Автор Тема: Позитивното мислене ?  (Прочетена 9010 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен pitagor

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 2
 • Ego A & et W & primus et novissimus principium et
Позитивното мислене ?
« -: Юли 23, 2011, 01:52:37 am »
 Положително и отрицателно мислене . Има ли златна среда между двете или винаги трябва да се стремим към положителната крайност ?
 На този въпрос повечето нормални хора биха отговорили ,че да си позитивен до дупка е най-добрия възможен вариант и ,че избирайки този начин на живот ще бъдеш винаги щастлив. Но ако си винаги щастлив и доволен от живота ще имаш ли мечти,цели,амбиции .Това ли е истинската същност на живота, щастието ? Как може да има щастие ако няма тага ? Как може да има бяло без черно ? Замислете се ,ако не знаете какво е тага по какво ще различите щастието ? Земята не е място създадено само за щастие и радост . Тя е създадена ,за да се учим от различните си преживявания и предизвикателства, които ни предлага живота на нея. А може би целта на живота се крие в това да се научим да  посрещаме всичко с усмивка или да сме умерени в нашия позитивизъм  . Моето лично мнение е , че земята е едно голямо училище което ни поставя нови и нови задачи , един позитивен мироглед и усмивка ще ни помогнат за по успешното решаване на тези задачи. Какво мислите вие по въпроса за позитивното мислене и въобще има ли човек който иска пълно щастие ?

П.С. На 17 години съм и имам още много да уча за живота . Приемам всякакви съвети и критики по темата. :flag_of_truce: :P
Ego A & et W & primus et novissimus principium et finis

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #1 -: Юли 23, 2011, 03:12:17 am »
Щом приемаш съвети ето ти 2:
Първо, думата "тъга" се пише с "ъ". :)
Второ, опитай точно да дефинираш за себе си понятието "позитивно мислене". Опиши какво е в детайли. Какво е. Какво не е. И тн.
Сравни своята представа с тази на другите хора.
Мисля си, че имаш някакво разминаване.
Позитивното мислене не изключва възможността за лоши преживявания.
По-скоро изключва ЕМОЦИИТЕ, негативните емоции, свързани с лошите преживявания.
Т.е. се бори със страховете, омразата, злобата и всякакви други подобни емоции.

Не е казано, че щом си позитивен, то ще си мислиш, че само масло и мед ще те чака.
Да си позитивен, означава, че дори да очакваш страшни неща, да не се плашиш от тях.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен m2f

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 580
 • Животът е изумително приключение
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #2 -: Юли 23, 2011, 08:35:23 am »
Само да направя едно уточнение: да си позитивен не значи да отричаш негативните си чувства, когато те вече са факт в теб. Ядосан ли си - значи си ядосан. Гневен ли си - значи си гневен. Тъжен ли си - значи си тъжен и т.н. Според мен позитивността се изразява в две неща:1.Съзнателно да търсиш в света около теб това, което ти носи радост /не казах удоволствие, а радост!!! това са две различни чувства според мен/ и 2. Когато все пак нещата не са съвсем радостни, да се опиташ да не се плъзнеш по пързалката на негативността. т.е. да потърсиш хубавото в лошото образно казано.
Плъзгането по пързалката на негативността води до т.нар "индуциран преход" /за справка - "Транссърфинг" - В.Зеланд/, което на прост език значи: от едно лошо събитие следват още две, по - лоши, после още  и още като водовъртеж, докато не преминеш на по - лоша за теб от текущата ти жизнена линия.
П.П. pitagor , заключенията ти са много мъдри за 17 годишен човек  :hi:
« Последна редакция: Юли 23, 2011, 08:40:57 am от m2f »
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен Hound Dog

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 86
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #3 -: Юли 23, 2011, 14:01:19 pm »
Мисля, че това с положителното мислене или грешно се схваща или е напълно погрешно по начало. За мен положително мислене е да си поставя цели и мечти, да си мечтая да ги изпълня, след това здраво да работя, да се надявам и да вярвам в себе си. Положително мислене не е да седиш и да чакаш нещата да се наредят от самосебе си. Трябва да работиш здраво. Повечето хора схващат цялата тая истерия около положителното мислене като покана да си седят на задниците и да чакат вселената да изпълни желанията им. Просто мисленето тип "ще се проваля, никога няма да успея" не води до резултат, за разлика от мисленето "ще го направя, ще успея, ще дам всичко от себе си и отгоре". Това е положително мислене. Другото са дебели лелки в смешни дрехи, които пият чай и си мерят положителното мислене.

