Автор Тема: метеорит падна в Русия  (Прочетена 9400 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен zlobjul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
метеорит падна в Русия
« -: Февруари 15, 2013, 13:00:41 pm »

Неактивен zlobjul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 39
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #1 -: Февруари 15, 2013, 13:28:29 pm »
Ето още едно интересно видео за да видите силата на ударната вълна докато метеорита минава над града

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=SZXCZQxlS8s#

Неактивен Kolibar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2013, 07:18:34 am »
На мене много ми прилича на Тунгузкия метеорит, но е доста по малък като че ли....

Неактивен deadzero

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 26
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #3 -: Февруари 17, 2013, 14:38:28 pm »
Здравейте, ето и един превод от мен на статия по тази тема,
Кратък предговор: На 15.02.2013, над района Челябинкс в Русия прелетя и се разби астероид с диаметър около 15 метра, тежащ "само" 7 килотона (межд.с-ма SI, 7kt=7000t), превеждам тази статия(по-долу) с идеята да дам малко информация по темата, която със сигурност ще стане доста дискутирана, конспирирана и както обикновенно става - ще премине през многото филтри за напред във времето. По принцип статията излага очевадните (официални факти), предполагам на късен етап, ще станем свидетели и на доста по-конспиративни статии! Предлагам ви преди да започнете да четете статията да изгледате това видео:

http://www.youtube.com/watch?v=90Omh7_I8vI&feature=share

Рано тази сутрин (15.02.2012г) огнено кълбо прелетя над района на Челябинска област, в централната част на Русия и се разби, срутвайки, покриви, счупвайки прозорците на сградите и ранявайки стотици хора (Над 1200 души са получили наранявания, като най-малко девет от тях са в тежко състояние, в резултат на избухването на метеоритa- официално становище) Министерството на извънредните ситуации съобщава, че в резултат на взрива отломки от космическия къс са засегнали площ от десетки квадратни километри.

Като се има предвид, че това е един от най-големите метеорити удряли Земята през този век, как стана така, че не успяха да го засекат?

За да получим подобаващ отговор, на това какво става, ние се обърнахме към НАСА, и в частност - Ейми Мензър, учен, който работи в космическата агенция по програмата "Near Earth Objects" или NEO (бел прев: Близки обетки до земята) и един от основните изследователи на проекта "NEOWISE" - разработващ  сателитна карта на небето и NEO.

Мензър ни отговори по електорнната поща:

"Много бързо разбрахме доста за руският метеорит. Той е доста малък - едва около 15 метра широк и около 7 килотона - и точно това е причината да не бъде видян. Този обект не бил виждан по-рано, защото е доста малък (според НАСА), и не е било възможно да се види от повечето наблюдаващи небето нощем. В повечето случаи сме имали голям успех при намирането на най-големите астероиди (около 90% от обектите, по-големи от 1 км в диаметър са били откривани близо до Земята), но все още има много работа да се свърши с намирането и проследяване по-малките обекти."

Въпреки че изглеждаше огромен, метеорита, който разтърси Русия е относително малък. Твърде е вероятно, че подобни обекти като този могат да ударят отново и то без предупреждение, (бел.прев: излиза, че повечето обекти с по-малък диаметър от 1 км са трудно засичани от НАСА) просто защото нашите сателитни системи на НАСА са настроени да "сканират" небето за истински смъртоносни предмети

(вероятно обекти с диаметър доста над 1км), които биха могли да унищожат една страна или дори континент.

Мензър допълва още:

"НАСА тръси ефективни начини за подобряване на възможностите на изследването, пример за прототип на новата система е "NEOWISE" проект над който работя в момента, които използва инфрачервен телескоп, за да открива и категоризира близките обекти до земята (NEO). Бюджета по програмата е разширен (до фактор 3), през последните няколко години, така, че това е добре."

Една от ползите, е че NEOWISE може да измерва обектите, които на другите телескопи се виждат като тъмни петна. Често ние съдим за размера на астероиди и метеори по това колко ярко отрязяват светлината. Проблема е, че някой по-големи обекти са доста тъмни и много малка част от тях е отразена от светлината (бел.прев. което само по-себе си може да ви подскаже, че реалните размери няма да бъдат актуални в действителност). С помощта на инфрачервения телескоп като този на NEOWISE може да се идентифицират дори и тези невидими обекти и размери,  които са невидими за другите устройства.

