Автор Тема: Планината Cheyene и комплексът NORAD  (Прочетена 14380 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Eon

 • Гост
Планината Cheyene и комплексът NORAD
« -: Октомври 13, 2006, 11:55:15 am »
През януари 1956, ген. Earle E. Partridge, главен командир на това, което след това беше Командването на Континенталната Въздушна Отбрана, постави основите за нов подземен център за бойни операции. Старият надземен център, разположен на Ent Air Force Base Colo., беше твърде малък за управление на растящата система за въздушна отбрана и беше много уязвим срещу саботаж или атака. Новият център беше отдалечен от другите главни цели и подсилен (подсигурен) да издържи на термоядрен удар. Обученията и анализите показаха, че командния център издълбан в планината Cheyene в Колорадо (Областта Колорадо Спрингс) беше най-доброто решение и можеше да бъде направен на разумна цена. За наблюдението на този нов команден център и цялата мрежа на Америка и Канада по въздушната отбрана беше основано Командването на Американската Аеро-Космическа Отбрана (North American Aerospace Defence Command - NORAD).

На 12 май, 1958 беше подписано първото споразумение NORAD от двете страни, доставящо рамката на сътрудническо отбранително планиране и операции. Разкопките за новия NORAD операционен център в планината Cheyene започнаха през май 1961. Разкопките бяха почти завършени една година по-късно освен поправката на геологическите грешки в тавана, които бяха завършени през май 1964. На 6 февруари 1966, операционния център NORAD достигна пълни операционни способности. Операциите бяха трансферирани от Ent Air Force Base към планината Cheyene през април 1966. Общо проектът струваше 142.4$ милиарда. В началото на 1979, Въздушните сили уставовиха Център за Космически Отбранителни операции (Space Defence Operations Center - SDOC) за да отвърнат на появяващата се Съветска Анти-Сателитна заплаха. Въпреки че възможностите на космическата отбрана и системите установени в планината Cheyene бяха в тяхното ранно детство, това отбеляза началото на растяща роля в Космоса.

Еволюцията продължи през 80-те, когато беше създадено Командването на Въздушните и Космически Сили (Air Force Space Command - AFSPC) и беше натоварен с мисията за Въздушните и Космически Сили. AFSPC формира персонала за Космически Бойни Операции, който пое контрола на космическо/ракетните предупреждения в Cheyene. През април 1981 персоналът на SDOC и техните световни сензори, под ръководството на Комадването на Въздушната отбрана, подпомогна първия полет на космическата совалка. Планината Cheyene продължи да подпомага всички мисии на космическите совалки. Еволюцията продължава в 90-те. Във втората част на 80-те отново се наблегна на мисията за въздушния суверенитет, която продължава да играе роля в работата между американските и канадските митнически агенции.

Центъра за Въздушни Отбранителни операции (Air Defence Operations center - ADOC) използва своята мрежа за въздушна отбрана за да достави наблюдение и контрол за въздушните операции на Северна Америка и неизвестния трафик. Днес Центъра за бойни операции на NORAD еволюира в Операционния Център на планината Cheyene, който събира информация от система от сателити, радари и сензори и преработва тази информация чрез сложни компютърни системи за подпомагане на критичните мисии на NORAD и американското космическо командване. Операционния център на планината Cheyene предупреждава за атака с балистични ракети или въздушна атака срещу Северна Америка, асистира на мисията за въздушния суверенитет на Америка и Канада, и ако е нужно е фокусната точка за въздушните отбранителни операции в отговор на противниковите бомбардировачи или междуконтинентални ракети. В помощ на мисията на американското космическо командване, операционния център на планината Cheyene доставя прецизна всекидневна картина на всичко, което се намира в околоземното пространство и точното местоположение. Операционния център на Cheyene също подпомага космическите операции, доставя критична информация също като  информация предотвратяваща сблъсъка за полетите на космически совалки и проблеми в изстреляните сателити. След войната в Персийския Залив, Операционния Център на Cheyene продължава да играе жиненоважна и разширяваща роля в подпомагането на нашите разгърнати сили с предупреждение за балистични ракети с малък обсег също като иракските SCUD. Операциите в Cheyene се провеждат от шест центъра работещи 24 часа дневно и 365 дни в годината. Центровете са: Команден Център, Центъра за Въздушни Отбранителни Операции, Центъра за Ракетно предупреждение, Космическия Контролен Център, Комбинирания Център за разузнаване и наблюдение и Системния Център.

