Автор Тема: Ратниците и Нацистите - втората ратническа организация  (Прочетена 8368 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Bell

 • Гост
Забравила съм да постна това тук:


РАТНИЧЕСТВО ЗА НАПРЕДЪКА НА БЪЛГАРЩИНАТА
(Втора Ратническа организация финансирана от Нацистите)


В българската литература най-щателно е описано състоянието на РНБ в книгата на историка Никола Алтънков – “НАРЕКОХА ГИ ФАШИСТИ”. Той се е отнесъл толкова добросъвестно към трудната тема, че не е пожалил труд и време за да използва 6 огромни Архива и Библиотека АОНСУ на Нора Ананиева, плюс 246 броя дебели български и чуждестранни книги – извори, цитирани подробно от Автора. Да не говорим за многото интервюта и разменени сведения в приятелски срещи, преднамерени или случайни? Хвала му на Автора, мой съидейник – Легионер и приятел!? На любознателният читател и заинтересовяният Историк, препоръчвам книгата, защото Аз ще пиша в следващите редове само това, което не е описано от Алтънков, или е погрешно отразено! Разбира се, че и след мойте бележки, ще останат тайни за историците. Ще следват и други попълнения и несъгласия с мойто кратко изложение. Считам, че ако в книгата на Н. Алтъкнов биват отразени от някои историци неточности, то те са допуснати от авторите на източниците, които педантичният изследовател Алтънков е отразил!

1). Цитат от книгата “...ФАШИСТИ...” на Н. Алтънков. “Няма спор, че “моторът” на малкото общество, основало РНБ на =? Юли =?! година, е Асен Кантарджиев. Почти собственоръчно той изгражда РНБ светогледно и организационно.” Всички следващи цитати ще бъдат от посочената книга!
Издадените първи членски карти са на т.н. “голяма петорка” по ред на номерата: 1). Петър Габровски. 2). Ив. Гъошев. 3). Асен Кантарджиев. 4). Климент Далкалъчев и 5). Захари Стоилков. Този равнопоставен колективен статут се запазва до 1938 г. По сведения на ратника Здравко Пеев, Кантарджиев е ръкоположен за Водач в дома на Пеев, на улица “Кракра” 20 по време на височайша сбирка в 1938 г. Първият номер на картите от петорката е връстника на Кантарджиев (роден – 1898г.) Петър Габровски.
В началото на 1939г. Габровски напуска РНБ!? Някои ... считат, че той напуска РНБ по тактически съображения!?!? По мои сведения, добити от личния приятел на Габровски – Панайот Константинов Чинков – формално член номер 1 е напуснал “петорката” – целесъобразно 69 А, не по тактически съображения! Не ми е известно от кога датира приятелството помежду Пе. Ке. Чинков и П. Габровски. Тяхното дългогодишно сработване и искрено приятелство трае до раздялата им на 7 Септ. 1944 г. При разклона на пътя край Владая – към вилата на Габр. Нашето познанство с Пе. Ке. (както е известен) датира от 15 Май 1951 г., когато попаднахме в 17-та килия на прословутия Шуменски затвор (тогава – Коларов – град си) за 17 месеца. След което през 1957 г. Бяхме интернирани в с. Драгичево – Димитровско (Пернишко). Разделихме се за последен път малко преди Коледа (24 дек.) 1968 г., когато той дописа своите спомени и замина с жена си при тяхната дъщеря в гр. Варна. От основаването на РНБ до напускането и от Габровски, петоркаджиите са били равноправни, като първи и трети номера са по-равни от останалите. А двамата са считали себе си – всеки от тях за Първи, а другите – за втори. Когато Кантарджиев устройва организацията структурно, останалите четирима са разбрали, че Кантарджиев е Пръв между Равните. Според бай Панайот Чинков, неговият душевен приятел е считал себе си за Месия спрямо Българския Народ и Държава и пазител на Българщината. За тази близка цел той започва да изработва нова Идейна – философска теория на същото РНБ, само че участващо чрез него във властта на безпартийният Режим. Както добре е обоснована “Нелегалността и тайнствеността” на РНБ в книгата на Алтънков, тя дава възможност да съществуват едновременно и успоредно две РНБ организации. Тези, които участват във властта заедно с Габровски, едновременно служат и на Кантарджиев!?
Така ме усведомява мене, бай Панайот, много по-късно. Кантарджиев, може би, подозира отцепничеството, но в името на единството – не реагира.
Това състояние на нещата продължава до м. Ноември 1939 г. След започването на войната. През този месец Габровски се свързва с германското Ръководство на Националсоциалистическата Партия. Това той доверява само на Пе. Ке., а той – само на мене! Много по-късно. Това ще го опиша подробно, защото не е известно на нашата Българска Общественост и на Световната Общественост. Като ще цитирам спомените на Чинков излезли в неговата книга. Това, което той ми е доверил, под строга тайна през 1951 г.

