Автор Тема: ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ  (Прочетена 6073 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
« -: Август 24, 2011, 21:51:08 pm »
Боно Шкодров
ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
(Резюме на доклад пред
"ПЪРВИ ОБЩОБЪЛГАРСКИ ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН КОНГРЕС “ИСТОРИЯ НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ ОТ СТАРИЯ СВЯТ”,
СОФИЯ, 31.10-2.11.2005")В периода 1962-1998 г. са проведени океаноложки изследвания на Черноморския басейн. В тях участват американски, български, руски и турски изследователи и специалисти. В резултат на изследванията е установен катастрофален потоп, датиран по време в 5600 г. пр.н.е. Има основание да се предполага, че този потоп е нанесъл поражения на високоразвита цивилизация, обитаваща старите брегове на значително по-малко по акватория сладководно езеро. Българският участник в тези изследвания - проф. Петко Димитров от Института по океанология към БАН, е открил през 1985 г. подводен археологически обект, условно наречен от него “Чинията на Ной”. Обектът има формата на пресечен конус с размери в см D1=35, D2=21 и H=9 и има издълбана вътрешна част като наподобява чиния. Върху външната стена на конуса и външната част на дъното има знаци, издълбани с острие. Част от знаците са ясно различими, но за повечето от тях може да съди по плитките останки от следи в структурата на формата.

Знаците, нанесени върху обекта, имат линейно-геометричен характер. Някои от тях са съчетани в композиции. Има и еднакви по форма знаци, които се повтарят. Броят на ясно четливите знаци е 28, от които с различна форма са 23. Общият брой, в който се включват и тези, от които има само остатъчни следи и не може с точност да бъде възстановена формата им, е около 60. Направен беше сравнителен анализ на формата на знаците с други такива, намерени на територията на България, а именно: плочки със знаци от Градешница и печат от Караново, датирани около петото хилядолетие, както и най-ранния слой знаци от пещерите “Магурата” и “Байлово”. Резултатите са представени в сравнителна таблица № 6.

През 1998 г. Тодор Стойчев разчита плочките със знаци от Градешница и знаците от “Магурата” и “Байлово” като математически календарни надписи. Той забелязва линейно-геометричния характер на знаците и част от тях определя като “меандровидни”/43/.

На фигура 1 е представена обща визуална съпоставка на т.нар. “стопанска табличка” от Шумер, линеарно писмо от Елам, плочки със знаци от Градешница и печат от Караново. Линейно-геометричният характер, както и сходството са очевидни. Проблемът е, че артефактите от българските земи са най-малко едно хилядолетие по-стари. А как да си обясним наличието на някои особено характерни линейно-геометрични знаци в “Магурата” и “Байлово” и присъствието им в свещената система от знаци в Древен Египет?

Решавайки проблема за датирането на катастрофата в Черно море, Райън и Питман /41/ представят хипотеза за вероятните пътища за преселение, като отбелязват възникването на нови средища на цивилизация в началото на V хилядолетие (фиг. 2). В том втори, стр. 233 от “История на пластичните изкуства”, Николай Райнов /42/ цитира т.нар. “Царски папирус”, съставен около 1500 години преди новата ера. В него се съобщава,че през V хилядолетие пр.н.е. от Север са дошли “полубогове - наследници на Бог Хор”. Някои изследователи на древните писмености изразяват мнение, че египетската писменост е възникнала под влияние на шумерската. Има и мнения, че шумерите са приели своята писменост от предшестващ ги културен кръг. И.Е. Гелб /21/ дори отбелязва тази вероятност по следния начин: “от друг етнически елемент, който поради отсъствие на по-добър термин, аз назовавам “елемент Х”.

А може би и при двете древни цивилизации - Египет и Шумер, трябва да се взима под внимание по-старата Черноморска цивилизация, съществувала около бреговете на бившето сладководно езеро? Хипотезата на У. Райън и У. Питман за вероятните пътища на преселение почти напълно съвпада с резултатите от настоящото изследване на писмените знаци на старите българи и връзката им с древните цивилизации, които доскоро изглеждаха някак си необясними и дори шокиращи. Къде обаче е мястото на старите българи? Свързано с общата схема на преселение, У. Райън и У. Питман допускат вероятността, че един от преселените на Изток народи са тохарите. През V хилядолетие, според Йоргуз ЕРОЛ /41- стр. 211-212/, в Таримската котловина е съществувало сладководно езеро, чиято акватория е била с приблизителни размери на Черноморското. Възможно ли е това да е бил пътят и на старите българи? Една възможна историческа писмена следа е анонимният латински хронограф от 354 г. от н.е. /44 - стр. 8-14/, в който българите са определени като един от народите, произлезли от най-големия син на Ной - Сим. Важно значение за изясняването на този въпрос биха имали и по-нататъшните подводни изследвания на древната Черноморска цивилизация. Не е за пренебрегване и фактът, че редица знаци от V хилядолетие съвпадат с част от знаците в писмената система на старите българи.