Неактивен Tangrata_

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 433
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #4 -: Юли 23, 2011, 14:45:59 pm »
П.П. pitagor , заключенията ти са много мъдри за 17 годишен човек  :hi:
Ти бъзикаш ли се?
Не че са му лоши разсъжденията на момчето. Но в крайна сметка тия на по 15-17 да не са инвалиди? Аз повечето си груби идеи и ценностна система ги усвоих там някъде. Към 15. Разбира се с опита и годините картината се подрежда доста по-точно. Понякога правиш един голям кръг, и накрая пак се връщаш към началото и старите разбирания.
Въпросът не е в годините. Въпросът е в капацитета на интелекта + походящата обстановка/училище/хора. Която за съжаление май винаги е дефицит.

И за да не съм съвсем "офф", ще повторя Hound Dog.
Позитивното мислене е единствено и само това, което води до градивни резултати.
Другото не е "мислене", а "вярване".
Позитивно "вярване".
Очевидно то е малко като да лапаш мухите.
Искаш да свалиш някое момиче: www.lovestyle.org/forum  Българите в Канада: www.bgcanada.com

Неактивен Mercury

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 83
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #5 -: Юли 23, 2011, 14:52:23 pm »
Защо ми се струва, че тази тема и темата "Създаване на реалността" са някак си почти едно и също.  :blush: 


"Въображението е по-важно от знанието." Албърт Айнщайн

Неактивен m2f

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 580
 • Животът е изумително приключение
Re:Позитивното мислене ?
« Отговор #6 -: Юли 23, 2011, 15:22:13 pm »
П.П. pitagor , заключенията ти са много мъдри за 17 годишен човек  :hi:
Ти бъзикаш ли се?
Ако ти отговоря ще е спам. Така, че ще се въздържа. :hi:
Добрите решения идват с опита. А голяма част от опита идва с лошите решения.

Неактивен blade

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 467
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #7 -: Януари 07, 2013, 15:59:31 pm »
Д-р Пламен Димитров: Позитивното мислене невротизира и прави хората зависими

Д-р Пламен Димитров е председател на УС на Дружеството на психолозите в България от 2001 г. Практикуващ психолог с почти 30-годишен професионален опит. Работи в областта на екзистенциалния анализ, груповата динамика, организационното развитие и социалната промяна.

Интересува се от механизмите, по които хората формират симптомите, каращи ги да страдат. Още през 80-те г. на XX век започва да се занимава със защитните механизми, чрез които успешно се самозаблуждаваме. Един от тях е позитивното мислене, което през последните години се превърна в цялостна концепция и стратегия за живот. 


- Д-р Димитров, с приключването на истерията около края на света започна да набира скорост идеята за новата епоха, за новото начало, свързано с позитивно мислене и духовно прераждане. Хубаво ли е това и какво всъщност означава?

- Движението на новата епоха, което слага акцент само върху позитивното мислене, всъщност травмира сериозно хората и ги експлоатира. Приспива способността им за задълбочен и цялостен анализ на нещата, за връзка с действителността. Това е цяла нова религия, проповядвана от амбициозни гурута. С претенцията, че се базира върху наблюдения, тя избирателно използва и научни изследвания, и религиозни вярвания и манипулира хората. Това е цял индустриален комплекс, бизнес за милиарди в световен мащаб, който се развива с подкрепата на политически, финансови и други кръгове, които имат интерес от примитивизация и инфантилизация на населението.

- Развита ли е тази индустрия у нас?