2). През м. Окт. 1939 г. Габровски става министър на железниците. Като такъв, той е началник на Радио София. Същия месец предлага на своя приятел от младини Пе. Ке. Да го направи Коментатор на Радиото. Такава длъжност не е съществувала. Тя ще бъде създадена, ако при промените след нова година Радиото премине към МВР. И наистина тогава министър на МВР става Габровски и Чинков – Коментатор. През 1952 г. чрез монтиран процес комунистите  издадоха присъда срещу непълнолетният син на Чинков и го убиха. Тогава той ми довери една негова тайна. Беше много разстроен душевно.
Той не е допускал, че същата тайна ще ми преразкаже през 1959 г., когато за втори път излезе от остров Персин – Белене! Вече в с. Драгичево, пак като лагеристи, в обширният Конц-лагер на смъртта наречен социалистически. Обхващащ половината СВЕТ! Тайната е следната.
ПРЕРАЗКАЗ: През 1939 г. Чинков отива по своя частна работа в Берлин. Като си взема валутата за там от БНБ, случайно се свижда и разговаря с Габровски. Разделят се, без Габровски да му довери, че и той заминава за Берлин. Чинков вечеря в ресторанта и хваща влака за близкото градче. И там отива на рецепцията за да си получи оказаният ключ за стаята. Без да разбере какво става с него, той се настанява, ляга си и заспива към 22 ч. Към 24 ч. го събужда силно чукане по стената до леглото му? Чукането продължава по дължината на стената към малката външна тераска!? Той става по пижама и се намира на вън. На съседната тераса вижда по пижама своя приятел Габровски. “Петре защо не ми каза, че и ти ще заминаваш за Берлин”? Следва дълъг разговор след 0 (нула) часът, когато спи и Господ – в потайна доба!?
Разговорът е политически и би трябвало да се означи със “СТОРО СЕКРЕТНО”!
Тъй като РНБ е организация, а не партия, тя не може да вземе еднопартийната ВЛАСТ. Трябва да се направи Национал-Соц. такава целесъобразно, членството ще се попълни от Ратници и други националистически организации. Габровски е получил инструкции от най-високо место (...Гъобелс), както и подходящи средства. Като начало, подарена е една сума за усвояване при устройство и преустройство на РНБ и властническите постове и други средства и морални помощи!? Паричната сума е депозирана в Банка – германски марки. Редно е в новата партия да бъде включен и Пе. Ке. Чинков???
Чинков е по-млад от главатарите на двете ратнически организации с една година. През целият си съзнателен живот до 1983 г. (неговата кончина) е бягал от поканите на приятели, да влезе в Партия или организация, като дявол от тамян. Чинков рязко е отказал на своя приятел да му стане съпартиец, или, все едно съидейник. Това не е попречило на двамата приятели от дните на тяхната младост, да бъдат неразделни приятели и съратници в Ратник и в живота! Чак до фаталната дата 9 Септ. 1944 г. Горното ми е повторено и след 1960 г. Ние бяхме съжители като изселени и интернирани семейства от 1959 г. до 1987 г.
Книгата “СЕГА ЩЕ ЧУЕТЕ НАШИЯ КОМЕНТАТОР” П. К. Чинков (записки), ИК “СИНЕВА” 2001г. София.
Ще процитирам от нея отделни изречения, които ще разяснявам (коментирам) като жив свидетел на историята.

