Автор Тема: Знаете ли, че? Любопитни факти  (Прочетена 7484 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Знаете ли, че? Любопитни факти
« -: Април 24, 2012, 14:51:30 pm »
ФБР предупреждава:
Интернет спира на 9 юни
Причината е заразяване с вируса DNS changerНад 300 хиляди ползватели от целия свят може да загубят достъп до Мрежата от 9 юни, съобщи представител на ФБР пред телевизия Си Ен Ен. През ноември миналата година сътрудници на ФБР задържаха шестима естонски граждани, които бяха заподозрени в мошеничество в интернет и заразяване с вируса DNS changer хиляди компютри по целия свят.
По данни на разузнаването, хакерите са използвали този вирус, за да препратят ползвателите в собствените си сайтове, на които имало реклами. За броя влизания в тях те получавали и съответните пари. По такъв начин успели да „припечелят" около 14 милиона долара. От ФБР съобщават, че кибер престъпниците са заразили с вируса около 85 хиляди компютъра в САЩ, в това число и оперативните системи на НАСА.
На специалния сайт www.dcwg.org, създаден от ФРБ, ползвателите на интернет могат да проверят компютрите си за наличие на вирус. След като са прекъснали хакерската мрежа, ФБР активира временните си ресурси, за да се избегне незабавното изключване от интернет на заразените компютри и да се даде време на хората да ги изчистят.
На 9 юли ФБР закрива тези ресурси, затова призовава всички, които използват интернет по целия свят, да си проверят компютрите за наличие на вирус на специалния сайт.

Неактивен Hacko

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 007
Re: Знаете ли, че? Любопитни факти
« Отговор #1 -: Април 25, 2012, 12:45:27 pm »
Какво се случва с тялото след пиене на кока-кола?


След 10 минути. Ако не започвате да повръщате,  единствената причина за  това е фосфорната киселина.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин. Същият принцип на действие има и хероинът.
 

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт.  Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

Съдържанието на много Е-та никак не е безобидно.  Лично аз интуитивно съм я избягвал без да знаех за вредите й.

Прочетете историята на Кока-Кола

Неактивен tazmdg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 233
 • Смисълът на живота е... 42 !
Re: Знаете ли, че? Любопитни факти
« Отговор #2 -: Май 03, 2012, 17:05:58 pm »
Да!Дори по радио NOVA(София) го съобщиха...Само се чудя,какво толкова любопитно има в това "говорещ папагал",разбирам да беше говореща жаба или игуана...или морско свинче...  :lol:
"БАХТИ МАЙКАТА и ЕБИ МУ МАЙКАТА са свещени благословии от дълбока древност в българския език..."

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re: Знаете ли, че? Любопитни факти
« Отговор #3 -: Май 03, 2012, 22:29:42 pm »
Шест малки математически грешки, превърнали се в чудовищни катастрофи

Ако тази статия се чете от ученици, към тях искам да се обърна специално:

 Деца! Учете математика! Защото, когато станете възрастни, една малка грешка може да струва живота на много хора.

 Не вярвате? Ето шест реални истории, които потвърждават това.

1. Разбиването на пасажерски лайнер заради квадратните илюминатори. 

Реактивното самолетостроене през 1950 току що е започнало. Първият лайнер е "Комета" - плод на въображението на  Хавиланд (производител на британски самолети).

 Това бил ултра-съвременен пътнически самолет с уникални за това време технически спецификации и херметична кабина. За съжаление, през 1954 г., две "Комети" падат в полет, удавяйки общо 56 души.

 Причината за това е абсурдно проста:

Квадратните илюминатори.

 Това е било едно от тези досадни малки неща, които лесно се пропукат при проектирането, но веднага след като се случи нещо, те стават очевидни дори за дете.

 Това е парче шоколад. Какво мислите, на кое място то ще се счупи, когато го натиснете?

Така че, един квадратен прозорец се състои от четири 90-градусови ъгли, следователно, има четири слаби места. Ако се натисне къщата ви, то пукнатините със сигурност ще бъдат предадени чрез ъглите на всеки прозорец:

Забелязали ли сте, че илюминаторите на всички самолети са кръгли? Това не е за красота - кръглата форма не позволява на самолета да се разпадне. Налягането се разпределя по цялата крива, вместо по пукнатини в ъглите (както се оказало) и да счупи самолета.

 Повярвайте ми, това не било лесно да се изясни. Експертите не са имали представа, защо конструкцията на самолета се разпада, докато не са тествали структурата чрез множество симулации на натиск върху кабината. Разбира се, тялото на самолета, най-накрая се спуква, като започва точно от тези прословути ъгли.

 Оттогава, прозорците на всички самолети са кръгли.

