Автор Тема: Екотерористи заплашиха Банско с бомби  (Прочетена 5394 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« -: Февруари 03, 2007, 00:37:33 am »
Пистите над Банско са затворени, претърсват ги за бомби

02.02.2007

Специалните служби ще извършат контролиран взрив на ски пистата в Банско, където имаше сигнал за поставена бомба, съобщи БГНЕС.
Снощи към 19 ч. Министерството на околната среда и водите уведоми МВР за писмо, в което екологична организация отправи заплахи за активиране на взривни устройства по склона Палашица, в близост до ски пистите на Банско.
Организация, нарекла се "Движение за защита на българската природа "Равноденствие", отправи искания към правителството и концесионера на курорта - "Юлен", за застрояването на Пирин и предупреди, че ще предизвика лавини с взривявания на бомби.
Акцията на природозащитниците е предприета "заради все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес". Държавата е абдикирала от контролните си функции и няма кой да приложи закона срещу големите пари и големите интереси, казват от движение "Равноденствие". Затова те са избрали като цел на първата си акция концесионера "Юлен", който разработва ски зоната на Банско.
Според еколозите фирмата не е спазила изрични забрани за дейности при строежа на новите писти, но въпреки това не е санкционирана. Движението настоява държавата да поеме контролните си функции спрямо дейността на "Юлен", а самата фирма да поеме ангажимент за затревяване и стабилизиране на пистите.
Еколозите искат още да се замразят всякакви по-нататъшни проекти за разширяване на ски зоната, поне докато "Юлен" не докаже, че наистина иска да прави европейски курорт.
Движението настоява за пълен мораториум върху бъдещото строителство в Банско и в планината, "докато не се изгради необходимата инфраструктура и не минат няколко години, за да се даде възможност на излишните хотели спокойно да фалират".
"Нека всеки "инвеститор", строящ незаконно или заобикаляйки закона, унищожаващ безценни природни ресурси, да се чувства предупреден!", пише още в съобщението.
В Банско на крак беше вдигната полицията, общинската администрация, спасителната служба и много граждани.
Пистите са затворени. Eкипи на ДОТИ ги претърсват заради сигнала.
Метеорологичните условия днес са много лоши и това ще забави работата на екипите.
Според кмета на Банско Александър Краваров, вероятността за реално заложен взрив е малка, но заплахите са скандални, тъй като курортът е пълен с чужденци.
Още в четвъртък районът е бил отцепен и туристи не са били допускани. През цялата нощ са дежурили служители на реда.
От "Юлен" съобщиха, че в събота пистите ще бъдат отворени, но от МВР още на бяха казали думата си в ранния следобeд днес.
Министърът на вътрешните работи Румен Петков определи заплахата като терористичен акт.
"За съжаление, атмосферните условия са много тежки. Аз не мисля, че трябва да бъдат подложени на излишен риск служителите на министерството, и затова съм се разпоредил да продължат ефективните действия, след като атмосферните условия го позволят и за съжаление пистите ще бъдат забранени за достъп на скиорите, докато...нямаме абсолютна гаранция, че такава заплаха няма", каза министърът.
"За последните години за съжаление има много такива заплахи за терористични актове, за поставяне на бомби и т.н., и аз мисля, че е крайно време един от тези оригинални типове, да ги наречем, трябва да бъде санкциониран тежко... В крайна сметка това безчинство трябва да има някаква адекватна реакция от страна на правораздавателните и правоохранителните органи", добави министър Петков. (опаа, какво следва после? бел. asdfghjkl)

Движение "Равноденствие" съобщи, че още преди падането на снега негови хора са заложили взривни устройства на прецизно изчислени места, с които дистанционно може да се предизвика срутването на снега, което, ако стане, ще порази с разрушителна сила ски зоната на курорта и Бандеришка поляна.
Акцията е предприета заради "все по-наглото съсипване на българската природа в интерес на частни и корпоративни интереси и в ущърб на обществения интерес".
Склонът Палашица се намира в ляво на лифта за Черна могила. Има изключително голям снегосъбирателен район и когато падне лавина, тя стига до Бъндеришка поляна. През последните седмици постоянно имаше информация за голяма лавинна опасност там.
Шефът на областната дирекция на вътрешните работи в Благоевград комисар Кирил Георгиев и кметът на Банско Александър Краваров са били на Бъндеришката поляна, за да ръководят операцията по издирване на бомбата.
Днес сдружение "Зелен Алианс" осъди заплахата, защото счита, че е недопустимо околната среда да бъде "защитавана" с подобен род мерки.
Насилието над природата и манипулацията на гражданите не са техниките, с които трябва да си служат защитниците на природата. Заплахите и поставянето на ултиматуми не може да влизат в политиката на нито една уважаваща себе си организация.
Сдружение "Зелен Алианс" застава срещу поредния жест, целящ да опетни неправителствения сектор в Република България, както и името на страната като цяло. Диалогът винаги е бил една от основните демократични ценности и неговото подменяне със спекулативен монолог не може да претендира за културен инструмент, ефективно решаващ социално значими проблеми, заявяват от "Зелен Алианс".


