Автор Тема: Китай - походът на азиатския дракон (новата колонизация?)  (Прочетена 27598 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Западът под тревога: Китай колонизира Африка

Пекин не крие, че го привличат най-вече обилните запаси от горива на Черния континент. Най-вече нефтът, рудата и въглищата на Африка. За това, че Пекин се стреми да получи достъп до находищата, говори и фактът, че китайците започват да подменят целия си арсенал от икономически и политически инструменти: от финансовите и социалните програми, до доставките на оръжия и поддръжката на диктаторски режими в Африка. Към момента от Африка идват между 25 и 28 процента от общия обем на петрол, който внася Китай. Пекин има амбиции до 2045 година да увеличи обема до 45 на сто. През април миналата година режимът в КНР отбеляза стратегически успех в това направление ­ държавният концерн CNOOC купи огромно нефтено поле в Нигерия, където досега монополисти бяха единствено Европа и САЩ. Подписаният договор бе на стойност 2,3 млрд. долара.…
 
За да получи достъп до желаните находища в Африка, Китай вече провежда целенасочена политика. В разрушената от гражданска война Ангола Пекин възстанови 400 км пътища, модернизира две жп линии, ремонтира летища и болници. В Судан Китай придоби нефтопреработвателен завод и тръбопровод с дължина 1,6 хил. километра, а в Замбия строи водноелектроцентрала и разработва медни рудници. Списъкът продължава с мащабно строителство на бизнес сгради и хотели в много от африканските държави. Китай е изпълнителят на проекта за сградата на парламента в столицата на Брега на Слоновата кост, националния музей в Того и националния театър на Гана. Всичко е построено с китайски пари, от китайски фирми и от ръцете на китайски работници. Веригата се затваря бързо и лесно ­ с доходите от продажбата на нефт за Китай африканците купуват в огромни количества и евтина, и скъпа китайска продукция. Краят на африканските си совалки Ху Дзинтао ознаменува с най-знаковото обещание ­ до 2010 година Китай е готов да предостави на Африка кредити на общата сума от 3 млрд. долара и да увеличи безлихвените си заеми. За тази година Пекин възнамерява още да сключи над 30 двустранни договора с различни африкански правителства, както и да задели милиони долари за развитието на местни социални програми. Подобна финансова помощ бе характерна доскоро само за европейските грандове, при това паричните потоци се вливаха най-вече в старите колонии на Франция и Италия.…
 
Азиатският поход на Запад прави лек завой и се ориентира сериозно към Африка. Черният континент се превръща в магнит за крупни китайски инвестиции, стана ясно от срещата на върха на Африканския съюз миналата седмица. Поднебесната империя се превърна в най-смелият инвеститор, който заяви готовност да задели милиарди за проекти на територията на Африка. Пекин има апетити дори там, където условията са неприветливи и плашат западните компании.  Започва китайска колонизация на Африка, заключи гръмко в. РБК Дейли. Амбициозните планове на Пекин обаче безпокоят Европа и САЩ, коментират наблюдатели. Китайският икономически бум вече се усеща силно както на територията на ЕС, така и в Северна Америка. Сега става ясно, че азиатският дракон е готов да инвестира значителни средства в различни страни от Африка. Само през 2006 година стокооборотът между Китай и Черния континент нарасна до 50 млрд. долара, а прогнозите са, че през следващите две години ще се удвои. На Запад най-вече се опасяват, че бързо ще изгубят контрола над региона, който бе територия, запазена за европейците от столетия.
Китай изглежда като новия добър и щедър покровител за африканците.…
--------------------------------------------------------------------------------
Китай ще инвестира в африканската икономика милиарди долари, и то за изключително кратко време. Новината обиколи световните агенции за часове. Връзките между Китай и Африка се развиват наистина стремително. Обемът на двустранната търговия трябва да достигне $100 млрд. в близките няколко години, обяви гордо директорът на филиала на Световната банка в КНР Дейвид Долар. По оценки на експерти, в края на 2005 година общият обем на китайски инвестиции на Черния континент е надвишил 6 млрд. долара.
Медиите отбелязват също, че Ху Дзинтао вече обръща взор не само към доминиращи страни като Судан и ЮАР. Сейшелите, например, могат да бъдат много полезни за китайската морска търговия заради близостта си с островите в Индийския океан. Що се отнася до Мозамбик, то той е на път да се превърне в стратегически мост за Китай към такива страни като Замбия или Малави. Всъщност, Пекин вече е най-големият изпълнител на проекти за пътища в Мозамбик, казва Сануша Найду, специалист по китайско-африкански отношения към южноафриканския университет. Трябва да се отбележи също, че сътрудничеството между Азиатския дракон и Черния континент започва още през 1956 година. Пекин, по това време, застава зад освободителните движения в ЮАР, Зимбабве, Ангола и Мозамбик.
Активната дейност на Пекин в Африка явно безпокои Запада, който досега бе единственият със силни и традиционни позиции на Черния континент. В американската преса вече се появиха публикации за растящата заплаха от колонизацията на Африка от страна на Китай. Лошите условия на труд за африканските работници в китайските предприятия бяха моментално изложени по първите страници на щатските издания. Но зад резките нападки, пише РБК Дейли, прозира паническия страх на западните сили да не изгубят влиянието си на континента.… kurierbg.com
« Последна редакция: Март 28, 2007, 08:14:20 am от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Китай инвестира милиарди в Тибет

