Автор Тема: Размера на нашият свят!  (Прочетена 31841 пъти)

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Размера на нашият свят!
« -: Юни 29, 2006, 19:58:17 pm »
Една интересна съпоставка ;)
« Последна редакция: Април 11, 2008, 20:51:28 pm от H. »

Eon

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #1 -: Юни 30, 2006, 08:21:34 am »
Много добро попадние!

Искам само да добавя. Ако Слънцето и най-близката звезда до него Алфа Кентавър са с размерите на
футболни топки (Германия 2006 Шампион) то за да се представи в умален размер разстоянието между тях
трябва да бъде следното: Едната трябва да е във Варна а другат в София.

Далечко а?

Antonium

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #2 -: Юни 30, 2006, 08:39:03 am »
Разстоянията между звездите най - добре са представени в Пътеводителя на галактическия стопаджия.

БЕЗ ПАНИКА :D :D :D

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #3 -: Юни 30, 2006, 08:45:40 am »
Хмм.. Имам един документалиен филм на НАСА и там докато интевюират някаакъв астрофизик на заден фон се виждат два глобуса сложени един до друг: единият на Земата другият на Марс (искам и аз глобус на Марс  :D) Колкото и да го превъртам филма ми се струва че Марс е леко по-голям от на снимките ,поне съпоставено със Земята. Но може и да е много голяма оптична измама.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Eon

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #4 -: Юни 30, 2006, 08:46:34 am »
Оптична измама е.

Марс е по-малък.

Неактивен Glarusman

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 120
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #5 -: Юни 30, 2006, 09:05:20 am »
Не знам дали си ме разбрал правилно. Абсолютно никога не бих тръгнал да споря че Марс е по-голям от земята. Просто на тези снимки ми се струва че са го направили леко по-малък от колкото е:

Equatorial diameter 0.533 Earths
Polar diameter 0.531 Earths

На снимките не ми изглежда да са същите пропорциите.
I'm seeking for the light, but I always move into the shadows.  The destiny of every Guru, is to be a

Antonium

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #6 -: Юни 30, 2006, 11:45:11 am »
(искам и аз глобус на Марс  :D)

Влез ето тук
www.space4case.com :D

Eon

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #7 -: Декември 12, 2006, 15:51:34 pm »
Слънцето вс. VV Cephei A

отворете си снимката някъде на десктопа за да я видите изцяло, така няма да можете да видите слънцето.

Цефей А има 1750 пъти радиуса на Слънцето, най-голямата досега звезда позната има 1950 пъти радиуса на Слънцето, но нейно сравнение не можах да открия. (за информация това е VY Canis Majoris)

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #8 -: Декември 12, 2006, 17:26:51 pm »
Сигурен съм че има звезди 1750 пъти по-големи отVV Cephei A

Eon

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #9 -: Декември 12, 2006, 19:14:11 pm »
Сигурен съм че има звезди 1750 пъти по-големи отVV Cephei A


Обоснови се?

Antonium

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #10 -: Декември 13, 2006, 09:16:11 am »
Червени гиганти.
Относително хладни звезди с висока светимост с издути обвивки. Поради ниската ефективна температура на тези звезди /3000 - 5000 К/, потока от енергия от единица площ на тяхната повърхност е сравнително малка от 2 до 10 пъти от тази на слънцето. Въпреки това светимостта на тези звезди може да достигне 10 5 - 10 6 светимостта на Слънцето, тъй като червенитегиганти имат огромни радиуси до 4000 - 5000 пъти по големи от радиуса на Слънцето. Спектрален клас К и М. :) :) :)

Oberon

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #11 -: Декември 13, 2006, 16:22:08 pm »
В Орион има един червен гигант, забравих му името сега...Ако той се постави на мястото на Слънцето , поглъща всичко до орбитата на Марс....А, сетих се. Бетелгейзе, мисля че в Орион беше?

Оберон

Antonium

 • Гост
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #12 -: Декември 14, 2006, 14:02:30 pm »
Когато Слънцето е към края на дните си, ще се раздуе и също ще достигне орбитата на Марс, но това е вече друг случай. :)

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #13 -: Октомври 12, 2007, 18:54:17 pm »
Схемите на размера на планетите и слънцата направени като филмче  тук:

http://www.disclose.tv/viewvideo/1716/The_Galactic_Perspective/
Неактивен Rockbul

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 17
 • Всичко от което имам нужда е любов!
Относно: Размера на нашия свят!
« Отговор #14 -: Февруари 16, 2008, 04:51:34 am »
Неизмеримата големина на Вселената