2. Ъгълът на пистата за излитане и кацане става причина за разбиване на много изстребители. 

Не трябва да си пилот, за да се разбереш, че да приземиш самолет на самолетоносач е изключително трудно. Тази писта е в умален вид, натъпкана с други самолети, в допълнение се клатушка и по вълните.

 Но имало друг проблем ...

 Просто смешен


 Плаваща писта. Какво друго може да бъде тя?

 От едната страна са самолетите, които чакат за излитане, от другата страна, вие се опитвате да кацнете. Ако не спрете навреме - ще се превърнете в огромна топка от пламъци. Ако спрете навреме, закачването за спирачното жило изисква сериозни умения. В резултат на това самолетоносачите са тръгнали по логиката да се създаде мрежа, която може да спре въздухоплавателно средство без кабелна спирачка. Въпреки това, след като пропускал спирачното жило, самолетът, понякога дори е успявал да скочи над мрежата.

 И каква е била тази брилянтна иновация, която позволявала много повече, за да се обезопаси кацането?

 Те променили пистата за излитане и кацане с около 9 градуса.

Просто нещо, бъркотия!

 Но с кривия ъгъл самолетът, който не е уловил кабела е могъл да даде пълна газ, за да излети отново и да направи още един опит. А другите самолети чакали тихо извън пистата, далеч от греха.

3. Огромна галерия се срутила заради (може би) несъществено изменение в конструкцията


Собственикът на Hyatt Regency - нов хотел в Канзас Сити, сънувал, че всички в него имали шапки и свирки. Архитектурната фирма, отговорна за дизайна на сградата, направила предложение да направи няколко галерии, които да са прикрепени към тавана. Идеята била много елегантна, но тя довела до смъртта на повече от сто души.

 Недостатъкът на проекта бил просто нелеп:

 Един дълъг прът бил заменен с два къси.

 Макар да има един принцип валиден за всички човешки същества, това е, че ние винаги предпочитаме пътя на най-малкото съпротивление. Първоначалният план бил да се поставят две галерии, разположени една над друга, и двете били закрепени от дълъг прът, прикрепен към тавана. Ето го:


Изглежда доста просто, нали? Цялата конструкция виси на един дълъг прът, което го прави също толкова здрав, колкото и по-сложния за изграждане - прътът да минава и през двете галерии.

 Работата била в това, че големи елементи по-трудно се изграждат - както се вижда на ресунката, много по-лесно е когато са на части. В допълнение, пръта трябва да е с резба по цялата дължина, за да може да се затегнат гайките на горната галерия.

 Стоманолеярната, отговаряща за производството на пръта е внесла една малка промяна - заменила е дългият прът с два къси.


Тази малка промяна е убила 114 души,, осакатила 216 и струвала на компанията 140 милиона долара в съдебни процеси.

 Един прът, две гайки. Всяка гайка трябва да поема тежестта на собствената си платформа. Доброто е, че всяка гайка (заварена, към която се закрепва пръта) може да издържи теглото на само една галерия.

 След конструктивната промяна се оказва, че горната гайка е трябва да поеме тежестта на двете галерии. Трагедията е била неизбежна. Въпреки това, въпреки доказателствата, нито един от инженериту и строителните специалисти, не забелядва тази грешка.

 И тогава, една нощ по време на конкурс по танци ,носещата гайка не издържала и цялата зала се срива.

 Последвалите съдебни проучвания показали, че нито стоманолеярната фирма, нито инженерната фирма, която отговаряли за строителството, не са направили дори изчисления, които да покажат този нечуван недостатък.

4. Причина за гибелта на няколко стотин човека станали пантите на вратите на нощен клуб

В Бостън, на тридесет и четвърта, било едно от най-модерните места, нощния клуб Cocoanut Grove (кокосов орех.) Винаги е бил пълен с живот и местни знаменитости. И, разбира се, често е бил пренаселен. Понякога хората просто удвоявали капацитета на официалната вместимост, която възлизала до 460 човека.

Нито собствениците, нито посетителите не се смущавали от нарушението.

До 1942 г., когато пожар отнел живота на 492 души.

Парадоксът е, че виновника за повечето загинали не е пожара, а ... пантите на вратите.

Причината за това е абсурдно проста:

Помощник-сервитьор в тъмното, не можал да намери електрически контакт. За да огледа наоколо, той драснал клечка кибрит и случайно подпал леснозапалим детайл от интериора. Човекът не е имал време да реагира и пожарът се разпространенил върху цветни декорации, които имитирали тропическите гори, и скоро клубът се изпълнил с дим и пламъци. Всичко се случило толкова бързо, че телата на някои от жертвите, по-късно били намерени седнали с чаши в ръцете си.

