Автор Тема: Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни  (Прочетена 6288 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlobjul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни
« -: Декември 12, 2013, 16:45:53 pm »
Какво мислите за дигиталната валута и за бъдещето на такава ? Мислите ли, че зад биткойн стои една добре организирана схема за поробване и пак ще ни врътнат ?

Ето едно интересно клипче внасящо малко яснота за това какво е Bitcoin :
Какво мислите за "копане" (mining) на Биткойни ?

Ще се радвам ако обсъдим бъдещото на тази валута , плюсове, минуси , има ли то почва у нас и тн ... :)

Неактивен Black Adder

 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 791
 • Администратор и Собственик на XNETBG.NET
Re: Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни
« Отговор #1 -: Декември 12, 2013, 21:10:21 pm »
Ако не те мързи, вземи направи едно резюме, защото повечето хора не са и чували за тази 'валута', камо ли да знаят подробности /е, аз съм чел, но нали ти започна темата/

И за да има малко дискусия :
При "реалните" пари, би трябвало да има обезпечени със злато на пусканите в обръщение парични знаци /както беше на старите НРБ банкноти  на които пишеше "Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката", докато на новите такова няма, а пък на Доларите - въобще.
При т.нар Електронни валути - в случая - bitcoin става дума за загубено машинно време за пресмятане на определени математически Хешове /т.е кодировки/ които после пък се използват при транзакциите. Т.е - псе пак е вложен някакъв ресурс, за който индиректно 'копача' е вложил:
1. Пари за техническа обезпечение,
2. Време за обработка
3. Изразходил е енергия за това, за което съответно е заплатил.

/повече писаници - когато направиш резюмето за електронните валути :)) /
Когато сменят овчаря, само овцете си мислят, че се е сменил и стопанина.

Неактивен zlobjul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Re: Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни
« Отговор #2 -: Декември 13, 2013, 09:50:45 am »
Първо искам да кажа, че нищо не разбирам от икономика. Не съм и особено вещ по темата, но това което ме накара да прочета повече е историята на един приятел .

За първи път чух за "Биткойн" (една от електронните валути) едва вчера. Много хора са луднали по "копането" на виртуални пари, също както треската за злато преди години. Сега обаче е треска за биткойни (BitCoin). "Копането" , както каза BlackAdder, се осъществява по следния начин :
"Копача" влага ресурс в хардуеър, който извърша пресмятане на хашове на случаен принцип. Тези изчисления теоритично биха могли да са всякакви - вие не знаете какво пресмятате - например терористична организация може да си изчислява на вашия хардуеър координатите на ракетата земя-земя ( тъп пример ) или пък изчисленията са свързани със сигурноста на наякакви финансови транзакции. Изчисленията биха могли да се пресмятат на всякакъв компютър , дори на вашия домашен, но в такъв случай би ви било необходимо много повече време за да "изкопаете" един биткойн, тоест да оберете плодвете от "труда" си . Интересното е че изчисленията се извършват не от вашия централен процесор (CPU) а от процесора на Вашата видео карта (GPU). По този начин, компютъра ви не се натоварва допълнително, но не това е причината да се използва процесора на видео картата. Използва се той , защото е по-подходящ за естеството на изчисленията. И така много хора луднаха и започнаха да правят "копачни машини" - вложиха много пари за силни видео карти (500 лв + едната) и навързаха много карти паралелно за да изчисляват хашови и съответно да копаят повече биткойни. Тези биткойни после могат да се обърнат в реални пари според курса на биткойна. Тук нещата си стават малко хазартни защото ако биткойна се срине, вие няма да можете да покриете разходите си ( например разходите за електричество , защото те хич не са малки) . Интересното е, че прането на пари чрез биткойни е изключително лесно тъй като целия процес е анонимен и това прави много апетитна цялата история за разни перални за пари.

Докъде ще стигне тази дигитална валута , ще измести ли парите ( според мен е абсолютно сигурно ) ?

Ето една статия : http://www.investor.bg/novini/130/a/ron-pol-bitkoinyt-moje-da-razrushi-dolara,162925/

Очевидно дигиталните валути притесняват банките : http://www.investor.bg/novini/130/a/griinspan-bitkoin-e-balon-a-ne-valuta,162764/
Свобода или робство е бъдещата световна валута ?

Доколкото знам до момента от 2009г. са "изкопани" 12 млн. биткойни и доколкото знам "копането" на биткойни ще става все по трудно и е твърде вероятно биткойна да срине световната финансова система .

Ами това е което знам за момента . Може би някой по-запознат може да каже нещо по-интересно ?

« Последна редакция: Декември 13, 2013, 09:56:53 am от zlobjul »

Неактивен drakkar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 67
Re: Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни
« Отговор #3 -: Декември 13, 2013, 14:10:15 pm »
Биткойн не може да бъде емитиран / напечатан произволно. И това е най-яркото му предимство спрямо останалите пари. Сумата биткойни която ще бъде емитирана докъм 2035 година ще е 21 милиона и това е всичко за вечни времена.
Мрежовият протокол на биткойн мрежата е така направен, че трудноста при "копането" не е постоянна, а динамична величина. Тя се променя в зависимост от общата изчислителна мощ на компютрите включени в този процес.

Неактивен Ichthys

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
Re: Дигиталната валута - Bitcoin и тем подобни
« Отговор #4 -: Януари 02, 2014, 19:32:13 pm »
Според мен Bitcoin ще изиграе важна роля в така наречената икономика като покаже на хората какво всъщност са парите на днешното време. Смятам, че ще има период в който хората ще луднат по тази интерактивна валута, но вероятно ще се намери по-ефективна таква.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27