Команден Център - командния център е сърцето на операциите в планината Cheyene. В този център Командния Директор и неговия персонал служат както на NORAD така и на директния представител на Главния шеф на Американкото Космическо командване(U.S. Space Command Commander in Chief's direct representative), за наблюдението, обработката, и интерпретирането на ракетни, космически или въздушни събития, които биха имали операционни удари върху нашите сили или възможности, или биха били потенциална заплаха за Северна Америка или съюзническите сили по света. Командния Център е свързан директно с Националните Командни власти на Америка и Канада както и регионалните командни центрове в чужбина. При нужда Командния Директор трябва да се консултира директно с NORAD и главния командир на американското космическо командване за критични оценки във времето на ракетни, въздушни и космически събития; той взема мерки да осигури отговора и направлението на главния командир, които са подходящо прехвърлени и изпълнени.

Център за Въздушни Отбранителни Операции - този център предоставя контрола и командването на въздушното пространство и въздушно-отбранителната мрежа на Северна Америка. През 1994, те наблюдават над 700 "неизвестни" радарни траектории навлизащи в Северноамериканското въздушно пространство. Много от тях бяха в последствие идентифицирани като приятелски, които са се отклонили от планираните полети или са използвали неподходящи процедури. Но близо 100 бяха идентифицирани като нелегални самолети превозващи дрога, които бяха в последствие дадени под съд от Американските и Канадски агенции за наркотрафик.

Център за Ракетно Предупреждение - използва сензори и комуникационни мрежи за предоставянето на предупреждение за ракетни атаки, едновременно с голям и малък обсег, изстреляни срещу Северна Америка или нашите (северноамериканските) сили в чужбина. Центърът за Ракетно Предупреждение е разделен на "стратегическа" и "тактическа" секция. Стратегическата секция се фокусира върху информацията за ракетните изстрелвания навсякъде по света, които се детектират от стратегическа система за ракетно предупреждение и които ракети биха могли да бъдат потенциална заплаха за Канада или САЩ. Тактическата секция се фокусира върху изстрелванията на ракети с малък обсег, преработени от Theater Event System, която наблюдава ракетните изстрелвания в зони или theater, които биха заплашили американските/съюзнически сили, също както иракските ракети SCUD заплашваха нашите (американските) войски в операция Пустинна Буря. Възможностите на Cheyene да доставя навременно и точно предупреждение за отбранителните системи се подобриха значително след Пустинна Буря и продължават да се подобряват като се добавят нови компютърни и комуникационни средства към операционния център в Cheyene.

Космически Контролен център - той подпомага контрола на космическите мисии в космическото пространство и защита на нашите (американските) вещи в Космоса. Този център беше формиран през март 1994 чрез комбинирането на Центъра за Космическо Наблюдение (Space Surveillance Center) и Центъра за Космически Отбранителни Операции (Space Defence Operations Center). Главната цел на Космическия Контролен Център е да детектира, проследява, идентифицира и каталогизира всички обекти направени от човека в околоземното пространство и Космоса. Центърът поддържа текущо компютъризиран каталог на всички обекти в орбита, чертае диаграма на обектите, чертае диаграма за текущата позиция, бъдещите орбитални пътища, и предсказва времената и общите положения на важните обекти навлизащи в земната атмосфера. От 1957 насам бяха каталогизирани над 24 000 обекта, много от които навлязоха в атмосферата. Текущо има около 8000 обекта на орбита, които се следят от Космическия Контролен Център. Защитната мисия на Центъра се изпълнява чрез съставянето на информация за възможните враждебни действия, които биха директно или индиректно заплашили американските/съюзническите вещи и апарати в Космоса. Тази информация след това се анализира за да се определят ефектите/влиянието на тези заплахи към американските апарати в космоса така че да се осигури временно предупреждение и да се предприемат контрамерки. Добър пример за това е американските постоянна защита на космическата совалка докато е в орбита, чрез доставянето на жизненоважна информация на NASA.

Комбиниран Център за Разузнаване и Наблюдение - той служи както на националните индикатори и предупредителния център за заплахи от космоса, ракети и стратегическа въздушна активност, така и на геополитическото неспокойствие което може да афектира Северна Америка и американските сили/интереси извън граница. Наблюдението събира разузнавателна информация за да асистира на всички работни центрове в Cheyene в поставянето в съотношение и анализирането на събитията за да помогне хората които вземат решение в NORAD и Американското Космическо Командване.

