Минаха достатъчно години от 1989,за да можем да се отървем от илюзиите.Понеже съм живял почти толкова и в двата строя,мога да напрява реални,а не насадени от пропагандата сравнения.
Ооо, да. Голям кеф е било през комунизма :
За 80% от хората беше ПО-ГОЛЯМ от сега.Всичко е относително.
- с купонната система;
Купоните бяха хартийки.Като сегашните пари.
- мизерните заплати 80-120 лева;
Плюс държавни дотации на образованието,,здравеопазването,културата,спорта,горивата,енергията и т.н.Реалната покупателна способност на тези 120 лв сигурно е поне 2000 сегашни.
- чакането с години за един москвич, който после постоянно се разваля;
Москвич,ама нов.Сега също ще събираш пари години за нова кола.Освен това тогава умишлено се залагаше на обществения транспорт,който се дотираше за сметка на личния.Доказано е,че обществения транспорт е поне 5 пъти по-ефективен от милионите коли с по един човек вътре.
- доносниците на всяка крачка (даже и съседите);
Имаше закони.Щом се нарушават,естествено е да те наказват.Сега по-добре ли е,без никаква полиция,служби и законност?
- конформизма, налаган от държавата;
Ако конформизъм е в смисъл на колективизъм,то да.В теорията на сложните системи е доказано,че колективизмът и сътрудничеството са по-ефективни стратегии от конкуренцията и индивидуализма.
- цензурата на печата, "телевизията", и изобщо мисълта;
Цензурата в културата е абсолютно необходима.Сегашната "свобода" на кича,посредствеността,грозното и пошлото,възпитава ограничени и дефектни личности.В политиката цензура имаше и преди,има и сега.Кога във водеща медия са се обсъждали например въпроси като:
Външнополитическата ориентация на България;Типът на социално-политическата система,която да правим;За или против нашето членство в НАТО и ЕС; За или против многопартийната система,и т.н.
- подтискане на научния напредък и присвояване на откритията на работниците от страна на партийните ръководители;
Пълни глупости.Тогава имаше наука,сега не.България имаше 3 фундаментални открития,имаше постижения втакива области,като металолеенето,космическите изследвания,атомната и компютърни технологии.Сега всичко е унищожено.
- липсата на всякакви материали (строителни, производствени и т.н.) и техника, придобиването на които става само с връзки;
- липсата на месо в магазините, придобиването на което става само с връзки;
Не виждам разлика между това да имаш пари,а в магазина да няма стоки,или магазина да е пълен,но ти да не можеш да си позволиш това,което искаш.
Само дето в първия случай си го купуваш с връзки,а във втория-само гледаш пълните витрини.Като "Братчетата на Гаврош"
- изобщо придобиването и постигането на каквото и да е само с връзки.
Тук може много да се спори.Аз например мисля,че сега са нужни много повече връзки,за да постигне нещо.
- тотално подтискане на частната инициатива - бизнес и производство, с изключение на някои дребни услуги и занаяти;
Такава беше политическата система.Сега пък тотално се подтиска всичко държавно и колективно.
- несъгласието с властта и изразяването на собствена гражданска позиция ти е спечелвало неопределено дълго време в комунистическите концлагери и затвори.
А тука съм съгласен.Просто такива бяха правилата,които трябваше да се спазват.Сега няма правила,затова никой не ходи в затвора.Само дето за мен е безразлично,дали държавата ще ме прати в затвора (преди),или някой ще ме ограби,изнасили,убие(сега).
Когато има закони,рискуваш да пострадаш несправедливо от държавата.Когато няма закони,рискуваш да пострадаш от престъпник.Такъв е живота.
Единственият критерии за просперитет на едта нация е демогравската крива, това е и основниат белег за успешно управление.
С това съм толкова съгласен,че ще го повторя:
ЕДИНСТВЕНИЯ КРИТЕРИЙ ЗА ПРОСПЕРИТЕТ Е ДЕМОГРАФСКАТА КРИВА.
Ако някой каже,че тази катастрофа е заради имиграцията-аз не виждам нищо добро за нацията в това да отгледаш,изучиш и образоваш едно дете,и то да избяга далеч да си търси късмета.Трагедия.
Ооо, почакай малко. Забравих да кажа, че границите на България са били затворени и да отидеш на Запад е било почти невъзможно, като милиционерите са застрелвали и/или вкарвали в затворите и концлагерите всеки, които се опита да излезе през Гърция или някое друго място.
Да излизаш навън беше трудно (по политически причини) но не и невъзможно.Сега да излизаш навън е трудно (по финансови причини),но не и невъзможно.
Но знаеш ли кое е най-лошото? Даже и след промените и "нежната" революция от 89-та, почти през цялото време продължиха да ни управляват комунисти, макар и скрити зад различни цветове.
И тук съм съгласен.Само че не говорим за хората,а за системата.За повечето политици няма проблем за една нощ да се сменят от комунисти във демократи.Или обратно