- Много мощно. Непрекъснато отвсякъде ни се внушава как трябва да мислим положително, което значи селективно. Така се манипулира критичната способност и психологическата гъвкавост на хората да използват целия спектър от опита и преживяванията си и да вземат правилни решения. Това е нужно за онези, които искат да контролират. Пример за такова манипулиране е обучението на фирмените служители.

Вместо да им се предлагат научно обосновани и проверени факти, те масово се водят по семинари, които се базират върху постулати и виждания на някоя известна личност, понякога от световна величина, която често се оказва човек, много богат, произвел хиляди книги, направил много пари от това да окуражава масовото самозаблуждаване на хората, нуждаещи се от фантазията за контрол вместо от дълбочината и разбирането за същината на нещата. Книжарниците ни са пълни със self-help литература, която заимства избирателно неща от научните изследвания, но всъщност единствената й цел е да се продава повече.

Да не говорим за злоупотребите с онкоболни и други страдащи, на които съвременната медицина не може да помогне. Те най-редовно са съветвани, че ако мислят позитивно, ще се разминат с фаталния край. Повярвалите на тези ритуали и практики избирателно подчиняват мисленето си само на този позитивен уклон. Но дори да имат промени в самочувствието, невинаги могат да се похвалят със същинско подобрение в резултатите. Доколкото има ефект, със сигурност той не се дължи на участието им в такива програми, а на по-добрата медицинска намеса, когато е достъпна и възможна.

Това прониква и във фантазиите на политиците,  в начина, по който мислят голяма част от хората, които предизвикаха световната криза. Жертви на това позитивно мислене са всички тези банкери, които създадоха механизмите на тази романтична, но инфантилна идеология. То е в основата и на безкритичната позиция на онези, които трябва да променят нещата, за да се излезе от кризата. България е периферен участък, в който тези течения навлязоха със закъснение и с много вторични дефекти. В световен мащаб тази квазирелигия се разпространява отдавна и причинява повече беди, отколкото ползи.

- Кое всъщност прави позитивното мислене опасно?

- Когато ви се внушава, че избирателно трябва да използвате само положителните емоции и мисли, всъщност се осакатява вашата способност за критичен анализ и автономно действие. Освен това, когато не успее да промени живота си с позитивни мисли, човек изпитва вина, че не практикува достатъчно упорито и не спазва ритуалите, популяризирани от съответния гуру. Така той се инфантилизира и започва да търси причините за неблагополучията си не в реалната действителност, не в сложните взаимовръзки, а в начина си на действие и собственото си мислене.

Такива хора стават лесни за управление, за контрол и манипулация, което е много удобно на корпорациите например, които разчитат така рекламните им послания по-лесно да достигнат до потребителите. Това е нужно и на правителствата, и на финансовата олигархия, на всички тези големи контролиращи господари на света, които имат нужда от това хората да са оптимистични и в същото време зависими.

- Това значи ли, че отричате въобще стремежа на човека към щастие?

- Научните изследвания са категорични, че когато хората са тласкани да се стремят към щастие, те по-често се чувстват нещастни. Предписвайки поредния ритуал, който ги насочва към щастливо мислене, този вид възгледи и идеологии тласкат към едно самообвинително изследване, което ги прави по-скоро зависими, отколкото отговорни за действията и преживяванията си.

Този тип едностранчиво мислене изкривява способността ни за самокритичност, за автентичност, пречи ни да се справяме зряло със собствените си недостатъци и с неизбежните тежки житейски ситуации. С избирателната форма на мислене, а така е във всичките школи, свързани с позитивното мислене на новата епоха, се извършва един невротизиращ процес. Това е невротична компенсаторна самозащита и бягство от действителността, която ги прави по-болни и нещастни, отколкото биха били, ако са в по-цялостен контакт с действителността и чувствата си. Това е индуцирана масова невроза, която е много добра, защото е нужна на някого.

- Доколко са напреднали тези процеси у нас?

