Осман Бизанти, който е офицер от Държавна сигурност. Това заяви вчера пред "Стандарт" Емил Узунов, съпруг на Валя Червеняшка. Според него Бизанти е взел $3,5 млн. от българските данъкоплатци, а работи в ущърб на сестрите. Съпругата ми не е обнадеждена, не иска вече да се поддава на манипулациите на властта, сподели Узунов. Всички кампании, които текат, са с цел отвличане на вниманието от проблема, добави съпругът на Червеняшка.


 Александра Златинова
 www.standartnews.com
« Последна редакция: Февруари 10, 2007, 01:26:41 am от ultrafutur »
musica universalis

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #7 -: Февруари 10, 2007, 09:51:30 am »
Цитат
Бизанти е офицер на ДС
Това го каза Григор Лилов още в сряда и изобщо какво се правят на ударени, все едно не са знаели досега ...?
Цитат
Гледах едно интервю с Иван Костов, в което той каза, че още в началото България е заела твърдата позиция, че те са невинни
Не, точно Костов каза-ами ако се окаже, че все пак са замесени?
« Последна редакция: Февруари 10, 2007, 09:53:15 am от Mirotvorec »
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Gabaro

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 245
 • Джангър тайфа "Тенеке ханъм"
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #8 -: Февруари 10, 2007, 11:02:54 am »
Не, точно Костов каза-ами ако се окаже, че все пак са замесени?
Ставаше въпрос, че България е заела твърдата позиция че са невинни(независимо дали това е така!) и е трябвало да си остане на тази позиция, а не да се опитва да се пазари с Кадафи... т.е. никакъв компромис от наша страна не е тряблвало да се прави.
[/U

Неактивен DreamCatcher

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 368
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #9 -: Февруари 10, 2007, 14:14:23 pm »
На мен ми е интересно това което подчертава Хорус, за възприемането на частицата не от подсъзнание. Това го знам, че е така и все пак не се бях замислял, че точно за това може лентичките да ми оставят неприятно чувство.
Сега разбирате ли колко е гадна тази кампания и как всички медии са подлъгани да набиват в главите на българина подсъзнателно "СТЕ САМИ", а знаем, че самотата е най-големият бич за човешката душа. Това си е направо психо война срещу българското население.

Неактивен P.E.A.C.E.

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 500
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2007, 21:52:46 pm »
Отказвам да сложа лентичка, всеки който носи е терорист! Това е абсолютно лицемерие и масова манипулация! Твърдя го на 100%!

Тези които много държат да носят лентички да си спомнят, че частицата "не" не се отчита от подсъзнанието! Излъчвате астрална форма "СТЕ САМИ!!!"! Не бъдете маймуни! Не влизайте в този егрегор! Ако искате да сте съпричастни, бъдете с мислите си или си направете нова лентичка! Нещо от рода на: "Ние сме с вас!" например! Стига циркове!

На много места и в много теми го чета тва за частицата "НЕ" ...
Дай линк с инфо където е аргуметирано това твърдение или сподели с останалите
плс

Неактивен portentosum_mare

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 38
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #11 -: Февруари 11, 2007, 23:02:40 pm »
Аз също не нося въпросната лентичка и трябва да спомена, че след шествието в София (понеже имах работа в района на центъра точно по това време) всичко ми се стори толкова фалшиво и грозно-популистко.Стотици хора,накичени с лентичките, нoсещи някои националния флаг, се движеха на групи и се смееха и забавляваха,все едно са на парад, а не изявяват позиция за хора,осъдени на смърт!
Каква е тази кaмпания -меркантилна, целяща медиен  шум, една гузна позиция, защото да бяха надигнали глас преди 8 години, а не когато не се знае дали не издигат ешафода!
Питам се дали понястоящем има друг начин за демонстриране на обществената позиция, които да не изглежда така поръчкова... може би няма...
  :-X
В утротo, когато само ти, знаеш, че е още снощи,  животът е красив.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 658
 • In Lies We Trust...
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #12 -: Февруари 12, 2007, 10:03:16 am »
На много места и в много теми го чета тва за частицата "НЕ" ...
Дай линк с инфо където е аргуметирано това твърдение или сподели с останалите
плс

Всяка по модерна книга за психология. Джон Кехоу примерно. "Подсъзнанието може всичко" ли нещо такова беше...

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #13 -: Февруари 12, 2007, 16:55:25 pm »
Джон Кехоу е ПСЕВДО-психология,макар и да казва някои добри неща,включително и това за НЕ частицата
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Неактивен eler

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 63
Re: Поредната масова манипулация на българите
« Отговор #14 -: Февруари 12, 2007, 19:12:52 pm »
Дочух следното : Юксел Кадриев - БТВ..Нова Година...подпийнал изтърсва лъхащия на невежество и незаинтересованост - изкуственост лозунг "не СМЕ сами"...

БТВ ли трябва да ни обедини...?..нямаме ли собствени възгледи идеи и амбиция.?. ;)...
често се вижда /по софийските улици - нямам наблюдение по провинциалните населени места/ лозунга изпъчен най-отпред на нечия връхна дреха крещящ "ВИЖТЕ АЗ ДОПРИНАСЯМ...АЗ ЩЕ ОСВОБОДЯ...ПОРОБЕН СЪМ ОТ СЛЯП НАСАДЕН ПАТРИОТИЗЪМ, НО СЪМ ДЛЪЖЕН...ИНАЧЕ НЕ НАПРАВЕНОТО ДОБРО ЩЕ МИ СЕ ВЪРНЕ В ЗЛО !"...и какво различно се прави от вдигане рейтинга на поредната медия изтъкана от мегаломански амбиции...мислят си че са си свършили работата по случая че принизителното етикетче ще освободи медиците...ще им отдаде положителна енергия...а медиците надали ги касае кой кога не е сам...защото те наиистина не са сами...но не защото наши сънародници са там и действат адекватно а именно защото липсват...

безсмислената игра "МОЕ СИ Е" трябва да спре...Да им опростим част от дълга щом толкова искат...

Става ли ясно КОЙ НЕ Е САМ ?...защо не написаха медици ние сме с вас както каза Horus...ако анкетирам достатъчно хора с етикетчета съм сигурен че ще има невежи...невежеството е блаженство казват...със същия успех може да означава : "НЕ СТЕ ЕДИНСТВЕНИТЕ ГЛЕДАЩИ БТВ"...

виждам цялата кампания като проверка... дали сме готови да се вържем на такава "блестяща" идея и дали сме достатъчно "опечени" за да се хвърлим в тъмнината и да се поддадем на яростта без ясна идея...страхът поражда агресия това е проблема и на двете страни...


без ясна позиция и обособена индивидуалност...накарат ли те да повярваш че сам си избираш...вече са господари на идеите ти...

в противен случай сядаш на задната седалка отвратен от всеобщия поток на който никога няма да бъде позволено да разбере че има мисии...и МИСлиш...

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27