Източник: www.netinfo.bg
« Последна редакция: Февруари 06, 2007, 08:31:09 am от Horus »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #1 -: Февруари 03, 2007, 01:05:46 am »
Рспкт, asdfghjkl,


Наскоро я обсъждах тая тема с приятелката ми, която е върл зелен активист и й казах, че сме на прага на еко-тероризма. Ако ли не еко-тероризъм, то то ще е еко-революция и нещеш ли- днес Жак Ширак се изказва, че именно "революция" трябва да има за да се спаси природата.

В "Извън Контрол" Бржежински пише, че природата не би могла да понесе такава индустриализация и икономическо развитие, което САЩ направиха и към което се стреми целия останал свят.

Големия проблем с екологията е, че екологичните проблеми не могат да се решат половинчато и със скоростта на политическия процес на взимане на решения. Процесът е бавен и решенията са винаги са половинчати, поради мнoгoто политически актьори. Затова и Ширак каза, че трябва да има Зелена Ревоюция, което, за негово съжаление (ама той не знае), аз го казах месец преди него. (да не пропуснем да се изпъкнем....) Единственият начин да се преодолее бавността на взимане на политически решения е или с революция, или с еко-тероризъм. За ревоюция е нужна философия и нов мироглед, които засега липсват. Просто липсва философския фундамент на екологизма като идеология, която да обоснове еко-революцията и да предложи нов Световен Еко-Ред. Затова, освен спонтанния еко-тероризъм, не виждам по какъв друг начин могат младите еколози да окажат допълнителен натиск.

Въпреки всичко, еко-тероризма го очаквах не по-рано от 20 години, защото предполагах, че нещата наистина трябва да се влошат за да могат хората да се почустват достатъчно отчаяни за да посегнат към тероризма. Така, от една страна или съм сгрешил със сметките, или тази заплаха е инсцинирана от някой друг, които има интерес Банско да спре да работи и който заради това приписва заплахата си на тази еко-организация.

Но да не се притесняваме... Да живеят натураджиите... Да живее Жак! :D
« Последна редакция: Февруари 03, 2007, 01:06:54 am от RedGuy »

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 783
 • Невъзможно е нищо
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #2 -: Февруари 03, 2007, 01:09:02 am »
Ах, изпревари ме RedGuy:) . Дали е нагласена цялата работа? Напоследък вниманието на обществото се привлече към тези лавини след случая със загиналия скиор. Друг е въпроса дали наистина е загинал от лавината или са го използвали за да разбунят духовете. Решили са да се отърват от някой и ето добра възможност да го използват. Но това е малко вероятно и клони вече към параноята... дали? ;)  Мисълта ми беше, че онзи инцидент като, че ли беше подготовка за тази заплаха. Има вероятност след този случай да се засилят мерките за сигурност. Могат да го изполват като предтекст да въведат или да ограничат нещо или просто да създадът редица подобни''инциденти" и да програмират хората. Някой чувал ли е нещо за тези от "Движение за защита на българската природа "Равноденствие"? Имали такава организация, esoundc?
« Последна редакция: Февруари 03, 2007, 01:13:08 am от asdfghjkl »
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #3 -: Февруари 03, 2007, 01:21:44 am »
Моят конспи-нюх ми подсказва, че това са по-скоро мръсни бизнес практики, защото такава организация просто смешна. (Но, не се знае, пък, може и да са истински и да си съществуват. Иначе, не виждам как тази история със скиора може да е нагласена.)

Трябва да ги видим дали тия наистина съществуват, защото една от практиките на бизнеса е да прави, така наречените фронт-групи, които са един вид псевдо-изследователски центрове, които пускат уж научна информация, която казва например, че "американски учени доказаха, че мазнините в хамбургерите Макдоналдс не са опасни за здравето на човека". Та така и с тия зелени организации, те могат и да си съществуват, ама не се знае кой им налива вътре парите. Сега, това го казвам като хипотеза САМО в този конкретен случай. И мисълта ми е, че по принцип (което си го казват в статията) като цяло само Грийнпийс са си позволявали по-остро да го раздават, но НИКОЯ еко-организация не си е позволявала такива своеволия, защото те ЗНАЯТ, че това ще навреди на имиджа им.

