Автор Тема: Как един разстрелян делфин .....  (Прочетена 4847 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен revolume1

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Как един разстрелян делфин .....
« -: Септември 04, 2011, 03:09:00 am »
Следя новините за убийството на делфина и много ми е мъчно, че за такива красиви и интелигентни същества няма строги санкции в България. Последно попаднах на тази статия от този сайт:

http://www.clubextreme.org/node/367

Отвратен съм от реакцията на хората работещи за законите, отнасящи се за защита на тези животни. Отвратих се така, както се и отвратих от документалния филм, който гледах отдавна:

http://www.thecovemovie.com/

"В КРАЯ на май тази година председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа обяви пред медиите, че с колегите му са нападнати от делфини. Нямало какво да занесат на внучетата си за вечеря - морските бозайници разкъсвали мрежите и изяждали целия улов.

Кинтажа сравни делфините с вреден дивеч, който, ако не се отстрелва, ще изяде и рибарите, и лодките им. И че вече не само не са застрашен вид, но са и най-хищните животни, които поради липса на естествен враг в Черно море са станали над 1,5 млн.

Много се впечатлих от изказването на г-н Димитров. Думите му ми напомниха за скорошните случаи на нападения от мечки, след които квотата за отстрела на защитените животни премина в ръцете на министерството на земеделието. А сега май е започнал отстрел и на делфини.

Преди два дни концесионерът на къмпинг „Корал" Атанас Русев и още 20 човека попадат на грозна гледка на плажа. Морето е довлякло на брега труп на двуметров делфин. По тялото на животното има дупки от куршуми - 15 см дълбоки.

Правата линия на дупките напомня за откос от автоматично оръжие. Такова, чието притежание е забранено със закон, освен в случаите, когато ти е необходимо по служба. Използването му се контролира строго - след стрелба гилзите се събират и отчитат.

Концесионерът на „Корал" се свързва с три институции - Регионалната инспекция по околната среда в Бургас (РИОСВ), дирекция „Екология" в Царево и полицията.

От РИОСВ - Бургас, идват на мястото едва вчера. Освен позакъснели те са и неадекватни в действията си. РИОСВ има правомощия да се грижи за опазването и контрола над уврежданията върху защитени видове по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). В случаят с делфина на „Корал" казусът е трябвало да премине в ръцете на полиция и прокуратура, защото е престъпление по чл. 278 , точка "д" от Наказателния кодекс (НК).

Там е посочено, че унищожаването на екземпляр от застрашени диви гръбначни животни или такъв по приложение 3 от ЗБР се наказва със затвор до 5 г. и глоба до 20  000 лв. Но защо пък РИОСВ трябва да знае тази подробност?

От дирекция „Екология" в Царево нареждат на Атанас Русев да отстрани сам трупа на делфина - било му задължение като концесионер да почиства плажа. Явно тези хора не са чували, че за изхвърляне на биологични отпадъци има строги правила, които се контролират от агенцията за безопасност на храните.

Третата институция е полицията. Двамата служители оглеждат мъртвия делфин от 8 м. След консултация с шефа им и с прокурор е наредено да не предприемат по-нататъшни действия. Аргументът е, че убийството на делфин не е престъпление.

Явно по морето не са чували, че наскоро в НК се приеха промени, според които наказанията за проява на особена жестокост към животни се наказва с до 5 г. затвор и до 20 000 лв. глоба. Пак според НК (чл. 338, ал.1) притежанието на автоматично оръжие без разрешение или боравенето с него против правилата е престъпление.НК третира като престъпление и унищожаването на екземпляр от защитен вид - делфините са точно такива. Според никой закон морските бозайници не са обект на лов, нито на риболов.

За да се докаже престъплението, са били нужни 5-6 разреза на мъртвото животно, изваждане на куршумите и изпращането им за балистична експертиза. Толкова ли е трудно да се докаже чие е оръжието, ако полицаите са действали правилно? Или ги е домързяло да заградят мястото, да преминат тия 8 м до разстреляния делфин?

Според източници на фондация „4 лапи" органите на реда съзнателно отказват да завеждат преписки за извършено насилие над животни. Това се прави с цел да не се вдигне процентът на извършени престъпления.

Община Царево е като черна точка на картата на България. Там стрелят по бездомни животни, тричат кучетата си за здраве, убиват защитени видове животни, за да не им бъркат в паничката. Според природозащитни организации избиването на морски обитатели в Царево не е първи случай. Преди години от района на Царево по същия начин са изчезнали и тюлените. Рибарите ги набедили, че им късали мрежите и им ядяли рибата. После дошъл ред на кормораните.

Според Явор Гечев от „4 лапи" за община Царево непрекъснато се подават сигнали за бракониерство. Може би не делфините, а ловуването извън разрешения сезон е причината за липсата на риба. С действията си бракониерите не разрешават популацията й да се възстанови достатъчно и после няма добър улов.

Министър Мирослав Найденов нареди да започне разследване по сигнала за мъртвия делфин на „Корал". Питам се обаче защо е изпратил хора от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) на мястото. Делфинът е бозайник и ЗРАК няма приложение в случая. Затова и хората от ИАРА са се повъртяли на Корал, констатирайки умно, че делфините не са предмет на комерсиален лов, не са и храна. Тръгнали си, защото случаят не е в тяхната компетенция, разказа Атанас Русев.

