Автор Тема: Спортни конспирации  (Прочетена 5985 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Спортни конспирации
« -: Ноември 16, 2006, 12:25:05 pm »
Понеже нямаме тема за спортните конспирации, които са част от голямата игра реших да отворя такава, която да е  най вече свързана с допинга, а той съответно със здравето.. Всички предполагаме че големите звезди го визмат, за тях работят големи компании и се измислят нови технологии. Та ето интервюто на Бен Джонсън - няма да забравя бягането  му на тази Олимпиада когато постигна уникален резултат а по късно бе дисквалифициран за допинг. помня и коментатора по тв-то като каза -Карл Луис се оглежда, не може да го застигне .....


Бен Джонсън станал жертва на американски саботаж
standart

Бeн Джонсън скоро ще навърши 45 г. Бившият лекоатлет все още излъчва мощта и силата отпреди две десетилетия, когато помиташе всички съперници по световните писти. Сега той работи в центъра по лека атлетика в Университета Ню Йорк в Торонто, където Чарли Френсис го превърна в машина за спринта. Джонсън шлифова новите надежди от Ямайка, които пристигат в Канада. Най-бързият мъж на планетата в края на 90-те години разказва своята история.

В един септемврийски ден на 1988 г., по време на олимпиадата в Сеул, роденият в Ямайка канадец каза пред света, че мечтае световният рекорд от 9,78 сек на 100 м да остане неподобрен до XXI век. Освен ако не го направи самият той. 18 г. по-късно Бен разкрива всичко, което се случи в Сеул - бягането, дисквалификацията и положителната допинг проба.
"Скандалът, който избухна в Сеул, беше предварително плануван от американците", твърди той. "Те имаха нареждане да скрият онова, което се случваше с тях самите - това, което се видя после. В Белия дом например - всичко е политика. И главното и най-важно от всичко бях аз. Платих за всички, за цяло едно поколения. Целият свят знае, че всички, които бягат във финал на олимпийски игри, използват забранени вещества по един или друг начин. Това беше една система и времето после го доказа. Впрочем след толкова време мисля, че не би било несправедливо да ми върнат медала от Сеул Карл Люис му е смъртен враг
След онази олимпиада не съм говорил с него, няма и да го направя. Никога няма да бъдем приятели с Карл. Аз бях по-добър от него и извън пистата. Може и да съм фалшифицирал някои допинг тестове, но през 1988 г. и той даде положителни проби. Три, за да бъда по-точен. Американците го прикриха, както се разбра по-късно, и го изпратиха да се състезава на олимпиадата. Но същинският проблем е, че заради мен те губеха много пари.
За Асафа Пауъл Мисля, че той може да бяга по бързо, ако подобри някои техники. Например той бяга с прекалено разтворени ръце. Това го кара да губи време. Ако си събере ръцете, ще бяга по-бързо, но не зная дали ще слезе под 9,70. Моето бягане в Сеул, ако беше признато, трябваше да бъде 9,72. Това не е спекулация. Аз и моят треньор Френсис постигнахме всичко стъпка по стъпка, с една система за изчисления. Ние знаехме, че онова бягане трябва да бъде 9,72. От първите три крачки за осем десети от секундата и после пет големи крачки за секунда. Достигах скорост около 48 км/час. Но аз трябваше да покажа моята гордост на света и да демонстрирам, че бях способен. С новите технологии днес съм сигурен, че щях да бягам за 9,50.
Допингът
В спринта технологиите имат огромно значение. Съвременните писти са по-твърди и по-бързи. А има и по-добра дрога. Допингът също е технология, нали? Прави се в специализирани лаборатории. По-добрите марки правят по-добра дрога. А пистите са вече по-усъвършенствани и силното сцепление с бутонките подобрява скоростта. Дори маратонките са коренно различни от тези, с които бягах аз.
Истината за Сеул
Зная, че отидох в Сеул, без да съм пил нищо специално или нелегално. Също така зная, че бях жертва на един саботаж от страна на американците. Не можех да знам какво има около мен, не бях сигурен в това, което се случваше. Но после разбрах. Знаеше се, че никой не може да постигне моите рекорди и това разруши компетентността на системата. Сега мога да го кажа: има хора, които загубиха много пари. Като започнем от Люис и американците. Американските спринтьори ми завиждаха. Всичко беше саботаж.
Недостижим
Никой друг в света не беше способен да бяга 16 пъти под 10,10 в една година, включително и с рекорд, както направих аз през 1987 г. И никой не успя да спечели 21 спринта на 100 м последователно като мен. Морис Грийн беше този, който най-много се доближи до постиженията ми и беше най-добър. Но той беше американец. Винаги съм казвал, че който ме победи и покаже, че е по-добър от мен, ще му подам ръка и ще го поздравя без никаква завист. Дори мога да кажа, че никой - нито Майк Тайсън, нито Мохамед Али, нито Диего Марадона, са имали мощта и силата, които има моето тяло. Няма да има такъв като мен. Аз съм уникален. Сега хората харесват повече Асафа Пауъл, защото не е замесен в някаква игра или система. Скандалите около положителните проби на Джъстин Гатлин доказват, че целият свят играе една и съща игра, а не само Бен Джонсън през 1988 г.
Черното “Ферари”
Помня тази кола. Купих я, когато спечелих половин милион долара за един месец само от рекламни договори. Продадох го, но още го виждам от време на време по пътищата. Доволен съм от живота, който водя. Имам пари да си плащам сметките, да правя нещата, които ми доставят удоволствие. Създадох моя собствена линия дрехи "Бен Джонсън Кълекшън". Но най-важното е, че не трябва да се моля на никого за нищо.
Ася Анастасова