money.ibox.bg/news

Китай ще инвестира милиарди долари в летище, електрически централи, пътища и училища, за да подпомогне покачването на жизнения стандарт в Тибет през следващите три години, пишат днес китайските вестници.

Пекин правеше упорити опити да възроди Тибет през последните 10 години, за да подобри начина на живот на традиционно непокорното към централната власт население на региона.

През следващите три години, китайското правителство ще похарчи повече от $12.9 млрд. за 180 проекта в Тибет, съобщава днес агенция Синхуа.

Бюджетът е бил одобрен от държавния съвет на Китай през януари. За периода 1994 г. до 2005 г., правителството е инвестирало в Тибет $8.13 млрд, информира money.bg.

Инвестиционната програма ще повиши доходите на местното население, но също така ще осигури голям процент имигранти към този регион. В Тибет, голяма част от населението не е съгласно да се строи мащабна инфраструктура, която би унищожила природната екосистема и ландшафта в провинцията.

Според плановете на китайското правителство, трябва да се изгради система от пътища, които да свързват 80% от населените места в Тибет, както и да се осигури безплатно образование за децата. Изключително значение ще се обърне на осигуряването на чиста питейна вода, което до момента е било сериозен проблем пред развитието на района, според Синхуа.

Китай твърди, че провинция Тибет е била част от държавата през последните няколко века, докато много тибетци оспорват това твърдение, като заявяват, че през това време са били независима държава. Китайската комунистическа армия окупира Тибет през 1951 г., като и до днес Пекин продължава да управлява региона с твърда ръка.
Още едно от малкото девствени кътчета на Земята ще бъде погълнато  и смляно от цивилизационата мелачка... :( :( :(
« Последна редакция: Март 28, 2007, 08:48:03 am от Albinoni »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Китай внася от Русия машини за половин милиард

money.ibox.bg/news

Китайски предприятия ще сключат четири контракта на обща стойност$500 млн. за покупка на машини и електрически продукти от техните руски партньори, е казал важен китайски търговски служител, цитиран от агенция Синхуа.

Освен това китайските предприемачи ще подпишат шест договора за доставка на машини и електрически продукти на стойност $1.128 млрд. за Русия. Това е станало ясно през първия ден на търговския панаир по електроника в Москва, който се провежда от 26 до 29 март. Китайската експозиция се води от заместник - министъра на търговията Ю Гуангжоу.

