Автор Тема: Филми, свързани с предхристиянските времена  (Прочетена 6428 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hound Dog

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 86
Много се колебаех дали да пусна тази тема тук или в "Мултимедия". Накрая реших да е тук.

Завъртя ми се в главата една идея, и понеже търся причината зад всяко нещо, в крайна сметка реших да я споделя.

Забелязвам тенденцията в последно време, Холивуд да бълва какви ли не филми, свързани с "антични" (според тях) времена. Фентъзито разбира се, и преди си беше много популярен жанр, въпросът е, че в повечето случаи фентъзито не се позиционира в определен исторически период, а създава усещането за напълно различна реалност. Докато филмите за които говоря (на прима виста ми идват недоразумението 300, римейкът Сблъсъкът на титаните, което видях, че ще има продължение - Wrath of the Titans, и римейкът на Конан, Карибски пирати (който не е позициониран преди християнството, но има много общо като мотиви с другите) и т.н.) Тези филми създават впечатлението, че времето преди новата ера е било изпълнено с вълшебство и разни очарователни мистерии.
Някои от тези филми не съм гледала, но съм виждала трейлърите им. Като цяло, чрез солиден бюджет използван добре в ефекти и декори, липса на каквато и да било историческа достоверност, те създават един приказен свят, който е доста примамлив. И въпреки липсата на смислен сюжет, въздействат силно визуално. И винаги присъстват божества, чародейства и т.н. Магията никога не е в основата, но присъства стабилно.

Та въпроса ми е: мислите ли, че това е нарочно. Какъв според вас е смисъла на това?

Неактивен Edge of Sanity

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 400
Re:Филми, свързани с предхристиянските времена
« Отговор #1 -: Декември 23, 2011, 22:43:28 pm »
Съгласен съм, но примерите които даде не са много правилни. 300, както всички знаем, е базиран върху Битката при Термопилите, но както много хора не знаят, 300 е графична новела на Франк Милър, от там идва филма. Този филм е фантастика, и макар и да е базиран върху исторически събития, не е задължително да е точно така както се е случило. Също така, Clash of the Titans, римейк или оригинал, е базиран върху Гръцката митология, не върху исторически събития, той няма какво да спазва. Конан е фиктивен герой, няма историческа достоверност тук (един от добрите филми на скъпия ни бивш гувернатор Арни)(няма да коментирам факта че има римейк). Аз не съм гледал нито един от филмите които изброи, не съм голям почитател на Холивудските супер-продукции, и особенно на римейкове, които рециклират вече готови идеи с цел изкарване на парички. Общо взето, съгласен съм, тези филми използват много ефекти за да прикрият липсата на оригиналност.
" Trust no one."

Неактивен Hound Dog

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 86
Re:Филми, свързани с предхристиянските времена
« Отговор #2 -: Декември 23, 2011, 22:58:38 pm »
Забележките ти са правилни, но искам да изясня едно нещо: въпреки, че самите филми нямат претенции за историческа достоверност, това не значи, че не оставят подсъзнателен отпечатък, който по-късно да предизвика асоциации между тези филми и даден исторически период. Създадох темата, не за да коментирам колко лоши са тези филми, защото за категорията, в която се намират и таргет групата, която целят, те са си крайно успешни.

Идеаята ми е, че се създава един такъв подсъзнателен модел - античността се свързва с очарователна мистичност (мистика), тайнства и героичност.

Неактивен Edge of Sanity

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 400
Re:Филми, свързани с предхристиянските времена
« Отговор #3 -: Декември 24, 2011, 09:16:17 am »
Съгласен съм, да. Но аз си мисля че не всичката тази представа идва от филмите, основно от тях, но Античната епоха най-често в съзнанието на хората се свързва с митологията. Там присъстват точно тези качества. За съжаление на американските продуценти, ако те знаеха че някой щеше да го гледа, те щяха да са направили вече екшън филми за живота на Платон. Безпорно много от тях изкривяват представата от реалността, но много други творби правят това. Например, сещам се за Епопея на Забравените, на Иван Вазов. Ввъ всичките тези оди, геройте са представени в най-добрата им светлина, макар и да са далеч от реалните образи. Тук случая това не е нещо лошо но може да направим съпоставка с тези филми. Те представат Античността или която и да е друга епоха като място постоянно изпълнено с действия, даже и да не е било така. Но, масовия потребител не го интересува това, важното е че този който наистина е заинтересован от Анточността ще я проучи и ще знае какво се е случило действително. Предполагам че ти имаш интерес в това, и знаеш какви са фактите, това е важното, повечето хора даже няма и да седнат да размишляват върху темата.
" Trust no one."

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Re:Филми, свързани с предхристиянските времена
« Отговор #4 -: Декември 24, 2011, 10:26:33 am »
Продуцента на 300 дори се обиждал, че хората наричали филма му исторически неточен.  ;D
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27