Автор Тема: Болестта като път  (Прочетена 16870 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен lubricant

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
Болестта като път
« -: Април 28, 2011, 21:03:38 pm »
Здравейте!
Наскоро четох книгата "Болестта като път", автори са Торвалд Детлефсен и Д-р Рюдигер Далке (има я в Спиралата). Там в общи линии се говори за това, че никоя болест не се появява случайно, тя е израз на душата, която се опитва да ни подскаже с този симптом, че страда по една или друга причина. Показва ни над коя част от поведението си трябва да работим, обикновено откланящо ни от предварително начертания път на душата. Да не лекуваме и притъпяваме физическия симптом, а да работим над психологичната (емоционалната) причина за тази болест/проблем.

Това е краткия списък по-долу, в книгата всичко е разгледано подробно.

Цитат
Списък на психичните съответствия на органите и частите на тялото:

Бъбреци - Партньорство
Бял дроб - Контакти, комуникация, свобода
Венци - Първично доверие
Влагалище - Отдаване
Врат - Страх
Гръб - Искреност
Дебело черво - Неосъзнато, съперничество
Жлъчка - Агресивност
Зъби - Агресивност, виталност
Кожа - Разграничаване, норми, контакт, нежност
Колене - Смирение
Косми - Свобода, власт
Крайници - Подвижност, гъвкавост, активност
Кръв - Жизнена сила, виталност
Мускули - Подвижност, гъвкавост, активност
Нокти на ръцете и на краката - Агресивност
Нос - Власт, гордост, сексуалност
Област на гениталите - Сексуалност
Очи - Прозрение
Пенис - Власт
Пикочен мехур - Освобождаване от напън (натиск)
Ръце (от китките надолу) - Разбиране, способност за действие
Стомах - Чувство, способност за приемане
Стъпала - Разбирателство, твърдост, връзка с корените, смирение
Сърце - Способност за любов, емоции
Тьнко черво - Преработка, анализ
Уста - Готовност за приемане
Уши - Послушание
Черен дроб - Преценка, мироглед, религиозност

Надявам се да е в помощ на някого.
Хрумна ми да го споделя с вас, защото в момента съм с ужасни болки в кръста и се шегувам с близките си, че имам проблем да си нося кръста, но в действителност това е съвсем близо до истината :)
Какъв е вашия опит в тази посока, случвало ли ви се е промяна на мисленето, избор, решение, да се отрази на физическото ви тяло? И успявали ли сте да се справите с физическата болка на ментално ниво?

Неактивен 396

Re:Болестта като път
« Отговор #1 -: Април 30, 2011, 11:04:12 am »
Поздравления за темата!


Винаги съм искал да пусна нещо подобно. Това може и много да се задълбочи =)


Разумът и интелигентността са преки телесни функции. Те са произвеждани от тялото и са физически способности.
Емоциите са уроците, които душата научава чрез тялото.
А душата - това сме ние.


Тялото, като био-механичен костюм, си има свой собствен интерфейс и свои собствени вградени програми за поведение и функциониране.
Така тялото и душата са две отделни самоличности, като душата - това е нашата самоличност.Разбира се това е много обобщено и образно казано, гледайте по-широко на това описания, понеже се опитвам само да опиша силуета на ситуацията.

Даже био-механичен костюм не е съвсем правилно, понеже не е костюм, а е по-скоро био-механична единица, понеже душата ни я контролира външно.
И така, когато има проблем/болест в някоя част на био-механичната единица, това създава проблем в някоя област от разума/интелекта. И обратно - проблем в разума/интелекта (електронния интерфейс) създава проблем на съответното място на био-механичната единица.


И...

Това означава, че се променя урока, който душата научава чрез това място. Или с други думи казано - променя се емоцията, която душата отчита от това място.

И обратно! Винаги има "и обратно". Когато душата иска да промени знанието, което получава, тя променя био-механичната единица по определени начини, като болестта е единия, понеже това е директна реформа в изпълнението на учебния процес от даденото място.


А дали съм се справял с болест или болка на ментално ниво... от гледна точка на моя личен опит нещата не стоят съвсем така.
Или по-точно не работят на тоя принцип.


Всичко е емоция - душата учи всичко, което идва от тялото (и не само от него, но за това говорим тук).


Тоест единствения начин (според мен) да се научи урока, е да преживееш болката/болестта.