Сред многобройните нарушения на безопасността - от броя на посетителите, до използването на сухи борови иглички, в проектирането на клуба, имало един фатален недостатък, за който никой дори не могълл да се досети, че всички врати се отваряли навътре.

 

5. Мостът Такома-Нероуз се разрушил заради това, че бил твърде монолитен

 
Сега бъдещи физици и инженери, дават за пример този мост, като обясняват как не трябва да се прави.

 Причината за инцидента е абсурдно проста:

 Мостът е бил много солиден, без кухини.

 Забелязахте ли това, колко крехки изглеждат големите мостове? Те са буквално полупрозрачни:

 Ако смятате, че това трябва да се прави за красота и икономия на метал, дълбоко грешите. Целта на тази ажурна конструкция е да пропуска въздуха.

 Можете да укрепите моста някак си постоянно, но той ще продължи да се люлее от вятъра. Това не може да бъде игнорирано.

 Дизайнерите на моста над Такома решили да не се занимават с такива глупости. Те решили, че вятърът тук има достатъчно място:


 От самото начало било ясно, че с моста нещо не е наред. Веднага след излязъл вятър, мостът започнал да се огъва, което дори и по време на строителството на моста било популярно с прякора "галопиращият Gertie",.

 Един ден, честотата на трептене на въздушния поток съвпаднала с естествена честота на вибрацията на мостовата конструкция. Централният участък на моста треперел като есенно листо, разтърсил се и се разпаднал над протока.


Изграждането на нов мост завършило едва през 1943. Този път в конструкцията били въведени открити ферми, твърди колони, деформационни фуги и антивибрационни система,.


6. Титаник потънал заради това, че централният винт не можел да променя посоката на движение

 

Теории за това как е било възможно да се предотврати гибелта на "Титаник" - много. Някои вярват, че е трябвало да се направи таран на айсберга, а не да се заобикаля, други, че не е трябвало да се гневи с хвалби, че корабът е непотопяем ...

Творчество на творчеството, но повечето критици все още грешат за липсата на внимание от конструкторите към мерките за сигурност на "Титаник".

Истинската причина за трагедията се оказва абсурдно проста:

Централният винт на кормилния механизъм не можел да променя посоката.

"Титаник" е бил оборудван с три винта. Два външни, които са били водени от бутални двигатели, и централен, контролиран от парна турбина.

При парните турбини, в сравнение с техните бутални аналози има значително предимство - комбинация от по-малък размер и по-голяма ефективност. Но има един недостатък - те могат да се въртят само в една посока. Парата не може да променя посоката си, а оттам и вала, задвижван от парата, ще се върти само в една посока.

Така че, когато старши помощник-капитана с фамилия Мърдок се опитал да даде "пълен назад", за да избегне сблъсъка с айсберга, външният винт се въртял в обратната посока, докато централния, просто спрял.

 Освен това, централната винт се намирал в предната част на кормилния механизъм. След изключването, върху рулевата перка попадала по-малко вода, което правило кораба изключително труден за контрол.

Ако централният винт, в случай на необходимост е можел да включва на заден ход и да контролира движението на кораба (или ако те въобще не са давали заден ход), е напълно възможно, "Титаник" да не се сблъска с айсберга, и живота на 1514 души и осем кучета да е бил спасен ...


ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен Oberon

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 092
Re: Знаете ли, че? Любопитни факти
« Отговор #4 -: Май 04, 2012, 18:45:28 pm »
Какво се случва с тялото след пиене на кока-кола?


След 10 минути. Ако не започвате да повръщате,  единствената причина за  това е фосфорната киселина.

След 40 минути. Поглъщането на кофеина е завършено, като по този начин се предотвратява сънливостта.

След 45 минути. Вашето тяло увеличава производството на хормона допамин. Същият принцип на действие има и хероинът.
 

След час. Фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка във вашия стомашно-чревен тракт.  Увеличава се отделянето на калций чрез урината.

След повече от час. От организма ви се извеждат калцият, магнезият и цинкът, които се намират във вашите кости, а така също и натрият. По това време вие вече сте станали раздразнителни или вяли. Цялата вода, съдържаща се в кока-колата, се извежда с урината.

Съдържанието на много Е-та никак не е безобидно.  Лично аз интуитивно съм я избягвал без да знаех за вредите й.

Прочетете историята на Кока-Кола

А това, като си го написал, проверил ли си дали е така? Щото точно тази статия е малко фолклорна. Много от Е-тата са напълно безобидни, ама те оставям сам да разбереш кои. В сиренето например има Е509 - калциев хлорид. Поинтересувай се какво е, и дали ти вреди. Напомням, че солта е натриев хлорид...

Моля ви, четете повече!
In the Kingdom of the Blind, the One-eyed are Kings !!!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27