Автор Тема: Глобалното средновековие  (Прочетена 6507 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Глобалното средновековие
« -: Ноември 04, 2006, 11:14:39 am »
Глобалното средновековие

Статия на Александър Храмчихин в руското електронно издание

01.11.2006Севернокорейският ядрен опит потвърди, че отдавна не съществува никакъв "еднополюсен свят", защото независимо от цялата им военна мощ, САЩ не са в състояние да воюват.
Една демократична страна с добре развита конкурентна икономика няма възможност да води война с голям брой жертви, още повече ако обществото не я възприема като справедлива.
Ако в нея бъде задействана наборна армия, обществото просто ще смени правителството или ще го принуди да спре войната, както бе в случая с Виетнам. Ако пък армията е наемна, няма да има желаещи да служат в нея, както става в хода на днешната война в Ирак.
Затова за САЩ вече са непосилни дори операциите в Ирак и Афганистан, а всякакви бойни действия на сухопътни войски срещу Иран или Северна Корея са напълно изключени.
Възможни са по принцип въздушни операции срещу тези страни, за да бъде разгромен техният военнопромишлен и ядрен потенциал - загубите на САЩ ще са минимални поради слабата противовъздушна отбрана (ПВО) на Иран и Северна Корея.

Подобни операции обаче са крайно вредни и в двата случая .

Голяма част от иранските и особено севернокорейските обекти - възможни цели, са скрити дълбоко под земята, даже под планините. Даже ако бъдат улучени, поражението им не е сигурно - дебелите пластове земни и скални маси често са по-добра защита и от ПВО.
Въздушните атаки може да са безрезултатни; нещо повече, със сигурност ще предизвикат отговор. Иран ще удари войските на САЩ в Ирак и Афганистан, а КНДР ще атакува Южна Корея и американските войски на нейна територия; може да нанесе и ракетен удар срещу Япония.
В крайна сметка пак ще се наложи САЩ да водят наземна война, само че инициативата ще бъде в ръцете на противника им, крайно фанатичен при това. И американските загуби ще надхвърлят може би десетки пъти броя на жертвите от Ирак и Афганистан.
Щом може безнаказано да плюеш в лицето на "единствения полюс", след подобно унижение той не става за никакъв "хегемон".
Американската външнополитическа стратегия претърпя тотално поражение. Политиката на борба срещу тероризма и всеобща демократизация постигна обратен ефект. Хванали се наведнъж в няколко капана, САЩ на практика нямат възможност да се измъкнат.

Републиканците още не са готови да признаят поражението си, а какво ще правят демократите, ако дойдат на власт, изобщо не се знае. Дори ако признаят поражението, то ще си остане факт.

Възниква и риск от твърде сериозно духовно разцепление в американската нация, което намалява външнополитическия потенциал на САЩ.

Светът обаче надали е станал "многополюсен" - по-скоро хлътва в един пълен хаос, където най-добре се чувстват маргиналите.
Не става дума само за страни от рода на КНДР, Иран и Венецуела - в още по-голяма степен това важи за недържавните организации от мрежов тип.

Силата и влиянието им нарастват, символно значение тук има победата на "Хизбула" над Израел. А САЩ дори отчасти не са готови да заменят традиционните силови центрове.

Руската външна политика представлява съвкупност от слабо осмислени движения, обусловени от материалните интереси и психологическите комплекси на управляващата върхушка. Тя претърпя тотално поражение, както и политиката на САЩ.
Русия стремително губи остатъците от влиянието си в постсъветското пространство - обръщат й гръб дори Беларус, Казахстан и Армения. Федерацията става държава парий в очите на Запада - там няма готовност за преговори с хора, водени не от международното право, а от бандитски "традиции", които превръщат собствената си страна в суровинен придатък на Китай.
Какво й остава сега на Русия - напред с рогата срещу Грузия и това е. Ето достоен за нея съперник, при това по-умен, по-целеустремен, което му гарантира повече шансове за победа.
Днес Русия разполага с един единствен ресурс на международната арена - правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Китай активно се опитва да изгради своя сфера на влияние, "прибирайки" страни, които се отдръпват и от Вашингтон, и от Москва. Все още обаче Китай не е готов да стане пълноправен световен "полюс", както показа и споменатият ядрен опит на Северна Корея.
От реакцията на Пекин личи, че Пхенян се е изплъзнал от неговия контрол, явно неочаквано за китайското ръководство. Пекин също като Вашингтон е попаднал в капан. Не може да остави Северна Корея безнаказана. Как обаче да я накаже, засега остава неясно.

Индия е още по-неподготвена за ролята на "полюс". Страната притежава колосален потенциал, но все още не се изживява като световен лидер. Психологическа готовност за това нямат нито ръководството, нито населението й.