Да я преживееш означава да я "оправиш". Да я изядеш. Да я "храносмелиш" с душата си. Да я поемеш. Д я напарвиш част от теб.


Защото забележи - няма начин да ПРОУМЕЕШ нещо, без да се слееш с него. Затова храненето по принцип е УЧЕНЕ за Земята и света.
И с болката/болестат е същото. Човек трябва да се отдаде на болката, и на чувството от съответната болест. Трябва да й се предаде и да се научи да живее с нея така, както живее със и както приема себе си.Тогава рано или късно урокът се научава, и човек продължава нататък.


Така че това, което казваш - "да се справиш с болката/болестта на ментално ниво", означава "да преживееш" това на емоционално ниво.А някой може ли да го избегне!? Не. Така че всеки го прави - рано или късно - неизменно е.

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 848
Re:Болестта като път
« Отговор #2 -: Април 30, 2011, 12:27:30 pm »
Като цяло съм съгласна. Нали се казва" Здрав дух-здраво тяло"
Но не мисля, че чак всички болести произлизат от емоционалните ни проблеми. Има значение какво ядем, какъв въздух дишаме, какви лекарства взимаме.

Неактивен 396

Re:Болестта като път
« Отговор #3 -: Май 01, 2011, 00:00:47 am »
Прогледни по-отвисоко тогава.

Храна, която ядеш, въздуха, който дишаш и лекарствата, които дишаш, са продукти на разумните ти решения. Тоест на телесните ти решения. Което означава че тези болести идват от тялото ти ЧРЕЗ тези посредници.
« Последна редакция: Май 01, 2011, 06:55:04 am от Mirotvorec »

Неактивен lubricant

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
Re:Болестта като път
« Отговор #4 -: Май 01, 2011, 10:43:22 am »
Цитат
Тоест единствения начин (според мен) да се научи урока, е да преживееш болката/болестта.
396, хареса ми формулировката ти, макар и не винаги да е толкова лесно. Това зависи според мен доколко "емоционално и духовно интелигентен" си като човек. Има хора, които използват болестта, за да бъдат жертви, да изпитват състрадание. Имам позната, която си измисля какви ли не болести, тази година прекара рождения си ден в болница и беше толкова щастлива, че цялото й семейство е около нея и я обгрижват, може би най-щастливия й рожден ден. Така че, някои болести може би произтичат от жаждата на его-то да бъде гъделичкано.
 
Друг пример е с друга роднина, която е най-мрънкащото същество, което познавам - винаги недоволна, оплакваща се, винаги й се случват неприятности, какви ли не болести. В същото време е с поне 10 алергии. Извода ми беше, че тя е "алергична" към живота като цяло. Може би алергиите се появяват следствие на това, че не успява да погледне отгоре на нещата и да приеме даденостите като нещо, което й се дава като урок, да промени възгледите си или отново е търсене на внимание от околните - това само мога да гадая.
И ако, както казваш "душата и тялото са отделни самоличности", то значи нещо куца в хармонията между тях, не успяват да се сработят и от това произтича страданието и на двете.

Неактивен hakama

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 160
Re:Болестта като път
« Отговор #5 -: Октомври 01, 2011, 12:59:40 pm »
Може ли да препоръчате книга за психосоматиката?

Неактивен Rado

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 143
  • Infernal Works
Re:Болестта като път
« Отговор #6 -: Октомври 01, 2011, 20:35:08 pm »
Всъщност за някой състоянието на болест е фъншен фактор.Тя (болестта) поне за мен е бомба с таймер, като от онези вируси който се активират на определена дата в PC-то ви ... Как точно идва болестта?Изведнъж?Най-вероятно не.Чрез съвременния начин на живот ние сме предразположени към болеси.Късно събуждане, отпуснат живот, пушене, пиене, лоши храни, въздух, застоял начин на живот и др.И в един момент ние се разболяваме.Вирусът не е нещо извън нас а В нас.Самата болест не е причина а вследствие ... вследствие от лош начин на живот.Негативните емоционални състояния водят до заболявания на физично ниво.Излиза че някой от заболяванията се формират в съзнанието ни.Някой да е виждал хора който ни тласктат към такива състояния.Аз да.


П.п. Живота е болест ... която се предава по полов път.


 :morning2:
...Infernal Works...