И това е и което стана- нашия Румен Петков, веднага ги приравни към терористичните организации и сега, по инерцията на необоснованите обобщения, хората ще дърдорят, че всички екологични организации са терористи. И ето ти- вече всеки бизнес ще настъпва смело, защото те знаят, че зелените организации в БГ са дискредитирани и че са просто терористи, които трябва да се избиват като к...

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #4 -: Февруари 03, 2007, 01:38:49 am »
Може би и това има връзка с темата:
Цитат
31 януари 2007
“Умолявам всички. Не ходете в България! Не ходете в Банско! Не посещавайте през лятото морето!“, с този апел се обръща читател на “Газета.Ру“, предаде БГНЕС.
“Преди няколко години България имаше прекрасна природа, девствени зелени гори и красива крайбрежна ивица. Банско бе тихо провинциално градче със старинни къщи, криволичещи улички и механи, в които малкото знаещи това място хора почиваха, след като бяха карали ски на единствената писта, изградена още през 1982 г. Но съвсем наскоро започна варварско строителство както в Банско, така и на морското крайбрежие. В резултат Банско и цялото поле около него бяха застроени със стотици нови хотели, изградени на бързо с възможно най-лошото качество, разположени буквално на няколко метра един от друг, с цел бърза печалба. В градчето питейната вода е все по-малко, и по-малко, защото консумацията е огромна. Качеството на водата се влошава с всеки изминал месец. Традиционното гостоприемство на местните жители вече го няма, всичко се върти само около изсмукването на пари от туристите-глупаци. Скоро цялата долина, в която се намира Банско заедно с градовете Разлог и Добринище, ще се превърне в истинска бетонна джунгла. Местните жители идиоти искат да лишат планината Пирин от статут на национален парк, за да могат и нея да залеят с бетон. В планините се изсичат горите, което води до ерозия. Унищожени са дървета, които са расли с векове, създавайки условия за лавини. Вирусът “Банско“ вече заразява и жителите на други градове на България, намиращи се в подножието на планините, които само чакат да си напълнят джобовете за сметка на унищожението на околната среда. Моля ви всички да помогнете на нашата природа да не загине! Не идвайте в България, карайте ски и плувайте в морето там, където хората са по-умни и пазят своята природа!“, завършва писмото си читателят на “Газета.Ру“.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #5 -: Февруари 03, 2007, 01:41:53 am »
MIROTVOREC,

Да, определено има отношение по темата. Явно наистина има някой, дето изглежда му пука сериозно. И интересното, което е, че е от БГ. Вижте как завършва: "Не идвайте в България,..."


Ама да си призная, съгласен съм с тоя приятел, или поне с написаното. Просто Балканите са градината на цяла Европа. Освен в Скандинавия, като цяло, може би тук-там Германия, Франция и Итали, може би и Швейцaрия, имат гори като нашите, в смисъл- "девствени". За Финландия не съм много сигурен, обаче. Просто ние имаме все още непокътната природа и тия анти-НАТУРА-джии не ми харесват изобщо. Ключовата дума е : N A T U R R A H
« Последна редакция: Февруари 03, 2007, 01:46:48 am от RedGuy »

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #6 -: Февруари 03, 2007, 01:50:01 am »
След писмото имаше и коментари на руснаци за състоянието на туризма в България, за природата, за хората, но най-вече се наблягаше на първото, докато не прочетох и коментара на един друг българин-не, наистина не идвайте, ама ще направите лошо пак на вашите хора, защото 80% от инвестициите в туризма са руски.
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #7 -: Февруари 03, 2007, 01:53:54 am »
След писмото имаше и коментари на руснаци за състоянието на туризма в България, за природата, за хората, но най-вече се наблягаше на първото, докато не прочетох и коментара на един друг българин-не, наистина не идвайте, ама ще направите лошо пак на вашите хора, защото 80% от инвестициите в туризма са руски.
Честно казано, тази зелена пропаганда ми харесва. Незнам. Понякога съм си го мислел, че напрактика ние печелим от нашата недоразвита икономика- в края на краищата природата не е пострадала ЧАК толкова тежко, както другаде из Европа и света. Ама, трудно е да направиш такъв аргумент в условията на върлуващата социална неудовлетвореност.

Неактивен RedGuy

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 770
 • Your personal geopolitical therapist.
Re: Екотерористи заплашиха Банско с бомби
« Отговор #8 -: Февруари 03, 2007, 21:36:55 pm »
"Faced with this emergency, now is not the time for half measures. It is the time for a revolution, in the true sense of the term,"

French President Jacques Chirac

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27