Европа изобщо не може да се смята за пълноправен субект на международната политика. ЕС е в твърде остра криза на самоидентификация, опитвайки се да "смели" първо новите членки на ЕС и НАТО от Източна Европа, а след това и милионите имигранти от Азия и Африка.
Освен това Франция, Германия, Великобритания и Полша имат твърде различни становища по принципни въпроси на външната политика. А технологията на "цветните революции" се обърна като бумеранг срещу самата Европа.
Естествено никакъв "полюс" не могат да бъдат нито Бразилия, нито Аржентина, нито Латинска Америка като цяло. Напротив, там виждаме тенденция да се множат различни "чавеси", тоест открито извънсистемни сили.
За Африка пък няма опасност тепърва да залитне към хаоса - затънала е в него от самото рухване на колониалната система.
Невъзможно е да приемем за "полюс" и мюсюлманския свят. Разцеплението в него е далеч по-силно, отколкото в Европа. Той е напълно безпомощен в технологически план, подложен е на мощен натиск и отвън (главно откъм САЩ естествено), и отвътре - от страна на ислямските радикали и "улицата" като цяло.
Тъкмо Близкият и Средният изток са най-пълно олицетворение на хаоса, в който може да хлътне цялата планета.
Ще остане в миналото например режимът на неразпространение на ядреното оръжие. Това бе потвърдено от Северна Корея, а в обозримо бъдеще се очаква да я последва и Иран.
Първо, това оръжие представлява технология отпреди 60 години, затова е абсурдно предположението, че може да бъде държана в тайна. Второ, изобщо няма възможност да бъдат наказани нарушителите на режима - всички разбират правилото "кой превари, той натовари".
Държавните системи, петимни за ядрено оръжие, са доста специфични и това предизвиква верижна реакция - съседите им също се стремят да се сдобият с подобни въоръжения. Такъв бе случаят с Индия и Пакистан.
Като реакция срещу действията на Иран и КНДР ядрени държави ще пожелаят да станат най-малкото Саудитска Арабия, Египет, Южна Корея и Япония. Нещо повече, за собствено ядрено оръжие вече говори дори Нигерия. Тя безспорно не би могла да организира собствено производство, но може да си го купи с петродолари и почти открито преговаря по въпроса с Пакистан.
Колкото повече страни разполагат с ядрено оръжие (включително държави с агресивно-маргинални наклонности), толкова по-вероятно е някой някога да го употреби. Особено щом "еднополюсният свят" се оказа фикция и налице е просто един хаос.
Съвсем не е изключено и терористите да докопат такова оръжие. Не вдъхват надежди и международните организации. ООН явно е безсилна, твърде бързо се превръща в посмешище и НАТО.
Човечеството сякаш навлиза в едно ново Средновековие, без изобщо да е готово за това.


Александър Храмчихин, Прогносис.ру
« Последна редакция: Ноември 06, 2006, 17:23:36 pm от Eon »
musica universalis

Antonium

 • Гост
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #1 -: Ноември 06, 2006, 13:47:45 pm »
Човечеството сякаш навлиза в едно ново Средновековие, без изобщо да е готово за това.

Александър Храмчихин, Прогносис.ру

Подготовката какво включва:

1. Консерви русенско варено
2. Малко книги - научни. Та като стане Земята отново плоска да доказваш обратното, докато те линчуват или разпъват.
3. Репеленти с/у бълхи - чумата назад
4. Семена от  царевица, домати и картофи, че не се знае кога ще бъде открита Америка.
5. АК47 с неограничен ресурс и малко броня.
6. Отричаш езотериката защото попадаш на едно място оградено с огън
 8) :D :P
« Последна редакция: Ноември 07, 2006, 23:59:49 pm от Horus »

Oberon

 • Гост
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #2 -: Ноември 06, 2006, 13:54:42 pm »
Човечеството сякаш навлиза в едно ново Средновековие, без изобщо да е готово за това.

Александър Храмчихин, Прогносис.ру

Подготовката какво включва:

1. Консерви русенско варено
2. Малко книги - научни. Та като стане Земята отново плоска да доказваш обратното, докато те линчуват или разпъват.
3. Репеленти с/у бълхи - чумата назад
4. Семена от  царевица, домати и картофи, че не се знае кога ще бъде открита Америка.
5. АК47 с неограничен ресурс и малко броня.
6. Отричаш езотериката защото попадаш на едно място оградено с огън
 8) :D :P

Ахаха, трандеф, ти си олигофрен:))) Ама си прав в крайна сметка:) Аз да добавя:

7. Компас и карта на света:)
8. Жена, да продължиш рода.
9. Конци за зъби, марка "Trisa", the best of the best.
10. Няколко ката дрехи и добра раница. Много добра.
11. Як калъф за очилата, та да ги запазиш докато можеш:)
12. Някоя техничарска чудесийка, за да може пра-пра-пра--------пра внукът ти да бъде обожествен от местни диваци:)))
« Последна редакция: Ноември 08, 2006, 00:01:46 am от Horus »

Неактивен Jean-Luc Picard

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 351
 • Starfleet Captain
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #3 -: Ноември 06, 2006, 16:42:38 pm »
Глобалното средновековие


Има логика тук-там :))


7.Компас и карта на света:)
8.Жена, да продължиш рода.
9.Конци за зъби, марка "Trisa", the best of the best.
10.Няколко ката дрехи и добра раница. Много добра.
11.Як калъф за очилата, та да ги запазиш докато можеш:)
12.Някоя техничарска чудесийка, за да може пра-пра-пра--------пра внукът ти да бъде обожествен от местни диваци:)))

13. Разпечатка на хартия на целия форум екснет и съхраняването му в нещо като Александрийската библиотека, примерно Оберонската библиотека :))), с осигуряване на достатъчен брой пожарогасители около нея да няма после пак оплакали се :))
13а. Последно бъркане на бетон и оставяне на достатъчно стъпки и отпечатъци с разнообразни модели маратонки/обувки с цел улесняване на бъдещите специалисти по "древни и изчезнали цивилизации" в споровете им с бъдещата закостеняла наука :))

Иначе всичко това доста ми напомня Фондацията на Азимов :))

Дъвиан

 • Гост
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #4 -: Ноември 06, 2006, 16:43:21 pm »
Аха, ти ли разпечатваш? ;)

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #5 -: Ноември 06, 2006, 17:14:22 pm »
Култов предмет - да могат оцелелите да знаят,
че сте били носители на някакви ценности...
Това си е доста важно откритие за тях - нищо,
че не обслужва оцеляващите ви търбуси,
surviverи!
   Раница (всичко да се побира в нея!)
   Култов предмет (според предпочитанията)
   Кат топли дрехи (с обувки)
   Кат летни дрехи (и сандали)
   Долни дрехи (за сменяне при студ и дъжд)
   Плащ против дъжд
   Шалте (подложка за лягане на земята)
   Палатка (миниатюрна, против дъжд и вятър)
   Нож
   Бинокъл
   Компас
   Тефтер с молив
   Водни очила
   Лупа (да може да подпалва на слънце)
   Ароматни пръчици (не е маловажно...)
   Кесия със сушени плодове
   Кесия със семена и ядки
   Кесия със сухар
   Манерка с вода
   Манерка с пчелен мед
   Манерка с алкохол (дезинфектант)
   Огниво (прещракващо, не запалка)
   Купа за събиране на неща, готвене и хранене
   Учебник по биология, медицина, география или философия
В такива моменти е необходимо да имате някаква възвишена вещ, която ще ви дава уют и ще преодолява чувството ви за самота и опасност; при децата това е тяхното мече - от войнишка гледна точка то изглежда ненужно, но, както всеки истински войник ще потвърди, във фуражката или под колана, на тайно място винаги има една скрита снимка на любимо момиче, икона на св. Георги или копче, подарено от големия ни, покоен вече брат... НЕ ОСТАВЯЙТЕ мисълта за вашия специален предмет последна! Вие трябва да се самоопределите като носител на духовна ценност и изборът на такъв предмет - миниатюрен, лесен за поддържане и съдържателен, ще ви помогне да се самоосъзнаете. Самоосъзнаването, оказва се, е най-важният ресурс в сезоните на разруха и война, където всеки аспект на оцеляването - малко или много - граничи с късмета. Не си губете да носите оръжие, особено, ако не сте специалисти в боравенето с него! Вярвайте, надявайте се и не загърбвайте любовта в себе си! Каквото и да се случи...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Oberon

 • Гост
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #6 -: Ноември 06, 2006, 17:19:43 pm »
Кесия със сушени плодове
Кесия със семена и ядки
Кесия със сухар
Манерка с вода
Манерка с пчелен мед

За повеето неща си прав, ама тези, които съм цитирал, ще свършат много бързо. Тук говорим за неща, които ще ти трябват перманентно, и които ще трябва да носиш със себе си, ако не си намериш пещера. Редактирай си поста.