- Вижте телевизиите - много повече време се отделя на шоута, програми, които дават поредното предписание за щастие и съветват как да живеем правилно, отколкото програми, с които фактите се проучват в дълбочина. Проникването е много съществено. То е част от медийната фантазия, че има контрол върху обществените процеси. Това се прокрадва и във фантазиите на хората, които вземат решения на корпоративно, на фирмено, на политическо ниво. Дават ни се обещания за светлото бъдеще, градят се невероятни планове, които не стъпват на никакъв критичен анализ на действителните факти и ресурси. Ето, няколко пъти нашият вицепремиер отричаше, че кризата продължава. Изобщо у нас все повече липсва задълбочен анализ на действителността.

- Анализи има, но въпросът е доколко към тях има интерес. Не смятате ли, че и на самите нас все по-често ни се слуша как по-лесно можем да заживеем по-добре?

- И това го има и е част от големия проблем на културата не само у нас. Става дума за съществуването в един свят на пожелателно мислене, който има за цел да самообслужва невротичната ни самозаблуда, че нещата не са такива, каквито са, а такива, каквито ни се иска да бъдат. Според някои от новите модерни практики, ако си повтаряш целите, ако визуализираш представата за това колко богат ще станеш, колко щастлив и здрав си, то само по себе си ще се случи. Това вече е влязло в арсенала и на нашите политици, които, без да осъзнават, са станали проповедници на този тип фантастично инфантилно мислене. Все по-малко или по-селективно се използва науката, за да се вземат решения по важни обществени въпроси.

- Не е ли все пак позитивното мислене начин за приобщаване на хората към обществото, не провокира ли емпатия?

- Точно обратното е. Тласка хората към краен индивидуализъм, към затваряне, себефокусиране и тотална изолация. Колкото повече внушавате на хората, че чрез положително мислене могат да постигнат лично здраве и богатство, толкова по-малко социално ангажирани и по-безразлични стават те към чувствата и преживяванията на другите. Този тип позитивно мислене води само до болест и до невроза, до социални проблеми и влошаване на качеството на отношенията между хората.

- Как да намерим златната среда, за да не бъдем нито инфантилни болни позитивисти, нито мрачни депресари песимисти?

- Нужен е цялостен зрял подход към света и себе си.

Опората е във връзката между вътрешната и външната реалност. Човек трябва добре да си дава сметка за това, което преживява и чувства. А то не е само положително. Има неща, които ядосват, които плашат, които водят до фрустрация и невъзможност за действие. Заедно с това има неща, които вдъхват оптимизъм, надежда, радват. Когато човек е в контакт с вътрешната си реалност, когато знае повече за сенчестите си страни - наясно е например с това, че изпитва гняв или това, че болката му не може да бъде потушена от илюзорни представи, става и по-чувствителен и по-възприемчив за действителността около него. Това прави хората екзистенциално отговорни и им позволява да организират битието си по смислен начин. Смисълът, базиран на връзката с действителността, е това, което ни прави истински и способни да се движим напред.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1703032
“And neither do I! I want to have a wife, children & a home, I want to live! But it's all for nothin

Неактивен watchman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 22
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #8 -: Януари 07, 2013, 16:22:12 pm »
Много добро интервю с много разумни и логични заключения. Човек трябва да живее чрез онези неща, които са истински и реални, без значение дали в даден момент му се струват позитивни или негативни. Самата дефиниция за позитивно и негативно е силно субективна и всеки си влага каквото му падне. Да се фокусира човек на "позитивните неща" е същото като да се отдаде на позитивните емоции от топлата завивка в леглото по време на земетресение, или да се фокусира на меката седалка в колата когато срещу него хвърчи камион.

Нещо повече изкуствено налагания позитивизъм е бягство от реалността, а нищо не инфантилизира повече човека от бягството от реалността, както и делегиране на отговорностите.

