Много се колебаех дали да пусна тази тема тук или в "Мултимедия". Накрая реших да е тук.
Завъртя ми се в главата една идея, и понеже търся причината зад всяко нещо, в крайна сметка реших да я споделя.
Забелязвам тенденцията в последно време, Холивуд да бълва какви ли не филми, свързани с "антични" (според тях) времена. Фентъзито разбира се, и преди си беше много популярен жанр, въпросът е, че в повечето случаи фентъзито не се позиционира в определен исторически период, а създава усещането за напълно различна реалност. Докато филмите за които говоря (на прима виста ми идват недоразумението 300, римейкът Сблъсъкът на титаните, което видях, че ще има продължение - Wrath of the Titans, и римейкът на Конан, Карибски пирати (който не е позициониран преди християнството, но има много общо като мотиви с другите) и т.н.) Тези филми създават впечатлението, че времето преди новата ера е било изпълнено с вълшебство и разни очарователни мистерии.
Някои от тези филми не съм гледала, но съм виждала трейлърите им. Като цяло, чрез солиден бюджет използван добре в ефекти и декори, липса на каквато и да било историческа достоверност, те създават един приказен свят, който е доста примамлив. И въпреки липсата на смислен сюжет, въздействат силно визуално. И винаги присъстват божества, чародейства и т.н. Магията никога не е в основата, но присъства стабилно.
Та въпроса ми е: мислите ли, че това е нарочно. Какъв според вас е смисъла на това?