Автор Тема: За да остане природа в България!  (Прочетена 7029 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Дъвиан

 • Гост
За да остане природа в България!
« -: Септември 25, 2006, 18:45:43 pm »
КАМПАНИЯ "ЗА ДА ОСТАНЕ ПРИРОДА В БЪЛГАРИЯ"

До:
Народното събрание
Министерски съвет
Главен прокурор
Висш съдебен съвет
Отговорните институции

Относно:
КАМПАНИЯ "За да остане природа в България"


Уважаеми Госпожи и Господа,

Нашата Конституция посочва, че Република България осигурява опазването на околната среда и поддържането и разнообразието на живата природа. Като гражданин на Република България се обръщам към Вас - представителите на законодателната, изпълнителната и съдебна държавна власт, с искане да предприемете всички зависещи от Вас действия и решения, за да защитите българската природа и да гарантирате спазването на нашата Конституция.

Аз съм обезпокоен от факта, че през последните години в България най-ценните природни територии – защитените територии и проектозащитените зони, се увреждат чрез застрояване, изсичане или пресушаване. Особено ме тревожи застрояването и "бетонизирането" на Черноморското крайбрежие и на все повече ски курорти в планините, поставянето на десетки вятърни електроцентрали на неподходящи места, които стават убийци на птици и застрашават здравето на хората. Не съм съгласен с опитите на някои инвеститори и държавни органи да се възстанови добива на уран у нас и да се въведат цианидни методи при добива на полезни изкопаеми.

Аз желая икономически растеж и развитие на България, но без това да е в ущърб на природата и интересите на хората.

Всичко това ме кара да подкрепя инициативите на кампанията „За да остане природа в България”...

Участници в коалиция „За да остане природа в България!”:
Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българско дружество за защита на птиците, Българско дружество по фитоценология – 2001, Българска фондация “Биоразнообразие”, Информационен и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение Природен Фонд, WWF Дунавско – Карпатска програма България

За призиви: http://www.bluelink.net/zaprirodata/send_appeal.php
Галерия: http://www.bluelink.net/np-campaign/c2_gallery.shtml
Кампания “Закони ЗА природата”: http://www.bluelink.net/np-campaign/c2_index.shtml
« Последна редакция: Септември 25, 2006, 19:32:17 pm от Дъвиан »

Неактивен AU

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 851
Отг: За да остане природа в България!
« Отговор #1 -: Септември 26, 2006, 14:17:53 pm »

 всичко това звучи много добре , но за нещастие преди време бях сложил един линк с разследване на една БГ компания чието наличие определено е АБСОЛЮТНО ПРОТИВОПОЛОЖНО на казаното ТУК  :'(
 това не означава , че не подкрепям идеята , просто сме прекалено безпомощни за КОЛЕЛАТА на ГОЛЯМАТА МАШИНА
 ЕКОЛОГИЧЕН ЗВУКОВ КОРПУС  :-*


Неактивен insomnia1304

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 314
Re:За да остане природа в България!
« Отговор #2 -: Юли 16, 2010, 23:04:41 pm »
Българската природа - ту я има, ту я няма

Въпреки че е на предпоследно място в Европа по дял на природни паркове и резервати - с едва 5%, при 17% средно за ЕС - България продължава да унищожава природата си. И то заради вездесъщите частни интереси…


През 2008 г. експертът по екологични оценки Вълко Бисеров описал в свой доклад наличието на защитени животински видове по Северното Черноморие, в района на Иракли. Две години по-късно експертът е нает от инвеститор да изготви оценка за съвместимост на проекта му с екологичната мрежа Натура 2000. Тогава Бисеров написал, че на същото място няма защитени видове и никога не е имало.

Заради подобни «фокуси» ту има, ту няма ценни видове. Заради лъжеeкспертизи и зелена корупция България може да се «похвали» с 12 наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието - най-много сред страните-членки на ЕС, изтъкват български природозащитници.

Непослушните си патят…

«Няма нито една оценка за съвместимост на инвестиционните проекти с екологичната мрежа НАТУРА 2000 у нас, която да е качествена и да отговаря на европейското еко-законодателство», твърди експертът Андрей Ковачев от коалиция "За да остане природа в България". Затова еколозите подготвят жалба до Европейската комисия за цялостна липса на опазване на НАТУРА-зоните.

Ако ЕК уважи жалбата, строежи на пречиствателни станции, магистрали, жп-линии, ВиК, одобрявани в разрез с европейското законодателство от началото на 2007 г. досега, няма да имат право на европейско финансиране. Което означава, че ще бъдат спрени. Целта на тази крайна мярка е българското правителство да промени Закона за биоразнообразието, за да се гарантира спазването на екологичните норми.

«България е на предпоследно място по дял на защитени територии в Европа - едва 5%. И въпреки това изсичаме, застрояваме или закриваме защитени зони заради частни интереси», казва Тома Белев - председател на Асоциацията на парковете в България. Средно за Европа процентът на опазваните територии е 17%. Лидер е Германия - с 57 на сто защитени територии.

Хаосът и отсъствието на смислено отношение към природата, както на теория, така и на практика, е добра хранителна среда за злоупотреби и дори за заплахи. Преподавателят по фитоекология в Софийския университет Росен Цонев признава, че е бил заплашван със смърт от инвеститор с апетити към изграждане на ветрогенератори, заради възможна «неблагоприятна експертиза». Оценката на експерта за съвместимост с екомрежата Натура 2000 не се харесала и на строител на голф игрище на българското Черноморие.

Узаконената еко-корупция

И лобистките поправки на законите са част от случващото се на зеления български терен. На 9 юли бе предложен за обществено обсъждане проект за нов Закон за горите. «Проектозаконът е крачка назад в зелената политика на ГЕРБ и е поредният опит за узаконяване на екокорупцията», реагираха от коалиция „За да остане природа в България”.

В становището си до правителството еколозите написаха, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природни паркове. Ще назовем само три от многото примери: плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша, намеренията за застрояване на Природен парк Сините камъни, изграждането на нов лифт в Национален парк Пирин, което е било разрешено без задължителната екооценка.

Автор: Антоанета Ненкова, Редактор: Д. Попова-Витцел

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5807961,00.html

Неактивен alexxx39

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 146
Re: За да остане природа в България!
« Отговор #3 -: Август 20, 2012, 22:14:15 pm »
От няколко месеца гр.Горна Оряховица редовно бива обгазяван със сероводород.В общината са подадени десетки писма и сигнали с оплаквания от това.Въпреки това няма никаква реакция от местните власти.Някой има ли идея какво може да се направи за да се спре това.

Неактивен bojinkata

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 126
Re: За да остане природа в България!
« Отговор #4 -: Август 20, 2012, 22:27:19 pm »
От къде идва това обгазяване? За каква идея искаш да говорим. То това е измислено отдавна. Протести и пак  протести. Няма да откривате топлата вода. :--- :---Както стана за шистовия газ.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27