Автор Тема: Въпрос към онези, които разбират от физика  (Прочетена 6001 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Hound Dog

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 86
Рискувам да задам изключително нелеп въпрос, но все пак ще го задам. Преди няколко месеца или дори година може би откриха доста готина, футуристична детска площадка пред ндк в София.

Интересува ме конструкцията от ляво, дето е наклонена под малък ъгъл. Още една снимка:


Преди време се разхождах с един познат и минахме оттам. Качихме се всеки от една страна и се облегнахме, и тази люлка или каквото е започна да се върти използвайки силата на гравитацията, набирайки инерция. Засилваше се докато един от нас не скочи. Та, въпроса ми е, това не е ли на практика перпето мобиле и какво пропускам? Разбира се самите материали не са вечни, обаче на теория, се задвижва единствено от гравитацията.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 465
Re:Въпрос към онези, които разбират от физика
« Отговор #1 -: Ноември 10, 2011, 02:46:00 am »
Не е възможно да се върти само от силата на гравитацията.
Но ако е добре балансирана е възможно да се върти много леко. Приятелят ти може да е помагал на въртенето. Необходим е съвсем лек замах, за поддържане на въртенето.

Има един ефект, който лично на мен е правил впечатление.
Може да се наблюдава в най-различни случаи, но ето най-лесния пример:
Взимаш едно пластмасово шише от вода. Пълниш 1/5та от него. Запушваш го (!) :)
И го подхвърляш във въздуха, така че да се завърти.
Преместването на водата из шишето влияе на неговото ротативно движение. И заради това движението не е равномерно ротативно, а има тласъци и спадове. Когато водата нахлува в единия от краищата, идва импулс на инерция, от масата на водата. И шишето се завърта в тази част от секундата с тласък. После пък обратно.

Именно тези тласъци биха могли да дадат излюзията, че обекта се засилва до безкрай. Но това е просто инерция.

Както описваш люлката, и при нея масата вероятно не е била разпределена равномерно. И когато там, където сте вие, и многото маса е тръгвала към земята, ускорението е по-голямо. Но пък после като се изкачвате нагоре, пак със същата маса, ускорението намалява. Само дето не си го усетил.
И както вече казах, ако добавиш и лек замах можеш да помогнеш, и да се въртите нпрекъснато, но вече има мускулна помощ.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен bogoizbrania

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 931
 • Homo Supermenos!
  • Олтар на непознатия Бог
Re:Въпрос към онези, които разбират от физика
« Отговор #2 -: Ноември 10, 2011, 11:57:23 am »
Знам го това място и въртящата се люлка не е на снимката, явно сте стрешили в уплода. Това което описвате е най-обикновен "ефект на пумпала", ако на въртящ се пумпал му се приложи външна сила, той не само се разклаща, но в зависимост на посоката и силата може да ускори или намали вътренето си. Нищо кой знае колко специално, просто взаимодействие на сили в случая при каването и/или слизане от люлката. Тя е умищлено направена така че да се върти, с което се намалва значително скоростта на люлеене и степентта на издигане, при старите соц-люлки от стомана скоростта на люшкане е силна, което е опасно, като при удар на дете на земята може да се сравни със падане от втория етаж.
Soli Deo Gloria!

Неактивен Hound Dog

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 86
Re:Въпрос към онези, които разбират от физика
« Отговор #3 -: Ноември 10, 2011, 17:21:49 pm »
Аз говоря точно за това на снимката - на първата е отляво, а на втората отдясно.
Танграта, мисля, че не ме разбра. Ние сме от противоположните страни на люлката и се облягаме надясно, така че има 2 центъра на тежестта. Иначе благодаря за отговорите, горе долу разбрах.

Неактивен Yoda

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 150
 • Must be force be with you
Re: Въпрос към онези, които разбират от физика
« Отговор #4 -: Юни 20, 2012, 14:51:22 pm »
Цитат
Има случаи, когато периодичността се дължи на движението на тялото по затворена крива линия (въртеливи движения).В много случаи периодичността се дължи на движението на тялото около устойчивото му равновесно положение или изобщо около едно начално положение. Такива са: люлеенето на махалото на часовника, трептенето на листата на дър-ветата, движението на пружина с окачена на нея тежест, трептенето на струна, туптенето на сърцето, движението на лостовете и бута-лата на машините и др.
Движението на едно тяло по права или дъга в една, или в друга посока от едно начално положение се нарича  трептеливо движение или трептене.Учението за трептеливите движения е основа на редица отдели на физиката и техниката, като акустика, оптика, променливи токове, елек-тромагнитни трептения и др.Учението за трептенията и въл-ните има опредялеща, важна роля в съвременната техника.

Цитат
Трептене, което се извършва под действието на сила, пропор-ционална на отместването от равновесното положение и насочена към него,се нарича хармонично или просто трептене.
От втория закон на динамиката знаем,че силата .Като заместим F в                                                                             F = - k.x   получаваме:
                                                            mа = — кх,
                                                     
                                                           
  При хармоничното трептене ускорението е винаги право пропорционално на отместването от равновесното положение и има посока, обратна на това отместване.
Хармоничното трептене е най-простото трептеливо движение.То има голямо значение,тъй като всяко сложно трептене може да се разложи на няколко прости.

Източникът е текстов файл, а не статия или линк. За това по ключови думи, ако искате си намерете подробности.
От които да стане ясно каква е ролята на гравитацията.... :writer:

« Последна редакция: Юни 20, 2012, 14:59:30 pm от Yoda »

Неактивен Веселяк-У

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 24
Re: Въпрос към онези, които разбират от физика
« Отговор #5 -: Септември 13, 2012, 01:55:53 am »
Аз говоря точно за това на снимката - на първата е отляво, а на втората отдясно.
Танграта, мисля, че не ме разбра. Ние сме от противоположните страни на люлката и се облягаме надясно, така че има 2 центъра на тежестта. Иначе благодаря за отговорите, горе долу разбрах.
Според мен това работи, защото парапетчетата на които се облягате са под ъгъл и във всеки един момент от въртенето има усукващи сили пропорционални на теглото на всеки един и синуса от ъгъла под който е парапетчето.Или по-точно единият край парапета прилага сила в точка където радиуса на люлката е по-малък(долу),а другият в точка с по-големият радиус(горе) и съответно въртящият момент,който е пропорционален на радиуса е различен за двата края на люлката т.е. в момента, в който се качите на нея и се облегнете я изкарвате от равновесие. Плюс това има  допълнителен въртящ момент и от центробежните сили,които компенсират загубите докато другият се изкачва нагоре.Не знам дали това е вярно,но аз така си го обяснявам.Мисля,че това не би работило ако парапетчетата бяха напълно хоризонтални.
« Последна редакция: Септември 13, 2012, 02:13:17 am от Веселяк-У »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27