Автор Тема: 10-те най-интересни хибридни видове на планетата  (Прочетена 13163 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia

Повечето от тях са плод на човешка намеса и са принудени да живеят в изкуствена среда, далеч от дивата природа

     Интернет-изданието Нemmy публикува списък с 10-те най-интересни хибридни животински видове на планетата. Те се явяват кръстоска между популярни видове животни със сходни генетични характеристики. Повечето от тях са плод на човешка намеса и са принудени да живеят в изкуствена среда, далеч от дивата природа, където трудно биха се приспособили.

     1. Лигър и тигролъв (Liger/Tigon) Лигърът е кръстоска между мъжки лъв и женски тигър, а тигролъвът – между самец тигър и лъвица. Лигрите са най-големите представители на сем. Котки, като и мъжките, и женските екземпляри са по-големи от нормалните лъвове и тигри. Така например размерите на мъжкия лигър са 2 пъти по-големи от тези на възрастния мъжки лъв, а теглото му достига над 500 кг. Лигриците също са по-големи от естествените си посестрими, като достигат дължина до 3,05 м. и тегло 320 кг. Обратно, при тигролъвовете, се наблюдава тенденция да са по-дребни от своито родители. Мъжките лигри и тигролъвове са безплодни, докато женските могат да имат потомство. Най-известният лигър с височина над 3 м. на име Херкулес, живее в американския Институт за защитени и редки видове в Маями, а през зимата на 2004 г. 2 лигърчета се родиха и в зоопарка на Новосибирск. Заради смесването на видовете, освен от стерилитет, при някои от животните се появяват и проблеми със зрението.

     2. Куче-вълк (Wolf Dog) Кучетата и вълците свободно се кръстосват помежду си и в естествени условия. Приносът на вълка към природата на хибрида са плашливостта и особения характер, развитият ловен инстинкт и значително по-мощните челюсти, отколкото при обикновените кучета. Поведението на куче-вълците страда от крайна непредвидимост и за да се приучат към нормален живот сред хората е необходимо да преминат задължителна специализирана дресировка.

     3. Свиня от Железния век (Iron Age Pig) Получават се при кърстосването на домашни свине от породата темуърт с глигани. Те са по-кротки от дивите прасета, но не толкова лесни за отглеждане, колкото домашните прасета. Обикновено се използват за производството на специални свински деликатесни колбаси. Смесената порода се отглежда изключително по поръчка за нуждите на търговията с животни.

     4. Зеброиди (Zorse, Zonkey, Zony) Получават се при кръстосването на зебри с коне, магарета или понита. Зеброидите са предпочитани пред зебрите, заради по-лесната и удобна езда. Както при всички хибридни видове обаче, тяхното поведение е по-темпераментно и са по-трудни за опитомяване. Първият зеброкон е създаден през 1899 г. от шотландският проф. Косар Еуърт (Cossar Ewart). Голяма част от тях живеят само няколко дни, тъй като се раждат недоразвити или с тежки вродени заболявания. Останалите, като зебромагарето, родено в японски зоопарк през август 2003 г., са здрави, но не могат да имат потомство, заради междинния си брой хромозоми ( т. например зеброконят е със 63, докато обикновеният кон има 64, а зебрите – 62).

     5. Кама (Cama) Смесен вид от кръстосването на камила с лама. Раждат се само в резултат на изкустено оплождане, тъй като разликата в размерите изключва естественото междувидово размножаване. Тъй като камилите и ламите имат по 74 хромозоми, учените се надяват, че камите ще могат да се размножават, в естествена или изкуствена среда, и да се отглеждат за месо и вълна. Мъжките ками достигат полова зрелост на 4 години и показват привличане към женски лами и гуанако, с които видът си прилича повече. Камите имат къси уши и дълга опашка като камилите, но раздвоено копито, както при ламите, и най-важното – нямат гърбици.

     6. Полярно гризли (Grolar, Pizzly) Този вид мечка е кръстоска между гризли и полярна мечка. Въпреки близкото си генетично свойство, двата вида мечки обикновено се избягват в естествени условия. През април 2006 г. обаче, ловци застреляха на о-в Банкс в Северозападните територии на Канада странна на вид мечка, чийто ДНК-тестове, извършени от биогенетиците на организацията Wildlife Genetics International в Британска Колумбия, потвърдиха, че животното е родено в естествени условия от майка-полярна мечка и баща-гризли.

     7. Лъвопард (Leopon) Лъвопардът е кръстоска между мъжки леопард и лъвица. Главата на хибрида почти изцяло прилича на лъвската, докато останалата част на тялото му напомня повече на леопард. Лъвопардите са по-големи от нормалните леопарди, обичат да се катерят по дърветата и да плуват, но за жалост са безплодни. Първият документиран лъвопард се ражда в град Колхапур в Индия през 1910 г. Лъвопарди са отглеждани в зоопаркове в Япония, Германия и Италия, като най-успешната програма за отглеждането на лъвопарди е на зоопаркът Koshien Hanshin в японския град Нишиномия, където лъвицата Соноко и леопардът Канео сами създали “семейство” и на два пъти имали потомство – 2 лъвопардчета се родили през 1959 г. и още 3 през 1962 г. Последният им наследник умира без потомство през 1985 г.