Деликатният баланс във величествено голямата Вселена е доказателство за това, че този безупречен ред е възникнал в резултат на Божието превъзходно сътворение.
 Според новината съобщена в интернет сайтът “ спейс ” (space) планетата с големина колкото Юпитер се върти в тясна орбита около една звезда, която е на разстояние около 5,000 светлинни години от Млечния път. Учените твърдят, че планетата се върти около звездата с ниската скорост от 29 часа и отбелязват, че повърхността й е много гореща, около няколко стотин градуса. Астрономите от харвардският институт Смитсон откриха звездата в резултат на малките изменения в светлината, която отделя звездата, около която тя се върти. Астрономите разкриха, че планетата преминава пред звездата на всеки 29 часа като през това време се наблюдава намаляване на количеството светлина отделяно от звездата. Те съобщават, че изменението в тази светлина е равностойно на преминаването на комар пред фарът на кола на разстояние от 300 километра. Посредством този метод астрономите установиха още към повече от 100 звезди извън Слънчевата система. Гореспоменатото научно откритие сочи към една много важна истина: величествените размери на Вселената!
Като имаме предвид, че светлината се придвижва с приблизително 300,000 километра в секунда, то разстоянието от 5,000 светлинни години, което изминава, е трудно за осъзнаване от човека. В допълнение, това разстояние е много малко в сравнение с размера на Вселената, от чиято Слънчева система ние сме част. Появяват се дори още по-поразителни размери, когато вземем предвид размера на Вселената. Нека сега продължим това проучване, за да можем да разберем размера на Вселената...
Планетата Земя е част от Слънчевата система. В тази система има девет по-големи планети със петдесет и четири сателита, и безброй много астероиди, всички от които се въртят около една единствена звезда наречена "Слънце", която е средна на размер в сравнение с останалите във Вселената. Земята е третата поред планета от Слънцето.

Диаметърът на Слънцето е 103 пъти колкото този на Земята. За да можем да си представим това по-добре, нека обясним с едно сравнение: ако направим Земята, която е с диаметър 12.200 км., голяма колкото едно стъклено топче за игра, то Слънцето ще стане едно двойно по-голямо от познатата ни футболна топка кълбо. По-интересното обаче е разстоянието между двете. Като се придържаме към същите мащаби между двете топки трябва да направим разстояние от приблизително 280 метра. Някои от предметите, които представляват разположените в най-външните краища на Слънчевата система планети, трябва да бъдат поставени на разстояние от няколко километра.

Но Слънчевата система, която е с толкова огромен размер, е доста малка в сравнение с Млечния път, галактиката в която се намира. В Млечния път има около 250 милиарда звезди, някои от които са подобни на Слънцето, а други пък по-големи или по-малки от него. Най-близката до Слънцето звезда е Алфа Кентавър. Ако искаме да прибавим Алфа Кентавърът към нашият системен модел, то той трябва да бъде разположен на 78 хиляди километра от Слънцето. Нека още повече смалим моделът. Нека направим Земята колкото една трудно забележима прашинка. Тогава Слънцето ще бъде голямо колкото орех и ще бъде разположен на три метра от Земята. При тези мащаби трябва да поставим Алфа Кентавър на 640 км. от него. Галактиката Млечен път съдържа 250 милиарда звезди с ето такива разстояния помежду си. Нашето Слънце е разположено в един от ръкавите на тази спираловидна галактика. Но това, което е интересно, е, че когато разгледаме Млечният път от гледна точка на космосът като цяло, то той също заема едно много „малко” място. Защото в космоса има и други галактики, като по предположения техният брой е около 300 милиарда. Празното пространство между тези галактики пък е милиони пъти колкото разстоянието между Слънцето и Алфа Кентавър. В „Симбиотичната Вселена” („ The Symbiotic Universe”) Джордж Гриинщайн коментира тази невъображаема необятност така:
„Ако звездите бяха малко по-близки това нямаше да направи астрофизиката много различна. Основните физически процеси, протичащи между звездите, мъглявините и другите подобни, щяха да продължат без промяна. Нашата галактика погледната отдалеч щеше да изглежда по същият начин. Единствената разлика би могла да бъде изгледът на небето през нощта от тревата, на която лежа, като ще бъде по богато на звезди. И о, да, още една малка промяна: Нямаше да ме има мен, за да наблюдавам тази гледка… Цялото това разточителство на пространство! От друга страна пък в самото това разточителство лежи и нашата безопасност.” (Джордж Гриинщайн, „Симбиотичната Вселена” , стр. 21) Гриинщайн също така обяснява и причината за това. Според него огромните разстояния в космоса дават възможност на определени физически променливи да се организират така, че да станат напълно подходящи за човешкия живот. Той също така отбелязва значението на това огромно пространство в позволяването на Земята да съществува, докато в същото време намалява и риска от сблъсък с другите звезди. Несъмнено дизайнът във Вселената е доказателство за Божията сила на сътворение. Прецизният баланс и всички човешки същества, както и останалите създания, са доказателство за върховната сила на Бог и Неговото майсторство в сътворението.
« Последна редакция: Февруари 16, 2008, 23:22:01 pm от H. »

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27