„Обща цел на двете страни е да увеличат дела на машините и електрическите продукти във взаимната търговия", е казал Ю. „Машините са само малка част от взаимната търговия. Страните трябва да предприемат усилия за увеличаване конкурентната способност на машинострителните продукти".

Според официалната статистика, двустранната търговия Русия - Китай в областта на машините е съставила $ 5.85 млрд., но от това число само 247 млн. са били изнесени от Русия. Русия доставя за Китай основно петрол, нефтени продукти и дървесина.

„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Еърбъс откри първия си завод извън Европа ;)
28 септември 2008 16:43

   За европейския производител на самолети Еърбъс днес е исторически ден. В Китай бе открит неговият първи завод извън Европа – илюстрация за решимостта му да навакса изоставането от конкурента си Боинг в един от най-динамичните пазари на света. На церемонията по откриването на завода присъства китайският премиер Вън Цзябао, предава АФП.

   „Ние придаваме важно значение на разширяването на партньорството ни с Китай”, заяви генералният директор на компанията Томас Ендерс. „Това е етап и трамплин за бъдещо развитие на Еърбъс в Китай и района”, добави той. Консорциумът се надява да грабне голяма поръчка до края на годината или през януари 2009 г. – китайски компании подписаха споразумителни протоколи за близо 280 самолета.

   Новият завод на Еърбъс, който е 49% китайски, се намира в Тянцзин, на 120 км от Пекин. Той е изграден в зона за икономическо развитие. Инвестицията възлиза на 600 милиона долара. Заводът ще стане рентабилен след 2011 г., когато всеки месец от монтажните линии ще излизат по четири самолета. Еърбъс е изчислил нуждите на Китай за следващите 20 г. на 2800 самолета – пътнически и транспортни, което представлява около 329 милиарда долара.  :o

http://lev.bg/view_article.php?article_id=20421


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
http://www.atimes.com/atimes/China_Business.html


CHINA'S DOLLAR MILLSTONE, Part 4
Gold, manipulation and domination
Page 1 of 5

By Henry C K Liu 
http://www.atimes.com/atimes/China_Business/JJ02Cb03.html
 

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

КИТАЙСКАТА ИКОНОМИКА Е ПАРАЛИЗИРАНА И НЕСПОСОБНА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ (ЧАСТ I)   ;)

Тази публикация е част от доклада на д-р Ченг Шиаононг (ChengXiaonong) относно икономиката на Китай, излъчен неотдавна по радио Sound of Hope. Д-р Ченг е бил консултант на бившия китайски премиер Джао Зиянг (Zhao Ziyang). Той има PhD по социология от Унивеситета Принстън и е главен редактор на ModernChinaStudies.
 
Споменахме за поляризираното разпределение на приходите в общество. Правителството защитава с всички средства малка група от привилегировани хора, така, че те притежават повечето от богатство. Едновременно с това по-голямата част от работническата класа има ниска покупателна способност. А какво прави тази малка група от привилегировани хора с 70-те процента от парите на световните финансови пазари?
 