Неактивен asdfghjkl

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 780
 • Невъзможно е нищо
Re: Спортни конспирации
« Отговор #1 -: Ноември 17, 2006, 01:09:24 am »
Мдам, много можем да си говорим за спортните конспирации, ако могат да се нарекат така. Само в нашата спортна история колко случая има. Иначе Бен Джонсън е уникален. За него мога да кажа само това - Не човек, а машина! :)
Oh, look at you... Look at you! Stop trying to control everything and just LET GO! LET

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Спортни конспирации
« Отговор #2 -: Септември 21, 2008, 09:19:00 am »

Пари, политика и биороботи  :P :-\ ;)

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:   
Александър Андреев за впечатленията си от една потискаща олимпиада, генералщабните усърдия на организаторите, верижните асоциации със сталинизма и хитлеризма и оловния похлупак, затиснал стотици милиони наивни зрители.


Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:
 
 Олимпиадата в Китай се оказа дори по-потискаща, отколкото бях очаквал.

Организаторите я проведоха с генералщабно усърдие, а военната дисциплина, изпъчените гръдни кошове, фойерверките, маршовите стъпки и стотиците хиляди въоръжени с огнестрелно оръжие китайци, които бдяха над мира във връзка с игрите, събудиха верижни асоциации главно със сталинизма и хитлеризма, с военните паради или маневри, с надпреварата във въоръжаването и борбата срещу тероризма, но не и с пропагандираното мирно съревнование между атлети. Ефирното, снежнобяло, искрящо усещане, което обикновено (всъщност пожелателно) пулсира като нежно облаче над олимпийските игри, този път съвсем откровено отстъпи мястото си на оловен похлупак, затиснал не само китайските медии, интернета, пресцентровете, олимпийските селца и плахите опити за протест по площадите, но и стотици милиони наивни телезрители по цял свят, очакващи свежа промивка на погледа и задъхана възбуда за психиката си.Нищо такова, драги телевизионни зрители. Както ви предупреждавахме овреме, тези игри (повече от всички предишни) бяха положени в краката на два тотема: парите и политиката

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Супермодерните стадиони и съоръжения не успяха да променят потискащата атмосфера

  Западният свят се понамръщи на Китай заради липсата на демокрация и медийна свобода, но това беше горе-долу всичко. Китайските управници пък продадоха олимпиадата на своята вътрешна публика като огромен политически успех, а на външната – като доказателство за модерността си.

  Сякаш супермодерните стадиони и съоръжения могат да подменят архаичните възгледи и изпразнената от съдържание комунистическа фразеология. Полицейските репресии в периферията на олимпиадата, принудителните изселвания, екологическите престъпления – всичко това беше заметено под червения килим, по който дефилириха политическите лидери и концерните-спонсори. Така де, защо да си разваляме приказката с Китай, който е не само огромен пазар и гигантски конвейер за евтини стоки, но и постоянен член на Съвета за сигурност?

  Колкото до извънземните постижения на биологични роботи като Фелпс и Болт – те са поредните печални рекорди в убийствената надпревара за душата на разглезения и все по-разсеян потребител. Фелпс и Болт изпълняват просто службата на малки болтчета в машината за производство на емоции и продажба на пуканки от всякакъв вид. Такива болтчета са и олимпийските легенди на България от близкото минало като Йорданка Донкова или Стефка Костадинова, чиито все още валидни световни рекорди вече блестят с доста съмнително сияние на фона на лавината от допинг-скандали през последните години. А какво прави в цялата тази атмосфера, натегнала от меркантилност и лицемерие основният пазител на Свещения олимпийски Граал – Международният олимпийски комитет?

