Първо да се уточним: малко (да не кажа доста) ми е размита представата за "Демиурга".
Ако се изисква да разсъждавам върху дадените цитати на гностиците - струва ми се, че не е в моята компетенция, не съм достатъчно запозната с мирогледа им. А и епохата, в която са живели и начина, по който са живели е доста различен.
Изказвам моите виждания.
Блокаж: иска ти се да направиш салто, но знаеш, че нямаш необходимите умения, за да го направиш. Започваш да тренираш упорито и след време успяваш. Тогава блокажът, че ще се нараниш и нямаш необходимите умения, отпада и вече си правиш салтото машинално. Но спираш да тренираш и след някой друг месец като се опиташ, се тупваш на главата си. И пак си пускаш блокажа, за да не се нараниш.
Същото е и с "свръхестествените" ни умения, но на подсъзнателно ниво. Искаш да усвоиш телекинезата, но ти е пределно ясно, че не е във възможностите ти. Започваш всеки ден по няколко часа да опитваш да преместиш нещо и след време може и да успееш. Но ако развиеш тази способност без необходимата мъдрост и морал за да я използваш, какво ще те спре когато се ядосаш на някого да не му засилиш нещо достатъчно тежко, което иначе с мускули не би могло да се повдигне?
Няма добро, няма лошо. Представи си, че няма вечер, а само ден. Какви аномалии биха настъпили на Земята.
Има отлив, защото има прилив; има светлина, защото има тъмнина... Тогава как може да кажем, че отливът, тъмнината са негативи?
Конфликти имаме поради не разбиране на самите себе си и останалите, поради това, че сме си изградили илюзорен свят и го приемаме за чиста истина, докато някой който смятаме за по-голям авторитет от нас не каже, че не е така. Тогава идва ред на нова илюзия...
Като едно време Аристотел развива геоцентричната система, но по-късно Николай Коперник разработва хелиоцентричната теория, а сега вече имаме доста по-голям обхват на познания относно космоса. Представи си в какво са вярвали хората по времето на Аристотел, по времето на Коперник и сега. Това са три различни илюзии и разбира се от погледа на съвременник, последната е най-вярна. Но каква ще е съвременната теория за космоса след 1000 години (примерно)?
Човек може да излезе от илюзията единствено чрез задълбочени наблюдения, проучвания, доказателства...
Но в духовното физическите доказателства трудно може да се открият, за това остава както гностиците го наричат познанието (не знанието). Но пък това познание е специфично за отделния човек.
Ето още една илюзия за противоположности: високо - ниско: не е противоположност, а различни стойности на една измерителна скала.
Относно добро-лошо има една доста поучителна история и всеки път си я припомням когато в живота ми се случи "негативно" събитие. "Не знаем цялата история":
http://www.spiralata.net/kratko/articles.php?lng=bg&pg=366Няма тайни има липса на познание. Както за едно малко дете е тайна таблицата за умножение, но след време я научава и вече не е тайна.