Малцинство богаташи притежават по-голямата част от богатството на Китай
Първо, виждаме, че значителна част от тези пари отива на фондовите борси и имотните пазари. Голяма част от тях беше прехвърлена в чужбина по различни начини, за покриване разходите на членове на техните семейства зад граница. Чрез директно пране на пари големи суми отидоха към места, за които хората чуват рядко. 
Така например, Британските Вирджински острови нямат много жители, нито силна икономика. Тези острови са се превърнали в главна база за укриване на пари на корумпирани служители и богаташи. Много китайци откриха шел-компании на островите и изпратиха там много пари. Но те не просто изпращат парите си там, а веднага ги изваждат и  инвестират обратно в Китай като чуждестранен капитал. Така отново правят пари на китайските пазари.   
Особено след като стойността на ренминби (Renminbi, официалното название на китайска валута, бел. ред.) се покачи през изминалите две години, този вид ‘горещи пари’ заляха Китай. Някои анализатори предполагат, че 200 милиарда щатски долара такива ‘горещи пари’ са влезли в Китай миналата година. Почти всички тези ‘горещи пари’ идват от 70-те процента национално богатство, принадлежащо на корумпирани китайски служители и привилегировани личности. Каква полза има китайската икономика от такива пари? Всъщност никаква.   
‘Горещите пари’ летят към Китай и попадат в джобовете на корумпирани държавници 
Този вид пари се използват рядко за дългосрочни инвестиции. Те представляват кратковременни спекулации. Например преди да се вдигне курса на ренминби, те сложиха своите пари в банки в Китай, така че да могат да спечелят след като стойността на ренминби се повиши. В момента тези ‘горещи пари’ са изтеглят от Китай, защото ренминби започна да се обезценява. 
Друг начин за правене на пари е 'горещите пари' да се инвестират на фондовите борси и имотните пазари. Това води до редица пазарни балони, които не са благоприятни за истинската икономика, защото парите не са инвестирани, а се използват за спекулации. Накратко, икономическите и социални политики на правителството привличат тези привилегировани пари. Обикновените хора, съставляващи над 70 процента от населението, нямат голяма полза от икономическия растеж на Китай.
Резултатът е, че богатите спекулират с по-голямата част от богатството и това вреди на китайската икономика. Тъй като бедните нямат покупателна способност, те не могат да подпомогнат икономиката на Китай. Спекулациите с тези 'горещи пари' засилват инфлацията в Китай. От втората половина на 2007 това е много разпространено по цялата страна.
Инфлацията удря силно семействата с ниски и средни доходи. Тя повдига и нивото на средната работна заплата. Много чуждестранни предприятия не бяха  в състояние да оцелеят в Китай, защото успоредно с нея се повдигна и цената на изнесените от тях стоки. Много страни като Виетнам, Индия, Шри Ланка и латиноамериканските страни, конкурират Китай в износа на стоки. Китай ще загуби своята конкурентноспособност, когато неговите износни цени се покачат.
Свръх-износът увеличи количеството на валутните резерви. Правителството трябваше да пусне на пазара големи суми чужда валута, което влоши инфлацията и повиши стойността на ренминби. Поскъпването на ренминби пък от своя страна оказа натиск върху износа. Затова тази година (2008) чуждестранните предприятия започнаха да се изтеглят от Китай.
Поскъпването на ренминби повиши цените на износа. Увеличаването на заплатите и цените на материалите доведе до повишаване на производствените разходи. В резултат на което печалбите за компаниите спаднаха силно. Едновременно с това Китай анулира износната данъчна отстъпка за някои видове износи и повиши данъка на притежаваните от чужденци предприятия. Съберете заедно всички тези фактори – поскъпването на ренминби, инфлацията, увеличението на заплатите, по-скъпите материали и повишените данъци – и ще разберете защо експортният сектор в Китай хлътна.   
Правителственият план за спасение е демоде
Икономиката на Китай се крепи на три крака: износ, обществени инфраструктурни проекти и недвижими имоти. Ние говорихме за спукания балон на недвижимите имоти. Сега компании за недвижими имоти спряха да строят нови къщи и някои дори се опитаха да върнат закупените от тях земи. Видя се краят на опита да се използват недвижимите имоти като начин да се засили икономическия растеж. В Китай има прекомерно предлагане на надценени имоти. Обикновените семейства не могат да си позволят да купят къщите. Пазарът за недвижими имоти достигна своя връх и започна да спада през първата половина на 2008.
Два от трите поддържащи китайската икономика крака - износът и недвижимите имоти – са парализирани.
Третият крак са обществените инфраструктурни проекти, които включват от строителство и ремонти на магистрали, до правителствени сгради и градски строежи, като площади, разширяване на пътища и обществени сгради. Такива инвестиции се правят от страна на правителството с предполагаемата цел да се подпомогне промишлеността и да се предоставят възможности на различни компании да прогресират. 
Но когато икономиката и индустрията се свиват, а един бюджет за голямо обществено строителство стои, той е прахосан. Единственият ефект, който такива проекти могат да произведат, е да правят все по-красиви градове както Пекин и Шанхай.
Такива красиви градове не са добра новина за китайския народ. Огромната инвестиция на правителството не подобри с нищо състоянието на бизнеса като цяло; в този смисъл парите са прахосани. Освен това, всички проекти за развитие на градските райони, които трябва да бъдат реализирани в следващи десет години, са вече завършени.
Дори точно обратното, правителството отказва да отпусне бюджет за подобряване на обществения жизнен стандарт. Така например в момента има голям брой безработни в много градове, които не могат да си позволят да платят за основна застраховка. Ако правителството можеше да заплати тяхната застраховка и да поеме част от финансовото им бреме, тези хора биха могли да подобрят до известна степен своите условия на живот. Уви, вместо това правителството ще вложи парите в изграждането на небостъргачи и разкрасяването на градове.
Виждаме как Пекин взима мерки и домакинства Конференция за работата на централната икономика, надявайки се да намери начини да спаси икономиката на Китай. Но ако се загледаме по-внимателно ще забележим, че всички до сега направени предложения на правителство представляват все същите стари планове, които не проработиха в миналото, като например: стимулиране на износа, разширяване на инвестициите в общественото строителство и опит да се спре спада на пазара за недвижими имоти. Всички тези предложения са точно това, което доведе до днешните икономически катастрофи. Очевидно те няма да помогнат и могат само да влошат проблема.
Правителството не би казало истината на своя народ. Много хора вярват все още, че щом като правителството се намеси, икономиката ще се възстанови. Всъщност, това е илюзията, в която правителството иска те да вярват. :P 
(Следва продължение, Част II)
 http://www.epochtimes-bg.com/2009-01/2009-01-05_07_d.html