Ето и статистика на това колко обекта в близка орбита са открити през периода от 1995 - 2012 г.:****

Новата книга "Earth Objects: Finding Them Before They Find Us" на Доналд Йеоманс

(линк: http://www.amazon.com/Near-Earth-Objects-Finding-Them-Before/dp/0691149291%3FSubscriptionId%3D11V4BFFP7Y247FYTQ882%26tag%3Dgmgamznmod-20%26linkCode%3Dsp1%26camp%3D2025%26creative%3D165953%26creativeASIN%3D0691149291,

е хубаво четиво по въпросите свързани с NEO, NEOWISE и обектите в близост до земята, в книгата се казва, че NEOWISE е само една от няколкото програми с които агенцията се занимава по този въпрос. С помощта на любители астрономи, както и професионалисти по целия свят, агенцията следи хиляди NEO-та всеки ден, и намира все повече и повече. Един от най-известните откриватели на NEO обекти е "Catali Sky Survey" в Университета на Аризона, там също има и много други.

В книгата си, Йеоманс обяснява един типичен развой на метеоритен сценарий, включително и подобен на този, който видяхме в Русия на 15.02.2013г.

Когато метеорита е твърде малък, могат да бъдат видяни точно такъв тип експлозии във въздуха.

И нещо което е доста интересно: "Ако вие сте любител астроном, който иска да помогне за намиране астероиди, можете да работите по новата

програма "Таrget Asteroids!" (линк: http://osiris-rex.lpl.arizona.edu/?q=target_asteroids). Проекта е спонсориран от НАСА и Университета на Аризона.


Източник: io9.com
Превод: Deadzero

« Последна редакция: Февруари 17, 2013, 14:42:18 pm от deadzero »
Еverything is connected to everything.

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #4 -: Февруари 18, 2013, 20:38:28 pm »
На мене много ми прилича на Тунгузкия метеорит, но е доста по малък като че ли....

Може би си виждал Тунгуския метеорит, или знаеш колко е голям:)?
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #5 -: Март 05, 2013, 00:07:44 am »
За мен единственото интересно нещо тук е двойната следа... оставена от един обект.

Неактивен fry

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 557
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #6 -: Март 11, 2013, 12:38:08 pm »
За мен единственото интересно нещо тук е двойната следа... оставена от един обект.
Обекта се взривява и за това е двойната следа.

Неактивен forcomnet

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 113
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #7 -: Март 16, 2013, 13:22:55 pm »
Обекта се взривява и за това е двойната следа.

Това можех и сам да установя, ако е така, но не е ... нищо не се взривява! Ако приемем, че метеоритът се взривява то няма да имаме успоредни следи! Следите ще се отдалечават една от друга. Така както се получава при фойерверките. Може да приемем, че метеоритът просто се разцепва на две, от високата температура при изгарянето си, но тогава пак следите няма да са успоредни, а леко и постепенно раздалечаващи се една от друга... а те са напълно успоредни и симетрични като на всичко отгоре в последствие в края на горенето пак се обединяват в една! Ако няма нещо друго което се крие от нас то си го обяснявам с турбуленция на газовите потоци.

Да обобщим, при навлизането си в атмосферата метеоритът оставя след себе си опашка (шлейф) която не се задържа, а постепенно изчезва. В един момент светлината от него става ярка тогава се появява и двойната следа, след като метеоритът изгаря двете следи пак се обединяват в една. Забележете двете следи са абсолютно симетрични почти огледални. В небето остават трайно само тези следи получени при яркото изгаряне на метеорита другите бързо се загубват. Пушеци не е имало само бели следи, предполагаемо е водна пара, ако метеоритът е съдържал замръзнала вода. А ако е останало нещо от метеорита то е паднало някъде където би оставило не малък кратер при обявената скорост от 30 км в секунда и размер 15 метра!!! Но имаме една нищо и никаква права и изрязана дупка в леда на някакво си езеро, което за мен е нелогично. Цялата тази енергия трябва да избие някъде, а именно ефектът би бил като от взривена бомба в езерото. Взрив в същинския смисъл не е имало нито в небето, нито на земята. Неправилно е да се говори за взрив и взривна вълна! Звукът който се чува на клиповете е от ударната вълна на обект който се движи със свръхзвукова скорост, точно тя и създава големите бели като чупи прозорци и събаря покрива на цинковия завод. Звукът се движи с грубо 300 метра в секунда, а метеорита с 30 000 метра в секунда по обявени данни. И половината да е било пак е невероятна скорост.

Неактивен ciril111

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 4
Re: метеорит падна в Русия
« Отговор #8 -: Декември 11, 2016, 23:38:06 pm »
................. Ако няма нещо друго което се крие от нас то си го обяснявам с турбуленция на газовите потоци. .........

Според този клип има външна намеса.


 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27