Неактивен neven

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 698
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #7 -: Ноември 06, 2006, 17:25:21 pm »
Прещракващото огниво какво представлява?
"Предметите на Тльон се удвояват; те са склонни обаче и да изчезват или да губят известни черти, ког

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #8 -: Ноември 06, 2006, 17:25:51 pm »
Няма да го редактирам! - назоваването на точно тези продоволствия има много по-голямо значение от въздържането само до несвършващи се блага... Важно е хората да се ориентират именно към такива храни, дори и в мирно време, което е от съществено значение за тяхното пречистване и духовна подготовка към преход. Иначе някой идиот ще вземе да се запаше с пълни откъм консерванти вафли "Морена на мах" или нещо подобно, от което ще умре и без ядрена криза... Значи, горе изброявам универсални и дълготрайни храни. Ако към тях прибавим свежата растителност, това са почти универсалните продоволствия, необходими за вашето здравословно оцеляване...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Oberon

 • Гост
Re: Пътят към Глобализацията и бъдещето на Земята
« Отговор #9 -: Ноември 06, 2006, 17:31:44 pm »
И за твоето оцеляване, разбира се:))))
Исках да кажа, че тези неща, които съм извадил от твоя списък, са много краткотрайни.  От вафли Морена едва ли ще умреш, не ставай глупав.
И нещо много важно: здравословно оцеляване няма как да има, дори а си вземем по 1 тон т гореизброените неща. И то по простата ( отново ) причина, че човека ще стане борещ се за оцеляването си индивид, и всичко около него ще е враждебно. И 3 тона мед да си вземеш, като си счупиш крака при подхлъзване на горската пътека? какво правим? Лекуваме с мед? Ако искаме да оцелеем достатъчно дълго, че да оставим поколение трябва да станем не само духовно чисти медени души, а и да сме наясно със самото оцеляване като модел на съществуване.
Ясен ли съм?

Оберон

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #10 -: Ноември 06, 2006, 17:45:47 pm »
Ясен си, даже - тъжно наивен, мистер Rambo! Ако един път за винаги не вразумееш, че бъднините на човечеството не са обвързани с една виетнамска вакханалия, именно такава съдба ще разтвори пастта си и ще те погълне, за да не ти остави съмнение, че си бил прав...
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Oberon

 • Гост
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #11 -: Ноември 06, 2006, 18:03:55 pm »
Ей, старшият потребител Flydragon:) Колко съм наивен си е мой проблем:) Надявам се разбираш, че само духовността ти и манерката алкохол за дезинфектант, няма да са ти достатъчни да оцелееш. Мисля, че и на теб не ти липсва доза наивност, която мисъл обаче оставих за себе си. Докато ти не се стърпя да унижиш за пореден път Оберон:))) Продължавай в същия дух, само че не се брой от онези 144 000 души, за които така наивно радееш:))
Какво ще вразумея, си е пак мой проблем. Пак ще напомня да не го раздаваш даскала на форума:) А да бъдеш конструктивен и продуктивен, какъвто искам да те запомня:)
Съдбата няма да подмине нито теб, нито мен. Въпроса е как ще умрем, нали:)? Дали с молитва в небето, или с меч в ръка. Всеки си избира сам.
И не ми викай Рамбо, защото не съм. Не знам ти дали си оцелявал в гората, но аз съм и то при минус 45 по Целзий. Ако не мислиш трезво, бързо и по рамбовски, духовната ти душа ще замръзне за 3 минути...мистър.

Оберон

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #12 -: Ноември 06, 2006, 20:30:44 pm »
Има страшно много сайтове с  препоръки как да оцелеем през 2012г.  :P Всички дават едни дълги списъци с неща. Ако всичко мине както  трябва нищо от тези неща няма да ми трябва  ;) Оставането в 3то измерение няма да е много приятно. Въпреки всичко е възможно преди шифта да има локални катаклизми и за да ги преживеете може би ще ви трябват някои от тези неща - на този сайт има огромен списък от неща все първа необходимост  ;) Набиват се на очи планински мотопеди за транспорт, радио и телефонно оборудване, уреди за измерване на радиация и т.н И авторите на тези сайтове и книги твърдят че за да оцелеете ще ви трябва една бала с пари без тях неможело  ;)  :P ТУК

 
« Последна редакция: Ноември 06, 2006, 20:33:05 pm от Alien »

Неактивен Cenestelle

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 585
 • stargazer
Re: Глобалното средновековие
« Отговор #13 -: Ноември 06, 2006, 21:27:11 pm »
за оцеляване през 2012: ми малко религиозна литература, Корана например /хем при тях 2012 ще е няколко века по-късно/, не Библията, моля ви не Библията, може нещо новичко, самоучител по медитация и/или йога... а, виждала съм едни топчета, олицетворяващи ИН и ЯН, един познат каза че били незаменими за медитация, може и те да се добавят в списъка, някой талисман за късмет, самоучител по слънчево хранене, и Хед&Шолдърс, нали е със Селен, може да е полезен, знаеш ли /нали сте гледали Еволюция?/
sing what you can't say, forget what you can't play, hasten to drown into beautiful eyes....

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27