Автор Тема: Властелинът на пръстените - декодиран / The Lord of the Rings - decoded  (Прочетена 15537 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен agharta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Тук ще прочетете неща, които много от вас знаят, съзнателно или не.
Обсъждането е на филма, който е по книгите на Джон Роналд Руел Толкин http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B6%D0%BE%D0%BD_%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4_%D0%A0%D1%83%D0%B5%D0%BB_%D0%A2%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D0%BD

Трилогията в нейната разширена версия ( EXTENDED ) което е важно, и компактна като обем от тук http://zamunda.net/details.php?id=253987&comments=1#startcomments

Събитията във филма са сравнително реални исторически събития, случили са се в Европа преди около 18500г. Да, правилно прочетохте, сравнително реални събития.

Идеята за започването на тази тема ми подсказа предаване, което гледах по Viasat HIstory ( номер 100 ако сте на vivacom tv ) там сравняваха картите на Гондор и около Гондор с днешна Румъния и България.

Започвам от картите на средната земя, има ги в нтернет ( Middle-Earth Maps )

На тази карта е показана земята, която ще се промени до съвременната европа, естествено това става много бавно, възможно е и картата да е направена съзнателно различна, все пак това знание не е било предназначено за всеки. Малко надолу от средата на картата ще видите надписа Bay of Belfalas ( залив Белфалас )

На тази карта се вижда днешни Великобритания и Ирландия, като в северна Ирландия се намира град Belfast ( Белфаст )
Древното име на залива Белфалас се е запазило и днес като град Белфаст. Не е задължително да съвпадат географски.

Продължаваме със Българските следи във филма, да няма грешка - Български.

Героя (Boromir) Боромир който за съжаление го застига зла участ. Нещо много бългаско звучи това име, а?
Боромир
Боримир
Сега вече си е съвсем българско, нали. Има също така още много български имена, завършващи на -мир.

Във първа част на филма ( Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена" ) 24минута 18секунда Билбо се обръща към дошлите да го уважат родовеи единият от тях е Болгерови ( Българови ) Другите имена са доста тривиални.

Кои са хобитите, полуръстовете? Те са петата раса, днешните хора, точно в началото на развитието си.
Кои тогава са хората? Те са Атлантите, късните такива, в края на расата си.
Атлантите учат и помагат на хобитите, за да могат един ден и те да станат хора.

Да се върнем на картата на средната земя отново. Там където трябва да е африка имаме нарисувани слон и камили :)
Средиземно море още липсва, само залив е засега, и как да се нарече море, което минава през Средна та земя - Среди земно море.

Къде е графството- земята на хобитите, които обичат всичко що расте, всичко що цъфти? Рози, цветя, всякакви растения, райска градина  :)
БЪЛГАРИЯ

А де е рая всеки знае, той е в нашата страна ( част от българската песен Ропотамо изпънена от Маргрет Николова)
Мила Родино, ти си ЗЕМЕН РАЙ ( част от химна на Р. БЪЛГАРИЯ)

Елфите, които живеят безкрайно ( създателите ни ) си тръгват и вземат Фродо ( най- доказаният и  развит духовно хобит с тях, те тръгват с кораби ( във филма са по море, метафората е ясна )

Събуди се народеНеактивен balar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Всички така наречени фентъзита се базират на митове и легенди в които са вплетени и части от праисторията на свена. Като опит да сепогледне по някакъв начин на живота и събитията преди десетки и стотици хиляди години. Но да сравняваме карти е смешно. В онези времена сушата  и водата са заемали по различно място от днес. Кости на джуджета са открити да речем в Грузия,  а не в България. Май не си ЧЕЛ много КНИГИ.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 321
Агарта,пропуснал си ББ в ролята на Арагорн! 8)

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Първата книга Хобита е поетично митологичен разказ за Оксфорд и литературата на 19-ти век, изследвал съм това ето тук.
http://bogoizbrania777.blogspot.com/2012/05/hobbit-victorian-literature-explanation_19.html
Продължението Властелина касае системата на образованието в Англия в предвоенният период, Силмарилион и Недовършени предания също се отнася за 19-ти век, но касята "елфите" теолози и преподаватели предимно от Оксфорд.

Други открития свързани с Толкин.
http://bogoizbrania777.blogspot.com/search/label/Tolkien
Soli Deo Gloria!

Неактивен Z-931

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 740
Първата книга Хобита е поетично митологичен разказ за Оксфорд и литературата на 19-ти век, изследвал съм това ето тук.
http://bogoizbrania777.blogspot.com/2012/05/hobbit-victorian-literature-explanation_19.html
Продължението Властелина касае системата на образованието в Англия в предвоенният период, Силмарилион и Недовършени предания също се отнася за 19-ти век, но касята "елфите" теолози и преподаватели предимно от Оксфорд.