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Китайската икономика е парализирана и неспособна да се възстанови (Част II)
http://www.epochtimes-bg.com/2009-01/2009-01-12_11_d.html

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Китайският спад е предвестник на по-нататъшни глобални кризи

The Age (Edmund Conway, Daily Telegraph) – Рязък спад на китайската икономиката е в момента един от най-големите рискове, пред които е изправен света тази година, според Световния икономически форум. Сред най-големите рискове, отбелязани в оценката на форума за Глобални рискове, е растящата възможност Китай да пострада от твърдо кацане тази година. ???

Неактивен Eon

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 824
Китайският спад е предвестник на по-нататъшни глобални кризи

The Age (Edmund Conway, Daily Telegraph) – Рязък спад на китайската икономиката е в момента един от най-големите рискове, пред които е изправен света тази година, според Световния икономически форум. Сред най-големите рискове, отбелязани в оценката на форума за Глобални рискове, е растящата възможност Китай да пострада от твърдо кацане тази година. ???


Нагушиха се с американски t-bills & t-bonds, сега да видим къде ще си ги врат. Или по-скоро какво ще си чистят с тях. То затова и Гайднър вдигаше гири по техен адрес преди няколко дни.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Китайци ще строят железница за поклонниците в Мека
http://www.lev.bg/view_article.php?article_id=24282

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
САЩ увериха Китай, че инвестициите й в американски книжа са в безопасност

Китай има инвестирани 727.4 млрд. долара в американски съкровищни бонове
http://www.econ.bg/news/article158221/sasht_uveriha_kitay_che_investiciite_y_v_amerikanski_knija_sa_v_bezopasnost