•   ВЪЗ ОСНОВА НА ПРЕДСТАВЕНИТЕ ГРАФИЧНИ МАТЕРИАЛИ ПРАВИМ СЛЕДНИТЕ изводи :

1.   Знаците върху подводния археологически обект от неолита с условно наименование “Чинията на Ной” имат линейно-геометричен характер.

2.   Големият брой съвпадения на линейно-геометрични знаци в различните древни писмености предполага вероятността да са възникнали в общ културен център - “цивилизация Х”

3.   Има основание и доказателства, че линейно-геометричната система от писмени знаци е възникнала в дълбока древност и има връзка с периода преди катастрофата в Черно море (5600 години пр.н.е.), известна от старите източници като потоп.

•   ПРИ НАШИЯТ АНАЛИЗ НА ТЕКСТ ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ ОТ ШУМЕРСКИЯ ЕПОС ПРЕДСТАВЯМЕ СЛЕДНАТА СТРАТИГРАФИЯ НА КАТАСТРОФАТА:

1 ..Катастрофата е станала внезапно “ЗЕМЯТА СЕ ПРОПУКА…СЯКАШ БЕШЕ СТОМНА”. Изразът е изключително точен и съответствува на научно доказаните обективни данни получени от проф. Петко Димитров, проф. Уйлиям Райан, и проф. Уолтър Питман.

2 . Достатъчно ясно е определено мястото на катастрофата т.е. седловината на Странджанския планински масив, която е отделяла Мраморно море и Световния океан от 120-160 м. по ниското ниво на сладководното езеро, разположено в северна посока “ЗАФУЧА…ЮЖНИЯ ВЯТЪР ВРЪХЛЕТЯ БЪРЗО…ПЛАНИНИТЕ УДАВИ…”

3 Катастрофата е имала регионален характер и е унищожила една процъфтяваща цивилизация, която вероятно е началото на цивилизациите на човечеството. За тава свидетелствуват редица текстове: “ЕРЕГАЛ ИЗТРЪГВАШЕ МАЧТИТЕ. БОГ НИНУТРА РАЗКЪСА ДИГИТЕ!” Изразът ”мачтите”, означава развито корабоплаване. Изразът “дигите”, означава развити напоителни и отводнителни системи, земеделие, строителство и селища. Изразът: “БРАТ БРАТА НЕ МОЖЕШЕ ДА ВИДИ”, определя не само характера на катастрофата, но и човешката ценностна система, обществените и социални отношения. Изразът:“ТОЛКОВА ХОРА…КАТО РИБНИ ПАСАЖИ…ЗАДРЪСТИХА МОРЕТО”, свидетелствува за гъстотата на населението около бившето сладководно езеро и за трагичната съдба по време на катастрофата: “КОГАТО ЗАТИХНА ПОТОПЪТ, ВСИЧКИ ХОРА БЯХА СТАНАЛИ ТИНЯ”.

От останалата тиня, разкъсани диги … останки от селища… и други подводни археологически факти за човешко присъствие и дейност преди геологическата катастрофа в Черно море станала преди 7500-7600 и останала в паметта на съвременното човечество под формулата на легендата за Потоп, Българо-Американски екип от специалисти ръководен от проф. Димитров и проф. Балард сега възстановяват ИСТИНАТА. Каква може да бъде прогнозата?

От сравителния анализ на текстовете и направените изводи следва ЗАКЛЮЧЕНИЕ : Текстовете от Шумерския епос за Гилгамеш дават основание да се прогнозира, че при изследванията на Димитров и Балард в Черно Море ще бъдат открити останки от древна цивилизация,съществувала преди катастрофата- ПОТОП –5600г пр. н. е.

•   КАТО ОБОБЩЕНИЕ ПРАВИМ СЛЕДНИТЕ ЗАКЛЮЧЕНИЯ :

ПИСМЕНИТЕ ЗНАЦИ И КАЛЕНДАРЪТ СА ВАЖНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ПРИСЪСТВИЕТО НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ В РЕГИОНА НА ЧЕРНО МОРЕ ПРЕДИ И СЛЕД ГОРЕСПОМЕНАТАТА ГЕОЛОГИЧЕСКА КАТАСТРОФА.