Системен център - осигурява приемствеността на операциите чрез Операционния Център чрез доствянето на ръководства за комуникационни и компютърни системи за над 100 компютърни системи и 600 комуникационни електрически вериги в помощ на NORAD и Космическия Център за ракетно предупреждение, Космическия контрол и въздушните отбранителни мисии. Центърът също е отговорен за всички околни системи поддържани в Cheyene, включването на електрическите генератори, водната чистота, и поддръжката на всички компютърни и комуникационни системи.

Метеорологична единица - тя е разположена в AFB Patterson, доставя метеорологични прогнози на Директора на Операционния център на Cheyene. Метеорологичната единица осъществява непрекъснато наблюдение на елементите на земното, геофизическото и слънчевото време, които биха могли да засегнат единиците мисиите и оборудването на NORAD и американското космическо командване.

Охрана и сигурност на планината Cheyene

Американската стратегическа предупредителна система е напълно защитена срещу неупълномощена намеса. В планината работят над 1100 цивилни и военни. Въпреки че планината Cheyene вероятно няма да оцелее от директен удар от днешните точни мощни атомни оръжия, тя може да оцелее от удар с атомни или конвенционални оръжия с по-ниска мощност. Тя също е защитена срещу други действия като саботаж или тероризъм. Тя е самоподдържаща се, с възможност за доставяне на своя собствена вода, въздух, и храна за над 800 човека за 30 дни. Операционния Център на планината Cheyene съдържа най-голямата и най-сложната командна и контролна мрежа в света. Системата използва сателити, микровълнови радио маршрути и фибро оптични връзки за предаване и получаване на жизнено важни комуникации.

Големите количества електронна информация е предавана от две подсилени срещу силен вятър микровълнови антени и два подземни коаксиални кабела. Много от тази информация е информация изпратена от световната космическа наблюдателна и предупредителна мрежа директно към компютрите в планината. Многобройни комуникационни "горещи линии" свързват Командния Център с Пентагона, Белия Дом, Американското стратегичеко комадване, Щаба на канадските сили в Отава, други комадни постове на аерокосмическата отбранителна система, и главните военни центрове по света.

Операционни разходи на планината Cheyenne

Разходния анализ на комплекса на планината Cheyenne беше проведена от Ревизионната Агенция на ВВС през май 1995. Установи се, че тоталните годишни разходи за оперирането на планината Cheyenne през 1994 възлизат на  $152 милиона. В тази обща сума, разходите на мисиите са изчислени на около 80%, като само 20% са свързани с базата.

Фактически, има някои разходи които са уникални за операциите на планината Cheyenne. Двама подофицери са наети за затягане на блотовете, които осигуряват сила на скалните стени, и трима подофицера поддържат пневматичните клапи на външната врата. Отопляването е всъщност "негативен разход" откакто Планината се отоплява като вторичен продукт от топлината генерирана от своите компютри. Освен това, откакто има само два входа към планината, охранителните изисквания са минимални. Ревизията заключи, че има много малко уникални разходи специфични за Планината и че разходите за мисиите увеличават разходите на планината, а не местоположението и.

За изминалите 29 години, Cheyene поддържа постоянно бдение над Северно Америкаския континент, защитаващ го от земята, морето, въздуха и космоса. Планината продължава да еволюира ефективно и ефикасно в една постоянно променяща се среда, подпомагаща не само критичните национални отбранителни мисии на САЩ и Канада, но също и космическото подпомагане и тактическите отбранителни мисии по света.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Взето от Above Top Secret

Превод: Eon
« Последна редакция: Октомври 13, 2006, 13:09:55 pm от Eon »

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2006, 11:56:20 am »
.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #2 -: Октомври 13, 2006, 12:00:17 pm »
Планината си е култова  ;) Според Сериала SG1 точно  от там се провеждат междузвездни пътувания със старгейт  :P

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #3 -: Октомври 13, 2006, 12:11:56 pm »
NORAD (областта Колорадо Спрингс) е близо до Денвър.  8)

Вижте на картата къде е Колорадо спрингс и къде е Денвър.
« Последна редакция: Октомври 14, 2006, 09:04:12 am от Eon »

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #4 -: Октомври 13, 2006, 17:00:31 pm »
Не ще и дума - свързани са под земята 8)

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2006, 17:06:48 pm »
Четеш ми мислите... както винаги..  8)

Сетне да ми разправят, че няма подземна мрежа...

главно в планините.

Неактивен H.

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 8 652
 • In Lies We Trust...
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #6 -: Октомври 13, 2006, 17:09:35 pm »
Фил Шнайдер казва че цяла Америка е в тунели бре френд, какви си ги говорим въобще... :P :-*

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #7 -: Октомври 13, 2006, 17:17:58 pm »
Така си е... Само че в равнините може и да не са нагъсто...