В един форум четох, че полицаите, дошли по сигнала за разстреляния делфин, така и не разбрали защо са ги накарали да бият път за една умряла риба

Чудя се обаче дали не ги подценяваме. Може би дори от 8 м те са видяли, че по делфина има откос от автоматично оръжие. Сигурно им е светнало, че не всеки стреля с такова оръжие. И са дали отбой в името на добрите отношения с този “не всеки”. Може би не министър Найденов, а премиерът да нареди разследване. Защото въпреки направената аутопсия остават съмнения дали властите не си измиват ръцете с резултатите от нея. Същата тази полиция, която не е счела убийството на делфина за престъпление, ли е присъствала на аутопсията? Има ли снимков материал, с който да докажат твърдението си. На кадрите от концесионера дупките съвсем не приличат на такива от рибарски куки, а точно на рани от автоматично огнестрелно оръжие.

Не че каквото и да е развитие на случая ще спаси Царево. Там, където тричат кучета и се разхождат в морето с автоматично оръжие, туристът няма място. По-добре на Слънчев бряг при пияните германци.

ИЛИЯНА Д. ДИМИТРОВА

Бел. ред.:Според аутопсията на делфина раните по него не били от куршуми, а от рибарски куки. Дори да е така, то не променя с нищо важността на поставените от автора проблеми."

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1025188

Неактивен why_not

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 44
Re: Как един разстрелян делфин .....
« Отговор #1 -: Септември 04, 2011, 14:38:27 pm »
Преди 2 седмици на плажа на Езерец (до Каварна)имаше един убит делфин и местни хора казаха, че редовно рибарите ги убиват, защото късали мрежите и подгонват рибата....

Неактивен revolume1

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Re: Как един разстрелян делфин .....
« Отговор #2 -: Септември 05, 2011, 03:10:35 am »
Нямам думи....Човек с каква психика и нагласа трябва да бъде за да  извършва подобни неща.

Неактивен Еруин

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 38
Re: Как един разстрелян делфин .....
« Отговор #3 -: Септември 05, 2011, 03:30:49 am »
Чух, че нагласата била:
"Ама те тези делфини не са от нашите, те са от чуждите и ни изяждат рибата, значи трябва да се въведе справедливост."  :-X

Чуждото-лошо
Нашето си е наше

Което само показва колко ни куцат вече и мисловните процеси и усещанията за правилно, неправилно, добро, лошо...

Да погледнем от хубавата страна на нещата- все още има делфини, въпреки "грижите" положени от събратята ни рибари. :) Вчера даже имаше три (от малките черноморските), които се мотаха в неочаквана близост до централния плаж на Варна. Играха си, ловяха нещо, после си се изнесоха по живо по здраво.
« Последна редакция: Септември 05, 2011, 15:36:12 pm от Mirotvorec »

Неактивен revolume1

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Re: Как един разстрелян делфин .....
« Отговор #4 -: Септември 06, 2011, 15:20:55 pm »
"Делфин с отрязана опашка е хвърлен на метри от централния плаж на Крайморие. Това сигнализира на редакционната поща на Агенция „Фокус” читателят Вероника Димитрова. Тя изпрати снимки на делфина, който е бил изхвърлен на метри от централния плаж на Крайморие между две заведения за хранене.

 „На снимките се вижда ясно, че делфинът е с отрязана опашка. Кой може да спре това безобразие? Няма ли институции, контролни органи?”, пита читателят.

И още един случай на намерен мъртъв делфин това лято. Той е изплувал на плажа на края на солниците в посока кв. Сарафово, съобщи дежурният в общината. Сигналът е бил получен към 9.00 часа тази сутрин на телефон 112. На място е изпратен екип. По думите на дежурния не става дума за застрелян делфин.
В дежурната служба няма получени други сигнали за още мъртви делфини на други места в общината."

http://www.burgasnews.com/component/content/article/99-malka-novina/46731-martvi-delfini-v-krajmorie-i-sarafovo-ediniyat-e-s-otryazana-opashka

Напоследък си мисля, че земетресението във Япония и случващите се катаклизми http://infonews.bg/?p=4156 е нещо като наказание (от природата, не толкова от климатичното оръжие) за чудовищното избиване на делфини, отразени в гореспоменатия филм.

Друга версия: Рибари убивали делфините за пържоли -

"13 убийства на делфини бяха регистрирани в последно време. Масовото им убийство по Черноморието било заради месото им, което се продава в елитни ресторанти, пише в. "Всеки ден".
Порцията се поръчвала само от "посветени" гастрономи и струвала 50-100 лева според клиента. Тя не фигурирала в менюто, но баровците трябвало да попитат, за да им предложат ястието. Чужденците пък се нуждаели от препоръка от българин, който гарантира за тях.
Само през миналата седмица 3 делфина намериха смъртта си по нашето крайбрежие. В събота край Черноморец бяха открити мъртъв делфин и бебето му - най вероятно застреляни. Дни по рано пък край Царево изплува тяло на делфин, прободен от куки на рибари.

Забранените за улов интелигентни животни, живеещи в Черно море, били три вида, като най-вкусното месо било от афалината. Тя достига до тегло 200 кг и пържолата от нея нямала тлъстини. Най-големите любители на вкусното месо били турците, които вярвали, че то е лековито.

По-старите варненци си спомняли 70-те години, когато в прочутите соцкръчми като "Димят" се предлагало кайзеровано филе от акула."

 
http://dnes.dir.bg/news/parzhola-delfini-uolov-9422585?nt=9


« Последна редакция: Септември 06, 2011, 15:32:23 pm от revolume1 »

Неактивен stoicho85

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 105
Re: Как един разстрелян делфин .....
« Отговор #5 -: Май 10, 2012, 09:40:16 am »
« Последна редакция: Май 10, 2012, 12:08:48 pm от Mirotvorec »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27