  А: тревожи се.
  Б: взима мерки.
  В: нищо.

  Познахте, верният отговор е В.

  МОК се ослушва като дете, направило голяма беля, но в същото време радостно опипва с ръчичка звънливите монети в джобчето си.

  Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Другия път просто не включвайте телевизора... 

  И вие сте възмутени, така ли? Ами щом е така на следващата Олимпиада (Световно по футбол, Европейско по не знам си какво) просто не включвайте телевизора. Ако го правите достатъчно често и последователно, машината в един момент жално ще проскърца и ще се разпадне на винтчета и болтчета.

 
Александър Андреев
 

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Спортни конспирации
« Отговор #3 -: Септември 21, 2008, 09:25:41 am »

Олимпийска склероза :P
 
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Зрителите издъхват от жажда за емоции...  :'( :D ;D
Едно дълго изречение от Александър Андреев за олимпиадата, която започва кой знае кога и кой знае защо.

Склерозиралият Брежнев чете О-О-О-О-О, олимпийските кръгове в словото си за откриването на Московската олимпиада, още се смеем на стария виц, склерозиралият Пиер дьо Кубертен вече изобщо не си спомня за какво ставаше дума в началото, за реклама на кока-кола или на адидас, за по-бързо, по-високо, по-силно, за стероиди или за правата на човека, свободният свят измисли кока-колата, стероидите и правата на човека и бойкотира Московската олимпиада заради нахлуването на СССР в Афганистан, после пък несвободният свят бойкотира олимпиадата в Лос Анжелис просто защото американците са лоши хора и заради нахлуването им във Виетнам двайсет години преди това, днес свободният и несвободният свят от тогава са заедно и критикуват Китай заради диктатурата и цензурата, тези китайци много объркаха световната търговия и подбиват цените, говорят приглушено политиците от глобалния свят по коридорите в Давос и Вашингтон, ние пък ще им объркаме олимпиадата за наказание, медиите се сурват като стадо подир политическите си пастири, доволни са когато има нещо за объркване, Тибет и Далай Лама, човешките права и потъпканата свобода на словото в Китай, вой, лай и скандал, Пекин цензурира БиБиСи и Дойче веле, китайците пък хич не обичат объркванията и скандалите, вече от четири хиляди години все калиграфия хармония, у нас не е прилично да се подиграваш на политическото управление, обясняват те по междукултурните канали и форуми, калиграфия и хормони на Пекинската Олимпиада,вече никой не се сеща за самата олимпиада, сещат се рекламодателите и телезрителите, които цял месец издъхват от жажда за емоции, скука след Европейското по футбол, няма Шампионска лига, няма лека атлетика, няма дори бадминтон, дайте ни зрелища, дайте ни още андроиди със стероиди, дайте ни боксьори, които се млатят по главите, и щангисти, които закусват обядват и вечерят с шепи шарени хапчета, дайте ни жени с обиколка на бицепса по-голяма от гръдната и мъже с повече тестостерон отколкото сиво мозъчно вещество, дайте ни национални отбори, национални химни, национални флагове, национални делегации в национални костюми с национални ръце върху националното сърце, с ръка върху пулса на националната душа националните президенти масово се стичат на откриването на игрите, трогателно е, когато два милиарда души гледат една и съща бутафорна инсценировка, да разцъфнат хиляди цветя, както казваше Дън Сяопин, да разцъфнат найки и пепси, да разцъфне свободата на словото, да разцъфне магията на игрите, зове председателят на МОК, да разцъфне най-вече самият МОК, който има
оборот колкото калабрийската Ндрангета и морал също колкото нея, защо само изхвърлиха нашето момче Иван Славков, я колко си беше на мястото там, и гласуваше точно за когото трябва, защото най-важното е игрите да продължават, игрите продължават, както каза през 1972 председателят на МОК, след като терористи избиха половината израелски отбор, игрите продължават и сега, не е ясно само кой с кого си играе... :P

Александър Андреев

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Спортни конспирации
« Отговор #4 -: Септември 21, 2008, 09:34:47 am »
   Любовно признание  ???


Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:   
Обичам футбола. Обичам тази мъжествена игра, в която хвърчат капки пот, плюнки, пръски кръв и изкъртени зъби. Особено обичам изхрущяването на счупен пищял или на две глави, сблъскали се във въздуха.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 
Не е лошо и когато някой си скъса ахилесово сухожилие или когато Зидан удари Матераци с глава в гърдите. Бива си го и влизането отзад или с бутони в лицето. Обичам и футболистите, строени в центъра преди мача. Обичам дори онези, които не дъвчат дъвка. Дори онези, които не си отварят устата в синхрон с някаква музика, избрана от родолюбиви политици. Как само се хващат за сърцето, а по одухотворените им лица се изписва патриотично чувство. За какво ли си мислят в този сюблимен миг? Дали за войните, славно спечелени (изгубени) от дедите им? Или за премиите при победа?

Обичам и онези, които раздават премиите

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Бекенбауер и Пеле - "Критика на чистия разум"
  Шишкави чичковци с костюми и пури, които говорят гладко, мазно и мъдро по пресконференциите: „Топката е кръгла, мачът продължава 90 минути.” Обичам Абрамович, Батков и Томов, защото имат милиони и лъжат милиони. Най обичам Бекенбауер и Пеле, защото имат мнение по всеки въпрос, което по задълбоченост не отстъпва на „Критика на чистия разум”. Обичам обаче и техните верни последователи, футболните коментатори, чиято поетика е сравнима единствено с Аристотелевата. Може и с Шекспир, по избор.

  Обичам телевизионните реклами в антракта

Мечтая за всички тези примамливи, агресивни, мъжки стоки: бира и ауди, мастика и жилет. Особено обичам лъстивите красавици с премрежен поглед, които обрамчват мечтаните обекти. От обич и на мен ми се премрежва погледът. Свалете и последното парченце плат, моля ви, не ме измъчвайте! Жена, дай ракията от хладилника!

  Обичам и запалянковците, тази най-миролюбива извадка от световното население. Харесват ми изящните и остроумни скандирания, обичам гората от юмруци или средни пръсти. Обливат ме вълни от патриотизъм и тестостерон, когато най-после запалят димките и седалките и започнат да се млатят със съседното племе. Обичам ги, когато освиркват чуждия отбор, когато се напиват безпаметно около стадионите или по кръчмите, а където минат – трева не никне. Но най обичам Дучето заради дълбоките асоциации на прякора му и заради завладяващия му наратив. По наратив не му отстъпва единствено Стоичков, другият главен агент на българското безсъзнателно.

Обичам ФИФА, УЕФА и „Кърниградска”

  Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Футболът - капки пот и още нещо...защото винаги дават на народа онова, което иска. Обичам трансферните прозорци (и летните, и зимните), обичам спонсорите и личните агенти, обичам всички футболисти, които седмично печелят толкова, колкото е БВП на Сомалия. Обичам и телевизионните канали, които плащат за всичко това с моите пари, без да ме питат дали случайно не предпочитам опера. :P

 (Всъщност, аз наистина обичах футбола, но с годините и той, и аз се променихме. Сега той обича парите, а аз – опера.) :D ;D

  Александър Андреев
 

Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Спортни конспирации
« Отговор #5 -: Септември 21, 2008, 09:43:58 am »
Боби Фишер – от американски гений до параноичен беглец
19 Януари 2008
e-vestnik   


Робърт Фишер - младият гений на шахмата с IQ 187. Снимка: РойтерсБоби Фишер, който почина в четвъртък на 64 години, е може би най-великият човек, който не е завършил гимназия. Вероятно е и най-великият шахматист на всички времена, чийто живот завърши в ексцентрично уединение. Роден в САЩ, Боби живя последните две години в Исландия, след като преди това осем месеца лежа в затвор в Япония при поредната превратност на съдбата. Всъщност, животът му тръгна зле, след като достигна апогея на славата си на 29 г. Отрасналият в Чикаго гений влезе в заглавията на всички агенции, след като прекрати съветската доминация в шаха през 1972 г. с победа над Борис Спаски. Игран в разгара на Студената война, сблъсъкът в Рейкявик влезе в историята като Мача на века.

Казали му, че има IQ по-високо от това на Албърт Айнщайн. Дълго време си мислел, че този божи дар ще му осигури вечно щастие. Поставяше екстравагантни изисквания за мачовете си по начин, по-често срещан при боксовите срещи. Докато театралниченето му спечели популярност – и помогаше за изнервянето на съперниците – той също така успя да се изолира от всички с изключение на малка група приятели и любители на шаха.

Макар и надъхан лично от Хенри Кисинджър да играе за родината си през 1972 г., Фишер неведнъж е казвал, че ненавижда Съединените щати. Макар майка му да е еврейка, той бе върл антисемит, който използва радиопредавания, за да обвини евреите във всички възможни грехове, включително конспирация за изтреблението на слоновете.

Докато е арестуван, се сгодява за председателката на японската шахматна асоциация Миоко Ватаи. Според годеницата му той мразел японците неистово.