СЛЕД ТАЗИ ГЕОЛОГИЧЕСКА И ЕКОЛОГИЧЕСКА КАТАСТРОФА И НАСТЪПИЛАТА ЕПИДЕМИЧНА ЗАРАЗА, ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ СА УЧАСТВАЛИ В ОРГАНИЗИРАНОТО РАЗСЕЛЕНИЕ В ДРУГИ РЕГИОНИ С ЦЕЛ ЗАПАЗВАНЕТО НА СЛЕДВАЩИТЕ РОДОВИ ПОКОЛЕНИЯ.

КАТАСТРОФАТА БЕЛЕЖИ НОВА ЕПОХА, КОЯТО В Т. Н. “ХРИСТИЯНСКИ”...”ВИЗАНТИЙСКИ” И ДРУГИ КАЛЕНДАРИ НОСИ ЕНИГМАТА :”...ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СВЕТА...”! В СЪЩНОСТ, ОСВЕН ЗАПАЗВАНЕТО НА РОДА, НЕ Е ПРЕНЕБРЕГНАТ И ПРОБЛЕМА ЗА РОДОВАТА И ОБЩЕСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ, КАКТО И КУЛТУРНИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ НА ПРЕДПОТОПНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.

http://www.mesogaia-sarmatia.narod.ru/bono-delirium.htm
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
« Отговор #1 -: Август 24, 2011, 21:54:11 pm »
Знам, че не всичко в текста е като в моите представи, но като цяло не е чак толкова зле.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

Неактивен voodoogoo

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 291
Re:ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
« Отговор #2 -: Септември 11, 2011, 11:16:41 am »
Много си е добре.Но пак опираме до нещо като конспирация с въпросът, “Ако вече са направени първоначалните изсладваня преди толкова години ,защо не продължават в тази насока ,когато говорим за корените на цивилизацията и артефакти и писменност по стара от египедската и шумерската?“.Защо не признава правителството и министрите датирането но Варненския некропол от археолозите?Защо не правят сондажи в Черно море ,на дъното на което е пълно със серен диоксид съхранил всичко,от дървен матерял до текстил ,в перфектно състояние,а се размина само с малко проучвателно сондиране деведесетте .
В прозорецът на тъмна нощ-сияйна, отварят се вратите към безкрая.

Неактивен ARRI

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 515
Re:ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
« Отговор #3 -: Септември 11, 2011, 14:14:35 pm »
Учени откриват следи от Черноморска Атлантида

Плажът на древните хора по Черно море е бил на 85 м дълбочина под сегашните брегове, или Потопът е бил Черно море

Съвсем нови геологически и археологически доказателства са на път да докажат, че някои митове всъщност са исторически истини. Така в Библията се говори за Потопа, от който ни делят 8 хилядолетия, и който се е случил в Черно море. Споменатите факти от археологическо и геологическо естество дават основание на проф. Петко Димитров, ръководител на наскоро приключилата по черноморския шелф експедиция с изследователския кораб „Академик“, да обяви, че това не е само мит, а истина.
http://www.razkritia.com/102575/учени-откриват-следи-от-черноморска-а/

Почват лека полека да разкриват тайните. Дано сме живи да дочакаме. Защото има вероятност всичко да си остане скрито покрите, което изобщо няма да ме изненада :(.
ЖИВОТЪТ  НА   БОГОВЕТЕ   Е  СЛЯПАТА  ВЯРА  НА  ОНЕЗИ, КОИТО  ИМ  СЕ  КЛАНЯТ !Тери Пратчет

Неактивен baradj

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 440
  • „Нишката на Ариадна”
Re:ДРЕВНАТА ЧЕРНОМОРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
« Отговор #4 -: Септември 12, 2011, 11:15:07 am »
voodoogoo веднага мога да ти отговоря защо не приемат датирането на варненския некропол. То е правено с метода на датиране с С14, а той дава отклонения в датировката в североизточна България. Това може да се случи само ако е имало облъчване с радиация някъде в миналото и заради това се поучава неточно датиране което може да промени резултата от няколко столетия до няколко хилядолетия. А другите методи за датировка са дендрохронологичен,  археологичен метод /измерва се термостатичното намагнитване за да измери феромагнитните частици в почвата/! Пак няма да даде точна дата в нашия случай !/, термолуминисцентен метод /изследват се артефакти с кристална структура/, метода с кръстосани дати /той не може да се направи защото нямаме вносни материали от друга култура за направа на съпоставка на датите/.  Почти всички методи за определяне на приблизителната дата отпадат по редица причини и заради това е трудна датировката не само на некропола но и на доста селища и некрополи от неолита и халколита.

Надявам се да съм бил ясен за разбиране.
С намръщено чело, загърнат в плащ мъглив, възправя се далеч Балканът горделив в хайдушкия си блян

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27