Неактивен kolus

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Китай призова днес да бъде създадена "стабилна международна резервна валута," която да смени долара, посочвайки, че финансовата криза изисква "творческа реформа на сегашната международна валутна система", предадоха световните агенции, на които се позова БТА.
В съобщение на сайта на китайската централна банка, публикувано седмица преди срещата на високо равнище на Г-20, управителят Чзжоу Сяочуан посочва, че кризата е хвърлила светлина върху "слабостите, присъщи на сегашната международна парична система". Тя е показала и необходимостта на има една международна резервна валута "без връзка с отделните страни", независима от техните вътрешни залози, която "да е в състояние да остане стабилна в дългосрочна перспектива", посочва Сяочуан в текста.
Реформата на финансовата архитектура се очаква да бъде сред основните теми на срещата на Г-20, насрочена за 2 април в Лондон, припомня Франс прес.
Междувременно американският президент Барак Обама призова лидерите от Г-20 на предстоящата им среща в Лондон да се споразумеят за незабавни действия за подпомагане на световната икономика. В статия, публикувана днес в германския вестник "Велт" и в излизащия в Париж американски всекидневник "Интернешънъл хералд трибюн" Обама подчертава, че светът преживява период на икономически предизвикателства, които не могат да бъдат преодолени с половинчати мерки или с изолираните усилия на отделна страна. Президентът предупреждава, че ако се допусне финансовите институции по света да продължат да действат неразумно и безотговорно, икономиките няма да се измъкнат от клопката на кризата.

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314

Китай започна изграждане на първия в света ядрен реактор трето поколение


     Китай започна изграждане на първата в света атомна централа с реактори трето поколение, предаде РИА Новости.
Стойността на проекта е 5,88 млрд. долара и ще се осъществи в провинция Чжъцзян. Планира се, първият блок да бъде въведен в експлоатация през 2013 г., а втория до 2014 г. В средносрочен план, Китай ще изгради шест ядрени реактора трето поколение.
     През следващото десетилетие, Китай възнамерява да удвои броя на работещите атомни електроцентрали. В момента страната разполага с 11 ядрени централи с капацитет 9,1 милиона киловата (1,3% от енергийните мощности). Първостепенната роля в електропроизводството държат ТЕЦ, осигуряват 84% от електроенергията в Китай.
     Властите възнамеряват да променят това, тъй като въглищните електроцентрали са основен емитент на парникови газове и други вредни съединения. До 2020 г., Китай възнамерява да произвежда около 5% енергия от АЕЦ.
http://nezavisim.net/2008-04-26-11-17-14/7713?task=view

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 729

Китай започна изграждане на първия в света ядрен реактор трето поколение


     Китай започна изграждане на първата в света атомна централа с реактори трето поколение, предаде РИА Новости.
Стойността на проекта е 5,88 млрд. долара и ще се осъществи в провинция Чжъцзян. Планира се, първият блок да бъде въведен в експлоатация през 2013 г., а втория до 2014 г. В средносрочен план, Китай ще изгради шест ядрени реактора трето поколение.
     През следващото десетилетие, Китай възнамерява да удвои броя на работещите атомни електроцентрали. В момента страната разполага с 11 ядрени централи с капацитет 9,1 милиона киловата (1,3% от енергийните мощности). Първостепенната роля в електропроизводството държат ТЕЦ, осигуряват 84% от електроенергията в Китай.
     Властите възнамеряват да променят това, тъй като въглищните електроцентрали са основен емитент на парникови газове и други вредни съединения. До 2020 г., Китай възнамерява да произвежда около 5% енергия от АЕЦ.
http://nezavisim.net/2008-04-26-11-17-14/7713?task=view
Insomnia1304,можеш ли да ни кажеш за нас българите,кое ще бъде по добре ?/Относно темата -Походът на Азиатският Дракон/..,Да плащаме по едно евро електроенергия на Азиатският Дракон ???или да се оставим на Американският и Германският Дракон да ни изяде ???...То е ясно,че и двамата се борят за кокала...,но въпросът ми е как по безболезнено да мине ,докато ни свършат...поне да не стоим на тъмно ;)....и да можем да си плащаме сметките... :)
Моля те попитай там Вашите хора -специалисти по Драконоядните въпроси и пусни някой линк!
Предварително ти Благодаря :)!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27