Фишер излезе от усамотението си след 11 септември 2001 г., когато по филипинско радио приветства „чудесната новина” за терористичните атаки и тегли про-Ладен и антиеврейска тиради. “Всеки може да спекулира, че коментарите му относно 11 септември са вбесили американската администрация до такава степен, че са я принудили да го вземе на мушка”, смята Дейвид Едмъндс, съавтор на книгата за мача през 1972 г. „Боби Фишер тръгва на война”.

В радиоизявлението си за 11 септември Фишер обяви, че „никой не е сторил повече за Щатите, отколкото аз”, като ги е направил да изглеждат „интелектуална страна”. „Сега аз вече не съм им потребен. Виждате ли, Студената война свърши и повече нямат нужда от мен – вземат ми всичко и ме вкарват в затвора”, каза още той.


Робърт Фишер (вдясно) и Борис Спаски на мача за световната титла в Рейкявик през 1972 г. Снимка: РойтерсПо време на Мача на века в Исландия Фишер разчиташе на собствения си интелект, за да сложи край на 24-годишната съветска хегемония. На страната на детронирания Спаски имаше цяла армия руски стратези. „В продължение на две години от живота си той тотално и безусловно доминираше в света на шахмата, допълва Едмъндс. Мисля, че мнозина не искаха неговите антисемитски и антиамерикански коментари да петнят репутацията на най-великия шахматист на всички времена.”

Шахматното образование на Фишер се състоеше в заключване в една стая с дни, като се състезаваше със самия себе си. Той отказа да играе след триумфа си и бе лишен от короната през 1975 г.

Параноята му се засили през 1981 г., когато заради мърлявия му вид по погрешка бе заподозрян в банков обир в Калифорния. В друго интервю по филипинско радио Фишер обвини медиите, че „опитват да настроят хората срещу него”. „Постоянно използват думата ексцентрик или странен, казва Боби. А аз съм скучен! Скучен!


Бившият световен шампион Боби Фишер наблюдава дъската по време на Мача-реванш с Борис Спаски в курорта Свети Стефан през септември 1992 г. Снимка: РойтерсФишер се завръща към шаха през 1992 г. с повторение на мача със Спаски в Югославия, разкъсвана по това време от война. На една пресконференция той нападна американското правителство, което го предупреди, че нарушава международното ембарго. Победи отново Спаски, спечелии над 3 милиона долара, върху които никога не плати данъци. Фишер не се върна в Щатите, където имаше издадена присъда от 10 години затвор заради този мач.

На 13 юли 2004 г. бе задържан на летище „Нарита” в Токио заради пътуване с паспорт, който според Вашингтон не съществуваше. Докато японците се чудеха с месеци дали да го екстрадират в Щатите, Исландия го спаси през 2005 г., давайки му гражданство заради ролята му в популяризирането на острова и на шахмата през 1972 г.Боби Фишер напуска Япония, след като току-що е получил исландски паспорт. Снимка: РойтерсТъй като янките го заплашиха, че ще го арестуват, ако стъпи на тяхна територия, Фишер започна новия си живот с характерни антисемитски и антиамерикански тиради. “Контролираните от евреи Съединени щати са зло. Тя говорят за ос на злото. Какво ще кажат за съюзниците на злото? Какво ще кажат за САЩ, Англия, Япония, Австралия и т.н.? Те се истинските злодеи”, заяви тогава Фишер.
Факти от живота на Боби Фишер

1943, 9 март. В разгара на Втората световна война в Чикаго в семейство Фишер се ражда син, който получава името Робърт Джеймс.

1972. Мачът за световната титла между Фишер и Спаски (СССР) в Рейкявик започва девет дни по-късно от предвиденото. Фишер иска: а) да се намали температурата в помещението, б) да се смени демонстрационната дъска, в) да се махнат всички камери, г) да се махнат креслата за зрители, д) да се увеличи наградния фонд на 250 000 долара. Фишер губи небрежно първата партия, не се явява на втората, а после постига седем победи.
1973/74. Хонорарът за титлата Фишер почти изцяло дава за сектата „Всемирна господна църква” в Пасадена. Скоро обаче се скара с тях. „Тези секти са ужасни лицемери. Обявиха скорошното пришествие на Христа и ме излъгаха. При това дори не се извиниха!”

1975. Преди мача за короната с Анатолий Карпов (СССР) Международната шахматна федерация удовлетвори 178 от 179-те искания на Фишер, но въпреки това той се отказа. И, естествено, веднага бе лишен от званието. След това не се появи на публично място повече от 15 години.