3). Пе. Ке. е поканен през пролетта на 1936 г. като гост на панаира в Лайпциг. На стр. 357 той пише: “ В Лайпциг ми бе определена предварително квартира, добре мебелирана стая в богата частна къща, което възприех като особено внимание ..... когато след два дена се върнах една вечер късно в квартирата си, преуморен от обиколката и си легнах веднага да спя, стори ми се, че някой почука на вратата, която водеше към съседната стая, но понеже почукването не се повтори, заспах скоро. Сутринта домакинята, като ми поднесе закуската, ми каза, че в съседната стая бил настанен един мой съотечественик, който още снощи искал да ме види, но аз не съм се бил обадил на почукването му ...... , дойде и тайнственият мой съотечественик П. Габровски. Учудих се още как той беше попаднал в една квартира предназначена за гости, а не за обикновени посетители на панаира.
Това ми стана ясно, когато малко по-късно Габровски ми даде един Устав на РНБ.” Моя коментар: По времето на лайпцигския панаир в България не е съществувал Устав на РНБ, който е изработен след 19 Юли 1936 г.
Той е съставен по-късно от колектив, углавен от Кантарджиев. Габровски пътува инкогнито по покана на Нац. Социалистическата Организация, която го развежда не из Панаира, а из Германия. Специален Водач му показва някои забележителни постижения на новия националсоциалистически строй.
Едно от двете е вярно: а). Бай Панайот иска да укрие факта, че Габровски е напуснал РНБ през 1938 г. по внушение на Германците, за да образува Нац.Соц. Партия и част от ратниците да навлязат масово във властта. Както и стана в началото на 1940 г. Чинков не крие пред Габровски своето отрицателно становище към ратниците. Каквото беше отношението на Двореца към тях! Б). С бай Панайот сме били в постоянни приятелски връзки между моето разширено интернирано семейство състоящо се от 11 члена и неговото – състоящо се от 3-ма души, когато внучката му е извън учебното време.
Убеден съм, че Чинков е забравил това, което ми разказа за Петър Габровски и неговата Партия, както през 1952 г. в Шуменския затвор, така и в Драгичево, където бяхме интернирани съселяни.
През 1940 г. за Ръководител на “БРАННИК” е назначен полковник Стефан Клечков – легионер. Трима заместници: Климент Далкалъчев и Захари Стоилков са били основатели на БМСОП “Паисиевци” и заедно с Паисиевеца Данчо Софиянски оформят ръководството на Бранник. Кирил Далкалъчев е станал Околийски Управител на Дупница и е убит там след девети септемрви.
Климбо и Стоилков веднага след 9.9. “”г. са убити в София. А Дончо Софиянски е починал на свой дом (Баща на Стефчо Софиянски)!

25 Септ. 2006 г.
Написа: Иван Найденов - БАЙКО

---------

Хитлер е желаел да упражнява влияние над властта в България чрез ратниците...
Тази информация не е споделяна до сега и е била известна на много малко хора...
« Последна редакция: Ноември 16, 2006, 22:18:18 pm от Horus »

Oberon

 • Гост
От текста не разбрах, кои са ратници в крайна сметка?

Bell

 • Гост


Прочети книгата "Нарекоха ги Фашисти" на Никола Алтънков (легионер) - там се описват подробно националистическите и патриотичните организации от началото на 20-ти век в БГ. Там са описани известните факти за ратниците...


ето малко инфо в нет-а :

http://bgrod.org/Organizacia/index.php?p=Ratnici


« Последна редакция: Ноември 19, 2006, 14:19:08 pm от Bell »

Oberon

 • Гост
Много благодаря за инфото:)

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Ратниците са една от най-загадъчните ни националистически организации от началото на века (20-ти), така да се каже...
Основана е от Асен Кантарджиев, който се смята, че е бил във връзка с масоните...твърди се, че е бил в "антимасонското" крило на масоните, ако това изобщо съществува, и е основал ратниците по масонска схема (така се твърди), за това и те са единствената организация, която потъва в мъгла при настъпването на комунизма, тъй като не са могли да ги разконспирират всичките и да ги избият и преследват - това, което е сполетяло другите националистически организации.... За тях не се знае много (дори горните твърдения за връзките на водача с масонство и малтийство не са официялни)...имам сведения, че който се ровичка твърде много в тяхната история не свършва добре. Въобще...интересна организация...но няма спор, че са били националисти.