Други открития свързани с Толкин.
http://bogoizbrania777.blogspot.com/search/label/Tolkien

bogo, oмръзна ми да даваш сведения от 19 век насам..... :mad:

Ако имаш сведения от преди Петър Първи за цивилизациите сподели!

А джуджета и великани е имало по нашите земи преди да се преземи "Ноевия ковчег".... :blum1:

Неактивен agharta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Елфите дават на хобитите питки от хляб Лембас или Лимбас

Лимбас
Лимец

Названието се е изменило леко, но корена се е запазил.
Хляб, древен, който засища бързо. Който е ял лимец знае за какво говоря.

Неактивен balar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Незнам какво искаш да докажеш с твърдението че Толкин е писал исторически романи, аз вече казах какво е жанра фентъзи и допълних че не си чел достатъчно. То да не е само Толкин. Ми я тогава кажи нещо за Колелото на Времето, Войната на Студенокръвните, Белгариад и други. М?  Какво ще кажеш за Конан и Къл?  Как мислиш с колко се е променила Троянската война от Датата на историческото събитие до времето на Омир? Ами легендата за Битката при Му? Ами битката с йорегите? И що обиждаш хетите като ги правиш орки от Мордор? Ами че ти елементарни неща по история незнаеш. Седнал на американци да вярва. Те си гледат себе си и себе си и Англия гледат да изтъкнат. И в малоумието си измислят какви ли не простотии. И ти им вярваш. Ами повярвай тогава и на българските митове легенди и предания.  Не е ли родното с предимство. После е на ред това което е на тези дето са най-близо...а англичаните са на опашката. Какво общо имат те с нас.

Неактивен agharta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29
Всички сме едно. Стига битки. Идва време на мир.
Мир Вам.

Неактивен balar

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 222
Тогава неговори за война и то най-ужасната от всички в най-новата история. :drinks: :flag_of_truce:

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Места в Оксфорд свързани с Хобита

Повечето места споменати в Хоббита са забележителности от Оксфорд, за целта ще сравня в отделен постинг места от региона и тези в Хоббита, някои са вече разкрити.

Bag – end, игра на букви с един от младежките му адреси, Edgbaston, Birmingham.

Green Dragon Inn, Bywater е мястото, където се среща с джуджетата, от там се е качил на влака за Оксфорд, Stockfield, Acocks Green Rail Stn (Stop AA) Birmingham, West Midlands B27, UK. Lone-lands.
Трите трола са спътниците във влака. Пещерата на троловете е вероятно Oxford Castle - Oxford, храната намерена там е образ на фабриката за мармалад и пивоварната, покрай които се преминава от гарата до “крепостта”. Мечовете са образи на книги от множеството библиотеки. Somerville College с трите си червени звезди на емблемата е символ на трите трола вкаменени от слънцето.