1981. Само през 1981 г. Фишер случайно попада в новините. Калифорнийската полиция го арестува в Пасадена, тъй като го объркала с банков обирджия. Бившият световен шампион изглеждал като застаряващо хипи – целият в дрипи, с дълга и мръсна брада. Макар да се противил, Фишер престоял два дни зад решетките.

1992. След дълго време се появява пред публика в Мача-реванш за титлата световен шампион срещу Спаски в Белград. Сръбският милионер Ездимир Василиевич осигурява награден фонд от 3,35 млн. долара. По това време САЩ налагат икономическо ембарго на Югославия. Американският финансов министър обяснил с писмо на Фишер, че го заплашва затвор, ако участва. Фишер къса писмото пред очите на журналистите.

1996, 19 юли. Фишер представя новата шахматна игра – „Фишерренд” (ренд – случаен, б.р.). От обикновения шах се различава по това, че в началото на партията фигурите се поставят на случаен принцип. Така Фишер се опитва да минимизира вероятността от „уговорени” срещи.

2001, 11 септември. След атентатите срещу кулите-близнаци Фишер се обадил във филипинското радио „Bombo” и заявил: „Това е голяма новина! Аплодирам тези, които го направиха. Тази страна отдавна трябваше да бъде изтрита от лицето на земята”.

2008, 18 януари. След тежка и продължителна болест на 64-годишна възраст Боби Фишер умира в Исландия.
Фишер: Турнир в София? Не са ме канилиБоби Фишер в Исландия в последните години от живота си. Снимка: Ройтерс11-ият световен шампион по шахмат рядко даваше интервюта през последните години. През май 2005 г. говори пред агенция „Весь спорт”.

„Отдавна разлюбих шахмата”

- В момента в София се провежда голям международен турнир. Организаторът Силвио Данаилов ви покани като почетен гост. Защо не отидохте в столицата на България?

- А, София – това е столицата на България? Интересно… И там върви турнир? Нищо не знам за това. Не са ме канили.

- Но вие все пак следите събитията в шахмата?

- Това не ми е интересно. Вече не играя. Разлюбих тази игра.

- Откога? Нали знаете, че в шахматния свят има разкол, няма единен шампион…

- Как така няма? А вие с кого разговаряте в момента?! Аз съм последният велик шампион. Това, че през 1975 г. ме лишиха от званието, е възмутително и незаконно. Оттогава минаха 30 години. Вече всички партии са подготвени от рано, всички ходове са заучени, така че всички мачове и турнири са договорени.

- Твърдяхте, че трябва да се противостои на това зло. Затова ли измислихте „Фишерренд”?

- Моите идеи скоро ще станат много популярни! В момента компютърът определя всички вариации по метода на случайните числа. При моята игра трябва висок интелект, а не пари и връзки, както е сега под контрола на Международната шахматна федерация. От стария шахмат ме интересува само към едно нещо. Искам да докажа, че мачът Каспаров – Карпов през 1984/85 г. бе инсцениран, подготвен от КПСС и КГБ. И ще го докажа. Карпов и Каспаров са лъжци и търговци.

- А Каспаров ви смята за един от най-великите шахматисти в историята.

- Е, това не е повод да си сменя мнението за него… Всеки, който предварително се готви за срещите и най-вече - играе договорени партии, е лъжец и търговец. Каспаров не може да бъде наричан иначе освен престъпник. Знам, че сега се опитва да се занимава с политика, върви срещу Путин. Това е достатъчно за мен, за да изразя подкрепата си за президента. Каспаров е олицетворение на злото. Ако го подложите на детектора на лъжата, ще се убедите, че е лъжец.
”Убиваха ме с радиация”

- С какво се занимавате в Исландия?

- Почивам си. Възстановявам се след 9 месеца в японския затвор в Осака, който е само на 66 км от Токийската атомна електроцентрала. Абсолютно съм сигурен, че Япония и САЩ са се договорили да ме вкарат в затвора, който буквално е пропит от радиация. Ситуацията там е такава, каквато е била след аварията в Чернобил. Още през 1999 г. в Токийската АЕЦ стана някакъв инцидент, при който загинаха 600 души. Вдишвах отровни пари, който убиваха здравето ми цели осем месеца. Всичко започна на 13 юли 2004 г., когато японските власти ме похитиха на летище „Нарита”, откъдето щях да летя за Филипините.

- И защо?

