Автор Тема: Мощно микровълново оръжие срещу демонстранти!  (Прочетена 4939 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Американската компания “Рейтион” създаде охранителната система на бъдещето

7 дни спорт

Представете си, че участвате в протестна демонстрация пред военен обект или ядрена централа (в България протестите са по-често в защита на централите, отколкото срещу тях, но това не е важно в случая). Приближавате се до предпазната ограда, размахвайки плаката си. Високоговорителите ви предупреждават да се отдръпнете, но вие ги пренебрегвате - в края на краищата тъкмо това е смисълът на протеста. И внезапно кожата ви изтръпва и започва да боли, сякаш сте докоснали нагорещен тиган. С вик отскачате назад и болката затихва. Предпазливо пристъпвате напред и отново идва изгарящото усещане.
Този сценарий бе широко рекламиран от "Рейтион", американска компания за защитни системи, която твърди, че най-новият й продукт ще произведе революция в областта на охранителната техника. Става дума за Silent Guardian (Тих страж) - "несмъртоносна система за насочена проекция на енергия", която по уверенията на "Рейтион" вече е "на разположение и готова за употреба".
Естествено, главният въпрос е срещу кого ще се употребява тя.
Струващият $10 млн. Silent Guardian
е част от цяло семейство насочени енергийни оръжия на "Рейтион". То включва още системите Vigilant Eagle (огромна микровълнова антена, предназначена да стопява електрониката на базуки, минохвъргачки и всякакви подобни оръжия в обсег от 100 километра) и Аctive Denial. Ефектът от тях върху човешкия организъм е изследван в лабораториите на щатските военновъздушни сили. Микровълновата технология е способна много бързо да загрее кожата на човека и да предизвика остра болка, без обаче да доведе до изгаряния. При изпитанията е доказано, че лъчът прониква през почти всякакви препятствия - дрехи, пластмасови щитове и дори бетонни стени. Silent Guardian излъчва поток от микровълни с честота 94 гигахерца на разстояние до 250 метра. От "Рейтион" обаче са категорични, че това излъчване няма нищо общо с микровълновите печки, при които честотата е далеч по-голяма. Лъчът от тяхното оръжие прониква най-много до 0,4 милиметра в кожата на човек независимо колко отдалечен е той от източника. Това е достатъчно да задейства нервите и да предизвика болка, но не и да навреди по-сериозно на организма. Затова в компанията са убедени, че изобретението им ще се окаже безценно при поддържането на реда, овладяването на безредици и охраната на обекти на националната сигурност.
Системата е доста голяма - над два метра и половина висока и с тегло 4500 килограма. Управлението й обаче е съвсем лесно. Операторът човек с обикновен джойстик дава общата посока, след което автоматичната система за проследяване локализира целта и осигурява точното прицелване. В съвсем близко бъдеще системата може да стане напълно автоматизирана, подчертават от "Рейтион". Компанията вече преговаря и с първите си клиенти - северноамерикански атомни електроцентрали.
Според рекламата новата технология е напълно безвредна и е "някъде по средата между предупредителния вик и изстрела".Някои независими експерти обаче съвсем не са убедени, че Тихият страж е безопасен. При изпитанията във военната база Къркланд например доброволците са били помолени да свалят очилата и контактните си лещи, за да не пострада зрението им както и да опразнят джобовете си от метални предмети, за да не получат изгаряния от тях. Едва ли подобна молба може да се отправи и към демонстранти в реална ситуация, коментират скептиците.
Според данните на "Рейтион" микровълните започват да предизвикват кожни изгаряния след около 250 секунди, или малко над 4 минути. Предполага се, че дотогава жертвата ще се е отдръпнала. Ако случайно не го направи, системата е снабдена и с инфрачервен датчик, който засича прегряването на кожата и ще накара оператора да отмести лъча. Тази подсигурителна мярка обаче зависи единствено от добрата воля на оператора, коментира Тео ван Бьовен от Амнести интернешънъл. Ами ако оръжието попадне в лоши ръце? Впрочем, ако се вярва на публикация от 2004 в сп. "Старс енд Страйпс", американската армия е
възнамерявала да използва микровълните в Ирак
До момента, доколкото е известно, това не е станало. От Пентагона отказват коментар, а говорителят на "Рейтион" уточнява, че вероятно военните в момента обсъждат къде точно в Ирак системата ще е най-полезна. Държавният секретар по военновъздушните сили Майкъл Уин обаче предупреди, че всяка охранителна технология, която САЩ искат да използват във военно време, първо трябва да бъде приложена у дома, върху американски граждани.Константин Ангелов
« Последна редакция: Октомври 12, 2006, 17:06:36 pm от Horus »

Eon

 • Гост
Re: Мощно микровълново оръжие срещу демонстранти!
« Отговор #1 -: Октомври 12, 2006, 13:28:08 pm »
Raytheon са един дол дренки с Локхийд и Нортроп Грумман.

Все контрактори на министерството на отбраната. Иначе това е изобретено отдавна.  ;)

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Re: Мощно микровълново оръжие срещу демонстранти!
« Отговор #2 -: Октомври 15, 2006, 11:57:44 am »
 
  Евентуално някакви линкове на Английски по темата  :-\

  ЕЗК 

Неактивен Admin

 • White Force Fighter
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 742
 • MAY THE FORCE BE WITH YOU
  • Light Motion Design Studio
Re: Мощно микровълново оръжие срещу демонстранти!
« Отговор #3 -: Октомври 15, 2006, 14:12:31 pm »
Това е старо и отдавна се използва в армията. Лъчево оръжие, с което карат афганистанците и иракчаните да излезнат от окопите си и после ги обстрелват като диви патици... Супер шит оръжие. Гледах преди година едно специално предаване по РТЛ за тази технология.
VOX UNIUS - VOX NULIUS
-------------------------------
The change is in your mind!

ton

 • Гост
defensetech.org
« Отговор #4 -: Май 31, 2007, 02:45:12 am »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27