Там може да да само хайуейите (highway) в планините са базите...

Така и така няма активна тектоника на близо...

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #8 -: Октомври 14, 2006, 07:53:18 am »
А по долу е Ню Мексико...

Хайде да се сетите какво има там.  :P

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #9 -: Октомври 14, 2006, 08:46:34 am »
Ето  ;)

Има и още интересни местенца там... Не ми стигна мястото да ги напиша. Някой ще се сети ли, или да подсказвам пак  :P
« Последна редакция: Октомври 14, 2006, 08:54:58 am от Eon »

Antonium

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #10 -: Октомври 18, 2006, 09:50:01 am »
Еоне, РЕСПЕКТ :D
Това е  мнооого по добре. Има логика. :D :P

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #11 -: Октомври 18, 2006, 09:54:18 am »
Както казах и на ЛС, това са само главните според мен местоположения на подземни инсталации...

И при това само в 3 щата. Ще се опитам възоснова на дългогодишните ми разследвания да направя по-подробна карта на предполагаемите подземни инсталации според мен.

За целта ще помоля някой от колегите тук да ми пише на ЛС, ако може да ми намери подробна карта на щатите...

За да мога след това аз да нанеса обектите с легенда към тях...

Благодаря предварително на отзовалите се...


ПС - Размърдайде си задниците малко, мързеливци такива... ;)
« Последна редакция: Октомври 19, 2006, 09:35:43 am от Eon »

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #12 -: Октомври 18, 2006, 22:39:05 pm »
Ти таман го постна те взеха че са стреснаха и затвориха комплекса  ;) ;) :P


РИА Новости: В САЩ затварят секретен подземен комплекс за ядрена отбрана

18 октомври 2006 | 09:56 | Агенция "Фокус"   
      
Вашингтон. В САЩ затварят операционния център на секретения подземен комплекс за ядрена отбрана в планината Шейен, щата Колорадо, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на командващия Северноамериканската аерокосмическа отбрана адмирал Тимоти Китинг.
“Ние можем прекрасно да работим и тук, в авиобаза “Петерсън”, включително да осъществявам директна връзка с президента”, заяви Китинг. Специалистите, работещи в комплекса в планината Шейен, отговаряха за защитата на въздушното пространство над Северна Америка.
“Разузнавателните служби ни дадоха основание да смятаме, че вероятността от ядрен удар от страна на Китай или Русия е твърде малка”, добави генералът. Той, също така, заяви, че държави като Северна Корея или Иран нямат средства за доставянето на ядрено оръжие, което да унищожи базата “Петерсън”.

Неактивен Albinoni

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 859
 • „L'amour est l'enfant de la liberte"
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #13 -: Октомври 18, 2006, 23:21:19 pm »
РИА Новости: В САЩ затварят секретен подземен комплекс за ядрена отбрана

Вашингтон. В САЩ затварят операционния център на секретения подземен комплекс за ядрена отбрана в планината Шейен, щата Колорадо, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изявление на командващия Северноамериканската аерокосмическа отбрана адмирал Тимоти Китинг.
“Ние можем прекрасно да работим и тук, в авиобаза “Петерсън”, включително да осъществявам директна връзка с президента”, заяви Китинг. Специалистите, работещи в комплекса в планината Шейен, отговаряха за защитата на въздушното пространство над Северна Америка.
“Разузнавателните служби ни дадоха основание да смятаме, че вероятността от ядрен удар от страна на Китай или Русия е твърде малка”, добави генералът. Той, също така, заяви, че държави като Северна Корея или Иран нямат средства за доставянето на ядрено оръжие, което да унищожи базата “Петерсън”.

Според мен това е камуфлаж, те просто се реорганизират, обновяват оборудване и въвеждат свръх-нови технологии. Абсурдно звучи такъв стратегически, военен и научно-изследователски комплекс да бъде закрит - той просто се реорганизира и може би за момент ще потъне в засекретеност. ;) 8)
« Последна редакция: Октомври 20, 2006, 21:44:29 pm от Horus »
„L'amour est l'enfant de la liberte" Всяко нещо, до което се докосваш е част от Пътя! Достигни до ис

Eon

 • Гост
Re: Планината Cheyene и комплексът NORAD
« Отговор #14 -: Октомври 19, 2006, 09:33:53 am »
AFB Wright Patterson = Култова база

Говори се, че останките (чинии, вилици, лъжици, Сиваци) от Розуел са били временно складирани там....


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27