- Ще ви разкажа. По това време вече 90 дни бях стоял в Япония – отидох там от Хонконг на 15 април. Тъкмо се качвах на самолета, когато с особена жестокост десет охранители ме нападнаха, напъхаха ме в една камера и ме отнесоха. Това си бе истинско похищение, само дето не ме убиха. Казаха ми, че е дошъл човек от посолството на САЩ. Аз им отвърнах, че не искам да го виждам, но те не ми дадоха избор. Това момче от посолството се представи като Питър, без да добавя фамилно име. Първо ми даде документа, според който съм задържан. Там пишело, че на 16 април 2004 г. съм влязъл нелегално в Япония, а паспортът и визата ми не били изрядни. Естествено, това не бе вярно. Откровена лъжа! Показаха само писмо от британското посолство във Филипините, с дата 11 декември 2003 г., в което се казваше, че паспортът ми е анулиран. Разигравайки комедия, този Питър унищожи моя американски паспорт, който му бе даден от японците.

- Но американското правителство ви обяви за издирване още през 1992 г., когато вие въпреки забраните изиграхте мач с Борис Спаски в Югославия.

- Американското правителство – това са криминални утайки! Без съд и следствие, без каквито и да е доказателства те пращат хора в затвора по цял свят. В Югославия, в Афганистан, в Ирак. И японците са заедно с тях. Управляващата японска демократична партия – не е партия, а окупационно правителство. Както е и в Ирак.

Не искам нищо американско.
- Как излязохте от затвора?

- Бързо разбрах, че Япония е марионетна държава, която изпълнява всичко, което САЩ наредят. Първо ме вкараха в затвора, а после девет месеца не ме изправиха пред съд. Да се надявам на обективност и справедливост, бе глупаво, затова аз просто измамих похитителите си. Сам, естествено, нищо не можех да сторя. Фактически ме измъкна Миоко Ватаи.

- Вие станахте мъж и жена в затвора…

- Там е работата, че не станахме. Нашата сватба с Миоко бе мистификация. Запознахме се през 1973 г., когато за пръв път отидох в Япония. Скоро станахме близки приятели. Харесвахме се, но дори не сме мислили да се женим. Разберете… когато си похитен, просто се опитваш да намериш начин да избягаш. С Миоко Ватаи решихме да се възползваме от пункт в японското законодателство, по който незаконен емигрант, какъвто аз станах с анулирането на паспорта, може да бъде освободен, ако влезе в отношения с гражданин на Япония. Така и стана. Дори в най-безнадеждната ситуция може да се оправите, стига да искате. Американците и японците са тъпи свини! Да ги излъжа се оказа много просто!

- А защо решихте да отидете именно в Исландия? Може би смятате, че демокрацията в тази страна е истинска?

- Това няма значение, както и Исландската шахматна федерация. Аз просто исках да избягам от японския затвор. Затова позвъних на стария си приятел Сам Полсън, който бе мой телохранител през 1972 г. на мача със Спаски. Той се обърна към правителството на Исландия с молба да ми дадат гражданство. И аз го получих – истински паспорт, а не туристически.

- А с какви пари живеете? Вие не участвате в турнири, нямате бизнес.

- От мача със Спаски през 1992 г. в швейцарска банка имам 3,5 милиона долара. Всъщност, парите са във франкове и злато. Не искам да имам нищо американско.

”Путин прави всичко правилно”

- Защо не обичате Америка и американците?

- Голямото болшинство от американците са тъпи, безмозъчни свини! Може би защото за втори път избраха за свой президент този клоун Буш.

- А какво мислите за Путин?

- Мисля, че този човек е на своето място. Предишният руски президент Борис Елцин е истински престъпник. Той работеше за Америка, целенасочено унищожаваше страната. Путин не винаги е последователен, но, като цяло, не взима лоши решения. Правилно постъпи като изгони от страната Березовски и вкара в затвора Ходорковски – този еврейски грабител, който открадна от руския народ милиарди долари. Още по времето на Елцин! Нали знаете, че той е свързан с един от фамилията Ротшилд във Великобритания. Те имат договор, според който нефтът на ЮКОС всъщност принадлежи на Ротшилд. Това е еврейски заговор! Когато Путин опита да върне на Русия нефта и доларите на ЮКОС, американците и англичаните се развикаха, че е нарушение на човешките права и частния бизнес. И, може би, щяха да използват това като повод за военна агресия. Така че аз желая на Путин успех. Той прави всичко правилно. Само трябва при Ходорковски да влязат също Карпов и Каспаров. Тези престъпници!

- Така детайлно следите събитията в Русия…

- Гледам телевизия, слушам Би Би Си, чета „Икономист” и „Таймс”. В крак съм с всичко, което става в Русия, Украйна или сега в Узбекистан. Единствено не разбирам какво става в Чечня. Не ми харесва, че Русия се бори с мюсюлманския свят. Искам в Чечня най-накрая да има мир, а арабите да работят заедно с Русия срещу Америка. Това щеше да е по-продуктивно.