     8. Косаткофин (Wolphin) Рядък хибрид, обикновено между мъжка малка черна косатка (Pseudorca crassidens) и женски бутилконос делфин (афала, Tursiops truncatus). Въпреки че са получавани множество сведения за съществуването на подобна кръстоска в естествени условия, единствените 2 екземпляра, отгледани в изкуствена среда живеят в аквапарка Sea Life на Хавайските о-ви. Размерите на косаткоделфина са нещо средно между тези на изходните видове – по-тъмни и почти черни и по-едри от делфините, но с повече зъби от косатките. Първият косаткофин, роден в плен, е женската Кекаймалу, появила се на бял свят в Sea Life като потомство на мъжка косатка и женска афала. Докато афалата имала 88 зъба, а косатката – 44, при Кейкамалу те били 66. Тя доказала, че може да има потомство на 23 декември 2004 г., когато ражда малко от баща-делфин. Кейкалу отказала да се грижи за детето си, което не е рядкост при делфините в изкуствена среда, но то било отгледано успешно от служителите на аквапарка. На 6 месеца малкият косаткофин вече бил с размерите на 1-годишна афала.

     9. Хибриден фазан Получен при кръстоската на златен фазан (Chrysolophus pictus) с фазан на Амхърст (Chrysolophus amherstiae), като полученото потомство има уникална смесена окраска, съчетаваща по неповторим начин цветовете на оперението на двата изходни вида.

     10. Котешки хибриди на хибридите (Ti-Liger, Ti-Tigon, Li-Tigon, Li-Liger) Тъй като женските лигри и тигролъвове могат да имат потоство, са известни случаи на кръстоски между тях и мъжки тигри и лъвове. Те са изключително редки и обикновено се отглеждат специално от частни собственици или в рамките на изследователски програми.


musica universalis

Дъвиан

 • Гост
Тъжно! Не намирам никаква нужда от подобни кръстоски!

Неактивен lss

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 90
за някои може да има
е, не

Oberon

 • Гост
Само Зеброидът изглежда нормално ...и косаткофинът...

Неактивен rPaguHaP

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 177
Те сигурно кръстосват и хора с животни, за да видят дали и те няма да могат да решават тригонометрични уравнения. Всичко това го приемам като подигравка и гавра с природата - ако е било необходимо такива "същества" щяха да си съществуват в естествена среда, а не само в лабораториите...
"Всеки от нас е една градина, а градинарят в нея е нашата воля" Уилям Шекспир

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
Сигурно кръстосват хора с животни, за да видят дали не могат да носят пушки и да изпълняват заповеди...  :-X
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен ultrafutur

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 2 786
 • Amor vincit omnia
Сигурно кръстосват хора с животни, за да видят дали не могат да носят на пушки и да изпълняват команди ...  :-X


А сигурно го правят за да се опитат да приспособят ДНК матрицата си към земната..?
musica universalis

Неактивен ----------

 • Доста Писал
 • ****
 • Публикации: 1 581
... със сигурност и това!
Цитат
За да има надежда, че такова велико събитие щ

Неактивен Rapsio

 • Малко Писал
 • **
 • Публикации: 399
Отг: 10-те най-интересни хибридни видове на планетата
« Отговор #8 -: Август 10, 2006, 16:23:08 pm »
Freakshow  8)

Неактивен Sikozu®

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 144
 • Resistance is futile. You will be assimilated.
  • Aur0ra
Отг: 10-те най-интересни хибридни видове на планетата
« Отговор #9 -: Август 17, 2006, 21:21:58 pm »
Който е гледал surface ще ме разбере най-добре.
Там попитаха един(една) учен, защо заедно с нейния екип са създали чудовища, който могат и са на път да унищожат Земята? Това, което тя отговори е най-култовия израз за мен - "Because we can"
По същата причина се правят и тези експерименти, просто "Защото могат"
Тъп съм не ме слушайте.

Неактивен Alien

 • Много Писал
 • *****
 • Публикации: 6 658
 • WATCHER
Отг: 10-те най-интересни хибридни видове на планетата
« Отговор #10 -: Август 17, 2006, 21:28:39 pm »
Който е гледал surface ще ме разбере най-добре.
Там попитаха един(една) учен, защо заедно с нейния екип са създали чудовища, който могат и са на път да унищожат Земята? Това, което тя отговори е най-култовия израз за мен - "Because we can"
По същата причина се правят и тези експерименти, просто "Защото могат"

Хаха ние май  с тебе гледаме едни и същи сериали  ;) Сериалчето много добре разкрива какви неща се вършат нелегално от огромни корпорации. Интересно как ще гпо продължат в  сезон 2 :)

Неактивен :)

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 44
 • Ако има нещо, няма нищо! :) Не се предавай никога!
Re:10-те най-интересни хибридни видове на планетата
« Отговор #11 -: Март 14, 2009, 04:07:56 am »
Мен тоз оргормния тигър ме кефи много, или пък кучето, бих го задомашил като любимец :) стига да имам средствата да го гледам и да ме усигуря необходимите среда и качества на живот за да израсте смел силен и оргромен. Иначе не е добре да се кръстосват, и аз съм на това мнение, че природата щеше да е създала такива видове, ако мислеше за правилно, но да не забравяме че рептилите може би са манипулирали и днкто на животните, не само на хората така че, не се знае знае ли се... Те го знаят със сигурност!
Разрушавайте системата по всеки един възможен начин!!!

Неактивен panthea

 • Четящ
 • *
 • Публикации: 26
Re:10-те най-интересни хибридни видове на планетата
« Отговор #12 -: Април 04, 2009, 15:58:28 pm »
Добре, че поне не смесват водно със сухоземно животно например. Че не знам какво би се получило..  :'( :'(

А иначе ето още няколко интересни снимки:

Хибриден фазан (Chrysolophus pictus)
Красиви са, но едва ли си заслужава само заради това да се месим на природата..   :-X
Кама (Cama)


Ммм... иии това, само дето не знам какво е и ужасно силно се надявам да не е истинско, малко на гумено ми прилича, ама самата идея, че.. :X ..
Първата вода, която тече в сухото легло на реката, никога не достига до морето, тя потъва в почва

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27