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #9 -: Януари 10, 2013, 17:57:17 pm »
Натрапването на позитивно мислене е с цел, ти сам да се зомбираш и да вървиш, като надрусан луд, защото на елита му е трудно да работи върху всеки индивид поотделно. Явно само с телевизията и филмите на става. Някои хора са костеливи орехи и се опитаха да им набутат това позитивно мислене. Е, пак не успяха. Всичко си остана, просто на думи за повечето хора.
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен любознателният

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 48
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #10 -: Януари 11, 2013, 20:01:30 pm »
Човек , не  може  да  се  настрои  само  на  позитивно  мислене , понеже  на  подсъзнателно  ниво , мозъкът  му  действа  първосигнално , а това  означава че  позитивизъм  при  тревога  алармирана  от  подсъзнанието  ,  е  невъзможен. Запитвали  ли  сте  се , защо  човек  не  може  да  мисли  само  за  позитивни  неща , ами  просто  защото  мозъкът  му  не  действа  избирателно , така  че  свободната  воля  е  само  привидна. Но  чрез  тренировки   автотренинг , все  пак  може  да  се  приучи  подсъзнанието  да  изпраща  позитивни  импулси  към  съзнанието .
И сто таралежа в гащите на някой, пак не са му достатъчни.

Неактивен konstantin2007

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 256
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #11 -: Януари 11, 2013, 20:49:38 pm »
Човек , не  може  да  се  настрои  само  на  позитивно  мислене , понеже  на  подсъзнателно  ниво , мозъкът  му  действа  първосигнално , а това  означава че  позитивизъм  при  тревога  алармирана  от  подсъзнанието  ,  е  невъзможен. Запитвали  ли  сте  се , защо  човек  не  може  да  мисли  само  за  позитивни  неща , ами  просто  защото  мозъкът  му  не  действа  избирателно , така  че  свободната  воля  е  само  привидна. Но  чрез  тренировки   автотренинг , все  пак  може  да  се  приучи  подсъзнанието  да  изпраща  позитивни  импулси  към  съзнанието .
Пълни глупости!Тренираш будното съзнание и правиш редовна хигиена на мислите.Улавяш се,че мислиш кофти и просто спираш.Сменяш посоката.Чак па да чакаш на подсъзнанието..Мноо крайно е мисля,че неефективно.
А онова с позитивното мислене е истина,ма не стаа само с мисъл.Тряя да влезнеш в съответната вибрация,за да предизвикаш събития.Това доста често се премълчава.

Неактивен Doran

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 52
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #12 -: Януари 16, 2013, 14:24:49 pm »
Oтговорите на всички въпроси ще дойдат, когато вие разберете, че сте следствие, а не причина!
"Не буди спящия, преди да му е дошло времето. Напразно ще е..."Буда

Неактивен %00

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 126
  • organic SEO
Re: Позитивното мислене ?
« Отговор #13 -: Януари 21, 2013, 18:12:39 pm »
Аз харесах интервюто на този тип, не защото се съгласявам, а защото ми е писнало на шнура от еднопосочни позитивисти, от тези дето дори се разядосват ако им обърнеш внимание на нещо от заобикалящия ни свят, който както знаем никак не е идеален.

Аз лично съм от хората, които това като подход, като начин на световъзприятие много ме е променило - като тийн бях супер мракобесен, абе с една дума сдуханяк - а с времето, обръщайки внимание на тези неща, съвети и принципи се промених коренно. Чета и следя всички тези неща по темата, но както вече отбелязах, не ги "купувам" като лапнишаран. Светът все още не е полянки с цветя, пеперудки, слънчица и дъгички - имаме много сериозна работа, докато стигнем до тази фаза.
Така че, баланса както във всичко, е изключително важен. Не може пред лицето на неправдите и злото да твърдиш, че всичко е ок, с други думи. Но може да вярваш и да работиш активно по посока на промяната - естествено не с бой, а с мир и любов.

А по деликатния въпрос с провалите - практически, рекурсивен пример. Тази статия за положителното мислене трябваше да е за списание "Осем", но те я отхвърлиха, при което бидейки положително настроен си го преместих у другия крачол и си я публикувах сам. И до ден днешен ми кацат хора със сършове по темата : http://seokungfu.com/writings/2010/03/03/%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D1%81/ - "За истинската сила на позитивното мислене", форумът ви не парсва URLz.

Enjoy the ride !
╟╩╦═╬╧╩╦═╬╧Оrgаnic SEO NinJah╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩╦═╬╧╩

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27