- Как виждате света след 10 или 100 години?

- Струва ми се, че ще има ядрена война. И ще я започнат американците. Когато лежах в затвора, прочетох в „The Japan Times” на първа страница декларация на японското правителство: съвместно със САЩ разработваме ядрена програма. Това е невероятно! А се жалват за Северна Корея, Иран, Индия! САЩ – това е зло! Нецивилизовата страна, трябва да се махне от световната сцена. Освен това трябва да се реши еврейския въпрос.

- Какви са личните ви планове за близкото бъдеще?

- Когато се възстановя, ще играя моята шахматна игра, при която няма корупция и договорки. Ако предложат добри пари, готов съм дори да играя за званието световен шампион. С който и да е. Даже с престъпници. Ако видите Карпов или Каспаров, предайте им моето предложение :D ;D  :-\...
има снимков матириал - отвори:

http://e-vestnik.bg/3119#write-comment-last

(По материали на агенция Франспрес, руския и английския печат)
Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Относно: Спортни конспирации
« Отговор #6 -: Септември 24, 2008, 16:55:29 pm »
Зрелище с увреждания :P :-\

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:   
 Как могат да се изродят Параолимпийските игри? Какво е общото между тях и  класическата Олимпиада? На тези въпроси се спира в коментара си Александър Андреев.


   Разбрахте ли, че Параолимпийските игри с голям успех настигат истинската Олимпиада? Не, на откриването им не се стичат тълпи от президенти и премиери, както става на „истинските” игри. Не, телевизиите не водят кървави битки за правата и не излъчват после по 25 часа в денонощието. Не, фирмите не им се лепят като мухи на мед. И – не, широките народни маси все още не изпадат в параолимпийска треска. Но виж, допингът вече влезе и в кръвоносната система на олимпиадата за хора с недъзи: в Пекин изгърмя един пакистански спортист.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: 
Всъщност, Параолимпийските игри само на пръв поглед са просто политически коректна алтернатива на суперкомерсиализираните и биологично свръхизчанчени олимпиади.

  Някой циник би казал, че и в двата вида игри участват хора с увреждания, само дето в единия случай уврежданията са нежелани, а в другия – специално търсени.

  И че може би спортистите в параолимпиадите заслужават далеч по-голямо уважение, защото спортуват въпреки увреждането си, а не благодарение на него – ако приемем все по-разпространеното твърдение,

че олимпийските фаворити вече са главно продукт на химията и на физиологичния дизайн.

 Спор няма, замисълът на параолимпиадите е такъв: възможност и за хората с недъзи да участват в международно премерване на силите със себеподобни; сигнал към безгрижните хора без недъзи да обърнат повече внимание на инвалидите и да проявяват повече толерантност към тях. (Между другото: доста българи, дошли на гости в Германия, са ме питали защо из градовете се виждат толкова много инвалиди. Обяснението: в Германия очевидно няма процентно повече хора с увреждания, отколкото в България – просто тези хора са по-облекчени във всекидневието си, по-видими, имат повече възможности за придвижване, потребление и развлечение, а мнозинството е свикнало с тях и не ги стигматизира.) Накъде обаче ще се развият параолимпийските игри, независимо от благородния си замисъл?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Развлечение, картинки, купон, игра който иска да нареди пъзъла на новото време и на младежкия манталитет, няма как да мине без тези елементи. С други думи, ако наистина имат амбицията да догонят по атрактивност традиционните олимпийски игри, параолимпиадите ще предлагат на публиката си все повече развлечение, картинки, купон и игра. И ще трябва да стават все по-перспективен рекламоносител за разните кокаколи и адидаси. Да не говорим, че поколенията на телевизията и интернет вече са безнадеждно пристрастени към бързата смяна на кадрите, към непресекващите изненади и все нови шоу-оферти, тъй че нищо чудно един ден да обърнат гръб на Олимпиадата и да се запалят по Параолимпиадата.

(Тук цитираният по-горе циник би казал, че още през Средновековието хората с недъзи са били атракция по панаирите...)

 Защото и самите параолимпийци като част от споменатите поколения със сигурност не изостават от воайорско-ексхибиционистичната мода на телевизионните шоута и електронните мрежови общности под мотото: „Вие искате да гледате – ние се показваме”. Първият допинг-случай в Пекин може да се окаже пророчество за всичко това.

Александър Андреев
http://www.dw-world.de/dw/article/0,2144,3633834,00.html

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27