Неактивен Iveta

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 261
Re:Болестта като път
« Отговор #7 -: Октомври 02, 2011, 22:03:27 pm »
Може ли да препоръчате книга за психосоматиката?

От древността е била известна връзката между психичното и физическото, но в последните години е бум да се говори и пише.
Много е отговорно да се препоръча книга, но като цяло на български мисля, че най-известна и превеждана е Луиз Хей, аз ти препоръчвам книгите свързани със здравето на Петър Дънов и всичко от Петър Димков.
oтговорна съм за това което пиша, но не и за това което разбирате.

Неактивен elenabg

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 34
Re:Болестта като път
« Отговор #8 -: Октомври 03, 2011, 21:55:07 pm »
има журнали на 2-3 месеца по психосоматика /поне преди 2 - 3 години имаше/ - можеш да ги намериш в Националния център по хигиена, в книжарницата на СУ и др., но едва ли ще ти помогнат. Психосоманиката е по-развита в източната медицина. Търси литература по енергийна медицина, позитивно мислене и ТЕС...

Неактивен lubricant

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
Re:Болестта като път
« Отговор #9 -: Ноември 01, 2011, 19:34:27 pm »
За книга, освен тази, която е посочена не се сещам, но ако някой знае нещо на български и аз се интересувам :)
Ето статии по въпроса -
Психосоматика
Психосоматика - Журнал Психея

Неактивен MayaY

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Re:Болестта като път
« Отговор #10 -: Януари 23, 2012, 04:13:25 am »
Това което е написано в книгата, НЕ обжваща цялостния поглед върху болестите.......Просто теоретични констатации, практиката е малко по различна.

В цялата съвкупност от прераждания водещият принцип е ПСИХОсоматичен, ...но в рамките на едно отделно прераждане съществуват освен психосоматичен принцип и СОМАТОпсихични взаимодействия.     Има хора които се раждат с определена болест, като няма архив от биография в този им живот който да я формира тая болест на ПСИХОсоматичен принцип. И тази болест е за цялото това прераждане, не може да се отстрани тотално с каквито и да било традиционни и нетрадиционни методи, може само да се поддържа  или да се намалява от части.
Евентуалното личностно израстване на притежателя на болестта която служи като двигател, ще даде физическо изцеление в следващото прераждане.                        
« Последна редакция: Януари 23, 2012, 04:20:50 am от MayaY »

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 848
Re:Болестта като път
« Отговор #11 -: Януари 23, 2012, 11:13:16 am »
Може ли да препоръчате книга за психосоматиката?

Ами аз намерих само тази в спиралата на Далке-Болестта като език на душата.

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%C4

Ще я почвам да я чета.

Неактивен kalan

 • Пишещ
 • ***
 • Публикации: 848
Re:Болестта като път
« Отговор #12 -: Януари 23, 2012, 11:47:50 am »
Открих още една книга на Луиз Хей - "Излекувай живота си"

Но открих само това ПО ПЪТЯ НА ИЗЦЕЛЕНИЕТО С ЛУИЗ ХЕЙ
http://zashto-kak.hit.bg/jivot_po_patiaanot.htm

А това е таблицата със заболяванията

http://healing.hit.bg/hei.pdf

Я, току що я открих в спиралата

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D5

И едно клипче
http://vbox7.com/play:a74df3dd
« Последна редакция: Януари 23, 2012, 11:49:09 am от kalan »

Неактивен lubricant

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 54
Re:Болестта като път
« Отговор #13 -: Януари 23, 2012, 21:51:05 pm »
"Болестта като път" - ето я тази, аз пък не съм видяла, че има и друга :)
MayaY, разбира се, че не  обхваща всичко. Затова е важно сами да анализираме кога, как, при какви обстоятелства и чувства се е появила болестта. Ако си отговорим честно, ще намерим и решение.

Неактивен MayaY

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 18
Re:Болестта като път
« Отговор #14 -: Януари 24, 2012, 02:38:26 am »
"Болестта като път" - ето я тази, аз пък не съм видяла, че има и друга :)
MayaY, разбира се, че не  обхваща всичко. Затова е важно сами да анализираме кога, как, при какви обстоятелства и чувства се е появила болестта. Ако си отговорим честно, ще намерим и решение.
Явно това което съм написала е разбрано погрешно.......

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27