Прочети книгата "Нарекоха ги Фашисти" на Никола Алтънков (легионер) - там се описват подробно националистическите и патриотичните организации от началото на 20-ти век в БГ. Там са описани известните факти за ратниците...


ето малко инфо в нет-а :

http://bgrod.org/Organizacia/index.php?p=Ratnici

Не ми допадат много-много текстове, в които се споменава повече от веднъж "смята се, че", "твърди се, че", "не се знае много"  :D

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Добре, Bell, какво общо имат тези ратници със сега? Защото какво да ги мисля и тях, и Хитлер, след като са минали по-вече от 60год....
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Mirotvorec

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 3 793
 • Азъ, от Народа на Еднорога
  • http://silverunicorn.org/
Цитат
Мirotvorec,
Ами тогава ако не те вълнуват неща, които са се случили преди години не влизай в раздел "исторически конспирации".
Bell, отговорът ти е пределно изчерпателен, благодаря!  :)
Не мисли като човек!-Крион

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Цитат
Не ми допадат много-много текстове, в които се споменава повече от веднъж "смята се, че", "твърди се, че", "не се знае много"  Cheesy

Това е учтив начин да предложиш чужди мнения Jean-Luc Picard и е много важно в "пространството" когато искаш да се защитиш от нападки!

Това е ДОБРИЯ ТОН - ОК?
 

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
ми не е така.
Това е начин да кажеш че говориш пълни глупости.
 КОгато излагаш друга идея ползваш цитат.Ето така:

Това е учтив начин да предложиш чужди мнения Jean-Luc Picard и е много важно в "пространството" когато искаш да се защитиш от нападки!

От нападки се защитаваш с добри аргументи
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Bell

 • Гост
Направо не знам за какво говорите?! Значи за нещата, които съм чула от разни места казвам "казват", тъй като не мога да дам гаранции, а сега чак пък и защо съм казала така!?


Статията е представена за хора, които могат да разберат и оценят нейното значение.... останалите просто я подминавайте като не ви харесва и тва е!« Последна редакция: Ноември 19, 2006, 14:31:08 pm от Bell »

Неактивен Tina

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 696
Цитат
Това е начин да кажеш че говориш пълни глупости.

Не - това е начин да влезеш в конфликтен спор, когато знаеш, че аудиенцията може и да има аргументи. Добре известно е, че хората "в пространството" както и в залите за представяне използват материали, които са проучили в библиотеките или намерили в Интернет. Абсолютно всичко, което не е изпитано, тествано или проверено лично от теб със свидетели трябва да се характеризира като "смята се", "твърди се, че", някои хора са на мнение, че..."

Bell представя информация която е много интересна, но Bell не е свидетел, така, че тя ще ти я поднесе в трето лице. По този начин ти не можеш да скочиш срещу нея да и издереш очите с аргументи (както си ти е адетица!).

Неактивен Gil-Galadh

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 983
 • V to the A to the D-E-R
  • chigot.blogspot.com
да и тези изрази се ползват когато нямаш капчица доказателство
-Какво е дзен?  -Fire-water burn на Bloodhound gang chigot.blogspot.

Bell

 • Гост
да и тези изрази се ползват когато нямаш капчица доказателство

Алелуя! Най-накрая разбра за какво става дума - там където казвам тези думи именно нямам неуспорими доказателства - ами то нямаше да е загадка, ако ги имахме тея доказателства - за това в раздел "конспирации" общо взето се спекулира с много и различна (и дори противоречива) информация, само дето не всички говорят прямо като мене!

Не случайно подчертах, че не давам гаранции за моето обобщение и подчертах също, че си е мое белким стане ясно, че представям сбор от версии, които аз лично считам за интересни!!!

Та питам се какъв е проблема в случая и за колко от конспирациите тука нямате неопровержими доказателства, ама забравяте да го споменете?

Та смисъла на цялата тая тема не е моето обобщение за ратниците, а статията която представих - тя си е живо доказателство, за връзката на ратници и нацисти и техните цели, което е важна информация за историята и за хората, които са заинтересовани от конспиративното движение на ратниците, българската история и това, което е останало скрито за нас!!!


« Последна редакция: Ноември 20, 2006, 18:19:20 pm от Bell »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27