Странно, че такава тема няма във форума. А плодовото гладуване е доста популярно напоследък. Може би има писано в темата за вегетарианството. Според мен, обаче, това си е за отделна тема.
Плодолечението идва от Лидия Ковачева. Която има няколко книги. Лесно могат да се намерят, но аз лично не съм ги чел.
През последните 10ина години (може и повече) др Емилова има център за лечение с плодове.
Там гладуването се прави под лекарско наблюдение.
Преди около 7години посетих този център. От тогава всяка година правя плодолечението за период от 20 дена + 10 дена захранване.
Накратко, ядат се около 1-2.5 кг плодове на ден, разпределени на 3-4 порции. Като също се пие чай с 1 чаена лъжица мед. На всеки 2 часа се редуват чай, след 2 часа плодове, после пак чай и тн.
Не се приема нищо друго, нито захар, нито сол, кафето се свежда до минимум. Може да се пие изцеден сок от зеленчуци, отново без други добавки. Може също да се пие водата от сварен картоф, но само водата.
През захранването диетата е подобна, като 2 пъти на ден се добавя по 1 зеленчук. Примерно 1 краставица, 1 картоф, 1 филия хляб, 50-100гр сурови ядки и тн.
В нета има на много места разновидности на диетата, и който има желание може да потърси.
Но си е сравнително опасно. Особено през захранващия период. Трябва да се изпълнява стриктно, и прояждането да става бавно и постепенно.
Ако изведнъж се наядеш с месо, например, рискуваш да идеш в болница и да ти прилошее. (поне така разправят
)
Също, ако човек е водил застоял начин на живот и се е хранил с лоши храни, и тялото му е замърсено с много токсини, е препоръчително да се пие много вода, защото организма започва интензивно да отделя много токсини, и да пречиства тялото. При недостатъчно вода са известни случаи, където бъбреците се повреждат и разболяват.
Но това е до лично състояние на организма. Пиенето на вода елиминира тоя риск.
Чудех се дали да пусна темата в "Здравни Конспирации", или "Езотерика",
защото свалянето на килограми е само малка част от положителния ефект.
По време на диетата се извършва осезателно пречистване на тялото, ума, съзнанието и изобщо се подобрява много енергийното състояние, и фокуса.
Също, при продължително гладуване, 20+10 дена, се лекува огранизма от болести. Заради глада, огранизма консумира болните клетки, начални форми на рак, кисти, и тн.
Тъй като плодовете не изискват храносмилане, и са алкални, в периода на гладуване спира работата на стомаха. Спира се отделянето на стомашни сокове. (Гладът също почти спира). Оттам се пести много енергия и време. Също и тялото има възможност да самолекува стомаха, отделителния, чревния тракт, и изобщо всички органи.
Това дава и възможност да се лекуват и язви и гастрити.
Разбира се, ако всичко ти е наред, процеса има превантивно действие.
Алкалната среда, липсата на храносмилателен процес и токсини, оправят и подмладяват кожата. Правят я мека, еластична и по-тънка. Сенките под очите изчезват. Оттам има и видим подмладяващ ефект.
Също, непоглъщането на разнообразни храни намалява и дори премахва всякакви симптоми на астма и всякакви алергии. Разбира се, само докато трае гладуването.
Важно е, по време на гладуването да се извършват редовни физически действия и упражнения, ходене, аеробика, йога и всякакви други подобни.
Ако се допусне липса на движение, организма минава в заспало летаргично състояние, което е много много лошо.
Едно, че не се горят мазнини, друго нагласата става много депресивна, започва да ти се спи, започва да не ти се прави абсолютно нищо, и изобщо мозъкът не получава достатъчно енергия.
С 2 думи метаболизмът пада драстично.
Т.е. метаболизмът трябва да се стимулира редовно. (това важи по принцип за живота, но при тази диета е невероятно важно)
А сега малко за конкретния случай.
Днес ми е 20ти ден на плодове. Това по принцип е максимума.Бях планирал да изкарам 28дена плодове+7захранване.
Проблема е, че тренирам супер интензивано, включително и с тежести.
Баскетбол, спринтове, блъскане, бутане (в баскетбола), кофички, набирания, клек+скок със 50кг щанга, клекове със 100кг щанга, изометрични упражнения по 1 час и тн.
Др Емилова НЕ препоръчва тежки тренировки с диетата, а леки тренировки.
Отделно всички специалисти по всякакви видове трениране, фитнес, бойни изкуства и тн, не препоръчват интензивни натоварващи мускулите упражнения, без подходящо редовно хранене. Защото при тренировката мускулната тъкан се консумира и после не може да се възстанови.
Опасно е да се загуби много голям процент от самия мускул.
Също и гладът стимулира мускулите да намаляват, защото самия мускул също гори енергия сам по себе си.
Аз не съм привърженик на обемните мускули. Тренирам за лична сила, форма и тонус.
Въпреки това, едно намаляване на мускулите би имало негативен ефект.
Аз като се погледна, изглеждам горе долу същия, но според един приятел мускулите ми били осезателно намалели. И все пак може би е намаляла само мазнината по тях?
Също е възможно да са намалели само рамената, които не тренирам интензивно, но бицепси, трицепси, пресата, гърдите, целите крака са ок.
Въпросът ми е към практици, които са практикували гладуване + интензивни тренировки.
Какви са ви наблюденията върху себе си, след такава диета+тренировка?
Работата е там, че последните 2 дена направих супер интензивни тренировки и съм адски скапан. И то дори не точно мускулно, а в главата. Взех да чувствам и зверски глад. Едвам заспах, а през нощта и сутринта пак ме мъчи гладът. И направо ми се гади вече от тия плодове. Сега взех да се оправям всъщност.
20 ден ми е, и се чудя да продължавам ли само на плодове още седмица+ седмица захранване.
В смисъл, не ми е проблем да изтърпя, въпроса е дали ефекта ще е положителен или отрицателен.
Приятелите ми, вкл и про спортисти, ми говорят, че това е абсолютна глупост и плодовете са само захар. Такава диета на захар + тренировки била много глупава.
Та пак се повтарям. Какво мислят практиците по въпроса? (такива дето тренират яко)