Bag – end, също е и указание за Pembroke College, бил е fellow в този колеж 1924 - 1945, на уелски смисълът е lands end. Това е колежът с най-красиви градинки, има статуя с името на измисления премиер William Pitt the Younger (28 May 1759 – 23 January 1806), като думата значи и дупка. Образът на измисленият премиер е свързано с карти според разпространени патриотични легенди, в първата глава се споменава за Билбо че обича карти, явно Толкин е имал някакво отношение с картографията в Пембрук В черквата сред многото стенописи има образ на конник, явно кралят показан в несъразмерно голям вид в сравнение на другите фигури, все образи напомнящи на графството, което напомня на Булроаер.
Емблемата има не толкова политическо значение както се тълкува. Цветето е символ на плодовитост и успеха не Англия, трънът не е Шотландия, както го изкарват обяснители, а е образ на растежа и развитието дори и в лоши условия, расте на място, където няма други растения. Трите лъва идващи от червено на синьо символизират църквата на троицата идваща от вярата и очистването към благородството и властта символизирана от синия фон. Изправеният лъв често се ползва за символ на църквата, а тази поза е образ на събарянето на човек в случая с емблемите на плътския авторитет нападащ властта на църквата. Обръщането на лъва на ляво е символ на анти езуитските кампании от общностите на региона Рейн в посока запад, за това лъвовете винаги са на ляво обърнати.
Last Homely House - Oxford City Council (Ramsay House) 10 St. Ebbes Street, Oxford OX1 1PT. Място, където са предлагали помощ за социално слаби студенти, от което се е възползвал и Толкин.
Rivendell е код за фразата arrive and dwell.
Merton College, Oxford - Misty Mountains, познава се по емблемата, на която са изобразени три покрива, символ на тринитарианството, но Толкин ги тълкува като огромни планини пресичащи средната земя. Към тези планини трябва да се прибави и съседният на Мертон най-голям Christ Church. Подземието на планините е Exeter College, Turl Street, където е бил студент. Но самият пръстен е намерен на емблемата на St John's College, който е до заведение посещавано от Толкин и приятели. Magdalen College - Moria mines.
Wellington Square е поляната, където се събират вълците в глава 5 там има високи дървета и наблизо са административните сгради на самия университет, колежът Сомервил е наблизо, както и офиси на Royal Air Force. От там са взети от орлите.
Заведението The Eagle and Child‎ 49 Saint Giles' Oxford, OX1 3LU, е образ за глави 5 и 6, където се споменава за краля на орлите.
St. Johns Rockery, градинката е образ на скалата Carrock.
Заведението The Bear Inn, 6 Alfred Street, Oxford, OX1 4EH, United Kingdom, е мястото на Беорн в глава 6. От там джуджетата и Билбо тръгват по-тясна пътека през Mirkwood. Jowett Walk е образ на тясната пътека в гората.
The College of the Holy and Undivided Trinity in the University of Oxford, вероятно е образ на царството на горските елфи.
St Peter's College е предлагал социални услуги, вероятно безплатен обяд за студенти, това е образ на затварянето на Билбо в царството на горските елфи, язденето на буре в канала е образ на алеята, която е продължение на George street Mews. Тясна пътека с високи каменни стени подобна на канал, а не на улица преминаваща покрай здание на St Peter, наречено със странното име Canal House, от едната страна и самите сгради на колежа от другата. Каналът - алея излиза на New Rd., срещу замъка на Оксфорд. Ето какво се има предвид с термина “буреездач”, който се възползва от социално подпомагане в университета. Там, където е Nuffield College е имало канали, което на гърба на St Peter.
Gloucester College Walton Street Oxford OX1 2HB, & St. Catherine's College‎ Manor Road Hinksey, Oxford OX1 5AS, двата колежа са на противоположни места в Оксфорд, единият е наистина до езеро, а другият е на речен остров, по който се преминава по мост, важен белег за описанието.
Keble College, The Natural History Museum, Radcliffe Science Library са вдъхновения за Lonely Mountain. Целта на пътуването е да се възстанови управлението на трактарианците в Клебл, драконът е образ на моделите на динозаври в музея, а малката в сравнение с други библиотека със заострен покрив е образ на самата планина.
Mansfield college е един от символите на града Дейл, като името е заимствано от следното лице, съгражданин на Толкин. Robert William Dale (1 December 1829 – 13 March 1895) was an English Congregationalist (Nonconformist) church leader. Толкин е учил в училището принц Едуард, в чиято сграда преди се е помещавал бъдещият колеж.
Wycliffe Hall мечът на Торин Оркрист - Библията и камъкът Аркенстоун - звездата са образи от емблемата. Сърцето на планината е фраза свързана с книгата на образа на самия Оксфордски университет.
Regent's Park College има светеща книга на емблемата, подобна на тази на университетската, образ на светенето на елфическите мечове.
St Stephen’s House е единственият с корона на емблемата, освен основната университетска емблема, където обаче трите корони са символ на троицата. Това е символ на фразата King under the mountain. Именно това е центърът на трактарианското или оксфордското движение. Keble College е изолиран от другата част на Оксфорд, дори и от Св. Стефан.
Други образи и уточнявания ще се намират допълнително, това доста лични факти, които е трудно да се разкрият.
Soli Deo Gloria!

Неактивен agharta

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 29


Без коментар

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
@agharta
Преди малко ядох картофи от сорт с такова име, каква е връзката ?
Soli Deo Gloria!

Неактивен torino

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 44
Една от най-безмислените "неща" в този форум.

Неактивен Георги Атанасов

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 1
във втората част от трилогията "Властелина на пръстените" , Саруман поне 2 пъти спомена израза "New World Order" !

Неактивен Joro Velev

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 541
 • Живот за пример, това е начинът. Мисия Bell Ringer
във втората част от трилогията "Властелина на пръстените" , Саруман поне 2 пъти спомена израза "New World Order" !
Сиреч - Нов Световен ред
То реда в света винаги е нов.... все нещо не им харесва на управниците и все искат да го коригират...
коригират, закони, правила, задължения, права....речни корита, планински вериги, езера, блата....
ами според тях природата е толкоз проста, че по-просто нещо от всезнаещите едва ли би могла да измисли?
;)
Прави ми впечатление  едно нещо: Все не идва ред на коректността и човечността...
Какво са им докривели тези простички нещица?
Предполагам им е трудно да "слезнат" до простолюдието и да помогнат. Защото за да помогнат, трябва първо да го разберат - а това е трудно, в облаците е все мъгливо.... :)
Когато човек поиска да постигне нещо, намира начин, в противен случай - причина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27